a kod mojih cura količina pojedenog prije spavanja nema nikakve veze s noćnim podojima, niti s kvalitetom sna
a kod mojih cura količina pojedenog prije spavanja nema nikakve veze s noćnim podojima, niti s kvalitetom sna
8 mj.
Nama je danas pedica rekla da uvedemo 3.obrok(mlijecna kasica),jer je malo dobila na tezini(500g za 2mj.) :?
Ne znam kako bi joj pravila te kasice,jer mi izdajnje ne ide?
Da li da joj pravim na adaptiranom?
Jel bi bilo bolje da joj dam oko 18h opet voce,nego tu kasicu? :?
Cica na zahtjev.![]()
Mene zanima slijedeće:
Sinko ima 7,5 mjeseci i obožava mrkvu, korabicu, proso (to papa svaki dan, jedan obrok, a ponekad dva, ako prvi obrok potrefimo u krivo vrijeme, pa je preumoran), ostalo je mlijeko.
Da li smije stalno jesti iste namirnice? (Glupo pitanje, ali da li mu može nešto biti od previše mrkve i što je previše???)
Jabuku više ne prihvača, pa ju ne dajem, danas sam ju ponudila s prosom i dalje ne želi, pa odustajemo na neko vrijeme.
U kukuruzno krupicu baš nekako nisam sigurna (uvijek imam dojam da u nju može biti nešto pomiješano npr. pšenica, luda mama).
Riža mu je ok, ali od nje je tvrđa stolica, proso mu nekako bolje odgovara probavi.
Što se tiče ostalih poželjnih namirnica:
Tikvice - ne vjerujem im u ovo doba godine.
Kruške, marelice - isto kao i s tikvicama.
Banane - MM je bio alergičan na njih kao mali, slučajno otkriveno testom, do onda ih je normalno jeo. Ja ih radi toga ne uvodim, da li je to stvarna prepreka, zna li tko od vas?
Da li smijemo do 8 mj. nastaviti samo s korabom, mrkvom, prosom i povremeno rižom??? Onda mislim uvesti brokulu i piletinu. Help!
Od mrkve joj mogu ponarandzastiti nos i dlanovi.![]()
Sorry za zenski rod.
Pozdrav za pisonju.
Moja beba ima 9 mjeseci.Odnedavno smo uveli treći obrok.Sve ostalo cica.
Zanima me kada se uvode medjuobroci izmedju glavnih obroka? Nama je medjuobrok cica,ali me zanima kada joj ponuditi voće,voćni jogurt...
Anemona ja ti ne znam odgovoriti da li mu nešto može biti, ako jede isto svaki dan, ali imaš za kupiti i bio palentu u Dm-u ili bio dučanima, sa kontrolnim brojevima (tako da je sigurno samo palenta). Ja sam u toj dobi kuhala mu i quinou sa rižom, pa je stolica bila uredna. Marelicama nije sezona,ali možeš kupiti suhe, pa ih prokuhati i pomiješati sa rižinim pahuljicama. Možeš pahuljice i sa kuhanom jabukom (možda to bude htio).
N. ima 10 i pol mj., danas je jeo
doručak- zobene i ječmene pahuljice sa kuhanom kruškom i jabukom
ručak- kuhana crvena leća,kelj,mrkva,piletina i kombu alga
užina-banana
večera-griz na rižinom mlijeku sa kuhanim malinama
između cica i pije vodu u kojoj su bile kuhane kruške i jabuke
a što je "glavni obrok"?ceca mjesec prvotno napisa
što se voćnog jogurta tiče, ako je kupovni, najbolje - nikada.
Glavni obroci izgledaju ovako:
10 sati voće sa prošenim ili zobenim pahuljicama
15 sati povrće i žitarice ili povrće meso i žitarice
19 i 30 voće i žitarice ili ostaci od ručka
Između cica,a vodu oije u jako malim količinama.
Za voćni jogurt sam mislila da ga sama napravim.
Dakle kada se između ovih glavnih obroka daju medjuobroci?(npr.voće bez žitarica).
meni je voće bez žitarica obrok.
vrlo često nam je obrok i povrće bez žitarica. i bez mesa jer još nisam uvela meso.
međuobrok - hm, to je kod nas recimo rižin kolačić, ili raženi kolačić sa sezamom, s dobije ga kad zaželi
Ma mislila sam da je voće sa žitaricama cjeloviti obrok.
Lutonjice gdje kupuješ te kolačiće?
u dućanima, na odjelima za eko/organsku/bio hranu
ali meni je i samo voće/ povrće cjeloviti obrok.
recimo, evo što je jučer jela:
ujutro: griz od pira na rižinom mlijeku
ručak: tikvica, mrkva i koraba kuhane na pari
tokom dana je još grickala jabuku, naranču i gore navedene kolačiće
danas je doručkovala palnetu na rižinom mlijeku, za ručak će imati brokulu i mrkvu na pari, a između opet nešto za grickanje
i to je to
Pokušat ću s tim kolačićima.Uvijek me strah ako joj dam da će manje cicati,a to ne želim.
Pomalo me već brine i što pije jako malo vode iako pojede znatne količine hrane.
moja kćer popije par puta u danu po par gutljaja vodececa mjesec prvotno napisa
i to je sve. uz podoje.
Ma cica joj je i hrana i voda. Ne treba ni popiti puno vode sve dok cica.Pomalo me već brine i što pije jako malo vode iako pojede znatne količine hrane.
Lut, naranča?! Meni je Paulo neki da s guštom pocuclao krišku naranče a poslije me pekla savjest jer vidim da agrume preporučaju tek nakon godine dana.
Znači mogu? (Nekako mi lakše kad vidim da nas ima još)
Cjelovit obrok je onaj gdje dijeta dobije sve hranjive sastojke potrebne za razvoj. Mahunarka i žitarica sa povrćem. Žitarica za voćem. Povrće sa mesom. Povrće samo po sebi, ili voće je da se ubije glad na kratko, al od toga nisi sit.ceca mjesec prvotno napisa
No ako djete doji poslije da bi se zasitilo to je druga priča.
a gle, jela ju je par dana i totalno uživala. a onda zaradila gadan pelenski osip od kiseline.Ava M prvotno napisa
kod nas je naranča do daljnjeg zabranjena (kao i banana).
od banane isto dobije pelenski osip, i osip oko usta
Jel moze cikla sa 8 mj? Sa cim da ju kombiniram?
možeš i sa kuhanom mrkvom i krumpirom
LeaB prvotno napisa
Ma strah me da ako dam voće bez žitarica da će ostati gladna.Samo voće je nešto što se,kako se meni čini daje između glavnih obroka.
neće ostati ni gladna ni žedna - jer doji
Ja danas kuhala ciklu i krompir zajedno a cikla pustila sav sok i ostala bijela :? . Sve sam bacila.
Cikla sew kuha s korom da ne izadje sok.b i j prvotno napisa
Covjek se uci dok je ziv. Smijesna sam sama sebi.![]()
Nakon mjesec dana staža s dohranom, ovakav je naš status:
Kod nas je na meniju dva dana proso (jedan dan s voćem, drugi s povrćem). Zatim dva dana palenta u slično kombinaciji. Pa onda dva dana bez žitarica (samo voće ili voće + povrće). I tako ispočetka.
Od voća je na meniju jabuka i kruška, od povrća mrkva, korabica, tikvica. Jednom je kušao i blitvu (deda žurio iz Zagorja da bi se skuhala odmah nakon branja).
Pojede do desetak zalogajčića, nit je nešto oduševljen niti odbija. Recimo da više voli struganu jabuku, i mrkvu u svim kombinacijama, a baš ne ljubi palentu (trudi se da ju ispljune). Od svih novouvedenih stvari najviše voli vodu. I jako mu je fora umočiti ruku u zdjelicu s kašicom
hm zbunjena sam! HELP!
nama je pedijatar rekao ovako: najprije 4 tjedna povrce; zatim 4 tjedna zitarice; 4 meso ; 4 voce, pa sve kombinacije....
mi smo odradili skoro 4 tjedna povrca( mrkva, korabica,tikvica i kombinacije) i slijedeci tjedan krecemo s zitaricama, mislim palentom ili rizom...imamo tj L ima skoro 7 mjeseci a drugi obrok smo mislili negdje s 8 mjeseci...
sto to znaci da voce nece dobiti jos 2 mjeseca? kako vam se cini taj plan?
kako 4 nedelje :? valjda 4 dana jedna namirnica kad se prvi put uvodi :?
prvi put za ovo čujem i totalno mi je besmisleno.
hm mozda nisam najbolje objasnila...
4 tjedna povrce (namirnice koje su sezonske i koje idu po tablici - svaka 5-6 dana) , onda zitarice isto tako s tim da se sad zitarice mogu kombinirati sa svim vec isprobanim tj. povrcem i tako dalje...
tako kaze pedijatar tu di sam ja....
nekako mi zvuci u skladu sa svim sto sam na rodi procitala osim sto voce dolazi tek na kraju ( jer je slatko pa ga bebe najcesce ne odbijaju a povrce zato prvo)....
a mislim, pedijatar tu di sam ja kaže da dohrana počinje s 4 mjeseca sa voćnim sokićima, ako ćemo o pedijatrima![]()
ovako kako si sad opisala (da se kombinira) mi ima malo više smisla, ali svejedno mi je nekako prekruta ta podjela
vjeruj mi ovaj pedijatar kao da je "rodin zastupnik", nikad nije rekao nesto zbog cega bi se morala s njim svadjati. iskljucivo dojenje do 6 mjeseci, nikakvi sokici, cajevi...kad je imao grceve jedva mi dao sab simplex a kad nije kakao 10 dana :shock: rekao je da cekamo dok ne bude 15 dana jer da on ne daje cepice! cini mi se da slijedi sve najnovije preporuke who-a a da i kaze nesto sto mi ne odgovara ne bi ga poslusala,kao npr. sokice sa 4 mjeseca ili slicno..(ako si mislila da je meni rijec pedijatra zakon)
mislim da je jednostavno tu praksa drugacija nego kod nas i to mozda zbog klime pa se zapocinje s povrcem a uvodi se tako polako zbog alergija..
i meni se cini malo prekruta ta praksa 4 tjedna ali kad pogledas sve je po tablici osim sto po meni voce dolazi mozda prekasno...
e i jos nesto....![]()
imamo skoro 7 mjeseci i jedan kruti obrok-povrce i to oko 10-11 sati ujutro.
drugi smo mislili uvesti sa 8 mjeseci i to zitarice tj neku mlijecnu kasicu najradije navecer oko 18h ( u nadi da ce se manje buditi po noci ).
kako da to rasporedim? mogu li onda povrce prebaciti oko 14h pa da to bude rucak a mlijecni u 18 ili bolje dorucak i rucak?! stvarno nemam pojma...
curke koliko puta dajete meso na tjedan za rucak(uz povrce)??
kupila sam od alnature proso i kako se to skuha i s cim mogu davati??
hvala
Emanuela 11mjeseci, sika. sika i sika, kao što vidite mama ne spava cijelu noć jer se gospodićna budi svakih pola sta :shock:
Probala; puru tj.palentu :pojede dvije tri žlice ako ju naganjaš
jabuku; hoće samo sirovu i to po novome samo 2 žlice,
kada ju je prije dva mjeseca probala htijela je sve
pojest
Bijelo pileće meso; jedva da je pojela malo
Krumpirić i mrkvicu; hoće ali ne izmješano, po novom 2žlice
Poriluk i krumpirič smiksani: probala jednom, ali pošto je bilo
kao kašica nije htijela više od par žlica jer, se ona mora igrati
Vodu; samo to pije, nema sokova ni čajeva
Banana; obožava, ali joj ne dajemo često, jer ne kaka po 7 dana
Neki dan sam se prisilila kupiti Hiip kašicu od jabuke i drugu od šlive, jer mi neće kuhano voće, a nisu mi u ljekarni htijeli dati čepiće, za probavu.
Sok od šljiva sam popila ja, jer ga je ona skoro povratila mada sam ga razrijedila vodom.
Kada je probala kupovnu kašicu, isto je napravila facu za povraćat i sva se stresla, ali uspjela je pojest par žlica i pokakala se. Tako da sada kada se zaštopa, jednostavno moram kupiti tu kašicu, i gurniti joj dvije žlice, jer neće više ( i bolje-kašice su odvratne)
I šta da ja radim, nemam pojma što da jo više skuham, ništa neće ( mada kad joj neko da, da lizne čokoladu, nju bi pojela), još joj ne želim davati mliječne proizvode, jaja, kekse itd.
Strah me da nije gladna, mada super napreduje na težini, a i probava je problem.
Uglavnom samo sisa, a za praznike idemo svekrvi, popit će mi mozak kada vidi da ova neće jest![]()
Imate kakvu ideju koje povrće da joj još uvedem u prehranu, naravno kuhano, soljeno, prženo me ne zanima.
E, da nekada joj dajemo koricu kruha, ali ona ju više mrvi po podu nego da ju jede.
Inače mljacka čim vide da netko jede, pa svi govore, jadna sigurno bi i ona; moš mislit, čim joj prineseš ustima neće, a ispočetka(prije 2mjeseca) nije bila takva, sve je htijela probati, sada prođu dani, da ništa ne proba, osim sike.
Kada vidim da vaši jedu tri obroka ( a ja ne mogu smisliti dva i to ista svaki dan),a ova neće niti jedan, zabrinem se.
A da probaš sa žitaricama.
Integralna riža, slatka riža, ječam, proso, amarant, zob.... Neutralne su i možda joj se okus svidi.
Iz ovog što si nabrojala i nije puno probala, pogotovo povrća. Ili nisi nabrojala sve. Kombiniraj ga sa žitaricama.
I budi strpljiva. AUostalom dojiš je, pa nema brige.
Samo to je probalaLeaB prvotno napisa
ali ja joj nisam do 8mj. ni htijela davati ništa osim sike, ok osim jabuke ponekad, uglavnom još nije sezona nekog povrća, tek sada kreće :/ najviše me zbunjuju blitva i špinat, pa ljudi moji nemoguće je u Zg-u kupiti blitvu koja je ubrana prije 2h,
to mi je idiotski
, kada joj počnem davat, normalno ću joj je davat, i kupovati je na placu ili dućanu...pa dok blitva dođe iz Dalmacije koliko joj treba???? A onu ubranu uz Zg-cestu-neću, rađe će jesti smrznuti špinat nego to!
Razmišljam o tikvici, kupusu...mahune, grašak, grah, kelj i sve to kaj napuhava ću izbjegavati još neko vrijeme,a riža zatvara a ona ima problema sa stolicom, tjestenina deblja, a ona još ne hoda a od sisanja već ima 13kg, malo kompliciram, ali kako sam kasnije počela s dohranom onda i sve namirnice koje su namjenjene za njenu dob još joj ne dajem jer idem po redu. Izbjegavam joj davati slatko voće ili bilo šta slatko jer ne želim da mi samo jede ono što joj je slatko, a pošto je moje mlijeko slatko, vidim da to prihvaća bez problema, problem je u povrću, ustvari problem je u količinu koju pojede![]()
Ma sve ona to nekako proba, ali neće pojest više od dvije žlice, a kamoli da joj još kuham dva obroka :/
Jednostavno ne želim je pretrpavat i puno joj toga mješat, a opet nemam od svega ovoga što jede nekakav preveliki izbor.
Ne znam kaj ćemo kad krene u vrtić, uzeti ću neplaćeno do 3g, jer ona samo sisa...kaj da radimhvala Bog ako ništa drugo zbog sisanja nije dobila još nikakvu gripu ni prehladu :D
Kada patliđani, paradajiz,breskve..a kada uvoditi maslinovo ulje, sol, ili margarin ( pošto je maslac mliječni, ne bi ga još), e da kada pekmez i marmelade???? Kada početi sa prženom hranom ili hranom iz pećnice????
zašto si kasno počela sa dohranom?nije htjela ili si tako ti odlučila?možda je i u tome problem.neka djeca su dosta čudljiva po tom pitanju i meni je dobar savjet bio da već od 5 mjeseci povremeno,u vrijeme budućih obroka,onako malo na žličicu dajem mlijeko kako bi se bebač navikao da na žličicu ide nekaj fino.probaj mu u povrće umiješati svoje mlijeko.
ili još bolje,skuhaj povrće,nareži daj neka sama jede,više bude pojela možda kroz "igru".
8 mjeseci
24.3.
dojenje
voće (pola banane i cijela manja jabuka)
dojenje
mrkva-krumpir-piletina
dojenje
jabuka
dojenje -za spavanje i još 2x po noći
i naravno koji gutljaj vode na kljun
Mi imamo 9,5 mjeseci i počeli smo sramežljivo uvoditi treći obrok.
Inače dobro prihvaća dohranu, voli papati. Oko 10 mu dajem voće + pahuljice (zobene, prosene, ječmene), a oko 15 sati povrće + žitarice i ponekad bijelo meso.
Još uvijek puno cica, a pije jako malo.
Kao večernji obrok sam mu počela davati griz na rižinom mlijeku. Što je još preporučljivo kao večernji obrok?
Što je sa (kršitelj koda)ovim kašicama u kutiji koje se rade s vodom (sadrže mlijeko, smije li se to davati???)
Citala sam da se tapioka moze rano uvoditi jer nema glutena. Kupila sam i probala (ja). Fino je i mislim da ce se bebacici svidjat. Mislim je davati kao vecernji obrok jer do sada je par puta jela samo rizine pahuljice na mom mlijeku i vodi. Ima li tko iskustva s tapiokom?? D a li je miksate ili dajete onako s lopticama??
hm, možda nema glutena, ali kako ta namirnica nije karakteristična za naše podneblje, nije ju preporučljivo rano davati
nema ni papaja glutena, pa ju nećemo ponuditi sa 6 mjeseci![]()
Molim pomoć.
Kakav bi trebao biti dnevni menu 6-mjesečne bebe koja započinje sa dohranom? Koliko žlica kašice joj smijem dati? Što ako ona ubrzo poželi pojesti sve?
Koliko dnevno mlijeka treba popiti? Da li je 900 ml dovoljno?
Please pomoć...![]()
Jedan obrok od žitarica je dovoljan. Ostalo mlijeko.
Jana je jela prvi put par žlica, drugi put više i tako do cijele kaše, što je bilo brzo.
Da i ja se nastojim što češće držati toga! Ali opet recimo banane sam joj vec dala par puta malo, a recimo riža nam je često na meniju a ni ona nije iz našeg podneblja.Lutonjica prvotno napisa
o banani sam zapravo počela razmišljati tek kad sam joj ju prvi put dala, a ona dobila gadan osip i lišajeve. pa mi je sinulo kako je to tropsko voće i kako mi uopće nije jasno zašto se daje na početku dohrane. valjda, kao, blag je okus, nije kiselo, nije slatko, a mekano je. to što nema veze s nama je nebitno.galak prvotno napisa
o riži isto razmišljam, i na nju nekako ne gledam tako, ne znam zašto.
imamo 10 mj. i teške probleme sa doručkom.
Ne znam više šta da joj dam kad neće ništa.
Vidim da ujutro neki daju palentu s voćem?Kako to spremite?
Vidim i da dajete voće sa žitaricama.Kakve su to žitarice?gdje ih nabavljate?