Citiraj Anvi prvotno napisa
To da se imunitet stiče samo kontaktom s uzročnikom bolesti nije baš sasvim točno, jer što je npr. s toksoidom difterije. Cijepljenjem se imunitet u tom slučaju stvara na toksin.
Tu je još boldano trebalo biti "s uzročnikom bolesti", vjerojatno bi bilo razumlivije.
Bilo mi je naime čudno da je Bibai napisala:
Imunitet se stiče samo kontaktom sa uzročnicima bolesti
kada doista nije potrebno biti u kontaktu s uzročnikom, već je dovoljno biti u kontaktu s nekim od antigena koje posjeduje taj uzročnik, bilo da potječu od samog uzročnika (u slučaju difterije s toksoidom pa se stiče imunitet na toksin) ili od nekog drugog, srodnog mikroorganizma koji posjeduje te iste antigene (imunizacija kravljim boginjama je davala imunitet protiv velikih boginja) da bi se stvorio imunitet koji nas može zaštiti od razvoja bolesti. Da ne ponavljam ono što su bibai i Becky napisale, reći ću samo da s moje strane sve štima i nejasnoća više nema.
Što se tiče imunostimulatora, pretražila sam doduše vrlo površno na stranicama NIH, doista nisam našla da su rađene kliničke studije, ali se radi in vitro i in vivo s echinaceom i propolisom, te njihovim komponentama.