Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: tips and tricks za štrudle

  1. #1

    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Postovi
    2,000

    Početno tips and tricks za štrudle

    Dakle, ja baš i nisam neka kuharica. Uglavnom sam samouka, pa ponekad imam problema u praksi.

    Nedavno sam jela fantastičnu štrudlu od jabuka i bobičastog voća. Ne izgleda kao neka mudrost, kupiš kore za pitu, napuniš voćem...
    ALI kao i uvijek, meni štrudle ispadnu nekako bezveze, ili presuhe, ili prevlažne.

    Znači, zanima me općenito za štrudle:
    - po koliko kora da stavljam? dvije? tri?
    - da li voće samo trpam, ili bi ga prebalo prvo prodinstati?
    - da li trebam cijediti voće (npr. naribane jabuke)
    - čime premazati odozgora?
    - kako postići da gornja korica bude onako "zgužvana", a ne suha?
    - ... ima li još kakvih savjeta iskusnih domaćica? Dobrodošli su i prijedlozi za neobična punjenja

  2. #2
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno Re: tips and tricks za štrudle

    Citiraj ninaXY prvotno napisa

    - po koliko kora da stavljam? dvije? tri?
    ja stavim 3, ali onih s placa
    Citiraj ninaXY prvotno napisa
    - da li voće samo trpam, ili bi ga prebalo prvo prodinstati?
    ja stavljam samo svijeze voce
    Citiraj ninaXY prvotno napisa
    - da li trebam cijediti voće (npr. naribane jabuke)
    jabuke malo procijedim, a u visnje stavim griz, neki stavljaju u jabuke orahe, a neki krusne mrvice
    Citiraj ninaXY prvotno napisa
    - čime premazati odozgora?
    kad je strudl gotov premazem ga s kiselim vrhnjem u koji sam stavila vanilin secer, ako neko voli sladje onda dodam i malo obicnog. na jednu casicu vrhnja ja stavim 2 vrecice vanilinog secera. strudl premazem kad je gotov i ne vracam u pecnicu, jer onda mi se razdvoji masni i proteinski dio od tekuceg pa mi se to ne svidja. onvako kad se ohladi bude kao neki cvrsti premaz
    Citiraj ninaXY prvotno napisa
    - kako postići da gornja korica bude onako "zgužvana", a ne suha?
    gore sam ti napisala
    Citiraj ninaXY prvotno napisa
    - ... ima li još kakvih savjeta iskusnih domaćica? Dobrodošli su i prijedlozi za neobična punjenja
    jos jednom naglasavam da u vodenaste strudle tj. u ono voce s puno soka, npr visnje stavljam griz, ali problem je jer ti ne mogu reci koliko kod mene je to odokativno

  3. #3

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    1,276

    Početno

    Nina, najvažnije su ti kore, kupi domaće, s placa, ove dućanske u pravilu ne valjaju

  4. #4
    @n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,984

    Početno

    Ja kupujem tanje kore na placu (pa stavim 2-3) ili kupovne Tena (one su deblje i dosta je 1).

    Premažem ih tankim slojem (pomoću kista) rastopljenog maslaca, porazbacam gore punjenje (jabuke s orasima, višnje s grisom, sir s bućnicom...), zarolam, stavim u tepsiju, premažem rastopljenim maslacem i ostavim barem 6 sati tako u ugašenoj i hladnoj pećnici.
    Na taj način se tijesto natopi i ostavlja dojam da je domaće, razvučeno tik prije punjenja...

    Osim ovoga, super recepata imaš na webu, samo upiši štrudla i naziv punjenja koje želiš...

  5. #5

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    meni od tene imaju miris po octu pa uzimam clarum kore (valjda se tak piše)
    stavljam po dva lista sa tim da kore premažem sa malo vrhnja bez obzira sa čim su punjene

  6. #6
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Ja stavljam obavezno po dva lista. Draže su mi kore iz tržnice, ali ako nemam njih pri ruci, dobre su i Tenine. Između te dvije kore kapnem par kapi ulja.

    Nadjev od jabuka ne pravim prethodno nego jabuke ribam direktno po tijestu. U jabuke obavezno dodam sjeckane orahe. Ako su jako sočne, ispod jabuka rasporedim 1-2 žlice prezla ili rogača.

    Ne premazujem odozgo ničim posebno. Samo kapnem par kapi ulja. Volim kad je gornja korica suha i hrskava .

  7. #7

    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Postovi
    2,000

    Početno

    Evo, radila sam danas opet, po tri kore + odleđeno bobičasto voće + jabuke, nisam ništa cijedila, i premazala sam na kraju ko spajalica, i ispalo je... ma najbolja štrudla u životu
    Probat ću nabaviti i te domaće kore za drugi put, ali nisam ih još vidjela tu u Zadru.

  8. #8
    rula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    Skoplje
    Postovi
    171

    Početno

    A najvaznije pitanje je:
    na koliko stupnjeva je pecete i koliko minuta?

  9. #9
    mamaineven avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Veliko Trgovišće
    Postovi
    1,252

    Početno

    Evo da se malo ubacim, ja kore razvučem doma, stavim oko pola litre brašna, malo ulja, octa, i zamijesim sa malo posoljenom slanom vodom. Ne znam koliko se vode točno doda, to osjetite pod rukom, tijesto mora biti mekano! Kada ga umijesite premažite ga s uljem i onda obavezno pustite odstajati barem pola sata. Nakon toga ga možete razvaljati i puniti.
    Ja ga pečem na 250 C dok ne porumeni, moja svekrva isto tako, ali moram priznati da njoj tijesto bolje ispadne - više iskustva

  10. #10

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ZADAR
    Postovi
    1,828

    Početno

    Citiraj ninaXY prvotno napisa
    Evo, radila sam danas opet, po tri kore + odleđeno bobičasto voće + jabuke, nisam ništa cijedila, i premazala sam na kraju ko spajalica, i ispalo je... ma najbolja štrudla u životu
    Probat ću nabaviti i te domaće kore za drugi put, ali nisam ih još vidjela tu u Zadru.
    Na samom sjeveroistočnom kantunu gradske tržnice ( mislim one građevine što se zove tržnica , jel ) ima mali žuti kiosk koji prodaje štrudle i bureke.
    Štrudle su im onako , baš domaće i ne liče na industrijsku proizvodnju.
    U tom kiosku je moja mama kupovala domaće kore za štrudle.
    Sad , nisam sigurna jel toga još tamo ima , moja mama ih ne kupuje od kad je u mirovini pa ne ide na poluotok.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    1,609

    Početno

    Ja sam nedavno otkrila ovaj recept i nema mi bolje štrudle (za sada )

    http://www.coolinarika.com/recept/savijaca-kupovne-kore

  12. #12
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Citiraj ninaXY prvotno napisa
    Evo, radila sam danas opet, po tri kore + odleđeno bobičasto voće + jabuke, nisam ništa cijedila, i premazala sam na kraju ko spajalica, i ispalo je... ma najbolja štrudla u životu
    .

  13. #13
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Ja ih radim sa lisnatim tijestom i odlične su! Ne volim gotove kore, imam feeling kao da jedem burek sa jabukama .

  14. #14

    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Postovi
    2,000

    Početno

    dalmatinka, hvala na lociranju domaćih kora

  15. #15
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    Ja ih radim sa lisnatim tijestom i odlične su! Ne volim gotove kore, imam feeling kao da jedem burek sa jabukama .
    Nadam se da si svjesna kako ti je život u opasnosti ukoliko uživo sretneš Apri nakon ove gore izjave!

  16. #16
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    jel to neko opet poteze temu bureka

  17. #17
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Citiraj Dream prvotno napisa
    Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    Ja ih radim sa lisnatim tijestom i odlične su! Ne volim gotove kore, imam feeling kao da jedem burek sa jabukama .
    Nadam se da si svjesna kako ti je život u opasnosti ukoliko uživo sretneš Apri nakon ove gore izjave!
    sjećam se posta, ali i znam da bi mi oprostila kad abi probala moju štrudlu

  18. #18
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Citiraj ninaXY prvotno napisa
    dalmatinka, hvala na lociranju domaćih kora
    samo ću potvrditi ono što je ona rekla. Mislim, lokaciju...

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •