Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: par finih kolača za kavo- i čajoljupce (božićni pokloni?)

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno par finih kolača za kavo- i čajoljupce (božićni pokloni?)

Evo par recepata za kolače koje mi rado papamo (što se na nama i vidi ), jer jako fino idu uz čaj i kavu, a kruhovi (pogotovo onaj s brusnicama) mogu biti jako lijepi (i fini) božićni pokloni.

Kruh od banane

http://img205.imageshack.us/img205/1...dbananekp9.jpg

Potrebno vam je:
    3-4 zrele banane
    1/3 šalice otopljenog maslaca (mjera za ovaj i sve iduće recepte: šalica = 2,5 dcl)
    1 šalica šećera (moje odstupanje: korisim smeđi šećer i samo pola šalice)
    1 jaje
    1/2 čajne žličice ekstrakta od vanilije
    1 čajna žličica kvasca u prahu (instant kvasca)
    prstohvat soli
    1,5 šalica brašna

Ovaj kruh možete umijesiti i bez miksera, a ako ga ipak koristite, najbolje je staviti ga na najmanju brzinu kako bi banana ostala u komadićima.

Stavite pećnicu da se grije na 180°C. U dubokoj posudi zgnječite banane, pa im dodajte maslac i promiješajte kuhačom (ili mikserom, ali pažljivo). Zatim dodajte šećer, istučeno jaje i ekstrakt vanilije. Kad ta smjesa postane jednolična, posipajte je kvascem i solju, te i njih umiješajte. Na kraju dodajte brašno i ponovno miješajte.

Smjesu ulijte u prethodno namašćeni (ja koristim maslac) kalup za kruh, stavite u pećnicu i pecite otprilike sat vremena. Kad je gotovo, pustite da se ohladi na rešetki u kalupu i hladnog ga izvadite. Ako niste sigurni da li je kruh pečen, upiknite u njega drvenu čačkalicu. Ako ona izađe iz kruha čista (na njoj ne smije ostati zalijepljenog tijesta), kruh je pečen.

Kruh od brusnica i oraha

http://img519.imageshack.us/img519/5...rusnicabq2.jpg

Potrebno vam je:
    2 šalice brašna
    3/4 šalice šećera (ja koristim najviše pola)
    1,5 žličice praška za pecivo
    pola žličice kvasca u prahu
    pola žličice soli
    3/4 šalice grubo nasjeckanih oraha
    1 šalica grubo nasjeckanih brusnica
    3/4 šalice soka od naranče
    1/4 šalice otopljenog maslaca
    1 jaje
    1 velika žlica naribane kore od naranče

Stavite pećnicu da se grije na 180°C. Naribajte koru jedne do dvije naranče, a zatim naranče iscijedite dok ne dobijete potrebnu količinu soka (bolje ga je imati više, nego manje). Nasjeckajte orahe i brusnice (ne treba ih jako usitniti, bitno je samo da je svaka prerezana barem na pola kako bi pustila sok) te istucite jaje.

U velikoj posudi promiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, kvasac i sol. Dodajte nasjeckane brusnice i orahe.

U drugoj posudi promiješajte sok od naranče, maslac, istučeno jaje i koru od naranče te dodajte prvoj smjesi i miješajte kuhačom (ili mikserom na manjoj brzini) dok ne dobijete ujednačenu masu.

Ulijte u namašćeni kalup za kruh i pecite sat vremena. Nakon što je kruh pečen, ostavite ga da se deset minuta hladi u kalupu, pa ga izvadite i ostavite da se do kraja ohladi na rešetki.

Keksi od kikiriki-maslaca

http://img208.imageshack.us/img208/6...ikirikiof4.jpg

Potrebno vam je:
    1/2 šalice šećera
    1/2 šalice smeđeg šećera (moje odstupanje: bijeli ne koristim uopće, nego samo tih pola šalice smeđeg i još uvijek je dovoljno slatko)
    1/2 šalice maslaca koji je neko vrijeme stajao na sobnoj temperaturi
    1/2 šalice maslaca od kikirikija
    1 jaje
    1,25 šalice brašna
    3/4 čajne žličice kvasca u prahu
    1/2 čajne žličice praška za pecivo
    1/4 čajne žličice soli

Miješajte mikserom maslac dvije minute, pa mu dodajte šećer i miješajte još dvije minute. Dodajte maslac od kikirikija i jaje. Suhe sastojke (brašno, kvasac, prašak za peciva i sol) najprije promiješajte zajedno, a zatim dodajte u smjesu s maslacem te miješajte dok smjesa ne postane jednolična.

Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na najmanje 3 sata.

Zagrijete pećnicu na 200°C. Izvadite tijesto iz hladnjaka, dobro ga promijesite i oblikujte "tanjuriće" promjera 2-3 cm, koje ćete dodatno stanjiti tako da u njih dva puta (vodoravno i okomito) utisnete vilicu. Pecite na papiru za pečenje dok ne dobiju svijetlosmeđu boju, tj. 10 min. Pustite ih da se kratko ohlade na papiru za pečenje, a zatim ih prebacite na rešetku da se skroz ohlade.

Muffini s kruškama

http://img211.imageshack.us/img211/5...muffinijd9.jpg

Potrebno vam je:
    2 šalice brašna
    1/2 šalice šećera
    3 žličice praška za pecivo
    1/2 zličice soli
    1 šalica mlijeka
    1 jaje
    1/4 šalice otopljenog maslaca
    sok jednog limuna
    1 šalica krušaka narezanih na kockice (otprilike dvije kruške srednje veličine)
    1/2 šalice grubo usitnjenih oraha

Zagrijte pećnicu na 220°C. Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi promiješajte mlijeko, unaprijed istučeno jaje, maslac i sok od limuna. Kruške i orahe dodajte brašnu, promiješajte i zatim polako dodajte mliječnu smjesu u suhe sastojke. Smjesa mora biti u komadićima, a ne glatka.

Namastite kalup za muffine ili u njega stavite papire, te ih napunite do 3/4 visine. Pecite 20-25 minuta, dok vrh ne dobije lijepu smeđu boju. Čim su pečeni izvadite ih iz kalupa da se ohlade vani.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

mislim da će ovaj prvi prvi doći na red

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Meni se ovaj kruh s brusnicama čini super i baš je dobra ideja za poklon. Samo me zanima da li se trga kad se reže odnosno da li izađe iz kalupa lijepo u komadu, jer mi na slici izgleda kao da se jako mrvi. A možda me samo izgled vara.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

hvala, sigurno će doći na red!

na temu poklona, ja ove godine opet namjeravam peći malo modificirane spekulaase da se andrej igra kalupićima.

u kombinaciji s nekim od ovih kruhova i domaćom čestitkom, kud ćeš boljeg poklona.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kora, u originalnom receptu je pisalo "sok jedne naranče", što je ispalo premalo (a kod kuće sam imala samo tu jednu ) i kruh je bio mrvicu suh, ali nije se drobio, nego se lijepo rezao, a iz kalupa je izašao u komadu. Ako staviš dovoljno soka, ne bi trebalo biti problema.

Ivy, nema na čemu. Za poklon obitelji s malom djecom predlažem ipak kruh od banane, jer ga djeca vole. Kruh od brusnica je odličan, ravnoteža oporih brusnica koje tijekom jedenja povremeno naiđu i slatkastih oraha je savršena, pa onda još diskretna aroma naranče... mmmmm... Ali taj kruh djeci nije toliko fin.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

moja čitava familija ima sweet teeth, ne brini.

sok od naranče se može zamijeniti juiceom, to sam skužila kod narančasto-čokoladnih muffina. bude sočno i kiselkasto.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    sok od naranče se može zamijeniti juiceom, to sam skužila kod narančasto-čokoladnih muffina. bude sočno i kiselkasto.
    Ali svejedno ti trebaju naranče zbog kore.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

e tu su mi super citroback, orangeback i ekipa... mmm, je l' schwartau?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je l' schwartau?
    Mislim da da.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mmm.... probati cu najprije ove muffine s kruskama, bas su mi kruske ove sezone 'in'

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

muffini s kruskama su suuuuuuuuuuuper!!!!! isprobano, pojedeno i trazeno..

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Jel mogu ti kruhovi u pekač kruha?

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Sad tek vidjeh slike, mislim da ovaj brusničasti baš i ne bi mogao, što ne znači da nećemo praviti... 8)

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mel, jako mi je drago da ti se sviđaju.

Astra, nemam pojma za pekač. Žao mi je.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

sanja, ovi kikiriki-keksi - stvarno ih pečeš na 200°?

ja sve kekse pečem na 160°, zapravo ih sušim... a bilo bi mi žao ove prepeći jer će biti za poklone, pa rekoh da provjerim.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sanja, ovi kikiriki-keksi - stvarno ih pečeš na 200°?

ja sve kekse pečem na 160°, zapravo ih sušim... a bilo bi mi žao ove prepeći jer će biti za poklone, pa rekoh da provjerim.
    Da, držala sam se recepta i pekla sam ih na 200° u dvije kratke ture. Dobro su ispali.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

keksi su prefini.

iako sam ih prepekla jer sam istovremeno kuhala ručak.

ali imam pitanje: kad sam umijesila tijesto bilo je fantastično. nakon 3 sata u frižideru grozno se mrvilo i nije se dalo više mijesiti. na kraju sam svaku kuglicu zagrijala i promijesila u ruci i ispalo je dobro. ti ih mijesiš direktno iz frižidera?

pekla sam na 175° i bili bi odlični da sam ih izvadila nakon deset minuta, ali eto nisam. svejedno smo ih smazali.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajvica, oprosti, tek sad sam skužila da je topic dignut.

Žao mi je što su se prepekli, ali drago mi je da su ti fini.

Da ti odgovorim na pitanje: ja uzmem tijesto iz frižidera, dobro ga izmijesim i tek kad je skroz mekano oblikujem keksiće. I pečem ih uredno na 200, budu savršeni.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ove prepečene sam već zaboravila, druga runda je odavno ispečena, podijeljena i pojedena. 8)

ovako sam napravila: promijesila kuglice u ruci, pekla na 160° 10 minuta. ispali su savršeno!

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odlično, znači na kojoj se god temperaturi peku, ispadu dobro.

Mi ćemo ovih dana isto peći novu rundu. 8)

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajde da malo dignem topic jednim novim receptom.

Riječ je o muffinima od jabuka. Probala sam tri-četiri različita recepta i ovaj nam je najbolji, pa više ne eksperimentiram.

Potrebno vam je:
    dvije šalice oštrog brašna
    dvije čajne žličice (ili 7 g) praška za pecivo
    1/4 šalice (ili 50 g) šećera (u receptu je bijeli, ja stavim smeđi, ispadne super)
    pola čajne žličice (ili 1 g) mljevenog cimeta (ja stavim mrvicu više)
    pola čajne žličice (ili 3 g) soli
    šalica mlijeka
    jaje
    1/4 šalice (ili 55 g) otopljenog i ohlađenog maslaca
    šalica (ili 125 g - to vam je jedna veća ili dvije manje) jabuke nasjeckane na sitne kockice (ne naribane!)

1. zagrijte pećnicu na 200°C i namažite kalupe za muffine maslacem ili postavite papire
    2. u velikoj posudi kuhačom pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, cimet i sol. U drugoj posudi razmutite jaje, dodajte mlijeko i rastopljeni maslac i sve dobro promiješajte. Zatim tekuću smjesu polako izlijte u suhu. Kad smjesta postane jednolična, umiješajte jabuke, a kad one budu ravnomjerno raspoređene, stavite tijesto u kalupe.
    3. pecite 20-25 minuta (ako niste ziher je li pečeno, upiknite čačkalicu - ako izađe čista iz muffina, pečeni su)

Na žalost nemam sliku, jer ih svaki put slistimo prije nego što ih uspijem pofotkati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •