http://seeds.thompson-morgan.com/pix/m/seeds/5/588.jpg
na njemačkom je Grünkohl
i gdje se može kupiti?
tek sam saznala kako je zdrav, pa ne bih da propustim kad mu je već sezona![]()
http://seeds.thompson-morgan.com/pix/m/seeds/5/588.jpg
na njemačkom je Grünkohl
i gdje se može kupiti?
tek sam saznala kako je zdrav, pa ne bih da propustim kad mu je već sezona![]()
brate , što je da je ,ružno je
jel to ima na pijaci?
ja volim ići na pijacu i pregledat šta ima,ali još nisam našla.
Ja sma našla na netu da se zove lisnati kelj ili kelj-raštika, ali kontam, možda ima i neki narodni naziv![]()
maria![]()
maria71 prvotno napisa
![]()
U svakom slučaju - nešto zeleno.![]()
meni izgleda kao rashtika, ili neka vrsta kelja. not sure.
Njemci imaju čitave web stranice prijatelja i ljubitelja Gruenkohla,a mi neznamo ni kako se zove ni gdje ga ima
Ne možemo tako u EU![]()
ne može bez lisnatog kelja, ne ne, ma ne![]()
apri će ga znat garant.![]()
dok sam ja duboko razmisljala, stigose odgovori.zna toga bit na placu, ima i u bio&bio ducanu.
Evo iako nisam apri, ja znam. To je raštika, samo "kovrčava", postoji i ravna. Mislim da je ovakve bilo u bio&bio. Na engleskom se kaže kale.
e sad samo da se javi još neko iz sarajeva i kaže gdje to ima kod nas za kupit![]()
a ima i dekorativni, prodaje se kao cvijeće.
ja kod nas nisam vidjela.
niti sam kad jela.
WM, ne treba meni gugl, dosta sam se naputovala i svašta vidjela.
a i obitelj mi je sastavljena od svakakvih.![]()
no hard feelings,bila je samo šala :/
nije sramota ako se nešto i ne zna...
naravno da si znala,niko nije ni posumnjao![]()
To je rudlavi kupus
Ima ga za kupiti u bioibio
puuuno je slađi od raštike i jaaako fin
al mene zanima u sarajevu![]()
ne znam ni da li mi imamo uopće taj bio-bio :/
ima rastana i na pjaci, ali ranije ujutro i to na onim dijelovima dolca gdje su dalmatinke, ne kumice
ja ga obozavam, mama mi ga salje iz dbk
zagorci ga zovu stocni kelj
pa možda da pogledam kod onih ćena što prodaju samo par stavrčica(repu,koji cvjetić,flašu mlijeka),možda i to ima
a imam tako fantastične recepte![]()
Meni bas lijepo. Nisam probala i ne znam sta je.maria71 prvotno napisa
ivarica prvotno napisa
![]()
Ja ti ovo, pravo da ti kažem, nigdje do sad nisam vidjela, volim hodati po pijaci. I ne znam kako se zove, a ni jedna od mojih rahmetli nana nije to koristila u kuhinji.
Et!
pa kažem ja nisam vidjela, ali potražit ću![]()
ako ne nađem:
draga ivaričina mama,
molim lijepo jedan stočni kelj![]()
nije moja mama zagorka, nema ona pojma o ovako uvredljivom nazivu za kupus, ne smijem joj ni reci![]()
Ovo na slici nisam nisam nikada vidjela. Ono što mi u primorju zovemo raštika ja nikada nisam našla na placi, samo u vrtovima. Ja ju volim u maneštri s grahom (mama to skuha, ona ju ima u vrtu).
Evo ovdje sam našla neke receptiće i priču o raštiki.
ok onda lijepo molim samo keljivarica prvotno napisa
![]()
A meni baš izgleda mekano i maznomaria71 prvotno napisa
Ozbiljno. Ali, ja sam škorpion
![]()
ja sam zagorka ali ga nisam do sad nigdje drugdje vidjela osim na sajmu cvijeća u aranžmanu! jako je lijepo izgledalo![]()
Meni raštika uopće nije ukusna.![]()
To ti je zato jer si Bosanka, a ne Hercegovka. Tebi bi legla sarma u japrak.
Objašnjenje:
Bosanci-Japrak (list vinove loze)
Hercegovci-Raštika, raštan, hraštan
![]()
moja baka je iz Hercegovine, i kuhala je najbolji japrak na svijetu![]()
japrak, japrak...
sa suhom ovčetinom
na bijelo
Danas sam tu biljku vidjela u kvartu posađenu ispred zgrade, za ukras, samo je ova imala roza unutarnje listove. WM mogla sam čekati ispred zgrade da ulovim vlasnika i pitam di je to nabavio, pa ti pošaljemo sjeme![]()
Znaš kako, vinova loza daje ili izvrsno grožđe pa su listovi debeli i žilavi (u Hercegovini) ili sitno ljuto-kiselo grožđe sa super mekanim mladim listovima za japrak (u Bosni, jer nije podneblje za vinovu lozu). Valjda je odavde ova podjela. Moji su bosanci i nikad nismo koristili raštiku, MM-ov otac je iz Hercegovine pa oni jako cijene raštiku, gotovo da ne vole sarmu u japrak.Joe prvotno napisa
Ajde, ajde, pa neće ti biti prvi put da nađeš nešto jestivo u cvjećariwhite_musk prvotno napisa
![]()
Samo da pridodam, Zagorci to ne zovu stočni kelj. Stočni kelj je nešto saaaasvim drugo i stvarno se koristi u prehrani stoke.![]()
Znam da postoji ukrasna verzija toga u boji koja vuče na ljubičastu i zovemo ga jednostavno ukrasni kelj. Jela nisam.![]()
imaju ga sve kumice na Harmici, danas vidjeli.