Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 67 od 67

Tema: taktika

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nije fora u tome da se djetetu ne smije reći i upozoriti ga na opasnost, nego je fora u tome da hihkanje i jaukanje i kojekakve zabrane ne trebaju biti osnova komunikacije s djetetom jer je to stvarno iritantno za slušati.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj sofke prvotno napisa
    pa me čisto zanima, u praksi, kako je trogodišnjaku moguće sve tako pametno, smireno i lijepo objasniti, bez povisivanja glasa, ucjena i sl?
    tko je rekao da nema visokih tonova, nerviranja i cičanja?!
    o, itekako ima...
    ali, to je ono što se tiče MENE: JA se ne mogu kontrolirati, JA sam odabrala takav način komunikacije...

i to mi ne daje za pravo da sebe na neki način štitim upozorenjima kako će se dogoditi ovo ili ono ako me ne posluša.

naravno, neću dopustiti da se penje po ogradi balkona.
    neću dopustiti ni da joj priđe.

ali sam puštala da istražuje, da se popikava, da pada sa kreveta i stolca...
    naravno da smo uvijek bili u blizini i da svakako ne bismo dopustili nešto što bi izazvalo neke kardinalne posljedice.
    ali, ako se malo čvakne o rub stola, ili zapne nogom o zid... to je škola koju sama uči, ne trebam joj ja nabijati na nos.

ako se penje po stepenicama, jedina poruka koju joj svojom "nemoj, past ćeš" je da nije sposoban da bude samostalan.
    zapravo, još jedna poruka: ja lažem, jer dijete nije palo, nije se razbilo... već se sasvim uspješno i samo stalno popelo po stepenicama (uz obavezan nadzor, naravno)...

i, nitko ne kaže da sva uvjeravanja idu glatko... o, itekako se živci istanje...

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

kaj se djetetu ne smije reći ni da će pasti ?

kad se vere po fotelji i vrlo je realno da će pasti ja joj lijepo kažem da će pasti i da će se možda i lupiti..ona me naravno ne sluša uopće i dalje se vere i onda i padne..e u tom slučaju mi je glupo kokodakati-rekla sam ti, ne slušaš i sl. nego je zamolim -nećeš se više penjati, jel da?

ona se složi - do slijedećeg puta

što se tiče ucjena, ucjenjujem je cijelo vrijeme jer me niti truna ne doživljava, ali uglavnom tipa ako nešto ne napravi onda nema crtića ili nema sladoleda (to joj je koma) i sl.

a bogami joj kažem i da će ostat doma (s tatom) ako mi već ne da da je obučem za van (bježi, baca se po podu, svlači čarape i sl.)..zapravo joj sada govorim da svatko ima pravo na izbor i da mi je svejedno, ako se tako ponaša znači da ne želi ići van i da može i ostati..onda slijedi vrištanje i plač, da li je ucjenjujem, ne znam, ali isto tako ne znam ni kako je natjerati ili bolje rečeno nagovoriti da surađuje (a da se ne derem i ne tučem je i sl

ako liže rukohvat u tramvaju, kažem joj da će joj bakterije uć u usta i da postoji mogućnost da se razboli i da ode u bolnicu..da li posluša? Smije se, gleda me i dalje liže..nekad posluša i ja sam ponosna kako je ona pametna djevojčica s kojom se sve može

znači, cijelo vrijeme neke ucjene pa se ja iskreno divim vašoj djeci kojoj se s dvije godine sve može objasniti i koja su tako razumna

a što se tiče ljutnje, kad se ljutim na nju to joj i kažem-ljuta sam na tebe zbog toga i toga..isto kaže i ona meni (vriskajućim tonovima doduše)..i pita me jel se još ljutiš? Ako se i dalje ljutim kažem joj da se još ljutim..jer je to istina..valjda ne bude emocionalno obogaljena

pa me čisto zanima, u praksi, kako je trogodišnjaku moguće sve tako pametno, smireno i lijepo objasniti, bez povisivanja glasa, ucjena i sl?
    sofke X, kao da govoriš o mom djetetu.
    I ove spike, uči na pogreškama aha, ako danas nije pala, sutra/preksutra sigurno hoće, ja to iz iskustva...
    apri tabure je okrugli, ona ga je polegla u valjak i ona bi se valjala po njemu, strgala bih se u roku odmah....

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ako liže rukohvat u tramvaju, objasnim da se to ne radi, da je zamazano i udaljim je. nikako ne spominjem da će završiti u bolnici jer prvo - nisam baš uvjerena u to, drugo - i ovako se boji doktora, i time je ne želim zastrašivati.
    Ne ucjenjujem je npr gledanjem crtića, jer to nije nagrada za dobro ponašanje. To je "doživljaj" kad nas dvije sjednemo na kauč, pokrijemo se dekicom, uzmemo nešto za popiti, gledamo crtić, mazimo se i komentiramo. Sladoled jede max 1 dnevno, ako je lijepo vrijeme i nije prehlađena - to isto ne smatram nagradom za lijepo ponašanje.
    Nikad je ne lupam niti se prijetim time. Kad izludim, izderem se. Al nije da tako rješavamo svaki sukob, razilaženje mišljenja. I njoj je dozvoljeno deranje na mene.
    U odnosu s MMom (pogotovo prije) bi mi nakon svađe trebalo neko vrijeme da se oddurim i prestanem ljutiti. Sa Keti je drugačije, jer ona mi dođe, pogleda me onako skroz naivno i poželi dalje raditi nešto sa mnom. Ne kuži zakaj se durim. Da hoću ne mogu se dugo ljutiti na nju.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj sanja74 prvotno napisa
    Da hoću ne mogu se dugo ljutiti na nju.
    Ovo mi je tako poznato, a pogotovo u odnosu MM-a i mlađe curke - on niti ne zausti da će dreknuti (a to stvarno mora biti nešto jako gadno da on drekne na nju), a ona ga već grli i govori "tata ja tebe lolim"...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj anima prvotno napisa
    apri tabure je okrugli, ona ga je polegla u valjak i ona bi se valjala po njemu, strgala bih se u roku odmah....
    jel ti stvarno misliš da bi ona nešto slomila?
    ja u to ne vjerujem i ne vjerujem: prvo, mali su, gipki su, tabure je ne baš visoko od poda...
    sutra će u vrtiću skakati sa 11. prečke na švedskim ljestvama...

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Kaj ti stvarno misliš da ti znaš bolje dotičnu situaciju od mene?
    Da, mislim da bi to za nju bilo opasno!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne.
    tražila si naša mišljenja, ja sam svoje dala, referirajući se na svoje dijete, jer tvoje ne poznajem...

ali, ako ćemo se ograđivati od tuđih primjera, onda ni forum nema smisla; svatko od nas je u specifičnoj i svojoj situaciji.
    a sam Bog zna koliko je moje dijete tvrdoglavo.

ok, ja sam jedna od onih mama koja će pustiti trogodišnje dijete da na Bundeku ide na sve penjalice.
    i kolutat ću očima na svakog roditelja koji viče "premala si", "ne možeš"...

ti nisi.
    pa to napiši na početku, da se ne petljam u topic.

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    ok, ja sam jedna od onih mama koja će pustiti trogodišnje dijete da na Bundeku ide na sve penjalice.
    Potpisujem. Za dvogodišnje dijete.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi nemamo sistem nagrada, uvijek sve može dobiti ako je to ok..npr. ako si vani poželi sladoled, a ne puše sjeverac i ne pada snijeg ili kaj ja znam onda ga i dobije, nema nikakvih uvjeta, da je dobra i sl.

ali kad ručamo, a ona ne može sjediti na miru da pojede dva zalogaja za redom (a ima 3,5 godine i ja više neću trčati sa žlicom za njom) onda je eto ucjenjujem da neće npr. dobiti sladoled-čista apstrakcija jer će ga ionako uvijek dobiti, a nju to nekim čudom prikuje za stolicu..ostala uvjeravanja uopće ne pale, ne doživljava me, mislim da me i ne sluša osim ako se ne počnem derati..a deračenje mi je isto, sorry, totalna koma

a to da se ja derem na dijete pa da se onda dijete može derati i na mene mi osobno i nije neka taktika

a da se znam izderati, znam se..derem se onda kada je ona prešla svaku granicu, a radi to namjerno..i mrzim se derati, ali ona mi nije ostavila drugu opciju..i ne znam baš da bi dozvolila u takvoj situaciji da se ona još i dere na mene

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

apri nisam ni pitala što tko misli o penjanju na tabure, nego o "taktici"

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj sanja74 prvotno napisa
    Potpisujem. Za dvogodišnje dijete.
    nije tada bilo Bundeka

(ali, imam fotke gdje se moje devetomjesečno dijete penje do vrha stepenica bez ograde: tata nad njom na 30 centimetara, ali bih si prije jezik odgrizla nego joj zabranila.
    taj pogled pun samopoštovanja... to je Nešto!)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj anima prvotno napisa
    apri nisam ni pitala što tko misli o penjanju na tabure, nego o "taktici"
    pa moja taktika je da je pustim.
    dakle, potpuno suprotna taktici zastrašivanja koju netko koristi.
    samo što to nisam napisala u jednoj rečenici nego sam se RASpisala.
    takav mi dan

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tko je rekao da nema visokih tonova, nerviranja i cičanja?!
    o, itekako ima...
    ali, to je ono što se tiče MENE: JA se ne mogu kontrolirati, JA sam odabrala takav način komunikacije...
    Kako misliš da se tiče samo TEBE?
    Zar misliš da se tvoje vikanje i nerviranje ne odražava na dijete?
    Mene uvijek peče savjest kad se ne uspijem iskontolirati, već se izvičem

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tako što nije uvjetovano niti ljutnjom niti ičim što bi dijete realno izazvalo (pa, djeca su), nego nečim što ja nisam taj dan riješila sama sa sobom, pa se ventiliram na dječji podražaj.
    bez ucjene, bez prijetnji... čista deračina.

jer, kako bih inače opravdala dvije potpuno različite reakcije na istu dječju "psinu"...

i, ne sekiram se previše oko vikanja, to je kod mene normalno.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Razgovarati sam počela s frendicom na foru slijedećeg teksta:
    http://forum.hr/archive/index.php/t-20949.html
    Ali, sjećam se onog ozbiljnijeg razgovora koji se razvio iz bezazlenog komentiranja ovog crnog humora.
    Ono što želim reći je da objašnjenja drastičnih posljedica i emocionalne ucjene mogu kod djece izazvati fobije u sličnim situacijama kada se zaista u njima i nađu. Zato sam osjetljiva kada pročitam da ih roditelji koriste.
    Moj maleni ima 15 mjeseci i sumnjam da bi skužio razliku između "nemoj" i "slomiti ćeš vrat". Svejedno nikada ne koristim prijetnje, predviđanja ili ucjene zbog sebe, kako se kasnije, kada bude razumio, ne bi razvila neka negativna posljedica u nečemu.
    Ali, tvrditi da učenje djeteta uzročno - posljedičnim vezama neke radnje dovodi do razvoja nesigurnosti kod djeteta malo mi je nategnuta :/
    Moje dijete je trenutno u fazi penjanja - penje se na sve i svašta, 100x na dan. Ja ga upozorim da će pasti ako si dovoljno ne približi kanticu do stola, i to kažem možda 2x dnevno, kada mu zapravo i pomognem da ne padne jer to još nije savladao.
    Kada i padne, ne pravim frku oko toga, on sam začuđeno kaže:
    "pau, tu...". I sve je znatiželjniji, a ne nesigurniji. Mislim da je važno ne omlavažavati, a to se radi prečestim ne, ne, dogoditi će ti se to i to...
    Sorry, malo sam odužila.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam s drugom kćeri postala opuštenija što se tiče penjanja i istraživanja, nešto kao što Apricot samo s razlikom da je meni trebalo malo duže . tu smo, u blizini, ali ne skačem na svaki njen pokušaj penjanja po stolicama i sl. Sad je 13 mjeseci i mala je penjačica i moram priznati puno spretnija od starije seke u toj dobi.

Nakon što sam počela čitati ovaj topic, pazim da Lanu (stariju) ne upozoravam stalno. Ona npr. obožava sjediti na naslonu kauča i fotelje i par puta je pala a ja mislim da je to opasno. 1 m visine...

I što sad- pustiti je ili je maknuti ili upozoriti- našto će ona reći: Pazim! pa mi to baš upozorenje i nije bilo rješenje!

Imam još jedno pitanje, netko ga je gore već postavio pa ja podižem: Kako se postaviti u odnosu mlađe- starije dijete što se tiče guranj, grubosti, dal tu upozoravati i što ako (to u biti više nije tema, ali nek netko odgovori ako ima hoće) se dogodi nešto- udarci i sl.

Thanx!

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •