Iscitala sam sve teme na ovom podforumu i nisam uspjela naci nista sto bi u potpunosti razrijesilo moju dilemu.
Elem, beba je rodjena prije 5 1/2 nedelja, porodjajna tezina 3150. Odmah je pocela da sisa i sve je izgledalo kako treba. U prvoj sedmici izgubila je 80 g. Sa nepune 2 sedmice imala je vec 3220. Medjutim, u trecoj nije dobila nista, pa mi je patronazna preporucila da je 3 dana dojim svakih 2 sata, ako se ne probudi sama, da je budim. U ta 3 dana dobila je 120 g. Nekako u isto vrijeme sam ja zakljucila da djevojcica nije odusevljena lijevom sikom, ponekad kad je stavim pocne da lupka nogicama, ispusti siku i postane nervozna. Medjutim, kad sama stisnem bradavicu, tj. areolu, vidim da dojka nije prazna. Anyway, pocela sam tada da svaki put kad sisa na lijevoj da joj poslije dam i desnu, jer mi je svaki podoj na lijevoj nekako slab. Kupila sam tada i (kršitelj koda) pumpicu, cisto da vidim da li na taj nacin mogu da navucem vise mlijeka, a i da na neki nacin provjerim ima li ga. Polazilo bi mi za rukom da NAKON PODOJA izdojim 10-20 ml iz jedne sike. U narednoj sedmici dobila je 100 g, sto je NEKI napredak, ali nikako dovoljan. Patronazna mi je tada preporucila da joj nakon podoja dam adaptirano 1-2 puta u toku dana. Davala sam joj 20-40 ml i u prosloj sedmici je dobila 140 g. Znaci u prvih 5 nedelja kad prosjecna beba dobije kilogram na tezini, mi smo dobili samo 400 gPatronazna mi je sad preporucila da joj nakon podoja ne ogranicavam adaptirano nego da joj dajem koliko god hoce da popije. Nekoliko dana sam joj davala 60-70 ml 2-3 puta u toku dana (uvijek sve popije), a danas sam joj nakon sto je popila jednom 70, a jednom 60 ml (oba puta poslije podoja, a izmedju smo imali jedan podoj bez adaptiranog) nasula 100 ml (opet poslije podoja) i sve je popila!!!
Potpuno sam sludjena. Imam li mlijeka ili ne? Napominjem da djevojcica svo vrijeme ima 6-7 popisanih pelena (od toga 1-2 pokakane), da ne place i ne djeluje gladna (cak ni prije nego sto smo krenuli s adaptiranim i kad nije dobila nista na tezini nije plakala). Patronazna je gledala dok je dojim i konstatovala da je polozaj potpuno ispravan. Probala sam i razlicite poze, probala sam "koza na kozu". Kad sisa nocu sisa kratko i zaspi, a danju imamo one epizode kad dok sisa iznenada ispusti siku, pocne da mlati nogicama i unervozi se, cesce kad je na lijevoj, ali ponekad i na desnoj siki. Dobila sam neki sprej za nos koji treba da pospjesi let down, ali nisam uocila bitnu razliku. Podoji nam traju najmanje pola sata, a nekad i blizu sat (kad je stavljam na obje sike, pa da bih bila sigurna da dodje do masnog mlijeka!)
Moja pitanja su mnoga: sta je u pitanju - imam ili nemam dovoljno mlijeka? Zasto sisa, pa ispusti i postane nervozna? Da li to sto popije 60-70 ml adaptiranog 3 puta dnevno nakon podoja znaci da sam je stvarno prije toga izgladnjivala? Patronazna mi ne ulijeva neko povjerenje, djeluje jako zbunjena, pa zato pitam vas: da li da joj dajem adaptirano nakon svakog podoja i koliko je obicaj da se daje ovolikoj bebi?
Jako sam nesretna i isfrustrirana (iz nekog razloga smatram ovo licnim neuspjehom), razmisljam da prestanem skroz sa dojenjem, jer imam cerku od 3 godine (koju sam btw bez ikakvih problema dojila 10 mjeseci) i grize me savjest sto sam je zapostavila - stalno sjedim i ili dojim ili se izdajam ili trazim po netu dobar savjet ili rijec utjehe. Najgore od svega mi je sto za svo ovo vrijeme ne vidim da se ista mijenja, te ne vidim nikakvo svjetlo na kraju tunela, koje bi mi ukazalo na to da postoji sansa da se ipak vratimo iskljucivom dojenju. Sreca da imam muza koji me 100% podrzava u ovome, inace bih poludila. Citala sam ovdje o relaktaciji, ali mi nije do kraja jasno kako sama da napravim plan - koliko adaptiranog da joj dajem sad i kako da smanjujem...
Molim vas, napisite mi bilo sta, bilo koji savjet koji nisam isprobala, inace cu da eksplodiram!