-
Moram se malo nadovezati i na temu "imunostimulatora". Zapravo koliko je meni poznato (ne bavim se uskim područjem kliničke imunologije, ali se na mom odjelu često liječe djeca s leukemijama, teškim imunodeficijencijama, djeca koja primaju kemoterapije, zračenja, i razne lijekove koji im oslabljuju imunitet- a istoj toj djeci bi to itekako pomoglo umjesto da budu u sterilnim jedinicama, da se liječe transplantacijama koštane srži i preparatima imunoglobulina, i da primaju hrpetinu antibiotika, antivirotika i antimikotika a koji često ne pomognu previše pa djeca na žalost idu iz sepse u sepsu uz sve mjere opreza i liječenja) danas NA ŽALOST ne postoje nikakvi preparati koji bi bilo nedvosmisleno dokazani imunostimulatori. Daj Bože pa da se takvi preparati uistinu pronađu i da se u dvostruko slijepim pokusima dokaže njihova djelotvornost. Dvostruko slijepi pokus je nešto što svaki lijek koji se pušta u promet i koji službena medicina priznaje mora obavezno proći. To je kontrolirani, prospektivni, randomizirani pokus- uzmu se nasumce 2 skupine velikog broja (dobrovoljnih) ispitanika. Jednoj se daje placebo a drugoj supstanca koja se ispituje. Obje tablete su istog izgleda, a ni liječnici ni ispitanici ne znaju koju tabletu dobivaju. Nakon završetka studije provodi se statistička obrada i ako se pokaže da je povoljan ishod nastupio statistički puno češće u skupini koja je dobivala aktivnu supstancu u odnosu na skupinu koja je dobivala placebo, zaključuje se da je lijek djelotvoran. U takvim istraživanjima nerijetko se nalazi visok postotak djelotvornosti placeba katkada i u oko 30% slučajeva. Dalje, ako se takvo što dokaže, treba biti objavljeno kao CC- rad u nekom od eminentnih znanstvenih časopisa- a to, između ostaloga, znači i to da bi svatko tko bi išao ponavljati taj pokus trebao dobiti iste rezultate.
Ja ne znam (ispravite me ako griješim) niti za jedan preparat za koji se smatra da ima imunostimulirajuća svojstva koji je takvo što prošao. Ali, da me ne shvatite krivo, znam da se rade istraživanja, znam da se takvi traže, i to bi bila zbilja revolucija ravna pronalasku antibiotika, i ja se jako veselim danu kad će se takvo što objaviti!
Ja zaista nemam ništa protiv biljnih lijekova, ali tek onda kad se nedvosmisleno dokaže njihova djelotvornost i prihvatljive nuspojave. Jedan od takvih lijekova je i digitalis (tvornički napr. Lanitop), koji je dobiven iz biljke Atropa Belladonna. Izuzetno koristan i za mnoge srčane bolesnike spasonosan lijek, ali isto tako i jako štetan i potencijalno letalan ako se ispravno ne dozira i ako se pacijent ne drži pod strogom kontrolom. Navodim ga kao primjer jednog od ne baš velike skupine biljnih pripravaka koji su prošli navedena testiranja. Većina "biljnih lijekova" koji su danas na tržištu postoje to nisu prošli, a njihovi pripravci su nedovoljno pročišćeni i nepoznata je točna doza "aktivne supstance" a i nedovoljno definirana indikacija (napr. na kutiji piše: "za srčane bolesnike"- što to znači? Srčanih bolesti ima jako, jako puno, od kojih se mnoge "dijametralno suprotno" liječe, dakle ako koristi napr. za tahikardije, ubilo bi čovjeka s bradikardijama; samim time- "lijek" nema nikakvog efekta).
Svima bi nama, i bolesnicima i liječnicima, bilo zaista puno lakše i jednostavnije za raditi kad bi postojao takav čarobni lijek koji bi izliječio djecu koja umiru od teških imunodeficijencija. I ja se, iskreno, zaista veselim danu kad/ ako će se takav pronaći i dokazati. A do onda nam ostaje da ih liječimo ovime što imamo, a svima ostalima koji uzimaju "imunostimulatore" ostaje onaj stari dobri placebo efekt- dok se ne dokaže suprotno...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma