Kad se pređe s posla na posao, bez prekida, mora li se po zakonu na novom poslu čekati 6 mjeseci da bi se moglo ići na godišnji (kratki)
Kad se pređe s posla na posao, bez prekida, mora li se po zakonu na novom poslu čekati 6 mjeseci da bi se moglo ići na godišnji (kratki)
Ne. da li si prenjela GO iz stare u novu firmu - to je obična potvrda kojom ti stari poslodavac potvrdi koliko imas dana neiskoristenog GO.
To vrijedi samo ako imas radni staz manji od 6 mj. Ali, naravno, neki poslodavci to drugacije tumace.
stari poslodavac mi je isplatio dio godišnjeg koji mi je ostao po starom ugovoru, valjda to nema nikakve veze?
Mislim da moj novi poslodavac poštuje zakone![]()
Tih 6 mjeseci je ustvari samo za nove zaposlenike?
hvala![]()
nisam ziher da kužim kaj pitaš, ali to ide ovako nekako:talia7 prvotno napisa
- ako si prenijela neiskorišteni GO od starog poslodavca, onda taj "stari" GO moraš iskoristiti u rokovima kako je određeno zakonom ili pravilnikom o radu, ukoliko ga novi poslodavac ima
- ako pitaš za "novi" GO, na njega stičeš pravo kao i svi zaposlenici u toj firmi (jer, kako si napisala nema prekida) i u skladu s time ga i koristiš
radnici koji se zapošljavaju prvi puta ili nakon prekida dužeg od 8 dana moraju imati min 6 mjeseci neprekinutog staža na novom poslu da bi stekli pravo na GO.
Obično prilikom prelaska drugom poslodavcu, stari poslodavac izdaje potvrdo o broju neiskorištenih dana g.o. Taj neiskorišteni godišnji odmor imaš pravo iskoristit kod novog poslodavca.
Ukoliko ti je stari poslodavac za neiskorišteni godišnji odmor isplatio nekakvu naknadu, onda ne bi trebala imati niti neiskorištenih dana g.o. Nadam se da sam te dobro shvatila. :/
No, ovih 6 mjeseci u osnovi se odnosi na prvo zaposlenje ili novo zaposlenje nakon nekog prekida u radnom odnosu.
No, s druge strane kod svakog poslodavca stvar je neke prakse ili nekakvog radnog kodeksa u korištenju godišnjih odmora. Znači ovisi o radnom mjestu, njegovoj zahtjevnosti, kolegama i ostalom. Ali nitko ti u stvari ne bi smio osporiti tvoje pravo korištenja godišnjeg odmora.
A što ako ja kao privatnik, koji g.o. ne koristi na klasičan način, nego kada mogu spojim koji dan s vikendom i to nigdje ne biva registrirano,sada polovinom prosinca prelazim u drušveni sektor?
da li mi se taj moj neregistrirani godišnji računa kao neiskorišteni, ili se ne računa uopće?
dakle ako si ti privatnik - vlasnik onda si bez problema možeš napisati potvrdu da nisi iskoristio godišnji u 2007. i prenijeti ga na novo radno mjesto.
Hvala.Imat ću godišnjeg kao nikad u životu....
Stari poslodavac je prekršio zakon.stari poslodavac mi je isplatio dio godišnjeg koji mi je ostao po starom ugovoru, valjda to nema nikakve veze?
Mislim da moj novi poslodavac poštuje zakone
Ništavost odricanja od prava na godišnji odmor
Članak 49.
Ništav je sporazum o odricanju od prava na godišnji odmor, odnosno o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora.
Znači da ti ostaju i ti dani g.o. koje ti je isplatio (ako ti nisu propali).