Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: veca i manja?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno veca i manja?

Pozdrav svima Ovo je moj prvi post na dojenju.Na svako pitanje koje bih postavila trazila sam odgovore na postojecim topicima i na svako sam nasla! Mislim da je to dokaz da smo imali samo uobicajene probleme! A sad ovo: Oduvek mi je desna dojka bila neprimeto veca od leve> Postalo je vidno tek u odmakloj trudnoci. Kad se bebac rodio i krenuli da dojenjem postalo je vidno i preko odece. Vizuelno mi ne smeta(dodam upijace za mleko u grudnjak). Ali sto se tice mleka.. U desnoj ga ima i duplo vise,rekla bih. Sad me zanima dal ispravno radim: do sada sam mu davala jedan podoj jedna do kraja pa ako hoce jos, onda druga. U zadjih par dana samo leva mu nije dosta, a desnu nikad ne posise do kraja tako da je skoro stalno puna. Plasim se upale! Bebac je 3 meseca 6300kg, mokre pelene su ok,u zadnjih 10 dana kakao je samo 3 puta puuuuuno! Mislim da je imao skok u razvoju jer smo imali i 5-6 neprospavanih noci i budjenje i cicanje svaki sat. Zadnja 2 dana to se smirilo i sad je ok. Nocu cica 3-4 puta a danju 5-6.Al sam se raspisala! Izvinite! I savetujte!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nemoj puno brinuti - super vam ide, a to je najvažnije.
    Nije neuobičajeno da su mliječni kanalići prohodniji u jednoj dojci nego u drugoj. Nije rijedak slučaj da beba jednostavno "ne voli" jednu dojku i potpuno se prebaci na drugu...
    Pokušaj dva podoja na desnoj, pa jedan na lijevoj - nemoj dopustiti da se u desnoj stvore čvorići, ali ne smiješ zapostaviti ni lijevu. Izdoji je malo nakon svakog podoja, ne bi li i u njoj povećala proizvodnju mlijeka. Stavljaj prije podoja tople obloge (što toplije možeš izdržati) - to bi trebalo povećati prohodnost mliječnih kanalića.
    I, javi nam kako ide!
    Đuri

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja imam potpuno istu stvar. meni desna gotovo uopce ne radi, a jos u bolnici mi se bila zastopala. forsirala sam nju, nakon dojenja istiskivala i zadnju zadnju kap ne bih li povecala proizvodnju ali nista. ja radim tako da mu za svaki podoj dam ovu vecu a za svaki drugi jos dodatno i ovu manju. ao je ne isprazni, ponudim mu je jos malo nakon sat, sat ipo. uglavnom tako kombiniram najvise po nekom feelingu. i mislim da nam dobro ide jer malac ima 5 mjeseci i 9kg.
    kombiniraj, ne zapostavljaj tu ˝slabiju˝, uglavnom vodi se po nekom unutarnjem osjecaju i sve ce bit ok.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hm, kod mene je manja bila efikasnija, radila je super. :D Sa vecom sam imala probleme, upale, sporiji let down i nakon podoja osjecaj da je teska i da ima mlijeka ali da ne moze izaci. To sve nakon par mjeseci dojenja. U pocetku mi je bilo kao i tebi pa mi je poznato to sto pises.

Ti imas osjecaj da lijevo imas manje mlijeka pa vjerovatno radije pocinjes s tom (da bi stimulacija bila jaca i da bi uslijedila veca proizvodnja). Ako pogresno zakljucujem, javi. :D A uz to imas osjecaj da se desna ne prazni dovoljno.

U tom slucaju bih ti rekla da pocinjes sa desnom ali probaj tempirati tako da to bude pred malo vecu pauzu. Recimo, ako pred spavanje doji i onda napravi malo duzu pauzu nego preko dana, probaj tempirati tako da taj podoj pocinjes sa desnom. Nadam se da ce ti se tada dobro isprazniti i 'odmoriti'.

Druga taktika bi bila da mu desnu nudis prvu kada znas da je jako gladan i da je veca sansa da ce je dobro isprazniti. (Kada sam se ja pokusala ravnati po ovoj logici nije mi uvijek uspjevalo, malac je postajao nemiran, trazio drugu iako je za moj osjecaj ta veca s kojom sam pocela jos imala dosta mlijeka).

Tada sam isla po sljedecoj logici polako sam rasteretila vecu tako da bi proizvodnja opala a malo vise forsirala manju (ne stalno). Nocu sam davala samo manju a ujutro je veca izgledala zabrinjavajuce pa sam par puta samo malo izdojila tek toliko da olaksam pocetak, dok uhvati. Ujutro bi je lijepo ispraznio i onda bih je ostatak dana davala nakon prve. Nije trebalo dugo, dva ili tri dana, i smanjila sam proizvodnju u vecoj. Kad sam postigla nekakav balans sam samo nastavila naizmjenicno.

Pitanje: izadajas li se i kako?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Eeeeeeee! Puno vam hvala na odgovorima! Nisam ih ocekivala ovako brzo bas sam srecna sto ima vas nekolliko koje me ne samo razumete, vec sto moji problemi nisu jedinstveni, pa dobijam savete iz iskustva!
    Da odgovorim Lilly - ne izdajam se skoro nikako. u pocetku jesam imam rucnu izdajalicu Nuk-ovu koja mi je pomogla prvih par nedelja. Kad se uspostavio dotok mleka prestala sam je koristiti. Sad uglavnom izdojim rucno malo ovu desnu, vecu, i to kad je bas puna i to pre dojenja, da bi beba pre stigla do masnijeg mleka. Vidis, tek mi je sad sinulo da trebam posle podoja izdojiti i ovu manju, da cu tako pospesiti proizvodnju u njoj! Meni obe rade vrlo dobro, samo sto u desnoj ima puno vise mleka i kad mu dam prvo tu, nikad je ne isprazni, cak i kad je puno gladan.A kad doji prvo levu do kraja, pa mu onda dam i drugu, onda u desnoj, vecoj ostane dosta mleka. I sad, dal za sledeci podoj da dam prvo desnu u kojoj jos ima ili prvo levu ? Uh, valjda cete me razumeti! Hvala vam puuuno!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

desnu - da i u njoj dođe "do kraja".

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da, drugi puta pocni sa desnom.
    Savjet: ne pretjeruj sa izdajanjem, pokvarit ces balans (osim ako ti nije hitno zbog povratka na posao ili tako necega). Radije probaj prilagoditi proizvodnju u desnoj nego dodatno poticati lijevu. Lako ces dobiti to da su ti obe prepune i da malca muci prejak dotok mlijeka pa onda guta previse zraka, pa ga to muci,...

Kako dojis po noci? Mjenjas strane?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Kad doji oko ponoci, isto mu dam jednu, pa ako hoce jos, i drugu. S tim da isto desnu ne isprazni. kasnije se budi oko 3 a tad hoce samo malo, jos nikad nije ispraznio ni ovu manju. Onda se ponovo budi oko 6-7, tad hoce malo vise pa nastavimo spavati do10! Spava u kreveticu koji je priljubljen uz moju stranu kreveta. Kad doji nocu samo ga priblizim, on brzo pociki i zaspe, tad ga obicno vratim u krevetic.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •