Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Kako stititi djecu od ozljeda - prenosim tekst

ivarica

Početno Kako stititi djecu od ozljeda - prenosim tekst

sa PLIVAzdravlje

Ozljede u djece
    Ozljede i nesretni slučajevi predstavljaju najčešći uzrok smrti u djece iznad prve godine života, a treći po učestalosti razlog bolničkog liječenja. Djeca su, od trenutka kada njihova snaga dozvoli samostalno pokretanje, što znači od 3.ili 4. mjeseca života, podložna ozljedama. Vrsta ozljeda je dijelom ovisna o dobi djeteta, a rizik ozljeđivanja je moguće umanjiti do ukloniti, tako da za većinu nesreća krivnju snose isključivo odrasli koji se brinu za dijete. Aktivnim i svjesnim pristupom tom problemu Švedska je uspjela za nekoliko puta smanjiti stopu ozljeđivanja djece u posljednjim desetljećima.
    Kako mi štitimo svoju djecu? Gdje sve vrebaju opasnosti? Što učiniti u slučaju ozljede?

Postupci u slučajevima ozljeđivanja

Mala djeca se najčešće ozljeđuju u kući i oko kuće.
    Dojenčad je podložna padovima s neograđenih površina (najčešće stolova za previjanje), jer njihova pokretljivost kretnjama puzanja, omogućava brzu promjenu položaja i orijentacije tijela na površini.
    Obzirom na to da je glava najteža, padovi se uglavnom događaju na glavu. Srećom , većina padova završi dobro i bez posljedica, ali one mogu biti značajne, i stoga je vrlo važna mjera, koja mora biti refleksna, uvijek držati dijete jednom rukom kada dohvaćamo stvari za vrijeme kad je dojenče na stolu, i nikada ne ostavljati krevetić potpuno otvoren.

Druga je opasnost kod novorođenčadi i male dojenčadi gušenje jastukom ili pokrivačem, mekanom igračkom... Stoga stavljajte novorođenče i malo dojenče u krevetić na ravnu podlogu, bez jastuka, bez igračaka oko uzglavlja, omotano ili lagano pokriveno tankim pokrivačem, u položaju na boku. Pazite da mačke nemaju pristup dječjem krevetiću ili kolicima (one se mogu smjestiti na lice djeteta i ugušiti ga!).

Dijete koje puže i tek prohodalo dijete može samo dohvatiti različite predmete i povući na sebe nešto što bi ga moglo ozlijediti. Treba voditi računa o sitnim predmetima koje može progutati, udahnuti ili ugurati u nos ili uho. Takvi predmeti (kuglice, igračke iz sitnih dijelova) moraju biti strogo izvan dohvata djece.

Poštujte naputak proizvođača o dobi za koju je igračka prikladna i ni u kojem slučaju ne nudite dijete ispod 3 godine kikirikijem, lješnjacima, orasima ili jelima u kojima se nalaze krupniji komadići sjemenki ili orašastih plodova, a i kod starije djece kad konzumiraju nešto takvo pazite da su mirna. Uslijed udahnuća nečega od spomenutog dijete se može ugušiti, a u najboljem slučaju vađenje stranog tijela iz dušnika ili bronhija zahtijeva opću anesteziju. Najčešće dijete udahne neki sitni predmet, vrlo često kikiriki ili sitan bonbon, koji mu sami roditelji daju, u dobi između 1,5 i 3 godine. Ulazi za jednjak i dušnik su vrlo blizu, koordinacija gutanja je nedovoljno razvijena, a uz sve to je dijete često još i fizički aktivno. Opasnost od gušenja predstavljaju i plastične vrećice koje dijete može sebi ili mlađem djetetu navući na glavu, tako da njima nema mjesta u blizini malog djeteta.

Gutanje stranog tijela najčešće nema posljedica, jer i šiljasta strana tijela, a pogotovo kuglasta, budu izbačena stolicom za dan-dva.

S poda valja ukloniti biljke čije otrovne listove ono može žvakati ili progutati (morate dobro poznavati biljke koje možete slobodno ostaviti).

Slijedeća opasnost su električne utičnice. Zaštitite sve dostupne utičnice u stanu posebnim poklopcima, koje možda treba i zalijepiti.

Kupanje djeteta u kadici nosi rizik utapljanja. Nikada se ne smije dojenče, mada čvrsto sjedilo, kao niti malo dijete, ostaviti samo niti trenutak u kadici u kojoj se nalazi voda. I visina od 10 cm je dovoljna za utapljanje, ako dijete klizne licem prema dolje i nos i usta mu dospiju pod vodu. Prohodala djeca se znaju poskliznuti u velikim kadama, kada mogu udariti glavicom, ostati bez svijesti i utopiti se.

Dob malog djeteta nosi, osim spomenutih opasnosti, još i neke nove. Samostalna pokretnost, penjanje, dohvaćanje stvari koje mu i nisu direktno pri ruci, uz prirođenu znatiželju, nose najrazličitije rizike. Tu spadaju ozljeđivanja oštrim predmetima, slučajna trovanja, opekline.
    Moramo biti svjesni činjenice da dijete promatra odrasle u njihovim radnjama, te čeka priliku oponašati ih, odnosno, ako nije dovoljno upoznalo neke predmete koje je vidjelo, vjerojatno će ih potražiti kad je samo, da ih u miru prouči. Stoga, nikada nemojte pred djetetom uzimati lijekove, koji su najčešći uzrok trovanja, držite ih izvan dohvata, po mogućnosti zaključane. Isto vrijedi i za kemikalije u kućanstvu.

Kod baratanja noževima, škarama ili iglama, pokažite mu ih izbliza, neka ih i opipa i upozorite ga da su to opasni predmeti i da bi ih jako boljelo da se njima ozlijede, te da ih ni u kom slučaju ne diraju, već da uvijek zovu vas ako im zatrebaju. Djeca poštuju pravila i redovito će vas poslušati, a i zadovoljili ste njihovu znatiželju.

Jedna vrsta vrlo teških, a na žalost čestih ozljeda su opekline, i to opekline vrelom tekućinom ili parom. Takve ozljede su isključiva odgovornost odraslih. Prilikom kuhanja i korištenja pećnice držite dijete podalje, a posude u kojima kuhate stavite na žarnjak blizu zida. Kod prenošenja vrele vode budite sigurni da dijete nije u blizini ili negdje oko vaših nogu.
    Nikada ne ostavljajte vrelo glačalo odloženo bez nadzora, a da je malo dijete u blizini, a pogotovo ne vrelu vodu u nekim posudama na podu ili sl. Uvijek je lakše povesti dijete sa sobom, ako napuštate prostoriju gdje je nešto vruće bez nadzora. Opasnost predstavljaju i slavine s vrućom vodom. Najsigurnije je imati mješalicu i uvijek je ostaviti na srednjem položaju, no u slučaju da imate odvojene slavine za vruću i hladnu vodu, a dijete ih može dohvatiti, pažljivo ga upozorite da ne dira onu za vruću vodu i demonstrirajte što će se dogoditi u suprotnom.

Ne treba smesti s uma niti kuhinjske električne uređaje (noževi, mikseri, sušila za kosu), koji djecu jako privlače, a kojima današnja kućanstva obiluju. Oni mogu biti izvor mehaničkih ozljeda, opeklina ili strujnih udara. Najbolje ih je držati izvan dohvata, a u slučaju da to nije moguće, paziti da su isključeni, te svakako upozoriti djecu da ih ne diraju i objasniti opasnosti. Sve te okolnosti treba provjeriti i prilikom posjete, jer će dijete istraživati njemu nepoznat prostor ako svrnete pozornost od njega.
    Što se tiče penjanja i padova s visine i niz stepenice, tu ne možete spriječiti nezgode, i ne pokušavajte odgovoriti dijete od takvih aktivnosti, već ga "trenirajte" kako da ih najspretnije obavi. Gledajte ga dok se penje, ohrabrujte ga da se drži i da pazi, te postavite neke prihvatljive granice.
    Jedino nikada ne ohrabrujte dijete da gleda kroz prozor ako ste na višem katu, niti s odraslim koji ga pridržava, jer nikad ne znate trenutak kada će se samo popeti, i kada će nešto privući njegovu pažnju da se suviše nagne.

U domaćinstvima s okućnicom, vrtom, alatima i strojevima vrebaju još brojnije opasnosti i važno je uočiti ih, te ukloniti sve potencijalno opasno iz okoline gdje dijete boravi, a malo dijete držati neprekidno na oku.

Dob školskog djeteta nosi nove opasnosti ozljeđivanja u igri, gdje je dijete nerijetko bez nadzora odraslih, u grupi koja može imati opasne inspiracije, ozljeda u prometu, te onih vatrenim oružjem. O ovom potonjem ne mora se ništa više reći nakon niza nesretnih slučajeva u kojima su stradala djeca, a za što krivnju snose isključivo odrasli.

Što se tiče ozljeda tijekom igre, nepromišljenih pothvata u grupi i sl., treba s djetetom prodiskutirati moguće opasnosti i posljedice, te apelirati na njegov razum i zrelost.

Za djecu kao sudionike u prometu, bilo kao pješake, bicikliste ili suvozače važno je poduzeti sve što je u našoj moći da ih zaštitimo. To s prvenstveno odnosi na uporabu zaštitnih rekvizita kao što su biciklističke kacige, autosjedalice prilagođene veličini djeteta, u kojima se dijete fiksira pojasom (to se, naravno, kao i posebne dječje sjedalice za bicikle kojima upravljaju odrasli, odnosi na mlađe uzraste djece), zaštitni pojasevi u automobilu.

Djeca pješaci moraju znati put kojim se kreću svakodnevno, poznavati osnovne propise i poštovati pravila, čemu ih valja učiti od rane dobi. Zaštita od te vrste ozljeda, nažalost, najčešće nije u našoj moći.

Postupci u slučajevima ozljeđivanja

Roditelji ili odrasli koji se brinu za dijete moraju biti upoznati s osnovnim mjerama koje će poduzeti u slučajevima ozljeđivanja.

Najbolje da imaju i osnovno znanje o mjerama održavanja životnih funkcija (reanimaciji), koje uključuju davanje umjetnog disanja i masažu srca. Te mjere su naročito važne prilikom utapljanja ili nakon strujnog udara.
    Prva pomoć pri opeklinama bilo kojim izvorom topline jest hlađenje zahvaćenog dijela tijela tekućom vodom. Ni u kojem slučaju ne stavljajte na opečenu površinu ulja, bjelanjak jajeta ili neke masti, niti ne pokrivajte kožu nekim pokrovom, jer to može dovesti do infekcije, a potrebno je i neko vrijeme da se utvrdi stupanj opekline. U slučaju nastanka mjehura, javite se liječniku.

Kod gušenja treba osloboditi dišne puteve polijeganjem djeteta na ravnu podlogu i omogućiti dotok čistog zraka. U slučaju gušenja nekim predmetom dojenče i malo dijete okrenuti glavom nadolje preko lijeve ruke, a desnom nekoliko puta energično udariti po leđima u visini između lopatica, dok kod starije djece valja pokušati izvesti Heimlichov hvat, pri kojem obuhvatimo dijete s leđa, i skupljenim šakama izvršimo nekoliko naglih brzih pritisaka u području ispod prsne kosti što, uslijed trenutnog povišenja tlaka u prsištu, dovede do izbacivanja stranog tijela iz dišnih puteva.

Različite mehaničke ozljede, koje su i najčešće u roditeljskoj praksi, u većini slučajeva mogu se riješiti konzervativnim mjerama, bez pomoći liječnika. Međutim, u slučajevima ozljede glave, a naročito ako dođe do gubitka svijesti, dugog sna, povraćanja, potrebno je odmah se javiti liječniku. Isto je tako bolje da ozljede oštrim predmetom vidi i obradi liječnik, jer postoji opasnost od ozljeda dubljih struktura ili infekcije.

Za kraj podsjećam još jednom roditelje i sve one koji se brinu za djecu da učine sve u osiguranju djetetove okoline, te da u trenucima kada čuvaju dijete, naročito ono između 1-3 godine, ništa drugo ne smije biti važnije. Kratka je nepažnja dovoljna da se dogodi nezgoda, koja može imati i trajne posljedice.

mr.sci.Tamara Voskresensky-Baričić
    specijalist pedijatar

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

...ili kako stara njemačka poslovica kaže: "Više ih se utopi u zdjeli nego u moru"...

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Evo mene sa friškim iskustvom...
    Moj Nikola se prošlu srijedu opekao na vruću peć kod svekrve na moru. Oboje su bili dolje (s tatom) a ja sam trebala na put. Na putu za aerodrom su mi javili da Nikola mora u Zagreb, tako da sam otkazala put. Ima opekline na obje ruke, malo gore je na lijevoj, i mora ostati u Klaićevoj još najmanje tjedan dana
    U svemu tome sretna okolnost je njegova vesela narav, tako da on boravak u bolnici dosta dobro podnosi, ali svejedno je to grozno... srećom, kaže doktor da neće imati posljedice.
    (nisam o ovome pisala jer mi je totalni bed pa radije piskaram o manje bolnim temama...)
    Elem, u Klaićevoj sam vidjela masu djece sa teškim opeklinama od kipuće vode sa šparheta, ulja, juhe... i to od suvislo izgledajućih roditelja... tako da opreza nikad dosta. Svi misle da se to njima neće dogoditi, ali opuštenije mame i tate (znam da većina s Rode paze, ali ipak...), nemojte biti tako opušteni, jer klinci kad se ozlijede pate i dugo im traje oporavak, a sve zbog trenutka nepažnje.
    Čuvajte svoje klince!!!!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Joe drži se! Baš mi je žao tvog malog mišeka i nadam se da će sve dobro proći.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Odlican tekst, ali ja nakon citanja imam uzasan grc u stomaku... Kao da nema sanse da sve predvidim i sprijecim. Uh, misici nasi mali...

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Summer, baš sam zato podigla umjesto da otvaram novu temu da bih se pojadala, jer mislim da nam ove osnovne smjernice mogu pomoći da spriječimo veliki broj nesreća. Ovi klinci koje su njihovi roditelji, koji ih jako vole i s njima sjede u bolnici, zalili vrućom vodom za čaj ili kavu, mogli su možda bolje proći da su se poštivala neka osnovna pravila. Lako je postati opušten po pitanju sigurnosti, a posljedice mogu biti doživotne.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Snowflake, hvala
    Jako mi je teško ovo sa ostajanjem u bolnici

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Joj, Joe, ja sinoc pospano samo preletih pocetni tekst, tvoje muke nisam ni dobro procitala. Uzasno mi je zao, mis maleni

Nadam se da ce se sve brzo zalijeciti, s ostankom u bolnici nazalost imam iskustava, ali sve prodje, budi jaka, super sto misic to dobro podnosi I ja sam kao mala opekla dlanove na plinsku pec kod bake, srecom nije bilo za ostanak u bolnici - sad je ostala samo anegdota da sam svima pruzala rucice pred usta i vikala 'Pusiii'...

Drzite se!

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

JOe

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nikoli šaljemo veliku pusu i pregršt želja ozdravilica! Nadam se da će ovo ružno iskustvo uskoro biti iza vas i da se uskoro vidimo u vrtiću!

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Hvala cure! Idem sad do njega. Jedva čekam da ga puste doma (kaže dr za cca tjedan-10 dana), primam vibrice za to 8)
    Mishkice, Tvoja Katja ima isti rođendan kao moja Lucija!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

joe, ljubi misa malog ~~~~~~~~~~~~ za brz oporavak

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pazite da mačke nemaju pristup dječjem krevetiću ili kolicima (one se mogu smjestiti na lice djeteta i ugušiti ga!).
    A ja sam mislila da je to babska priča...
    Inače, opasnostima od gušenja sitnim predmetima treba dodati i onu od gušenja komadićima puknutog balona. Ja sam recimo kao dijete volila komad balona uvući izvana u usta, zafrkati i tako napraviti mali balon. Nije mi palo na pamet da bi mi mogao taj komad odletiti u dušnik i ugušiti me. Sad sam u strahu da moja djeca to ne pokušaju pa skupljam komade kad god čujem da su puknuli balon (što obožavaju raditi).

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Pazite da mačke nemaju pristup dječjem krevetiću ili kolicima (one se mogu smjestiti na lice djeteta i ugušiti ga!).
    A ja sam mislila da je to babska priča...
    Inače, opasnostima od gušenja sitnim predmetima treba dodati i onu od gušenja komadićima puknutog balona. Ja sam recimo kao dijete volila komad balona uvući izvana u usta, zafrkati i tako napraviti mali balon. Nije mi palo na pamet da bi mi mogao taj komad odletiti u dušnik i ugušiti me. Sad sam u strahu da moja djeca to ne pokušaju pa skupljam komade kad god čujem da su puknuli balon (što obožavaju raditi).
    Ovo za mačke stoji, kad smo mi bili kod mojih koji imaju dvije mačke, posebno sam pazila (kad je bio jako mali) jer jedna od njih voli spavati oko glave (znači, mojoj mami na prsima, na ramenu i sl., s tim da glavu nasloni na lice), a druga isključivo na nogama. Srećom, ova koja spava oko glave bojala se Tana od početka tak da mu se baš nije približavala do zadnjih par mjeseci (samo dok on spava, naravno ) a i tad legne njemu pod noge.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Baš sam isprintala text za njihovog tatu i njegovu mamu (oni su ih čuvali kad se s*anje desilo)

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Kako je maleni?

~~~~~~~~~~~~~~

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Hvala, on je bolje ali mora ostati još par dana u bolnici jer mu moraju prematati lijevu rukicu svaki dan, tako da to ne ide ambulantno (velika je gužva).
    Ja bih ga odmah vodila doma...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •