Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: krštenje

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno krštenje

planiramo sad krstiti našu 2,5.- godišnju djevojčicu. tako nam se prohtjelo, pa smo čekali! e sad, molim vas da mi kažete što mi je činiti? ništa ne znam o tome, što treba, što obući(ipak je ona sad već velika , s obzirom na to da s djeca najčešće krste odmah po rođenju?!)pa mi treba vaša pomoć!

hvala

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

znaš da trebaš na razgovor kod župnika gdje ćete krstiti dijete? Trebaš mu donijeti izvod iz matice rođenih i potvrdu o obavljenim sakramentima za kumu (kumove).

Za sam čin krštenja trebaš kupiti krsnu svijeću i bijelu haljinicu. Ta haljinica nije odjeća za tvoju curicu (jako je mala), ona je, u nedostatku bolje riječi "rekvizit" za čin krštenja. Ja sam svoje kupovala u OPREMI. Vjerojatno ima još negdje.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a u što ju obući?!

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

p.s. jel dovoljan za kumu vjenčani list iz crkve? :? !

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

pa obuci ju lijepo. ne treba biti odjeća koju će nositi samo taj dan. biti će malo svečanije obučena, da nije baš u trenirci.

potrebna je svijeća i krsna košuljica (to je onaj rekvizit o kojem piše slađanaf).

najbolje je da prvo posjetite svečenika i pitajte ga o svemu.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Kuma mora imati krsni list.
    A u što je obući... Ajme, pa za curicu bar ima izbora predivnih haljinica.
    sladjanaf ta bijela haljinica, jel to ono šta se nasloni djetetu na prsa? Kao mini-košulja? Nama to nije trebalo.

No u svakom slučaju otići na razgovor sa svećenikom. Sa kumom.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mi nismo morali donijeti NIKAKVU dokumentaciju, a kad smo pitali za to, svećenik je rekao: ako ćemo SADA nevjerovati jedni drugima, onda ovaj sakrament nema smisla.
    i to je bilo najljepše što sam mogla čuti

bila je obučena u roze hlače i bijelu majicu, a za vrijeme samoga čina, svećenik je preko nje prebacio bijeli rupčić.
    imala je skoro dvije godine.

svijeću je kupio kum u Cesarčevoj (kak se ono zove gdje se prodaju svijeće, licitari i suveniri, kod Trga).

i ni na kakve razgovore nismo vodili kuma.

samo smo mi, kao roditelji, otišli u župni ured na dogovor oko termina i od župnika župe u kojoj je dijete prijavljeno tražili ispisnicu i dopuštenje da bude krštena u drugoj župi. a to je čista formalnost.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi smo isto pokasno krstili dijete - prošlo ljeto, imala je skoro tri godine. Bila je obučena u slatku a vrlo jednostavnu haljinicu iz Zare, lanenu prljavobijele boje. Košuljicu i svijeću je kupila kuma.

Za kumu nismo ništa morali nositi, dobili smo popis uvjeta koja je morala zadovoljavati. Doduše, pretpostavljam da ju svećenik poznaje, možda i zato nije ništa tražio.

Ja sam se prilično namučila dok sam našla haljinicu, bilo je samo jako jako svečanih (i jako skupih), a mi smo kasnije išli na selo na ručak; ili totalno ne-svečanih haljinica. O da, bilo je i vrlo prigodnih u Benettonu koje su Lei sve bile prevelike

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A koji su uvjeti za kuma/kumu?Može li kum biti onaj koji je samo kršten a nema ništa ostalo?Ili to ovisi od popa do popa?

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    A koji su uvjeti za kuma/kumu?Može li kum biti onaj koji je samo kršten a nema ništa ostalo?Ili to ovisi od popa do popa?
    Kum na krštenju i potvrdi mora imati sve sakramente kršćanske inicijacije, tj. krštenje i potvrdu, eventualno crkveno vjenčanje (OT kod kuma na vjenčanju je druga spika). Potvrdu izdaje župni ured u kojem osoba je upisana kao krštenik. To ipak ne ovisi "o popu" jer se podaci i o kumu upisuju u knjigu krštenih. Naravno, ako župnik poznaje vas i kumove kao vjernike, moguće je da neće posebno zahtijevati tzv. "posvjedočenje". Naposlijetku ne krstite dijete niti zbog kuma niti zbog župnika

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    mi nismo morali donijeti NIKAKVU dokumentaciju, a kad smo pitali za to, svećenik je rekao: ako ćemo SADA nevjerovati jedni drugima, onda ovaj sakrament nema smisla.
    i to je bilo najljepše što sam mogla čuti
    i zbilja jest....

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj jadranka605 prvotno napisa
    sladjanaf ta bijela haljinica, jel to ono šta se nasloni djetetu na prsa? Kao mini-košulja? Nama to nije trebalo.
    nama jest. oba puta.

ja sam moju djecu krstila kao bebe, ali nisam željela nikakav saten ni čipke. a nije bilo ni bijelo.
    diana je imala pleteni kompletić iz jane, a karlo hlačice, košulju i vestu isto iz jane.

a tamo inače ništa ne kupujem

vidi, nema pravila za oblačenje djeteta na krštenju. obučeš ju u ono što ti se sviđa.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Nama nije trebala ta krsna košuljica.Dovoljno je da je dijete obučeno svečanije, u svijetlu odjeću.

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

"krsna haljinica" se koristi zbog sakramentalne simbolike a njeno polaganje na krštenika popraćeno je prigodnim riječima iz obrednika. Naravno da nije nužna za krštenje.
    Obučeš dijete u ono što se tebi i djetetu sviđa!
    Moj KS je bio u havajki i bermudama i bio je pravi frajer

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Kod nas svećenici imaju tu haljinicu za obred i nitko je ne mora kupovati (stalno je u crkvi). Dijete obuci u ono što se vama sviđa, ne mora biti svijetlih boja. Na krštenju smo dobili svijeću, mislim da j ekum dao nešto sitno novaca i to je bilo sve.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •