Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 74 od 74

Tema: Povrće - prijatelj djece

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

A zakaj, nije to uzurpacija, očito imamo isti problem.

Kod nas u kući se jede puno povrća, to jest jedemo ga MM i ja. M. je kao beba jeo sve i puno. Došao je s lošim navikama iz doma, ali je bio beba i to smo brzo sredili. Postala sam majstorica za podvaljivanje povrća u pire krumpir kojeg je jedino jeo i to do te mjere da je u tom pireu uskoro bilo svega osim krumpira. Uz to što je volio ciklu, kupus, krastavce i rizi-bizi (u koji sam podvaljivala tikvicu) bilo je dovoljno, Međutim, on je sada u fazi da vrlo malo jede - to traje možda već neku godinu i pol. Za sve moramo pregovarati, ali pojede barem malo. Međutim, sad je tu B. koja ne voli nikakvo povrće i mogla bi se duriti do preksutra, ako je tjeraš da jede. A ja se stvarno ne želim s njom sporiti oko jela, barem ne sad odmah. Budući da oponaša M., jede ciklu, krastavce i kupus, ali ostalo ne. (Krem juhe od povrća mi radimo skoro svaki dan, jer ih MM i ja volimo, ali oni bi prije umrli nego pojeli makar i jednu žlicu). Neki dan sam joj napravila stvarno fini špinat i dogovorile smo se da pojede barem tri žlice (to mi je pravilo i s M. ako mu nije fino). Ona je na jedvite jade pristala, a onda je radila takvu facu gađenja dok je to gutala da mi je bilo žao. Stvarno sam na sto muka, jer ne želim da jednolično jede. Uopće ne znam od čega je ona narasla, jer ne voli ni rižu, ni pire krumpir. Voli tjesteninu, ali samo s nekim umakom kakvog je jela u domu, a ne zna objasniti s kakvim. Spašava me to što pije puno mlijeka i može se udaviti u voću.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zdenka, samo polako. Tu foru s tri žlice imam i ja jer si nekako mislim da će F. tako polako steći navike jedenja povrća.

On je kao beba jeo sve, ama baš sve. Sada mu je osnova hrane meso (s tim da ja fakat meso ne volim, a da ne velim da mi se sirovo i gadi) - i polako sam se fakat navikla na pripremanje mesa. Mene tješi da hoće ribu.

Voli grah i leću, i to je nešto. A neki dan je pojeo mahune čušpajz- nisam vjerovala svojim očima.

Na žalost nije ljubitelj voća, ali se tu lakše dogovorimo

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zdenka2, ne čini mi se tvoja situacija tak strašna. Moja #1 jede:
    - blitvu ako je pomiješana s krumpirom
    - paradajz i zelenu salatu uz nagovaranje (ali paradajz je problem zimi jer ne volim kupovati van sezone)
    - rizibizi
    - grah, leću itd ako je baš jako gladna i nema ništa drugo.

#2 za sada jede sve, nedavno je maznula s mog tanjura komad češnjaka misleći da je sir :/ žvakala je minutu i onda tek pljunula... ali ako će se i ona ugledati u stariju, joj

Problem je dodatni da ja volim začiniti samo maslinovim uljem + češnjak ili luk, izbjegavam zaprške, vrhnje za kuhanje i slične dodatke ali potaknuta ovim topicom mislim da ću malo popustiti...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da Zdenka i F. bi mogao biti dobi otprilike tvoje B., i on cijeli život gleda što mi jedemo (OK ide u vrtić od najranije dobi) i od toga nikakve koristi.

Ono recimo što ja nikako ne mogu shvatiti kod svoje djece je da niti jedno ne voli niti jede sir. Sir u svim oblicima je osnova moje prehrane a oni ga neće niti probati. Jedino jedu parmezan i to gotovo mi ne vjeruju da je parmezan sir.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    Problem je dodatni da ja volim začiniti samo maslinovim uljem + češnjak ili luk, izbjegavam zaprške, vrhnje za kuhanje i slične dodatke
    To je i moj problem - zaprške, vrhnje i bešamel za mene ne postoje. Mogu popustiti tako da npr. meso poham ili da ubacim mlijeko ili malo vrhnja u pire, ali ne bih htjela naučiti djecu na povrće zaliveno nekim kalorijama. Možda malo preljeva, samo malo. OK su mi popečci, to ću prihvatiti.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kod mene je sa sirom ista situacija kod M. - ona ga probavlja samo u štruklima. B. voli sir tipa ementalera.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko sam uspela da skopcam, sva vasa deca vole da jedu zelje kao salatu, ciklu...
    kod nas cesto povrce nema prolaza ako nije preliveno limunovim sokom jer dora obozava kisolo. obavezan je i u varivima od lece, supici/juhi od brokule...sto i nije losa kombinacija gvozdja i vitamina C
    mozda pomogne i vama :/

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joj, F. doma nije nikada niti probao ikoju vrstu salate. Mislim da nije niti u vrtiću

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

zdenka i a zakaj, cini mi se, da koliko god je zdrava hrana vazna, te nije lako
    znati da dijete ne jede optimalno sto se tice povrca, da hrana ne bi nikako trebala postati "bojno polje".
    u tom smislu ne znam da li je oportuno smisljati neke posebne prikrivene nacine spremanja povrca, u smislu da ishrana postane teren manipulacije, odmjeravanja snaga i slicno.

znam da je meni to lako reci, kada moje dijete jede tako kako jede, ali ono sto vidim u okolini, uci me da je vise stete nego koristi, kada djeca osjete da nam je jako stalo da jedu bas to i to.

mozda je rjesenje u malim koracima.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

seni, slažem se.

Kod nas to izgleda tako da imam nekoliko jela koja svi jedemo i to kuham. Postalo mi je glupo siliti ih na nešto, mada malo pomalo, odnosno povremeno ipak ubacim nešto novo.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Seni, meni se ne čini da je pronalazak recepta koji će djeci povrće učiniti prihvatljivim manipulacija - pa to je samo recept. I ja volim neke stvari ovako, a ne onako. Upravo sam zato i tražila savjete i recepte jer ne vodim s djecom bitku oko hrane.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mojoj Bubi nije nimalo zanimljivo bilo koju juhu jesti s zlicom..pa je posrce s slamcicom.
    Ne uzrujavam se..ima dve godine..kad bu imala dvadeset sumljam da bu juhu srkala na slamku.

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    ... ali definitivno moram raditi na tome da ga osvijestavam o vaznosti zdrave hrane, bilo kroz razgovor, bilo kroz pomoc u nabavi ili pripremi.
    Mislim da je ovo ključ cijele priče o tome kako bez stresa postići da VOLE povrće! Naime, vjerujem da pričamo o djeci, koja više nisu bebe i znaju reći i pokazati svoj stav (da ne žele jesti povrće). Dakle, takvom djetetu se već mogu i objasniti neke stvari, pa tu činjenicu treba iskoristiti do maksimuma. Moja teta čuvalica je s takvim žarom pričala o vitaminima i kako su oni zdravi da nije bilo šanse ne pojesti sav kelj/kupus/poriluk/tikvice/mahune/grašak/bilo_što_iz_vrta i čak tražiti repete. Dakle, dopustiti djetetu da zna ZAŠTO je to dobro za njega. Naravno da dok je malo neće razumjeti biokemiju svog organizma, ali sjetite se da svako dijete želi biti "veliko". E, pa, tata je veliki zato što je jeo puno vitamina tog_i_tog dok je bio mali, a tog_i_tog vitamina imamo u karfiolu i mrkvici ...
    Obavezno ga/ju pohvalite svima s kime pred njim/njom pričate taj dan kako je fino pojeo/la cijelu porciju karfiola/tikvica/što_već.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Dream prvotno napisa
    Ja istu stvar radim s porilukom (naravno, najprije sitno nasjeckam i prodinstam na maslin. ulju, pa podlijem vrhnjem za kuh.) - upravo iz razloga što ne volimo špinat, a i strah me nitrata :/ .
    He..zaboravih se pohvaliti da sam danas radila po tvom receptu..samo sam gore jos malo sira zapekla..to zbog MM-a on naime nije ljubitelj zganaca. Ispalo je mljac..i bolje je kad se malo ohladi nego kad je onak vruce.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    ... ali definitivno moram raditi na tome da ga osvijestavam o vaznosti zdrave hrane, bilo kroz razgovor, bilo kroz pomoc u nabavi ili pripremi.
    Mislim da je ovo ključ cijele priče o tome kako bez stresa postići da VOLE povrće! Naime, vjerujem da pričamo o djeci, koja više nisu bebe i znaju reći i pokazati svoj stav (da ne žele jesti povrće). Dakle, takvom djetetu se već mogu i objasniti neke stvari, pa tu činjenicu treba iskoristiti do maksimuma. Moja teta čuvalica je s takvim žarom pričala o vitaminima i kako su oni zdravi da nije bilo šanse ne pojesti sav kelj/kupus/poriluk/tikvice/mahune/grašak/bilo_što_iz_vrta i čak tražiti repete. Dakle, dopustiti djetetu da zna ZAŠTO je to dobro za njega. Naravno da dok je malo neće razumjeti biokemiju svog organizma, ali sjetite se da svako dijete želi biti "veliko". E, pa, tata je veliki zato što je jeo puno vitamina tog_i_tog dok je bio mali, a tog_i_tog vitamina imamo u karfiolu i mrkvici ...
    Obavezno ga/ju pohvalite svima s kime pred njim/njom pričate taj dan kako je fino pojeo/la cijelu porciju karfiola/tikvica/što_već.
    Nije to baš tako jednostavno. Moj M. zna sve o zdravoj i nezdravoj hrani, zašto je nešto dobro, a nešto nije, zna kako funkcioniraju probavni organi i kako se od hrane dobiva gorivo za tijelo... ali, ne voli povrće. Ni meso.

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    ... ne voli povrće. Ni meso.
    A što onda jede? Što voli?

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj retha prvotno napisa
    Ja istu stvar radim s porilukom (naravno, najprije sitno nasjeckam i prodinstam na maslin. ulju, pa podlijem vrhnjem za kuh.) - upravo iz razloga što ne volimo špinat, a i strah me nitrata :/ .
    He..zaboravih se pohvaliti da sam danas radila po tvom receptu..samo sam gore jos malo sira zapekla..to zbog MM-a on naime nije ljubitelj zganaca. Ispalo je mljac..i bolje je kad se malo ohladi nego kad je onak vruce.
    Ajde, Retha, baš mi je drago da vam se svidjelo . Mi to obožavamo. Sir se podrazumijevao iz recepta White-musk sa špinatom... zato nisam naglašavala. Dobro da si ga stavila gore .

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pa, dobro, nije baš da nikakvo povrće ne voli - voli ono koje sam nabrojala gore. Voli i malo piletine, od ribe samo losos, ponekad i mljeveno meso, jako voli tjesteninu (jede samo integralnu). Nije baš da ludo voli, ali će pojesti špinat i razne pireiće. Obožava štrukle, mlijeko s pahuljicama, od voća samo jabuke, ponekad mandarinu i jagode u sezoni. Voćne sokove ne pije uopće. E, da voli juhu, ali mesnu, povrtne ni pomisliti. Voli kruh, maslac, jede pekmez s fruktozom. Voli pizzu. I voli uglavnom sve što moja mama skuha. Uglavnom, nikad nije gladan, osim za slatkiše. Inače, zdrav je, visok, mišićav, prekrasno građen. Ne znam od čega.

Za B. tek otkrivam što sve voli/ne voli. Znam da voli svo voće, mlijeko, piletinu. Danas sam otkrila da voli i mrkvu, ali samo sirovu.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam, ja ne brinem previše. Ian doduše jede sve juhe pa svašta strpam unutra ali NIKADA U ŽIVOTU nije probao ni jednu vrstu salate

ni zelje, ni ciklu, ni krastavce, ni zelenu, ni papriku, ni paradajz (osim u juhi i šališi - ajde to kao jede)
    nikad probao tvrdi sir :? (uzeo griz sa 11 mjeseci)

neka variva pojede koju žlicu, špinat po fazama, nekad normalno nekad uopće ne

zdrav je i sve 5. nadam se da će na bolje

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ma ne brinem ni ja pretjerano. Samo bih im htjela malo proširiti jelovnik, pa sam zatražila poneki dobar recept prilagođen dječjem ukusu. M. jede u školi (jede i ne jede, ali uvijek kaže kad nije pojeo, pa onda napravimo nešto kod kuće). B. još neko vrijeme neće ići u vrtić, dok se potpuno ne prilagodi, pa moram znati što da kuham da ne bude svaki dan isto.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zdenka, ako sutra ne bude padalo... povedi je na Dolac: sad stvarno ima svega šarenoga.
    pa neka ona pokaže prstom što bi htjela (uvijek su na placu oči velike), pa neka stavi na vagu, neka plati...
    kod kuće nešto zajedno pripremite...

ne znam bi li to pomoglo

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    zdenka, ako sutra ne bude padalo... povedi je na Dolac: sad stvarno ima svega šarenoga.
    pa neka ona pokaže prstom što bi htjela (uvijek su na placu oči velike), pa neka stavi na vagu, neka plati...
    kod kuće nešto zajedno pripremite...

ne znam bi li to pomoglo
    Dobra ideja! Ona voli šetati po gradu, a voli i biti u kuhinji dok ja nešto pripremam. Tako sam i otkrila da voli mrkvu.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Kod nas se uvijek, ama bas uvijek, cak i kad su u posjeti djeca koja "ne jedu povrce" bez pol frke i uz repete potamani curry juha od karfiola. A ja je obozavam jer je nist posla.

U zdjeli na ulju malo preprzit currya (ovisno kolko ljuto hoces, od pol zlicice do zlice), na to hitit nasjeckani luk, pa kad posvijetli na to nahitit cvjetacu, u vecim ili manjim cvjetovima, ovisi kolko ti se zuri, i jedna jabuka nasjeckana na vece ili manje komade, ovisno o tome kolko ti se zuri. To malo prodinstat, dodat vode da prekrije i pustit da se krcka. Kad je sve omeksalo, sa zlicom na rupe izvadit krute dijelove u mikser i propasirat (a moze se i stapnim mikserom, to sam prakticirala dok nije riknuo), vratit nazad u juhu, dodat mlijeka (valjda moze i onog jako masnog al mi to s obicnim najobicnijim), posolit, malo pobiberit i posluzit s malo naribanog sira na vrhu (ne tvrdog ala parmezan nego tipa baranjac i sl.), al moze i bez toga.

Uvijek, ama uvijek se topimo u tome svi odreda. I pojedemo prakticki cijelu cvjetacu.
    fantastičan recept, upravo potamanili cijeli lonac juhe
    hvala Ancice!

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •