Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Bozanic zahtjeva duplo vise vjeronauka u srednjoj skoli :-O

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Bozanic zahtjeva duplo vise vjeronauka u srednjoj skoli :-O

fakat SVASTA :shock:

izuzetno mi je drago sto Oskar nejde na vjeronauk u skoli niti ce ikada ici

Datum objave 21.01.2008 08:00
    Zadnja izmjena 21.01.2008 08:00
    Pošalji na mail Ispiši Komentiraj

--------------------------------------------------------------------------------
    Događaji dana

Duplo više vjeronauka u školi?

Pišu: I. Kalogjera Brkić, D. Pavičić
    Foto: T. Zorić i G. Mehkek/Cropix
    --------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Biskupi će danas, kako doznajemo, sa svoga izvanrednog zasjedanja u Zagrebu zatražiti od države da udvostruči satnicu vjeronauka u srednjim školama. Trenutačno srednjoškolci imaju jedan sat vjeronauka tjedno, iako u Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama, a koji su još 1999. potpisali Vlada i HBK, izrijekom stoji da će se nastava katoličkog vjeronauka izvoditi u sklopu nastavnog plana i programa s dva školska sata tjedno. Cijeli projekt uvođenja još jednoga vjeronaučnog sata u srednje škole državu bi trebao stajati oko 50 milijuna kuna.

Da će Crkva tražiti i drugi sat vjeronauka u svim školama, na nedavnoj je Katehetskoj zimskoj školi potvrdio predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK dr. Ivica Pažin. Na pitanje o uvođenju drugoga sata katoličkog vjeronauka u srednje škole, Pažin je odgovorio da će biskupi “tijekom skorog izvanrednog plenarnog zasjedanja HBK u Zagrebu, među ostalim, raspravljati i o postupnom uvođenju drugoga sata vjeronauka u srednjoškolski odgojno-obrazovni sustav”. Drugi sat vjeronauka, prema najavama dr. Pažina, trebao bi u srednjim školama osvanuti ujesen, početkom sljedeće školske godine.

Imamo jednog vjeroučitelja i bilo bi nemoguće organizirati nastavu

Ravnatelj Bagić
    - Prema najavama iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, uvođenje još jednoga sata vjeronauka Ministarstvo bi stajalo gotovo 50 milijuna kuna - rekao je Pažin sudionicima Zimske katehetske škole. Istaknuo je i da u Hrvatskoj još nije osposobljen dovoljan broj vjeroučitelja za povećanjem broja sati vjeronauka u srednjim školama.

Ravnatelji srednjih škola zatečeni su tom inicijativom. Dapače, većina ravnatelja s kojima smo razgovarali takvu inicijativu ne podržava jer je ona, kažu, protivna interesu samih učenika koji već sada imaju veći broj sati od zakonom propisanog. U srednjim školama sada radi oko 420 vjeroučitelja. Prema procjenama iz Crkve, za dodatni sat trebat će ih još 400, a kako vjeronauk ima alternativu u etici, trebat će i više profesora iz tog predmeta.

- U ovakvom obliku vjeronauk nije ništa drugo nego obvezujući predmet. On je izborni utoliko što učenici mogu birati između vjeronauka i etike, no kao takav ulazi u redovnu satnicu. Već sada radimo proutuzakonito jer gimnazijalci umjesto zakonom propisanih 30, tjedno imaju 32 ili 33 sata nastave - upozorava Milovoj Miliša, ravnatelj IV. gimnazije u Zagrebu.

Dodaje kako ne treba zaboraviti činjenicu da većina srednjih škola radi u dvije smjene. Uvede li se i drugi sat vjeronauka, Miliša jedino rješenje vidi u izbacivanju nekog od predmeta, nauštrb vjeronauka.

Ravnatelj II. gimnazije Drago Bagić tvrdi kako bi ta inicijativa mogla biti kontraproduktivna i za samu Crkvu. - Ja se s tim ne slažem. U školi imamo samo jednog vjeroučitelja i iluzorno je očekivati da vjeronauk uvijek bude prvi ili zadnji sat. Nama će ovo silno otežati organizaciju nastave. Ne zaboravimo da se razredi dijele na grupe, pa je to za nas više od jednog dodatnog sata. Neka će djeca za vrijeme nastave morati šetati i čekati pa se bojim da bi to moglo rezultirati i osipanjem djece s vjeronauka. Crkvi bi bilo bolje da taj drugi sat uvede u kontraturnusu u župi - kaže Bagić.

Ivan Čehok (HSLS), autor udžbenika etike, kaže da on kao etičar ne bih smio biti protiv te incijative jer to bi značilo da će profesori etike imati više posla, a sve ankete pokazuju da je etika djeci jedan od dražih predmeta. - Moj je stav poznat, vjeronauku nije mjesto u školi. No kad je već tu, on bi svakako morao biti predmet izvan redovne satnice, i to s maksimalno jedan sat tjedno. Crkvi nitko ne priječi to da u svojim prostorima organizira i dodatna tri sata vjeronauka - kaže Čehok.

- U Hrvatskoj su nastavnim planom dva sata vjeronauka tjedno propisana ne samo za katolički vjeronauk, nego i za sve ostale vrste konfesionalnog vjeronauka, rekao nam je prof. dr. Josip Baričević, bivši predstojnik Katehetskog instituta KBF-a.

- Od uvođenja vjeronauka u osnovne i srednje škole prošlo je više od 16 godina i bude li se i dalje tolerirala sustavno ustaljena praksa vjeronauka s jednim satom tjedno, ona bi mogla postati jednim od najopasnijih udaraca školskom vjeronauku u nas. Velika je opasnost da vjeronauk u srednjoj školi postane “protuvjeronauk”. Zato ohabruje vijest s ovogodišnje Katehetske zimske škole, koju je objavila IKA, da će biskupi raspravljati i o uvođenju drugog sata vjeronauka, čija bi realizacija trebala početi od sljedeće školske godine, zaključuje Josip Baričević.

Školski vjeronauk ugrozio župni

U Crkvi su listom za vjeronauk u školi, međutim većina klera je suglasna u jednom, a to je da je u korist školskog vjeronauka nastradao onaj župni. Naime, uvođenjem, jačanjem i razvojem školskog vjeronauka slabio je onaj u župi. Vjeronauk u školi zamišljen je kao “informacija”, a onaj u župi kao “formacija” vjernika.

Međutim, dogodilo se da je vjeronauk u školi nadjačao vjeronauk u župi, tj. da je informacija pobijedila formaciju. Vjeronauk u župi služi uglavnom kao priprava za prvu pričest i sakrament potvrde. Zanimljivo je da se ni prvoj pričesti niti krizmi ne može, s druge strane, pristupiti bez pohađanja školskog vjeronauka. Biskupi su uvidjeli tu neravnotežu, koja se odvija na štetu župnog vjeronauka (koji bi trebao, po svome poslanju, biti važniji od onoga u školi, zapravo). Stoga su neki odlučili krenuti u snažnu kampanju osnaživanja župnog vjeronauka, kako se on ne bi u potpunosti zanemario i na koncu bio potpuno poražen od mlađeg, sestrinskog školskog vjeronauka.

Kako bi dao na važnosti župnom vjeronauku, zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić tako je svoga najjačeg čovjeka za provedbu vjeronauka u školi vlč. Josipa Jakšića prije par godina prebacio na razvoj župnog vjeronauka. To najbolje ilustrira situaciju između tih dvaju oblika kateheza i gotovo da je svaki drugi komentar suvišan. (Darko Pavičić)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja mislim da treba izbaciti fiziku pa će biti više mjesta

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Katastrofa!

Treba ga vratiti na 1 sat tjedno, a ne povećavati satnicu.
    Dijete u 7. razredu ima jednaki broj sati vjeronauka i hrvatskog jezika (4 sata): 2 sata u školi, 1 sat župni vjeronauk i misa nedjeljom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

radi se o nastavi vjeronauka u srednjoj skoli, gdje jest 1 sat tjedno pa se ne moze

vratiti na 1 sat tjedno,
    ne slazem se s prijedlogom, samo mi se ne svidja komentiranje ovak bezveze, a da tekst nije ni procitan

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a mislim i da je matematike dosta 2 sata tjedno

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja se uopće ne šalim, dogovore i poptpisane sporazume treba poštovati ,a treba se smanjiti satnica drugih predmeta jer su učenici preopterećeni.

znači dodaš jedan sat vjeronauka, skineš jedan sat nečeg drugog.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno re

Ja samo znam da moji ne budu išli na vjeronauk dok sam ja živa. Kad odrastu, nek se mole 101 bogu ak hoće.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma stvarno su pretjerali

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    ja mislim da treba izbaciti fiziku pa će biti više mjesta
    Fakat, kaj će im fizika??? A i o biologiji treba razmisliti da ne nauče slučajno na tim satovima nekaj kaj presvetom Bozaniću nije u interesu. Kad se skreše satnica nepoželjnih predmeta ostat će i za dodatna 3 sata. Uf, sad sam ljuta!!!

Btw, meni nije jasno slijedeće: mora li dijete u srednjoj birati između vjeronauka i etike ili se sve to može eskivirati jer je izborno?? Pitam zato jer mi se M. sprema u srednju glazbenu pa da ima što manje (nepotrebnih) sati.

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

KC bi trebala tužiti RH zbog neispunjenja. Reda mora biti!

Bogme da sam država poslušala bih Mariu71, odmah ukinula fiziku (najmanja šteta), ubacila vjeronauk i za to brzinsko premoštenje potrošila potrošila tu planiranu siću od 50.000.000 kn (ili 6.849.315 €) i tako spasila daleko veću štetu koju bi država morala po dobivenoj presudi platiti KC za 9 godina nepoštivanja ugovora!!!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    Btw, meni nije jasno slijedeće: mora li dijete u srednjoj birati između vjeronauka i etike ili se sve to može eskivirati jer je izborno??
    izborno je u smislu da trebaš OBAVEZNO izabrati :? jedan od ta dva predmeta...

a i o etici (odnosno načinu na koji se predaje) imam svoje mišljenje...

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Gost 1 prvotno napisa
    ...i za to brzinsko premoštenje potrošila potrošila tu planiranu siću od 50.000.000 kn (ili 6.849.315 €) i tako spasila daleko veću štetu koju bi država morala po dobivenoj presudi platiti KC za 9 godina nepoštivanja ugovora!!!
    A-jok! Pa ne bu se lova trošila na to. Za to će država dodatno izdvojiti nofce. Ne buju se svete pare trošile na dodatni vjeronauk!
    A i ovaj dodatni sat u kontra turnusu u crkvi mi se ne sviđa. Ma, uopće mi se sve to skupa ne sviđa.

Sorcie, i ja sam sumnjala da je etika u školama sve prije nego etična. Za sad guram glavu u pijesak i tješim se da se do srednje škole možda odselimo...nekuda na pusti otok.
    Dakle-za sad izbacujemu fiziku, a Maria bu išla na prekvalifikaciju

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

u vjeroučiteljicu

to bi tila vidit

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Već sam si napisala i popis budućih zanimanja, mislim ja daleko unaprijed

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    A-jok! Pa ne bu se lova trošila na to. Za to će država dodatno izdvojiti nofce. Ne buju se svete pare trošile na dodatni vjeronauk!
    ...pa KC ne troši novce na vjeronauk, nije ih nikada ni trošila. Vjeroučitelji se plaćaju isključivo iz državnog proračuna.

Žao mi je ako u svom ranijem postu nisam bila dovoljno jasna.

E sad... za ovih 50.000.000 kn stvarno ne znam da li su predviđene proračunom za uvođenje dodatnog sata vjeronauka u srednjim školama ili ne, jer je proračun čini mi se donesen ranije.

No ništa strašno, bit će rebalansa, ima država para...

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ajoj, dugo trajao cirkus sa sastavljanjem vlade...nema još proračuna, dakle ima nade da se ovaj značajan projekt glatko isfinancira.

Sad mogu spavati mirnim snom zadovoljnog poreznog obveznika.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Pretjeruju...
    Čemu to???

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

imaju oni pravo tražiti šta god im padne napamet

no krajnja odluka nije njihova , nego naše Vlade
    ....

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma nema tu puno priče, radi se o ugovornoj obvezi koju treba ispoštovati.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

X

ganjajte onoga tko je u ime Vlade pristal na takvu odredbu u Ugovoru, a ne Crkvu

i NITKO nema 4 sata vjeronauka tjedno: župna kateheza i nedjeljna misa NEMAJU VEZE sa školom!

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oke juroslav
    mozemo i tako reci - NEMAJU VEZE
    al to je ipak minimalno 4 sata obveza tjedno premo jednoj jedinoj nauci i jednom jedinom nauku - onom crkvenom, ma kako ga mi nazivali u skoli, a kako u zupi

jer recimo dok sam ja bila mala vjeronauk se u zupi nazivao vjeronaukom, a ne katehezom (jer ako je to u zupi zupna kazeheza, zasto se nije tako zvala i prije 25 godina)

pa se, kad se vjeronauk uveo u skolu, vjeronauk u zupi prekrstio u zupnu katehezu da mi koji nis ne kuzimo ne bi mislili da je to kojim slucaejm isto jer se isto zove

znam znam
    sadces opet da nije isti program
    sve ja to kuzim
    ali sam odlucila ovih dana - nece moj oskar i melita ni na pricest ni na nista dok nebuju sami o tom mogli odlucivat i sve dok price4st i krizma ne postanu opet intimne stvari, a ne dogadjaji zbog koji se iznajmljuju restorani ko za svadbe - radije cu te novce koje bi ulupala u svecano obiljezavanje tih sakaramenata potrosit da ih posaljem da vide svijeta ili da nesto korisno negdje nauce (na neki tecaj i slicno)

pa nek me djeca mrze ak oce u buducnosti zbog toga (ak ce ih i kad ce zbog sebe ili svojih buducih partnera pozeljeti da su vec odavno obavili sve sakramente kako bi se mogli vjencati u crkvi)
    ja sam odlucila zivjeti s tim, evo bas jucer

dakle - ja necu nis ni nikog ganjat
    ja cu protestirat na nacin da necu dat djeci, sve dok ja odgovaram za njih, da idu ni na zupni, ni na skolski ni na ikakav vjeronauk ma kak se on zvao i bez obzira na to gdje se provodio

amen

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

muki, dušo, pa nitko niti tebe niti tvoju djecu niti ikog drugog ne tjera da upisuješ vjeronauk, ideš u crkvu i budeš vjernik

vjera je stvar osobnog izbora, samo kaj hrpa ljudi zaboravlja da taj izbor nosi i određene obveze!

i onda se ljudi bune kaj im djeca imaju "4 sata 'crkvenih obaveza' na tjedan"!

meni nit je nedjeljna i blagdanska misa teret, nit mi je to bio vjeronauk (i žal mi je kaj ga nije u moje vrijeme bilo u školi, bil bi sustavniji i naučil bi nekaj više)
    a i svoju djecu odgajam na isti način

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tocno tak

sad mi jos samo preostaje teska borba sa svekrvom i inima koji misle da ja nisam normalna

al na to sam vec navikla

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a ti joj lijepo reci da su to tvoja djeca i tvoja odluka, pa ak' joj ne paše nek piše žalbu na Bozaniću

a onda meni javi kak ti se svekica zove da ja tu žalbu presretnem i frknem tam kam i spada

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa

X

ganjajte onoga tko je u ime Vlade pristal na takvu odredbu u Ugovoru, a ne Crkvu
    !
    jep, treba "pritisnuti" Vladu da raskine ugovor 8)

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ljudi jel' djeca stvarno imaju po 4 sata vjeronauka u školi... moj je prvašić i ima 2 sata. dala sam ga na vjeronauk jer gdje ću s njim pod tim satom (nemaju ništa drugo organizirano za taj sat) ali ako će to ići tako daleko da će imati 4 sata onda će ubrzo doći do toga da će mi klinci morat imat 5 iz vjeronauka jer će im trebat za upis u srednju

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

p.s. mislim kao obavezan predmet...

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kao prvo, po mom mišljenju djeca u školi nemaju vjeronauk jer po mom vjeronauk je "nauk o vjeri" dakle o vjeri općenito, a ne o onome što oni rade. A jedna-dva sata godišnje kad se upoznaju informativno s ostalim vjerama ja ne računam jer je to premalo,
    Kao drugo, mislim da mu u školi nije mjesto i da ga treba izbacit skroz iz program,a.
    Učenje o vjeri na način na koji to rader u školama treba vratiti u crkvu i amen.
    Ma užas...nemam riječi...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •