Stranica 8 od 13 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 637

Tema: sve što ste oduvijek htjeli znati o...

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Summer, mora se priznati da je to bila jedina nekorektna izjava radi koje se autorica, nekoliko sekundi potom, ispričala.
    Samo to sam imala potrebu reći, ne ulazim u raspravu, reagiram samo na tvoj zadnji post.
    Ne ulazim ni ja u raspravu, ali sad i ja imam potrebu nesto reci Nisam ni napisala da izjava nije bila jedina, ali eto, navela sam tocno sto me zasmetalo, mogla bi tako i Ivana2, umjesto generaliziranja, koje me je i povuklo za jezik/prste.

O isprici, citiram, 'Onda oprosti ako je uvredljivo' - i skoro dva sata a ne nekoliko sekundi kasnije, kad su se neki forumasi pobunili, kad vec zelimo biti precizni, ne bih.

Tesko je bez potpuno otvorenog srca citati bilo koji od ova dva topica, jer se sve receno moze protumaciti na vise nacina, iako je misljeno dobronamjerno. Pa se tako npr. hvaljenjem smisla koji covjek dobija vjerom i svime sto iz nje crpi cesto kroz postove moze iscitati i paralela da ga onda nevjernici nemaju, da ateisti zive 'isprazno' i povrsno, neprosvijetljeno... A vjerujem da nije tako misljeno i pisano. Sigurno postoji i kontraprimjer, samo ga ja, naravno, teze uocavam na ovom topicu. Ali vjerujem da ni jednima ni drugima (ni neopredjeljenima) nije to na umu i mislim da bi tako trebalo citati postove, bez trazenja nekog negativnog znacenja (osim kad je ocito, jelte ). Eto, to je bila moja potreba, dalje necu OT.

Ne slazem se s konstatacijom da sam 'vjernik', jer nisam. Ne odnosi se to na vjerovanje u bilo sto, to ipak svi znamo. Jer po toj istoj logici smo svi i nevjernici, jer svatko od nas u nesto ne vjeruje.

I ja cijenim don Ivana Grubisica, on mi je bas jedna pozitivna licnost.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Slažem se, summer, vjerojatno će Ivana2 i sama reći na što je točno mislila.

Nisam znala, ali ako toliko bode u oči na Odgoju u duhu vjere to što vjernik crpi snagu iz vjere i vjera mu daje jedan poseban smisao životu, (što učiniti kad tako je?) možda bi bilo bolje da ste otvorili topic o tome što vas ispunjava, iz čega crpite snagu i u čemu vidite smisao? Nego što se stalno i stalno proteže kako u vjeri ne vidite.
    Tako se neće dogoditi da moje ispunjenje vjerovanjem bude nigdje rečena niti ispisana tvoja ispraznost, površnost i neprosvijetljenost.

Svaka ploča ima dvije strane, a ja vas i previše cijenim da bih zaglavila u ovakvim i sličnim raspravama.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Znimljiva mi je i logika po kojoj je netko po difoltu vjernik ili nevjernik...

Osobno, negacija mi sama po sebi narušava optimizam, mada je zdrava doza skepse ponekad neizbježna, rekla bih poželjna.

Pogledajmo negaciju na jednom banalnom primjeru boje, recimo: zelena. Ja u njoj vidim puno, neiscrpno puno. Probajte zamisliti.
    Gledaj sada: ne zelena.
    Prvo pitanje koje mi se nameće jest: A da kakva?! A odgovora nema.

Ni ja nisam filozofski potkožena, ali eto jednog školskog pokušaja.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Nisam znala, ali ako toliko bode u oči na Odgoju u duhu vjere to što vjernik crpi snagu iz vjere i vjera mu daje jedan poseban smisao životu, (što učiniti kad tako je?) možda bi bilo bolje da ste otvorili topic o tome što vas ispunjava, iz čega crpite snagu i u čemu vidite smisao? Nego što se stalno i stalno proteže kako u vjeri ne vidite.
    Tako se neće dogoditi da moje ispunjenje vjerovanjem bude nigdje rečena niti ispisana tvoja ispraznost, površnost i neprosvijetljenost.
    Iz ovog nekako imam osjecaj da si me krivo shvatila. Nista ne bode oci, dapace, htjela sam, ocito nespretno, reci da onome tko trazi trn, moze bosti. Ali onda je problem u njemu. I to vrijedi za sve teme gdje postoje suprotna misljenja, pa i za ovu.

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Osobno, negacija mi sama po sebi narušava optimizam, mada je zdrava doza skepse ponekad neizbježna, rekla bih poželjna.
    upravo zbog ovog ne razumijem do kraja nacin na koji ovaj topic pokusava "kontrirati" Odgoju u vjeri. velim, kontrirati jer ga je MC otvorila kao direktan odgovor na otvaranje topica o vjeri.

ali me to jako podsjeca na onu: sloboda od vs. sloboda za

cini mi se da je ovaj topic ostao na slobodi od, a nije definirao svoje vlastite ideale i srecu/ispunjenje koje donosi sljedbenicima atesticke/agnosticke filozofije...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Summer, ne znam jesam li te shvatila, ti prozivaš Ivanu2 za nešto što sam napisala ja. Objasnit ću još jednom jer mi nije teško.
    Kad sam se susrela s ovim forumom, odmah sam vidjela da je specifičan po tome što je u nekim stvarima kategoričan npr. ne jednokratne pelene, ne carski rez, ne drip i epiduralna, a moj dojam, oprostite ako griješim, je bio da je velika većina i protiv razgovora o vjeri. Svaki pokušaj da se o vjerskim osjećajima roditelja i djece raspravlja završio je zaključavanjem teme. Zašto, pitala sam se, kad vidim da ima dosta roditelja kojima vjerski osjećaj nije stran? Zašto mi ne bismo smjeli izmjenjivati svoja iskustva na Rodi? Meni je npr. razgovor o vjeri i Bogu nakon stresnog radnog dana u stresnoj radnoj sredini bolji melem za tijelo i dušu nego fitness. To mi omogućuje da budem svjesna što je najbitnije u životu i da svojoj obitelji dam najbolje od sebe.
    I onda kad je topic „odgoj u duhu vjere“ krenuo ka zaključavanju, ugodno me iznenadila moderatorica (neka je dragi Bog čuva i blagoslivlja iz dana u dan) koja je zatražila da se ovaj topic ostavi kao mala oaza vjernika (iako ona sama nije vjernik). Naime, ne možete poreći da je bilo nekoliko forumaša koji nisu mislili i pisali na način koji bi pokazivao da im je stalo da se topic održi. Smatrala sam da ti forumaši ne postupaju fer time što svojim postovima produbljuju jaz i time vode topic ka zaključavanju. (Zašto – pa ne moraju se svi ljudi u svemu složiti. Bila bi katastrofa kad bismo svi bili isti.) I pogriješila sam što nisam odmah verbalno razlučila nefer postupak od nepoštenja kao osobine. I pogriješila sam što sam naljepila svim nevjernicima etiketu. I uvidjela pogrešku. I ispričala se. I prihvatila sve etikete koje su kasnije priljepili meni (a zašto i ne bih, i ja sam samo čovjek, puna sam manjkavosti). I naučila nešto iz toga. A od prije znam da će ti ponekad bližnji grešku jako dugo pamtiti, a ono dobro neće tako dugo. Bog je drugačiji. On prašta i ljubi.
    Neka vas sve dragi Bog blagoslovi i čuva.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ljiljan, shvacam o cemu pricas

cini mi se da je MC zamislila (nek me ispravi ako grijesim) da ovaj topic bude mala oaza nevjernika, agnostika i njima slicnih, pa mozda ne bi bilo lose da tako i ostane. naravno, tolerantni razgovori izmedu vjernika i nevjernika su i vise nego pozeljni, ali mozda ni ovo nije pravi topik za to :/, ne znam...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Dozvoli da vjernik, poput don Grubišića, može biti i jest tolerantan prema ateistima i agnosticima. Tada se, možda, nećeš osjećati u vječitom stand by-u od možebitnih, skrivenih značenja.
    ajme, potpuno si me pogrešno razumjela. don grubišića izrazito, izrazito cijenim (mada zna malo razvući priču ) i uvijek uživam u njegovim riječima i uopće ne sumnjam da je ovo bilo rečeno u pozitivnom smislu (nek te ne začudi da se s njegovim mišljenjem usuglasila jedna "baba"), čak u nekom smislu da nas sve - koliko god bili različiti - poveže zajedničkim nazivnikom, sve u svrhu tolerancije... no kako volim svašta nešto propitkivati to mi dođe kao "sklekovi za mozak" morala sam se zapitati (kad bi ti znala što ja svašta propitujem )...

recimo... rekao je da smo i mi vjernici jer ne vjerujemo da bog postoji. ne možemo reći da znamo da bog ne postoji. jer ništa ne može znati sa stopostotnom sigurnošću. ooookeeeeej, mislim si... (dok žvakučem štrukle za ručak)... al' ako je glagol "znati" problematičan... onda volim za sebe reći da MISLIM da bog ne postoji. jer glagol "misliti" za mene implicira da sam razmišljala o tome i došla do zaključka da nema boga.

to ne znači da ću odbiti masažu

nije definirao svoje vlastite ideale i srecu/ispunjenje koje donosi sljedbenicima atesticke/agnosticke filozofije...
    pa to i je jedan od (praktičnih) problema s kojima se susreću ateisti/agnostici (bilo gdje u svijetu) - previše smo individualni da se možemo "organizirati" pod jedan krov, a sama "ireligioznost" je premalo da bude temelj nekog novog filozofskoj smjera. naši ideali nisu sigurno po ničem drugačiji nego ideali velike većine vjernika.

al' to shvatiti i pokušati naći rješenje je također jedna od naših briga.

Ne slazem se s konstatacijom da sam 'vjernik', jer nisam. Ne odnosi se to na vjerovanje u bilo sto, to ipak svi znamo. Jer po toj istoj logici smo svi i nevjernici, jer svatko od nas u nesto ne vjeruje.
    upravo na ovo sam mislila! ne velim time da sam u pravu u svojim razmišljanjima, da to mislim, ne bih vas (sve - vjernike i nevjernike) pitala što i kako vi gledate na taj pojam.

a super su mi neki od postova u smislu kako pomoći verbalizirati djetetu taj svoj sustav vrijednosti i odnos prema religij
    pa da... radi se o konkretnim problemima s kojima se susrećemo i zbog kojeg ovaj topic postoji (ovo filozofiranje o "bogu i svijetu" je ono usputno). saznanje da ne šalju svi hrvatski građani svoju djecu na vjeronauk ili saznanje da ne moraju sva djeca sjediti sama u hodniku je meni jako bitna.

Mislim da ćemo se još načekati da vidimo vjerski (da ne kažem rasno) miješane brakove, na koje će obje obitelji, kao i sredina, blagonaklono gledati. Ne znam da li je o tome bilo riječi na konferenciji ?
    koliko se sjećam nije.

cini mi se da je MC zamislila (nek me ispravi ako grijesim) da ovaj topic bude mala oaza nevjernika, agnostika i njima slicnih, pa mozda ne bi bilo lose da tako i ostane
    svrha ovog topica je da se (prije svega) problemi s kojima se ateistic/agnostici (svakodnevno) susreću u svijetu teista objedine na jednom topicu. da svaki roditelj koji je ateist/agnostik shvati da sa svojim problemom nije sam (evo cvijeta je nedavno saznala da nije jedini roditelj koji očigledno razmišlja da ne šalje dijete na vjeronauk). tko će odgovarati tj. dati savjet, ponudit rješenje - je nebitno i svi sa foruma su dobro došli! svaki vjernik je naravno slobodan da i na ovom topicu objavi neku svoju nedoumicu ili problem.

ovo nije topic o načelnom pitanju treba li ili ne biti religiozan, svi smo takvi kakvi smo - raspravljamo o zajedničkom suživotu i problemima koji se javljaju i kako ih rješiti na obostrano zadovoljstvo.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Redovito škicnem na ovaj topik - zanima me sam fenomen ateizma i argumenti koje ljudi imaju za to, a ima i zanimljivih forumašica ovdje koje i i inače volim čitati (uključujući i pokretačicu ) Ne miješam se u diskusiju nego radije pratim sa strane, jer želim da oba topika žive. Nije loše da se barem povremeno malo "pomiješamo", ali iskustvo govori da to najčešće dovodi do zaključavanja topika. Ne želim da itko izgubi svoju malu oazu.

Sad se javljam iznimno, jer vidim da se u premoćnom broju postova na ovom topiku koji ima već 7-8 strana govori o Bogu, vjeri, vjernicima, blagdanima, sakramentima, Crkvi, svećenicima... Nemojte ovo shvatiti kao provokaciju, to je naprosto opažanje, u kojem se slažem s AM i HS.

Čitam vas i dalje!

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Redovito škicnem na ovaj topik - zanima me sam fenomen ateizma i argumenti koje ljudi imaju za to, a ima i zanimljivih forumašica ovdje koje i i inače volim čitati (uključujući i pokretačicu ) Ne miješam se u diskusiju nego radije pratim sa strane, jer želim da oba topika žive. Nije loše da se barem povremeno malo "pomiješamo", ali iskustvo govori da to najčešće dovodi do zaključavanja topika. Ne želim da itko izgubi svoju malu oazu.
    Potpuno isto, samo je fenomen vjere u pitanju.

A ne znam zasto se cudite da se pise o svemu navedenom kad zivimo u vecinskom katolickom drustvu, vjeronauk je usao u vrtice, skole... meni se cini logicno da se to spominje. Pa necu valjda pisati petsto postova o tome kako ne osjecam prazninu koju treba popuniti vjera, ne mislim da zivim isprazno, kako sam inace osoba cvrsto na zemlji u svojim stavovima, realist-optimist, kako uzivam u ljubavi prema djetetu, obitelji, nekim svojim zadovoljstvima, miru...

ljiljana, nisam te imala namjeru prozvati, nisam ni navela tvoje ime, a Ivani2 sam replicirala radi generalizacije, po mom misljenju netocne.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Nije loše da se barem povremeno malo "pomiješamo", ali iskustvo govori da to najčešće dovodi do zaključavanja topika. Ne želim da itko izgubi svoju malu oazu.
    Tako je.
    Zato ti MC hvala, jer danas si nam bila izvrsna domaćica.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Znimljiva mi je i logika po kojoj je netko po difoltu vjernik ili nevjernik...

Pogledajmo negaciju na jednom banalnom primjeru boje, recimo: zelena. Ja u njoj vidim puno, neiscrpno puno. Probajte zamisliti.
    Gledaj sada: ne zelena.
    Prvo pitanje koje mi se nameće jest: A da kakva?! A odgovora nema.

Ni ja nisam filozofski potkožena, ali eto jednog školskog pokušaja.
    Ono kako ja čitam tu izjavu don Grubišića (ali opet, nisam bila, nisam čula, mogu samo naslutit prema onome što od njega čitam u novinama i što sam čula na tih par propovijedi na kojima sam bila) je da nije bitno je li netko katolički vjernik, vjernik ove ili one vjere, ili agnostik i slično. Bitno je da se trudi činit dobro i postupat u ljubavi prema bližnjemu i daljnjemu svomu. Više onako "opće humanistički" ja to čitam. Znači, nebitno je sredstvo (religija, nereligija) kojim se to postiže. Bitan je cilj, ajmo reć. Pa tako i ja odgovaram na dileme zelena-ne zelena i što to je ako nije religija. Jest vjera u ljude i vjera u dobro i vjera u ljubav. (znam da sam filozofski antitalent, ali evo sam pokušala). Postoje gradacije stvari, a ja se ne vidim u definiciji niti jednoj. Znači, zelena je jedna boja iz palete boja. Ako nije zelena, može biti koja god zamisliš - sve boje spektra boja su prekrasne, bez da se time gubi i prekrasna šarolikost nijansi zelenog.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa

cini mi se da je MC zamislila (nek me ispravi ako grijesim) da ovaj topic bude mala oaza nevjernika, agnostika i njima slicnih, pa mozda ne bi bilo lose da tako i ostane. naravno, tolerantni razgovori izmedu vjernika i nevjernika su i vise nego pozeljni, ali mozda ni ovo nije pravi topik za to :/, ne znam...
    Odlučila sam samo čitati ovu temu i ne sudjelovati.
    Teško mi je objasniti svoje (ne)vjerovanje (iako ja to tako ne bih nazvala) čak i nekim poznatim osobama pa se neću truditi trošiti slova.

Bavim se alternativnom više od 20 godina, još kao dijete sam instiktivno "polagala ruke" na maminu glavu kad je imala napade migrene, već s 11 godina sam znala da mogu na neki način pomoći ljudima da bol nestane. Od 1995. se bavim Reikijem. Ona vjera koja mi to "brani" nije moja vjera niti će to ikada biti. Ona koja kaže da je to sotonizam smatra da ljudi moraju patiti iako im sama ne zna pomoći. Vjerovanje je tako intiman pojam. Kao i nevjerovanje.

Ja jednostavno ne želim ovo:

Neka vas sve dragi Bog blagoslovi i čuva.
    Ljiljan@, nemoj me pogrešno shvatiti i ne mislim tu na tebe osobno, ali jednostavno ne želim u svakoj temi biti "blagoslovljena", ne želim protezanje vjerovanja u svakoj temi i zaista ne želim da baš svaki kutak u koji se čovjek može zavući i čitati neke drugačije misli završava s raspravom kako su "nevjernici" ovakvi ili onakvi. Zašto nisam pročitala ni jednu "nevjerničku" digresiju na temu Odgoj u vjeri No.4 ?? Je li to zato jer ipak postoji puno više tolerancije od strane ljudi koji "ne vjeruju" prema onima koji vjeruju?

Eto, i sad pišem samo zato jer želim "obraniti" ovaj kutak od blagoslivljanja i "upućivanja na pravi put". Želim se osjećati dobro čitajući napisane redove, a sad se zbog nekoliko postova kojima tu nije mjesto tako ne osjećam.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ina, nisam mislila tako, ali u redu je što različito tumačimo stvari, zar ne? :smile:

"Zelena", "ne zelena" mi je poslužilo samo za dočaravanje pojma koji stoji iza negacije, ne poimanja vjere općenito. Očito bezuspješno.

Mim, bez teksta sam.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

eee, da nam je i inače u životu ovoliko tolerancije i pameti kao u ovoj raspravi...gdje bi nam bio kraj, pitam se ja...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

zdenka -

adiomare -

(dijelim zagrljaje )

mim, (evo i tebi ) baš mi je drago da si se javila na ovu temu.

Ja jednostavno ne želim ovo: Neka vas sve dragi Bog blagoslovi i čuva.
    ni ja ne želim, mada znam da je potpuno dobronamjerno, al nekako se osjećam nelagodno. kao da me se ono tapše po glavici.

mada sam u stisci s vremenom... razmišljala sam na koji način definirati ateizam... barem svoj vlastiti... kako ga pokušati opisati, a ne početi sa "ne-vjerovanjem" :? što je moja pokretačka snaga ? razum, rekla bih. ljudski razum. sloboda misli, promišljanje, samospoznavanje sebe i svijeta oko sebe. nema granice, nema okvira mojim mislima, osim onih granica, onih okvira što si moj razum sam postavlja... die gedanken sind frei... što bi rekla jedna meni najdraža pjesma.

nikad ne bih rekla da "vjerujem" u snagu razuma. niti tu snagu zamjenjujem bogom, jer ja u boga ne vjerujem. tj. pretpostavimo u ovoj litaniji da ne znam ni da postoji.

moja etika i moral se zasnivaju na razumu. radi se o ljudskom, humanističkom moralu. vrijednosti, zapovijedi i zakoni stvoreni su pomoću razuma, od čovjeka. propitujem te vrijednosti, zapovijedi i zakone, prihvaćam ih, razmišljajući.

sama sam odgovorna za svoje postupke i svoj život. život je izazov. tu i sad živim u ovom trenu. smrću sve završava.

smatram ateizam moralnim. jel ateist potpuno slobodan (filozofski mislim) ? kome je odgovoran ? sebi samom ?

ajme... mozak mi je proključao od ovoliko misli , ja sam ipak samo običan jurist, mi se inače najbolje razbacujemo latinskim citatima. (a i vruća pegla pored mene se pari... što je samo njena svrha na ovom svijetu! )

i neka bude svijetloplava podloga! i bi svijetloplava podloga!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ina, nisam mislila tako, ali u redu je što različito tumačimo stvari, zar ne? :smile:
    Naravno .

Što mene motivira i pokreće - dosta onoga što je nabrojila mama courage - "sloboda misli, promišljanje, samospoznavanje sebe i svijeta oko sebe" - samo ja to nekako ne svodim pod kapu razuma, jer kod mene ima mišmaša i emocija i drugih načina spoznaje svijeta. Motivira me i dira ljepota prirode, kad neko napravi nešto dobro, dječja nevinost, sad kad nabrajam ispada patetično i banalno, ali nikako ne uspijevam staviti si neku "misiju" - znate ono u korporacijama - misija, vizija i slično - ili definiciju. Nemam neku potrebu za definiravanjem tog sustava vrijednosti, a neki sustav vrijednosti ipak je. "Šetnja na sunčanoj (čitaj: dobroj, pozitivnoj) strani ulice" bi ajmo reć' to nekako mogla bit.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    što je moja pokretačka snaga ? razum, rekla bih. ljudski razum. sloboda misli, promišljanje, samospoznavanje sebe i svijeta oko sebe.
    heh
    vjera počinje kad se zapitaš: odakle meni razum? odakle meni sloboda misli?

odakle?
    jer gle, mi smo se skroz fino razvijali ko majmuni, i nismo jedina vrsta sa vsokim stupnjem inteligencije
    zašto smo baš mi posebni?
    ne postoji niti jedan evolucijski razlog našem razumu ili slobodi volje, oni su nepotrebni za opstanak, za borbu u prirodnoj selekciji

zato nekim ljudima treba vjera, da im da smislen odgovor na to pitanje

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    Zašto nisam pročitala ni jednu "nevjerničku" digresiju na temu Odgoj u vjeri No.4 ?? .
    Zato što je topik tek nedavno otvoren. Bilo ih je na 1, 2 i 3.

svima.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ma koji pokloncic moze ispod bora...po mom misljenju...( ja sam jos na pocetku teme...) ja kad sam bila mala nisam ni znala da ni farbanje jaja, ni sv.Nikola, ni djeda mraz ima veze sa crkvom, no znala sam i da mi ne nose oni poklone vec moji, meni je to bilo isto dida mraz i sv nikola; mama mi je uvijek objasnila sa su oni kao neka legenda...i da za njih roditelji nama ostavljaju poklone...tako nesto...i veselilo me naci nesto ispod bora...mislim da to nema nikakve veze sa vjerom...vec je to vise postao kulturni obicaj....jer imam neke susjede koji su muslimani..koliko ja znam bozic nije njihov blagdan, no i njihovoj djeci djeda mraz nosi poklone pod bor.......

ja osobno, vjerujem u boga, na malo drukciji nacin, vjerujem da je bog svugdje oko nas i da nesto ipak tu stoji i postoji....npr za postojanje svijeta ipak mislim da je to big bang i priroda svoje napravila.....mislim da je crkva i vjera samo neka vrsta teorije...ne znam ni sama kojim rijecima to reci....

ali mislim da vjera nema nikakve veze sa humanizmom, mislim da je humanizam dio covjeka......

i podrzavam u potpunosti ateizam, ali nekako mi je lakse vjerovati da ipak nesto ima i postoji

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja se toplo nadam da će moja djeca sama osjetiti što je za njih pravi izbor po pitanju vjere, bez obzira na vjersko (ne)opredjeljenje MM-a i mene. I znam da ću ih podržati u tom izboru, ma kakav god da bio

Šta se mojih, ne-vjerskih uvjerenja tiče, takva su kakva su. I s njima sam našla unutarnju ravnotežu, ispunjenje i mir. Znači, moguće je, ma koliko god se činilo da nije

A ovo što MGrubi govori, uvijek sam se pitala koliko bi vjera značila na Enterprise-u (D, naravno ), svjetlosnim godinama daleko od Majke Zemlje, bačen u crnilo svemira, suočeni sa svim prirodnim fenomenima, u dodiru s ostalim civilizacijama (zašto ne ?) ... da li bi se stvarno osjetili tako posebni, ili pak manji od makova zrna ? Jer mislim da smo, bar što se evolucije tiče, još uvijek debelo dio tog procesa Da trebamo učiti, otvarati svoju svijest, sumnjati, pitati, da se trebamo mijenjati.

Baš u tom aspektu vjera mi nikako ne paše, kao ni učenje KC-e :/ . Jer godinama već ima odgovore na ta fundamentalna pitanja - tko smo, odakle smo došli, zašto smo na ovom svijetu, kamo idemo nakon smrti ... A mislim da odgovore na njih ipak treba dati znanost.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    ja uopce ne mislim da smo posebni. imamo neke funkcije razvijenije (npr. jezik, sposobnost apstraktnog razmisljanja) i to je to

ina33, kod mene isto tako

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Svakom dobronamjernom jasan je moj post. Navijam za to da ateističkih, agnostičkih i neopredijeljenih postova bude što više, a društveno-političkih ne bude jer im niti nije tu mjesto.
    Ne ću ništa splitati jer je to onda ima tendenciju da krene krivim putem, a ima toliko zanimljivih stavova koji tada ne bi mogli naći svoje mjesto zbog bespotrebne prepirke.
    Dalje čitam i šutim

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja uopce ne mislim da smo posebni. imamo neke funkcije razvijenije (npr. jezik, sposobnost apstraktnog razmisljanja) i to je to
    Isto nekako mislim. Nekako mi ne dolazi da se pitam zašto smo mi ovakvi, kitovi onakvi, ptice onakve. Svi me vesele i divim im se.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj la_mama prvotno napisa
    Ja se toplo nadam da će moja djeca sama osjetiti što je za njih pravi izbor po pitanju vjere, bez obzira na vjersko (ne)opredjeljenje MM-a i mene. I znam da ću ih podržati u tom izboru, ma kakav god da bio

Šta se mojih, ne-vjerskih uvjerenja tiče, takva su kakva su. I s njima sam našla unutarnju ravnotežu, ispunjenje i mir. Znači, moguće je, ma koliko god se činilo da nije
    Veliki potpis i za jedno i za drugo. Ova druga pitanja - tko smo, odakle smo došli i kamo idemo - nekako me u ovoj životnoj fazi pretjerano i ne zanimaju. Možda, kao što je jednom na nekom topicu rekla Zrinka, smekšam s godinama. Iako, ne vjerujem baš da ću promijeniti ćud, premda sam pristalica one "nikad ne reci nikad", a utjehu u času smrti vjerujem da ću naći ako mi život bude relativno sretan i ispunjen, i ako iza sebe ostavim dobra djela, sretno dijete/djecu i onako... kao što u onoj pjesmi bračkog pjesnika Pulišelića, drugi za mene mogu reć' "umra je dobar covik".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Inače, a propos smrti i slično, pred par godina vidjela u Večernjaku oglas (tamo di su osmrtnice, obavijesti o smrti i slično) oglas od jedne bakice u stilu "Dragi moji prijatelji, sada kada ovo čitate ja više nisam među vama. Željela bih vam zahvaliti za sve lijepe trenutke koje smo proveli zajedno itd.... I na kraju - sjećajte me se nasmijane i ne znam više dalje". Nije bilo niti patetično, ali baš mi je nekako... ostavilo dojam kao nekoga tko je imao lijep i ispunjen život i oprašta se miran od ovoga svijeta i dragih mu ljudi.

Ono što mene zanima je imate li vi kakve vaše rituale. Naime, rituali su mi super i u religiji su jako zastupljeni - npr. krstitke prilikom rođenja, dobro, Božić i Uskrs i mi isto slavimo, običajno, a i lijepi su mi to blagdani, mi ih nekako drugačije opet čitamo, i za vrijeme Božića uživamo u obitelji i čistoći, za vrijeme Uskrsa u rađanju nade i buđenju novog života, tako nekako, da banaliziram. Evo, npr., kad se rodila Ana imali smo nekakvu njenu dobrodošlicu povodom dolaska na ovaj svijet i u našu obitelj - proslava u restoranu. Kako je kod vas?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    A ne znam zasto se cudite da se pise o svemu navedenom kad zivimo u vecinskom katolickom drustvu, vjeronauk je usao u vrtice, skole... meni se cini logicno da se to spominje.
    Da, i s ovim se slažem. Iako se ne osjećam u nekoj opoziciji prema religiji ili većini, bitno mi je, kao roditelju, izmjenjivat iskustvo kako su drugi postupali vezano za dječji interfejsing s katoličanstvom i religijom općenito s obzirom da je društvo prožeto njime i vjera nije nekako intimna stvar. Evo, i u našoj ZG školi u koju će možda Ana ići, kad smo išli na izbore, uz državne simbole - odmah uz grb RH - i veliki križ. I nije samo kod nas tako, čak se i u EU ustavu se, koliko sam onako površno uspjela popratit, se tu traže mi je odrednica prema tome kao roditelju bitna.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Ono što mene zanima je imate li vi kakve vaše rituale. Naime, rituali su mi super i u religiji su jako zastupljeni - npr. krstitke prilikom rođenja,
    Jedni su nasi prijatelji zasadili stablo (zive na selu) prilikom rodenja svog prvog sina, a predvidjeli su mjesto i za buducu djecu. To mi se ucinilo bas simpaticno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ono što mene zanima je imate li vi kakve vaše rituale. Naime, rituali su mi super i u religiji su jako zastupljeni - npr. krstitke prilikom rođenja,
    Jedni su nasi prijatelji zasadili stablo (zive na selu) prilikom rodenja svog prvog sina, a predvidjeli su mjesto i za buducu djecu. To mi se ucinilo bas simpaticno.
    Super. To je navedeno i u onoj knjižici, zaboravila naziv, ali nešto u stilu 1001 način za pokazati djeci "volim te". Jedino što nismo na selu i ne bi se mogli brinut o stabalcu, pa moramo smislit neki naš ritualčić. Zasad smo imali tu "Aninu svečanost", tako smo je nazvali.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

jel' lipa?

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Kad sam se ja radjala bili su u pripremi orah (za djecaka) i kruska (za curicu), ali od dide, ne od roditelja, za prvo unuce. Eno je i sad ispred kuce, visoka, daje predivan, bogat plod svake godine.

Mi smo imali obiteljsko cascenje, ali kuci. Nisam tad o tome razmisljala kao o nekom posebnom ritualu, ali ideja mi se svidja.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

gle, evolucijski imamo pretjerano razvijene neke sposobnosti
    a poanta prirode, tj. razvoja života kroz proces preživljavanja i samoočuvanja je takav da neće trošiti energiju i resurse na nepotrebne dodatne funkcije

sposobnost apstraktnog mišljenja, poznavanje dobra i zla, pismo ... savršeno bi preživljavali i bez svega toga
    ima nas pametnijih i glupljih, nije inteligencija ono šta nas razdvaja od ostalih životinja

ili misliš da smo samo sporadična anomalija, slučajna greška evolucije, pa smo ispali ovakvi?

mislim da u globali gledano , ljudi imaju približan prosečni IQ kao i prije 200, 300, 1000, 5000g
    samo se tu i tamo pojavi pojedinac kojeg ne krasi iznimni IQ, nego i sposobnost gledanja stvari na drukčiji način, van okvira
    ostali zapišu .. i eto nam napretka

jer da je evolucijski put postići što višu inteligenciju, onda bi se i u globali IQ povečavao, tj. mi bi bili bar za 50 IQ inteligentniji nego naši preci, u koje spada npr. Leonardo da Vinci

izgleda da nismo, dakle evolucija nije povezana sa našim IQ-uom

ostaje pitanje zašto smo iskočili iz evolucijskog vlaka

mi se divimo zalasku sunca, ljepoti prirode .. radi li ijedna druga životinja to?

meni je to fascinanto
    ta razlika

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

opet ja, s pricom iz zivota mog djeteta...
    u vrticu joj je I rekla da oni koji ne vole Isusa budu strasnoooo kaznjeni, na to je moja rekla - to nije istina, rekla mi je mama. Onda je I rekla - reci da volis Isusa pa ce ti biti oprosteno. Onda je ova moja rekla - ja volim onoga koga ja hocu i to se tebe ne tice. Onda je I zvala tetu da objasni ovoj mojoj kako ili volis ili ne volis Isusa i kako za sve postoji nagrada ili kazna. Srecom pa je teta bila ok i rekla da ova moja ima pravo voljeti koga hoce i vjerovati u sto hoce, jer je tu najvaznije sto kaze mama. I onda je ova moja rekla - tocno-moja mama i ja vjerujemo najvise u drvece.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

gle, evolucijski imamo pretjerano razvijene neke sposobnosti
    a poanta prirode, tj. razvoja života kroz proces preživljavanja i samoočuvanja je takav da neće trošiti energiju i resurse na nepotrebne dodatne funkcije

sposobnost apstraktnog mišljenja, poznavanje dobra i zla, pismo ... savršeno bi preživljavali i bez svega toga
    ima nas pametnijih i glupljih, nije inteligencija ono šta nas razdvaja od ostalih životinja

ili misliš da smo samo sporadična anomalija, slučajna greška evolucije, pa smo ispali ovakvi?

mislim da u globali gledano , ljudi imaju približan prosečni IQ kao i prije 200, 300, 1000, 5000g
    samo se tu i tamo pojavi pojedinac kojeg ne krasi iznimni IQ, nego i sposobnost gledanja stvari na drukčiji način, van okvira
    ostali zapišu .. i eto nam napretka

jer da je evolucijski put postići što višu inteligenciju, onda bi se i u globali IQ povečavao, tj. mi bi bili bar za 50 IQ inteligentniji nego naši preci, u koje spada npr. Leonardo da Vinci

izgleda da nismo, dakle evolucija nije povezana sa našim IQ-uom

ostaje pitanje zašto smo iskočili iz evolucijskog vlaka

mi se divimo zalasku sunca, ljepoti prirode .. radi li ijedna druga životinja to?

meni je to fascinanto
    ta razlika
    Meni ti je sve fascinantno - od toga što ljudi sve mogu, od toga kako ptice mogu letit i oblijetat kuglu zemaljsku, do toga koliko kitovi mogu prijeći...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A da ne govorim za ona stabla koja mogu živit nevjerojatno dugo. Ne zanima me kako i zašto su ljudi ono što jesu. U svakom sluačju, imaju kako jedinstveno kreativnu, tako i jedinstveno destruktivnu moć po ovaj planet.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A da ne govorim za ona stabla koja mogu živit nevjerojatno dugo. Ne zanima me kako i zašto su ljudi ono što jesu. U svakom sluačju, imaju kako jedinstveno kreativnu, tako i jedinstveno destruktivnu moć po ovaj planet.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    moja mama i ja vjerujemo najvise u drvece.

MGrubi, evolucijski procesi djeluju na puuno duzoj vremenskoj skali od one koju si ti razmatrala. Jezik i sposobnost apstraktnog misljenja bili su itekakva selektivna prednost nasim precima (npr. u grupnom lovu ili pracenju tragova lovine).

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vracamo se ivar i ja sinoc kasno iz videoteke u dubokim razgovorima i pita on mene: pitas li se ti ikad je li normalno to sto mi ne vjerujemo u boga. svi u razredu vjeruju u boga, cak i a. vjeruje u muslimanskog boga (decko koji, kao i on, ne ide na vjeronauk) samo ja ne vjerujem u nijednog. sto ako se neki bradonja ipak pojavi a ja nisam vjerovao da on postoji?
    (tu mu je vec u glasu bilo lagane neugode, valjda utjecaj odgledanih apokalipticnih scena)

e, sad. ja sam od onih, kako je to dawkins poslozio u grupe, koji ZNAJU da bog ne postoji. nisam nikad to dovela u pitanje. a ivar ocito nije takav.
    i ja mu, takva kakva jesam, nisam mogla odgovoriti: ne trebas se bojati, ako se pojavi, on ce biti milostiv prema svima, nece te kazniti zbog nevjerovanja. nisam ga mogla tako utjesiti jer ja ZNAM da se on nece pojaviti.

necu reci sto sam mu rekla, mozda ga nisam umirila, ali sam ga uvjerila i sad smo dosli do jos neceg sto sam tamo na listi kako ih zamisljamo htjela napisati, ali nisam.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

eh jesi tajnovita

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a mi znatiželjne...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ko bi donirao?

Priprema se prva ateistička oglasna kampanja u Velikoj Britaniji

Bog vjerojatno ne postoji. Sad prestanite brinuti i uživajte u svom životu - piše na londonskom autobusu

Ateisti koji žive u Londonu pozvani su na akciju: doniranjem novca pomoći će pokretanje prve ateističke oglasne kampanje koja će se oglašavati na gradskim autobusima. Naime, jedan gradski autobus već nosi ateistički oglas koji kaže: "Bog vjerojatno ne postoji. Sad prestanite brinuti i uživajte u svom životu".

Sve je počelo kao ideja novinarke Ariane Sherine, koja je u jednom tekstu predložila protuakciju na reklame koje su se pojavile na londonskim gradskim autobusima, a koje su promovirale internetsku stranicu na kojoj se nekršćane plaši "vječnom mukom u paklu" i izgaranjem u "jezeru vatre". Odgovor čitatelja bio je pozitivan i plaćen je gore spomenuti oglas.

Kampanji se pridružio i britanski profesor Richard Dawkins, autor knjige "Iluzija o Bogu", koji je obećao da će, ako istomišljenici skupe 5500 funta, on dati isti iznos za kampanju. Sa 11.000 funti antireligiozna kampanja bi se od siječnja 2009. reklamirala na 30 gradskih autobusa tijekom četiri tjedna.

Ako ovaj poziv na akciju uspije, bit će to prva ateistička kampanja u Velikoj Britaniji. Reklame će uz poruku imati i internetske adrese različitih stranica o ateizmu.
    - Donacije će dati veću vidljivost ateizmu u Velikoj Britaniji, uljepšati dan ljudima na putu na posao i nadamo se ohrabriti više ljudi da se izjasne ateistima - piše Ariane Sherine za Guardian.

(mp)

iz vecernjaka

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ovako, na prvi pogled, zvuci mi skroz besmisleno :/
    nikad nisam osjetila potrebu da nekog uvjeravam da boga nema.
    a i kad sam bila mlada i nadobudna katolkinja, nikog nisam obracala

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da to nije bas zamisljeno da uvjerava ljude da boga nema, nego vise kao poticaj ateistima da se izjasne naglas.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i da se izadje iz mraka. bas zamisljam kako bi to kod nas izazvalo cijelu buru reakcija.
    a donirala - hm - da ne bi sad ateisti preuzeli crkveni oblik poslovanja? skrabice i sl.?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a donirala - hm - da ne bi sad ateisti preuzeli crkveni oblik poslovanja? skrabice i sl.?
    pa kad je ucinkovito

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

i da se izadje iz mraka. bas zamisljam kako bi to kod nas izazvalo cijelu buru reakcija.
    samo zbog te bure bi se dalo organizirati udrugu ateista jesam konfliktna

p.s. znam da postoji udruga ireligioznih, al' mi ne odgovaraju, ja sam u svojim uvjerenjima fundamentalističnija i borbenija.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

sad tek vidjeh ovaj post. ispričavam se.

Citiraj mama30 prvotno napisa
    u današnjem svijetu ima puno licemjerja, al za to nije kriva naša vjeroispovjest nego ljudi koji ju intrepetiraju svaki na svoj način i kako im odgovara. ja svećanike uspoređujem sa liječnicima. svi nam oni govore što je dobro za nas, a sami se toga ne pridržavaju. zato ih ne smatram primjerom naše vjere i ne volim kad ih netko stavlja kao ogled kršćanstva.

nadam se da ovim topićem nisam nikoga uvrijedila, a ako se i netko osjeća uvrijeđenim naka primi moju iskrenu ispriku
    draga mama30
    to što nastojim dijete odgajati u ateističkom duhu, ne znači da joj ne približavam religiju/e na način na koji smatram da je ispravno. ne znači da ne posjećujemo vjerske objekte i da ona ne zna ili neće znati osnove svake religije, da već sad ne pozna vjerske običaje, priče i sl.

možda sam te skrivo shvatila, al moj ateizam nije proizašao iz nesavršenstva teizma, iz licemjerstva svećenika i sl. ja nisam razočarani teista. to je problem koji se mene osobno ne tiče, moj ateizam je proizašao iz toga da jednostavno ne vjerujem u teizam, u njegovoj najsavršenijoj formi i sa najsavršenijim svećenicima, koji će mi pokušati prenijeti najsavršenije dijelove svoje vjere. nadam se da se razumije što želim reći. nesavršenstva vaših vjera - nisu moj problem (osim ako se tiču mene osobno).

za sebe i svoje dijete (kao uostalom za sve ateiste) tražim samo poštivanje mojih stavova u rangu kao što se poštivaju nečija vjerska. kako od ljudi, tako i od institucija. ni više, ni manje. a to znači prije svega poštivanje mog načina odgajanja djeteta bez nepotrebnih komentara.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

neko je na forumu u drugom kontekstu napisao nesto u stilu,
    da su ateisti oni koji se ne definiraju ni religijom ni nereligijom.

meni se ta definicija neobicno svida

i jako mi se svida da je ovaj topik iako postoji, "mali" (u smislu kratak). ono sto jesi, ono sto zastupas, ono sto zivis ne treba "posebnu" ladicu.

i ta sveukupna, sveobuhvatana i ljubavi puna sila i snaga, ako bi i postojala, crvenila bi se od neugode, gledajuci u sto se njeno ideopoklonstvo svelo, te sto se u njeno ime radi i zastupa. i djelomicno tko ju je i tko je zastupa.
    ( to za ivara )

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa

možda sam te skrivo shvatila, al moj ateizam nije proizašao iz nesavršenstva teizma, iz licemjerstva svećenika i sl. ja nisam razočarani teista. to je problem koji se mene osobno ne tiče, moj ateizam je proizašao iz toga da jednostavno ne vjerujem u teizam, u njegovoj najsavršenijoj formi i sa najsavršenijim svećenicima, koji će mi pokušati prenijeti najsavršenije dijelove svoje vjere. nadam se da se razumije što želim reći. nesavršenstva vaših vjera - nisu moj problem (osim ako se tiču mene osobno).
    ovo mi se svida. mislim da je tako i kod mene.
    mada moram reci, da mnogo toga sto vidim u smislu postave subjekta i objekta u religiji, te opcenito religijske "ikonografije" mi je na rubu pameti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

10 zapovijedi slobodnog uma (Friedrich Nietzsche):

1. Narode niti voli niti mrzi.
    2. Ne bavi se politikom.
    3. Ne budi bogat, a ni prosjak.
    4. Slavnima i utjecajnima uklanjaj se s puta.
    5. Ženu uzimaj iz nekog inog naroda, ne iz vlastitog.
    6. Tvoju djecu nek' tvoji prijatelji odgajaju.
    7. Nikakvoj se crkvenoj ceremoniji ne podvrgavaj.
    8. Ne žali zbog kakva prijestupa nego zato učini neko dobro djelo više.
    9. Da bi uistinu mogao govoriti, prednuj egzil.
    10. Ne priječi svijet spram tebe ni ti sebe spram svijeta.

evo nešto za razmišljanje. Kako je duh moj slobodan odkad se dogmi riješih

Stranica 8 od 13 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •