Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Osnovna plaća 300 bodova?

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno Osnovna plaća 300 bodova?

Što to znači? Danas sam prvi put to čula pa me interesira.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Možeš li malo pojasniti, u kojem kontekstu si to čula?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja sam radila u jednoj velikoj firmi, gdje se placa u Ugovoru u radu definirala bodovima. A vrijednost boda je bila definirana u Kolektivnom ugovoru.
    Npr. bruto placa 2000 bodova. Vrijednost boda npr. je 4 kn., dakle, bruto placa je 8000kn.

O vrijednosti boda je pregovarao sindikat. To je bilo prije par godina.

Kod MM u danasnjoj firmi isto su radna mjesta rangirana po bodovima, a 1 bod vrijedi ne znam sad tocno, ali mislim 5kn.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

to je tako relativno, kod mene su npr bodovi ali ne moraju dvije osobe istih bodova imati istu plaću, jer se vrijednost boda korigira ovisno o olakšicama, stažu i sl., ne znam kak da ti to objasnim...

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

valjda ovisi o firmi, kod MM je 1bod=1kn

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj thalia prvotno napisa
    nadam se da ti muž ne radi u istoj firmi kao iridana2666...

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Evo što se jučer desilo i zbog čega pitam. Kasnije mi je sve postalo jasnije nakon prijateljičinog i mog ustrajnog kopanja po netu.
    Prijateljica se pred mjesec i pol zaposlila u novoj firmi. Pri dogovaranju pred početak radnog odnosa, utvrdili su plaću od 3500 kn za 1. mjesec (+troškovi prijevoza + stimulacija 550 kn) i ta je plaća bila potvrđena pred 2 svjedoka (jednog zaposlenog u istoj firmi na višoj poziciji, a jednog izvana, dakako - usmeno). Potpisala je ugovor na kojem stoji da je prijavljena na 300 bodova (iz uprave su je cijeli dan požurivali da ga potpiše, a ona od posla nije stigla istražiti što je tih 300 bodova pa je potpisala, kaže - bilo je pred 2 svjedoka).
    Kad je stigla plaća, vidjela je da je prijavljena na zakonski minimum od 2300 kn bruto, dakle 1900 kn neto. Cura ima VŠS, a prijavljena je kao NKV onaj najniži od najnižeg.
    Jučer smo išle (ona sva u suzama od bijesa) istraživati to misteriozno 'bodovanje' i naišli na to da su oni nju prijavili na 'rutinski rad koji ne zahtjeva posebno obrazovanje' (a tražili su xxx sposobnosti!!) - to je koeficijent 1. Te 300 bodova glasi 'radno mjesto nekvalificiranog radnika' (a cura ima VŠS, diplomu Ms Officea iz inozemstva, priča savršeno njemački, talijanski, engleski i francuski).
    Ja to smatram prijevarom i mislim da bi najprije trebala sa njima porazgovarati, predočiti im napismeno platnu listu, ugovor i svoje kredencijale i slijedeću plaću zatražiti po dogovoru. Ukoliko se ni slijedeći mjesec ne popravi stanje na plaće, išla bi inspekciji rada. Ionako radi svakako, i po 3 dana za redom po 12 sati, noćnu smjenu koja joj nije plaćena kao noćna, radi blagdanom, nedjeljom, između 2 radna dana ima manje od 8 sati odmora (završi u 11 navečer i onda opet od 7 ujutro, a dok dođe kući...mora se i dignuti u 5). Ona u svom očaju ne zna što će već kaže da će tražiti drugi posao (što je linija manjeg otpora). Saznale smo da ona nije prva koju su tako nasanjkali.
    Bijesna sam i ja i što sad napraviti???

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ma nek bježi đto dalje od takve firme....

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Moover prvotno napisa
    al bi nam bilo fino!

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Moover prvotno napisa
    al bi nam bilo fino!

srećom MM je privatnik

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slažem se s Mooverom, ako su je već na početku ovako prešli, što će joj tek poslije raditi. Nek si ona polako počne nešto drugo tražiti.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    lol:

srećom MM je privatnik
    Kako privatnik, zar nije pilot? :?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Potpisala je ugovor na kojem stoji da je prijavljena na 300 bodova (iz uprave su je cijeli dan požurivali da ga potpiše, a ona od posla nije stigla istražiti što je tih 300 bodova pa je potpisala, kaže - bilo je pred 2 svjedoka).
    Kad je stigla plaća, vidjela je da je prijavljena na zakonski minimum od 2300 kn bruto, dakle 1900 kn neto. Cura ima VŠS, a prijavljena je kao NKV onaj najniži od najnižeg.
    na žalost, ako je potpisala, nema natrag. usmeni ugovori i dogovori su ništavi, nepostojeći.

ali, za svaku povredu obveze iz radnog odnosa može se uložiti zahtjev za zaštitu prava poslodavcu u roku 15 dana od dana učinjene povrede. ako ti je prijateljica još u tom roku, neka preda zahtjev (tipa, potpisan je ugovor u dobroj vjeri, pred dva svjedoka postignut dogovor o plaći i uvjetima, a sada po primitku plaće vidi da to nije to). (ne vjerujem da će ići na tužbu, ali samo, opreza radi, upozoravam da poslodavac može odgovoriti u roku 15 dana od dana primitka zahtjeva, nakon toga osoba koja smatra da joj je povrijeđeno pravo može uložiti tužbu u roku 15 dana od dana primitka odgovora poslodavca odnosno po proteku 15 dana od kad je poslan zahtjev poslodavcu na koji nije odgovoreno - po isteku ovih zakonskih rokova ne može se više ništa napraviti).

ti navodiš da je prijavljena na NKV - šta njoj piše u ugovoru o radu, koje radno mjesto, opis poslova? ako ono što piše u ugovoru o radu odgovara prijavi, onda se na žalost nema zašto buniti.

slažem se sa svima koji su joj savjetovali da bježi otamo :/

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    lol:

srećom MM je privatnik
    Kako privatnik, zar nije pilot? :?
    a-a, ne više, prizemljila sam ga

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

evo i razvoja situacije - traži drugi posao, ali je još uvijek tamo jer, kaže, ima dvoje djece i bolje da radi nego doma sjedi bez plaće. :/

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj paci prvotno napisa
    to je tako relativno, kod mene su npr bodovi ali ne moraju dvije osobe istih bodova imati istu plaću, jer se vrijednost boda korigira ovisno o olakšicama, stažu i sl., ne znam kak da ti to objasnim...
    Ne bi se trebala korigirati vrijednost boda ovisno o olakšicama i stažu, već se od bruto plaće (ukupna vrijednost bodova) izračunavaju dalje svi doprinosi i porezi (minus olakšice)... itd... pa se zato razlikuje plaća. Bod je bod... samo je pitanje što će od tog bruta postati neto.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •