Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Beba vam je premršava! E, nije :o)

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Beba vam je premršava! E, nije :o)

Ispričavam se ako je ovo već netko stavio, ali dobre vijesti nikad nemreš prečesto ponoviti

Kopirano s Iskona

Godinama šopamo bebe

Mnogim bebama se u prvih nekoliko mjeseci života daje previše hrane, poručuje Svjetska zdravstvena organizacija upirući prst na pretjerivanje s mliječnim mješavinama za hranjenje dojenčadi.

Grafikoni o rastu i razvoju djeteta velikim se dijelom temelje na više od 20 godina starim ispitivanjima djece koja su hranjena na bočicu. Ona su sugerirala da djeca od dva do tri mjeseca koja se hrane samo majčinim mlijekom zaostaju u rastu i dobivanju kilaže. Kao rezultat toga majkama se savjetovalo da uz dojanje djeci daju i posebne mliječne mješavine za ishranu beba ili da u potpunosti odustanu od dojenja i prijeđu na hranjenje formulama.

Posljednje vrijeme utvrđeno je da majčino mlijeko nudi najbolju moguću kombinaciju hranjivih tvari potrebnih za razvoj djeteta.

Zdrav rast

Najnovija studijia WHO-a s 8 440 djece iz 6 različitih zemalja sugerira da su ovi grafikoni bili pogrešni. Istina, bebe hranjene na majčinom mlijeku tanje su nego bebe hranjene formulama no znanstvenici smatraju da je to potpuno zdravo i zapravo način na koji se djeca trebaju razvijati.

Stručnjaci WHO-a ustanovili su da je na starim grafikonima željena težina za dvogodišnjake i trogodišnjake bila za 15% do 20% prevelika. Očekivalo se da zdrava jednogodišnja beba teži između 10.2 kg i 12.93 kg, dok js u stvari zdrava težina kreće između 9.53 kg do 11.79 kg.

Istraživači smatraju da ovi podaci mogu djeomično objasniti i zašto je današnja generacija odraslih deblja nego ikada prije.
    A WHO će do kraja ove godine izdati nove grafikone koji će se temeljiti na razvoju beba odraslima na majčinom mlijeku.

Dr Prakash Shetty, voditelj odjela za planiranje ishrane pri UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu poručuje kako nove preporuke znače da dnevni unos hrane za bebe treba biti oko 7% manji nego što su to stari grafikoni preporučivali.

-------------------------------------------------------

Falabogu konačnooooooooo

Dolje bezvezno dodatno šopanje adaptiranim mlijekom...doljeeeeeeeeee 8)

Živjelo isključivo dojenje, živjeloooooooooo
    ----------------------

Btw. citiram: "Posljednje vrijeme utvrđeno je da majčino mlijeko nudi najbolju moguću kombinaciju hranjivih tvari potrebnih za razvoj djeteta"

A mislim, dobro da su konačno došli do tog veleučenog zaključka

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

8)
    jesu to napokon izasle tablice za djecu na majcinom mlijeku?

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako ništa drugo, nadam se da bar rade na njima

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A WHO će do kraja ove godine izdati nove grafikone koji će se temeljiti na razvoju beba odraslima na majčinom mlijeku.

Citala sam juce na nizozemskim vijestima i tamo su baratali pojmovima kao 'mrsave' dojene bebe. Tu se pitam znaju li o cemu pricaju kad pomislim na svog 'mrsavog' medu koji je sa 3 mjeseca bio veci od ne dojenih beba od 6 mjeseci. Ali dobro, jako ce me zanimati te tablice kada izadu. :D

Koliko sam skuzila te bi trebale postati norma.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lilly prvotno napisa
    E, jesam ćorava...a dvaput sam čitala tekst

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ma super vijest Živio glasnik

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja corava ...

Očekivalo se da zdrava jednogodišnja beba teži između 10.2 kg i 12.93 kg, dok js u stvari zdrava težina kreće između 9.53 kg do 11.79 kg.
    nego, bas si mislim da i po tim novima "normativima" je moja Hanna s cca 9 kg i nesto sitno ispod, sto mi je :shock: .
    svatko ko ju je vidio ne bi NIKAD rekao da je presitna, stovise .
    a di je tu moja 4ipolgodisnjakinja s 14 kg :shock: .
    ma mislim da bi te tablice trebale biti puno rastezljivije, a ne da im se tako robuje, jer ima djece iste dobi i na majcinom mlijeku, ali skroz razlicite tezine, a da su jednako zdravi.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nego, bas si mislim da i po tim novima "normativima" je moja Hanna s cca 9 kg i nesto sitno -ispod granice
    htjedoh reci da je po tome ispod normalne tezine, sto mi nema veze s mozgom.
    nek potvrde cure koje su je vidjele u zivo 8).

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

evo baš na copy imam link, a vidim ti me prestigla.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Stvarno su do genijalnog zaključka došli ti iz WHO. Svaka čast, tko bi rekao da je majčino mlijeko bolje od praha razmućenog u vodi :shock:

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

E, pa sutra je Sanja.... moram snimiti

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ifi, pazi, razmuceni prah je ipak raznim metodama prilagoden djecijoj probavi, obogacen vitaminima i iznad svega praktican u upotrebi. Jos kad tome dodamo da je skuplji nego besplatno majcino mlijeko jasno ti je da mora biti bolji.

A tek ono koje je "sastavljeno na bazi majcinog mlijeka", to rastura. Em je dobro kao i majcino mlijeko, em je prakticno.

MJ, meni je Hanna izgledala kao sasvim zgodan curetak.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Jedva čekam te "tablice" da mojoj mami i svekrvi konačno "začepim" usta.

A i pedijatrici bi mogla .

Kao premršavo ti dijete, ne dobiva dovoljno, hitno uvesti adaptirano i kekse (!)!
    Kao šta si se ti toliko primila tog dojenja, bla, bla, bla...

Jedva čekam !

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lilly prvotno napisa
    MJ, meni je Hanna izgledala kao sasvim zgodan curetak.
    tako i meni izgleda 8) , ali vecinom svi kazu da je bucka, jos niko nije rekao da je mrsavica , a po ovoj novoj tablici ispada da je isto ispod .

Ivana Š.

Početno

Mi smo u prvih tri mjeseca bili teži od svih beba koji su hranjeni na bočicu. Pedijatrica mu se uvijek slatko nasmije i kaže kako je super. Mislim, zbog težine. Sama mi je rekla da ne moram uvoditi dohranu do 6 mjeseci jer ima podosta kg. I kada sam joj sa 6 mjeseci rekla da i nisam pa čak ni da se navikne na okuse, nije ništa rekla jer i dalje puno dobiva na kilaži. Mislim da se ne bih zabrinjavala i da nije imao toliko puno kg. Bitno je da je zdrav. Kako nešto što je umjetno, može biti bolje od prirodnog? I pri kuhanju više volim sama pripremati jela, izbjegavam kupovna. I na mene su počele vršiti pritisak mame koje su zbog preporuke pedijatrica uvele bočicu pa postupno prestale dojiti. Ponekad im kažem sve što treba u svoju obranu, ali nekad prešutim. Stvarno te napadnu. Ako je mlijeko dio mojega tijela koje je zdravo (nema težih bolesti) kako onda može netko reći, da sada nakon 6 mjeseci odjednom ne valja. Nadam se da će ta istraživanja stići i na televiziju koja je ipak svima dostupna.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je super jedna fora koju sam pročitala - ako dijete, kad ispruži prstiće, ima rupice na zglobovima, "službeno je bucmasto".

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno predebel

moj je Jakov u prvom mjesecu dobio 1300 g, bez i kapi icega osim mog mlijeka i sestra mi je kod pedijatra rekla da je predebel!!!!
    Svasta!

Nera avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jedva čekam nove tablice jer moj mali miš po ovim starim ne ulazi u prosjek! :D

blondie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Da li beba isključivo dojena može biti predebela? Naime, Luna će 12. imati 5 mjeseci i ima 8200 g. Svi vele da izgleda kao 7. mjesečna beba. Isključivo je dojena i pedijatrica je oduševljena. Samo se dojimo, kad god ona poželi.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I mi se pitamo isto. L. (isključivo dojen) danas ima 8070g.
    Ali naša pedijatrica, za razliku od vaše nije oduševljena. Smatra da ga prežderavam.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne bi brinula na tvom mjestu. moj je samo dojio do 6 mjeseci
    u prvom je dobio 1850, u drugom 1400 mislim. us vakom slučaju s 3 mjeseca je imao 7250, a s godinu dana 2,5 kile više

dakle ne brini

blondie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

kaj to male škorpijice vole papati ?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i po tim novim tablicama smo bili daleko ispod granice. 7600g s godinu dana.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Roko je prvi mjesec doio 1.78 kg, drugi 1,40 kg, ja pitala pedijatricu dal je to previše, a ona mene kaj papa, a ja velim cicu, a ona meni onda ništa nije previše jer vi nemožete znat kolko on pojede za određeni obrok, i samo mu dajte kad traži, dojili smo na zahtjev i to dosta često - svaki sat vremena, al mi je to i sad super jer jede više puta po manje i nije mu se želučić rastegnuo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Inja je u prvih mjesec dana dobila 2 kg a drugi 1 kg i bila prvih šest mjeseci isključivo na ciki. Sa godinu dana 15 kg!!!! I danas sa skoro dvije godine daleko veća nego susjed hranjen isključivo na (kršitelj koda)u. čak sam se kad smo počeli uvoditi nadohranu izdajala, pa smo kašice radili od izdojenog mlijeka. (kršitelj koda) smo koristili ravno jedan mjesec kad smo počeli kao uvod u korištenje kravljeg mlijeka.
    e neka mi sada netko kaže da se od dojenja bebači ne "pofutraju"!!!

Inja 12.04.03.
    Pavel 9.02.05.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Lea je 1. mj. dobila 1300 g,
    2. mj. 1400 g,
    3. mj. 1300 g,
    4. mj. 850 itd. :D

isključivo dojena. kaj je to mršavo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu