-
Domaći limuni
Jutros mi je brat donesao 6 veelikih preeedivnih mirisnih limuna iz vrta. Njih ću iscijediti i napraviti limunadu, ali kakos e bliži vrijeme blagdana, a trebati će mi naribana korica, ne znam kako bi to mogla izvesti? Da li da koricu (prije nego ga iscijedim) izribam i stavim u friz? Da li da ju posušim? Ima li netko pojma?
-
-
Osoblje foruma
-
Slobodno naribaš koricu i staviš je u vrećicu, pa u zamrzivač. Može se i sušiti, ali meni ima bolju aromu u kolačima zamrznuta korica nego suha :/ .
-
Ja ostavljam iscjeđene polovice domaćeg limuna i tako smržnjeno ribam u kolače. Jako se fino da izribati takav smržnjen.
-
Ja naribam limunovu koricu od neprskanih limuna, stavim u jednu posudicu ili staklenku sa poklopcemi prelijem rumom.
Držim u hladnjaku.
-
A kad već imaš toliko limuna i tijesta za pite u zamrzivaču, možeš napraviti i pitu od limuna (ja sam umjesto limete stavila samo limun):
Pita s limunom i limetom
1 kalup s napola pečenim tijestom
340 grama finog kristalnog šećera
8 većih jaja
350 ml koncentriranog vrhnja
200 ml soka od limete
100 ml soka od limuna
Za ovaj je kolač važno jajetom premazati tijesto u kalupu prije pečenja jer mu je punjenje skoro tekuće, a time ćete stvoriti zaštitni film pa će tijesto ostati prhko.
Za početak ispecite tijesto u kalupu. Pažljivo režite komade tijesta debele oko pola centimetra, poslažite ploške po dnu i stranicama kalupa. Kada je kalup pripremljen, treba ga pustiti na miru još sat vremena, po mogućnosti u zamrzivaču (to, dakle, možete napraviti i mnogo prije nego se primite pripreme deserta).
Izmiješajte u zdjeli šećer i jaja te polako umiješajte vrhnje i sokove. Punjenje će se manje prolijevati ukoliko ga budete ulijevali u kalup dok je on već u pećnici. Pecite na 180 stupnjeva 40-45 minuta dok se punjenje ne umiri, ali je još uvijek malo lelujavo u sredini. Hladite oko jedan sat i pazite da ga ne režete prije vremena jer bi se vrlo lako mogao razliti i lijepiti. Možete ga posuti i šećerom u prahu ili poslužiti s hrpom svježih malina ili jagoda.
Odavde nadalje sve je na vama, a ne uspijete li iz prve, uvijek se možete pozvati na specifičnu englesku kuhinju. Drugi će puta, vjerujemo, sve biti još jednostavnije.
-
Ja izribam limunovu koru , rastrem je po papiru i malo posusim. Zatim je stavljam u staklenku i pomjesam s secerom. U hladnjaku moze tako stati i godinu dana. Limune iscjedim , sok ulijem u vrecice za led i zamrznem.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma