moje dijete obožava te juhe, jeli smo ih u restoranu pa da li netko zna kakav jednostavan recept za njih jer mu ne bih htjela kuhat one iz vrećice
moje dijete obožava te juhe, jeli smo ih u restoranu pa da li netko zna kakav jednostavan recept za njih jer mu ne bih htjela kuhat one iz vrećice
ne preporuca se davati gljive tako malim bebama
nisam to znala , ima 15 mjeseci. Može li to imat kakve teže posljedice??
pa krem juhe su ti kuhano i izmiksano povrće.
ja napravim mrvec zaprške, tak da zamažem dno šerpe, a onda dodam vodu u kojoj se kuhalo povrće (karfiol, mrkva, brokula, krompir... kaj ti već padne na pamet), i izmiksano povrće. dodam i malo vrhnje za kuhanje.
možda bebaču možeš i bez zaprške (za vrhnje ne znam da li ti mali smiju... zaboravila).
sorciere hvala, a nisam ja to znala,![]()
ja znam skuhat samo najobičniju juhu, ono sve staviš u lonac i nek se kuha
pa ovo ti je isto - samo kaj na kraju izmiksašmali karlo prvotno napisa
...
btw - moja pokojna (francuska) ujna je znala skuhat savršenu goveđu juhu - a onda je unutra izmiksala sve povrće koje se kuhalo... :shock: trebalo mi je par dolazaka po mjesec dana - da joj objasnim da bi ja požvakala mrkvu, i zakuhala rezance![]()
![]()
da, naša najdraža juha je brokula+krumpir, izmiksano, dodano vrhnje za kuhanje, ponovno prokuhano i posoljeno, curke su to počele jesti s manje od godine i dan danas obožavaju. može i mrkva unutra
Ovako i ja kuham i nadam se nije baš teško za stomak. Moj maleni obožava njamati juhu.sorciere prvotno napisa
eto tako.paci prvotno napisa
nikakve zaprške, povrće je dovoljno "gusto".
tako možeš sa svim povrćem.
Cure, šta vama nije čudan okus krumpira kad je izmiksan u juhi?
Nakon što sam ga jednom izmiksala, od tada ga radije zgnječim.
ja stavim samo jedan najmanji krumpir, čisto da nije sama brokula ili mrkva, a miksam ga štapnim mikserom. nisam primjetila ništa čudno.
ako štapnim "štapiraš" samo krumpir, stvarno dobiješ nešto odvratno i nejestivo.
ali, ako staviš, kako paci kažem jedan omanji, pa u kombinaciji s drugim špovrćem... samo ti odglumi zgušnjivač (ako uopće treba), a i okus bude sasvim drugačiji nego kad je samo zeleno povrće.
kombinacija sa brokulom, tikvicama, bundevom ili kukuruzom je fantastična.
Meni juha dođe poput štirke, (ne, nisam nikad probala štirku) kao da struktura krumpira ne podnosi cijepanje na tako sitne čestice... i, naravno, ja ga osjetim da je najmanji na svijetu
![]()
Znam zakuhati integralnu rižu, upravo iz razloga što ne stavljam zapršku, mada nema ništa protiv lagane zaprške. Tako sam radila maloj, pa ostalo.
pa onda nemoj, tko te tjera?![]()
ja ubacim kad nas je za ručkom, npr. četvoro, pa mi jedna konzerva kukuruza malo, a dvije previše.
onda stavim i jedan krumpir. (i uopće ne razbijam na kvarkove, meni ne smetaju grumenčići)
a ja skuham brokulu ili dodam nekad i karfiol i kad se skuha dodam bešamel (na zapršci mlijeko) i tko je to, a povrće zgnječim vilicom, a ne štapnim
Ja uz brokulu ubacim malu lavicu luka - ako je dobra za umake, dobra je i za juhu. Bude fino kremasto, a okus se ne osjeti. Krumpir preskočim.
Za tako malu bebicu možeš koristiti zobene pahuljice da dobiješ krem juhu. Kuhaš ih skupa s povrćem i kasnije sa štapnim mixerom izmixaš.
I minimalno soli na kraj. Ove kupovne juhe tako mala djeca ne bi smjela jesiti. Još sadrže i hrpu otrova u sebi.
A možeš koristiti i mahunarke (grašak, azuki grah, slanutak ili npr bundeva je super za ovo vrijeme, a daje gustu strukturu). Mahunarke se mogu koristiti već nakon cca 10mj života bebe (i ranije, osim slanutka)
Krem juhu od brokule (za sad samo za odrasle) kuham: u slanoj vodi kuham brokulu, izmiksam ju i samo zakuham u juhu malo mlijeka u koje je umiješana žlica brašna, mlijeko ju lijepo zgusne i odlična je. Kao dodatak na maslacu prepečem kruh izrezan na kockice (ko voli).
skuham povrće, smiksam sa štapnim, dodam malo vrhnja za kuhanje ili mlijeka, malo soli, masl. ulja i pustim da prokuha...
nikakva zaprška, ni brašno ni krumpir...
najfinja mi je od hokaido tikve (sa žlicom kis. vrhnja na svakom tanjuru) juha od kelja s graškom...
brokula i karfiol su mi za nuždu
mali karlo djeca do 3-će godine ne bi smjela jesti vrganje, a i onda do 12-te vrlo malo. Ne znam razloge, ali znam da su mi to uvijek mama i baka napominjale.
hvala na savjetu, karlo je jednom jeo juhu od vrganja ali dobro da imam vas pa da znam da mu je ne dajem višeiridana2666 prvotno napisa
![]()
ja pravim krem juhe od svakog kuhanog povrća, te od šampinjona.
recept:
kada skuham povrće (tikvice, brokulu, krumpir, cvjetaću, kupus, špinat, blitvu...) sačuvam vodu u kojoj se kuhalo. u drugom loncu zapržim ili na maslinovom ulju ili na maslacu malo brašna (integralno ili crno- ta ja uvijek kupujem) i kada se mrvicu zažuti stavim vodu od povrća. dok se to lagano još kuha dodavam unutra griz i puru, tek par žlica tako da zagusti. začinim i dodam malo mlijeka. stalno miješam da se ne primi za dno i dodam još malo kuhanog povrća (ili šampinjone ako radim krem juhu od šampinjona) tako da budu vidljivi komadići. ako su preveliki komadi povrća ili šampinjona, zavrtim par puta štapnim mixerom.
to je to. uvijek kada kuham neko povrće radim krem juhe, užasno su brzo gotove, strašno jednostavne i jako zdrave jer u onoj vodi ostane još dosta vitamina od kuhanog povrća. također ako želite izbjeći bilo koji sastaojak (brašno, griz ili puru) može se dodati kuzu prah (iz bio-bio dućana) koji je jako krcat mineralima i vitaminima. on se može dodavat u svako jelo koje treba zgusnut i mogu ga koristiti mala djeca.
slično i ja spremam - brokula, mrkva, bundeva, umjesto krumpira stavim batat, izmiksam i dodam vrhnje za kuhanje, i juha je prefina, uopće ne zaostaje za onima iz kesice - mislim na okus, o kvaliteti ne treba ni pričati.paci prvotno napisa
E da, nekad stavim i malo zobenih pahuljica ili palente, da bude malo gušće.
ja neki dan napravila krem juhu od brokule i baš je bila mljac![]()
kuhala sam klinkama za ručak 2 pileća batka, stavila unutra 2 mrkve, pola peršina, četvrtinu pasternaka, pola luka i jedan veliki krumpir (tako im i inače kuham), a brokulu sam skuhala na pari (iznad ove juhe za njih)
ovaj put sam im dala klopati samo povrće (bez brokule) i meso, a ono što nisu poklopali sam smiksala štapnim mikserom, dodala brokulu i to smiksala, i na kraju dodala 3 žlice milerama, žlicu gustina i mlijeka (ne znam koliko, dodavala sam dok mi nije odgovarala gustoća) i još jednom sve prokuhala
klinke su jele da se sve prašilo(inače brokulu neće ni primirisati),a i MM i ja smo se fino najeli :D
Ja ne miksam sa štapom, već u blenderu jer mi je onda juha fina glatka i to povrće sa vodom u kojoj se kuhalo, žlićicom brašna ( jer se onda kasnije juha ne razdvaja) i sve to još jednom prokuham i začinim po potrebi solju, muškatnim orašćićem i vrhnjem za kuhanje. I njam, njam.
na ovakav način pripremljena krem juha je možda ukusna, ali je daleko od zdravlja...Tea prvotno napisa
dugo, u vodi u kojoj se kuhalo povrće je zanemariva količina vitamina i minerala, tako da niti od tuda nema prevelikog zdravlja...
najzdravije u svemu je ono povrće koje se kuhalo (ako se nije prekuhalo)
Ok, zašto brašno poprženo na ulju nije zdravo? Ozbiljno pitam. Masnoće su čovjeku potrebne, također i žitarice (brašno). Da li je stvar u nekim spojevima koji nastaju ili?
Podižem malo.momtobe prvotno napisa
Ne kužim zašto bi svaka upotreba ulja ili brašna bila loša.
ja mislim da nije nezdrava upotreba ulja ili brašna već pržena hrana ili ak se brašno prži na ulju
a zakaj onda jedemo prežganu juhu kad smo bolesni (kad nas boli želudac)?
Mislim, da je zaprška tako nezdrava, onda je stvarno ne bi preporučali bolesncima...
ja prežganu dajem F samo kad ima proljev, a uvijek zapršku za nju radim na suho - bez kapi ulja. znači samo zaprženo brašno i voda s malo solijaniczsa prvotno napisa
Ja bih samo dodala recept za našu omiljenu krem juhu od brokule i poriluka:
http://www.coolinarika.com/recept/pire-juha-od-cvjetace
Poslužujem je s kockicama suho prženog kruha i posipam suho prženim sezamom i lanom, prethodno usitnjenim.
ja prvi put čujem za takvu juhu :?janiczsa prvotno napisa
može netko objasnit kakva je to juha
preprzis brasno, dodas vode i kuhas 5-10 minuta
meni je super sa preprzenim starim kruhom
ja umutim unutra jedno jaje i ne jedem ju samo kad sam bolesna, to mi često zna biti večera - obožavam prežganu juhu!!meda prvotno napisa
(moji se razbježe kad ju i namirišu
)
Jednom sam zakuhala tjestenu u povrtnu juhu i zaboravila na nju. Raskuhalo se - ali skroooz. Nije više bilo vremena za novu rundu pa sam sve izmiksala štapnim. Krem juha je bila ko grom!
Apropos zaprške:
Uvijek brašno prepržim na suho.
Kako mi je to poprilično smrdljiv posao, prepržim odjednom veću količinu, spremim u jednu staru posudicu od morske soli (onu s rupicama) i po potrebi time "solim" variva ukoliko ih treba malo zgusnuti.
jaje u prežganoj juhi mi je najmračnije sjećanje na vrtićke dane. Uz bok filekimairidana2666 prvotno napisa
![]()
Mmmmm, njam krem juhice
Meni je jedna od omiljenih juha od kopra. Na margarinu lagano i kratko popržim kopar (sitno nasjeckan) - tek toliko da pusti miris, onda dodam grisa, zalijem vodom, posolim i to je to. Na kraju dodam još vrhnje i jaaako je fina. Svi ju volimo :D
a šta je kopar?modesty71 prvotno napisa
postoji li drugi naziv za to
KOPAR (Anethum graveolens)
KOPAR je aromatičan i upotrebljava se za konzerviranje krastavaca, zatim za prigotavljanje nekih umaka, salata, variva i dr.
KORISNI DIJELOVI:
Zeleni dio biljke i sjemenke.
MIRIS/OKUS:
Jak, mirisan. Okus sličan kimu.
UPORABA:
Za kiseljenje krastavaca, kruh, peciva, juhe i ostala jela od krumpira, krastavaca, gljiva, kelja, kupusa, salate od rajčice, celera, krastavaca.
KORISNO DJELOVANJE:
Povoljno utječe na probavu i sluznicu želuca, za poboljšanje daha, sprječava povračanje, pojačava laktaciju, dobar je protiv grčeva i nesanice.
Krem juha malo drugacija:
Dinstati sitno nasjeckani lukic na maslinovom ulju
Dodati naribane mrkvice, celera i korjen od persuna
Prodinstati na visokoj vatri i dodati temeljac
Dodati na kockice narezani krumpir i na laganoj vatri kuhati dok se krumpir ne skuha
Grubo izmiksati i dodati povrce po zelji (jucer kod nas s graskom i lecom)
Dodati 2 cehulje cesnjaka i 30 minuta na laganoj vatri kuhati
Izvaditi cesnjak, juhu po zelji jos izmiksati i eventualno dodati kiselog vrhnja, krutona i sitno nasjeckano i iscvrcenu pancetu.
Nasla sam ovaj topic kada sam trazila bilo kakav recept o vezi krem juha pa da ne otvaram novi...Uglavnom, ja takvo nesto nikad nisam kuhala (prilicno skroman i neinventivan izbor juha je kod nas doma: uvijek se vrte u krug: juha od mesa, ribe ili falsa juha od povrca) - uglavnom, nikad vrhnje ni mlijeko nisam koristila za juhu.
E, sad - dijete nedavno krenulo u vrtic i kad sam vidila na jelovniku da im je za rucak krem juha od cvjetace, ostala sam :/ u smislu da sam vec u glavi vidila film kako odbija rucak. Međutim, mamino zlato iznenadilo svoju blesaču i paranoju od mame i pojelo skoro čitav tanjur toga. :D
Sad se i ja zainteresirah i zanima me kako se to radi. Vidim tu recepte sa mlijekom, vrhnjem za kuhanje i sl. Koliko se toga stavi? i da li mora u to ici jos i griz, palenta ili samo kuhano povrce smiksano i vrhnje?
Hvala!
samo smiksano povrće, vrhnje za kuhanje i voda (količina vode, odnosno gustoća juhe, ovise o količini povrća).
skuhaš povrće i izmiksaš štapnim mikserom, dodaš jednu malu kutijicu vrhnja za kuhanje (200ml) i cca 300ml vode.
Začiniš i prokuhaš i to ti je juha.
Isto tako sa svim povrćem ili grahoricama.
Hvala! i još samo jedno pitanjce: kako se to vrhnje ponaša u hladnjaku, jel se zgusne ako npr. ostane juha od ručka za večeru?
citat:
Nisam primjetila nikakve promjene.kako se to vrhnje ponaša u hladnjaku, jel se zgusne ako npr. ostane juha od ručka za večeru ?
Ja kod krem juha koristim obično mlijeko. Dodam više nego bi dodala vrhnja za kuhanje. Ne primjetim razliku, a manje E-ova pojedemo.
malo se zgusne, ali onda kad prokuha, dodaš vode do željene gustoće.
Thx!
Btw, napravila ja to - smazalo se isti dan za ručak! stvarno nije loše![]()
ja sve što se kuha smixam štapnim i ako nije dovoljno gusto dodam gustina,
malo vrhnja za kuhanje i maslinovog ulja i pred sam kraj malo komadića povrća od kojeg je juha (npr. male cvjetiće brokule)
doduše, kad radim juhu od cvjetače ništa ne mixam
popržim kapulu da omekša i ubacim sitne cvjetiće cvjetače i kratko popržim
zalijem vodom, malo vrhnja za kuhanje i kad prokuha zgusnem gustinom
Ja prvo malko ispržim sitne kockice krompira na ulju po želji onda dodam malo vode da krompir kuha.
Posebno kuham po želji: karfiol, tikvice, mrkvu, grašak, kukuruz, brokule,
većinom smrznuto povrće za nas velike, a i za male. Kažu da je bolje nego kada kupiš a neznaš kada je ubrano. Ovo Ledo oni odmah smrzavaju.
Krompir ne miksam samo ovo ostalo sa malo vode od povrća. Dodam u krompir.
Dodam vrhnje za kuhanje i malo mlijeka, ako je rijetko stavim malo gustina.
Inače uvijek osjetim malo povrća da se osijeti. Začini i to je to