Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 74

Tema: Povrće - prijatelj djece

  1. #1
    Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    6,448

    Početno Povrće - prijatelj djece

    Kako spravljate povrće da ga djeca vole i da ne provedem sate u kuhinji?
    Spasite me nekim dobrim receptom.

  2. #2
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    recimo povrće razno zapečeno u pečnici preliveno umakom od sira (sirići razni rastopljeni na vatri uz dodatak vrhnja za kuhanje)

    ili povrće umočeno u smjesu za palačinke i mrvice pa frigano na ulju (ovo nije baš naj naj varijanta zbog ulja, ali klinci vole to hrskavo)

    ili samo skuhano na pari pa začinjeno nekim umakom koji inače vole


  3. #3
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    najčešće ga samo kuhamo u slanoj vodi. važno je da je "šareno", tj. bijelo, zeleno, crveno...

    ili radimo juhe i variva od povrća.

    kikica si radi rižoto s povrćem.
    ili povrće s nekim umakom (koji opet sama iskemija...)
    ili isprži komadiće pilećih /purećih prsica s raznim začinima, doda vrhnje za kuhanje, povrće i tjesteninu (ona to zove "tavica", a ja se u tom udavim ). tjestenina je zbog mene .

    pohano povrće ne radimo često, baš zbog ulja - a znali smo ga npr. raditi u malo gušćoj smjesi za palačinke.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    1,470

    Početno

    Ima neki super ukusan recept za nejedače tikvica, sa sirom za mazanje i zdenkom (nije prezdravo, ali ponekad se moze ubaciti), jedino sto sad nije sezona tikvica.

    Mozes napraviti i pitu, ali to nije za "svaki dan".
    Mozda lazanje od povrca...

  5. #5

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno Re: Povrće - prijatelj djece

    Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Kako spravljate povrće da ga djeca vole i da ne provedem sate u kuhinji?
    Spasite me nekim dobrim receptom.
    Krem-juha. Kratko skuhaš brokulu/karfiol/mrkvu/buču...., smiksaš štapnim mikserom, dodaš malo kiselog vrhnja i gotovo.

  6. #6
    mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,285

    Početno

    ajme, ja miksam li miksam :/
    imamo fazu bojkotiranja"listića" već duže vrijeme, prolazi jedino izmiksano kao umak uz tjesteninu ili rižu.
    nadam se da će i to jednom proći

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    442

    Početno

    Evo npr. juha od karfiola, ja je sad kad je sezona serviram i dva puta tjedno.

  8. #8
    momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    1,077

    Početno

    Skuhano sitno narezano u slanoj vodi, pa zaliveno vrnjem+jajem i zapečeno. Npr. patliđan, poriluk, krumpir, tikvice...

  9. #9

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Ajmo dalje:

    Skuhaš brokulu. Skuhaš tijesteninu. U tjesteninu staviš umak od malo bešamela, 1 kiselo vrhnje, 1 parmezan, malo soli. Na to uvališ brokulu i još malo pomiješaš da se brokula "raspadne".

    Popečci od povrća: u multipraktiku izmiksaš neko povrće, malu glavicu luka, jedno jaje i začine po ukusu. U to dodaš malo prokuhanih sojinih pahuljica i malo zobenih pahuljica (onih sitnijih). Ako je premekano dodaj malo brašna. Oblikuj popečke i peci na turbo vrućem ulju da se ne raspadnu. Oblikovane možeš i zamrznuti pa peci kad si u gužvi.

    Moja M. obožava mrkvicu na putru. Oguliš, narežeš na štapiće, propirjaš na putru, doliješ malo vode i soli, još malo pirjaš poklopljeno i gotovo je.

  10. #10
    Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,882

    Početno

    Slatki receptići, ali kod ovog mog povrćeivoćemrsca to ne može proći. Nema šanse
    Jedino što mu eventualno, ali ne često mogu uvaliti su faširane šnicle u koje ubacim malo sitno sitno nasjeckanog povrća. A i to najčešće odbija jer vidi unutra "mrvice u boji" :/

  11. #11
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    F je još uvijek na lešo brokuli, karfiolu, mrkvici, korabici, tikvici... s malo masl. ulja, bili da to jede samo, u juhi ili kao prilog...
    krem juhe neće, a zapečeno i panirano mu ne mislim nuditi - još je premali...

  12. #12

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,884

    Početno

    Citiraj magriz prvotno napisa
    F je još uvijek na lešo brokuli, karfiolu, mrkvici, korabici, tikvici... s malo masl. ulja, bili da to jede samo, u juhi ili kao prilog...
    krem juhe neće, a zapečeno i panirano mu ne mislim nuditi - još je premali...
    Isto ovako. U kombinaciji leća ili riža + povrće se doslovce davi.

  13. #13
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Lea ne voli lešo povrće, ali zato jako voli čušpajze/variva/maneštre - znači na malo maslinovog ulja prodinstani luk i mrkvica, na to dodano još neko povrće, zaliveno juhom i onda u to ide tjestenina ili proso ili krumpir, vrhnje itd. Na taj način obožava karfiol, jako voli maneštru od tikvica, čušpajz od poriluka i bundeve. Prošli tjedan sam baš radila mahune po receptu ms. ivy , samo sa piletinom umjesto teletine, i dobro su prošle!

  14. #14
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Upravo kuham pa sam se dosjetila da Lea voli i 'wok' - znači povrće i meso u woku, sa rižom. Danas sam npr. ispržila rezančiće purećeg šnicla u woku, to maknem, pa dodam poriluk, mrkvu i brokulu, malo ispržim pa vratim meso i dodam malo vruće vode, i sad se to sve zajedno 'pirja'; na kraju ću dodati malo soja sosa i zgusnuti gustinom (a još bi bolje bilo kuzuom ali ga nemam). Uz to ćemo imati basmati rižu.

  15. #15
    Nikina mama avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    297

    Početno

    Moj Niko obozava povrce samo skuhano u vodi, bez imalo soli, zacina, umaka, obozava. Od pocetka mu tako kuham tako da i dan danas voli tako pojesti to samo povrce, a nekada mu to dam uz npr. meso, a takodjer vise voli kuhano nego peceno bijelo meso.

    Mislim da djecu od pocetka treba navikavati na povrce, a ne da se s povrcem prvi puta susretnu u vrticu jer nazalost ima i takvih slucajeva, a isto tako ne treba odustajati ako dijete na prvu ne zeli tj. tada treba kombinirati s necim sto dijete voli.

  16. #16
    mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,285

    Početno

    ja sam se isto sjetila da kod nas prolaze ili skroz bistre, ili pak krem juhe.
    eh da, u vrtiću, naravno, prolazi sve .

  17. #17
    Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    6,448

    Početno

    Meni je najdraže lešano, a volim i juhe, maneštre i variva, ali djeca ne dijele moj ukus. Luna Rocco, magriz i Nikina mama, moj M. je bio navikao na tone povrća kao mali i svaki dan je to jeo, ali sada je tome došao kraj. Zapravo, on ne bi jeo gotovo ništa. B. ima loše prehrambene navike - u domu je bilo pojedi ili baci, pa je ona tako i radila. Ja sam i miksala i pravila krem juhe - anđeli bi ih jeli, ali moja djeca ne. Jedino nisam radila zapečeno i popečke, pa ću sada pokušati s receptima mim i momtobe.

  18. #18

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Meni je najdraže lešano, a volim i juhe, maneštre i variva, ali djeca ne dijele moj ukus. Luna Rocco, magriz i Nikina mama, moj M. je bio navikao na tone povrća kao mali i svaki dan je to jeo, ali sada je tome došao kraj. Zapravo, on ne bi jeo gotovo ništa. B. ima loše prehrambene navike - u domu je bilo pojedi ili baci, pa je ona tako i radila. Ja sam i miksala i pravila krem juhe - anđeli bi ih jeli, ali moja djeca ne. Jedino nisam radila zapečeno i popečke, pa ću sada pokušati s receptima mim i momtobe.
    Imam ti ja još toga na repertoaru: npr. u pire-krumpir miksana mrkva ili nekaj drugo. Možeš napraviti dva takva pirea (npr. narančasti i zeleni ) tako da tanjur bude veseo (blaženi štapni mikser!!) . Uz to dodaš popečke ili meseko. Ako ti se žuri ima i žitnih popečaka (gotovih, zamrznutih), a možeš ih napraviti i sama.

  19. #19
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Ja sam i miksala i pravila krem juhe - anđeli bi ih jeli, ali moja djeca ne.

    reci ti sto hoces - ali meni na ovo suze u ocima








    drzim fige da projedu povrce

  20. #20
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    a rizi-bizi, to obično vole pa bar jedu grašak.
    Popečke ja radim tako da naribam mrkvu i tikvicu (a može i još neko povrće) pa izmješam sa skuhanom rižom. To isto zna bit zgodno.
    Ako baš nikako druagačije, onda obično prolazi francuska salata

    Ovo ja sve mojim nećacima izmišljavam kad su kod mene, Luki je još mali pa smo još srećom na samo kuhanom povrću

  21. #21
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    Zdenka,stavit ću neke recepte sutra,ako Bog da,sad sam malo s vremenom
    :/


    tvojoj djeci

  22. #22
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Citiraj Sun prvotno napisa
    a rizi-bizi, to obično vole pa bar jedu grašak.
    Moja grasak ili kukuruz u rizi nemre smisliti..tako da zbilja ne znam kako i gdje da joj to povalim.
    A inace obozava pire krumpir u koji jos utrpam ili tikvicu ili korabicu il cesnjak..ako je pire zeleni ili narandasti priije nije htjela jesti no sad joj je i to postalo fino.
    Radim popecence ponekad..u njih trpam brokolu kojom inace nije odusevljena, a ko mala ju je obozavala..

    Radim i zapecene zgance s ribanom mrkvom,korabom ili tikvom+persin. To svi volimo jesti.

  23. #23
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    Citiraj retha prvotno napisa

    Radim i zapecene zgance s ribanom mrkvom,korabom ili tikvom+persin.
    kako?

  24. #24
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Joj..ja ti sve od'oka..probat cu objasnit..nije tesko za napravit al nemam tocne omjere..
    Prvo naribam povrce koje imam doma i nasjeckam persin na jako sitno u to sipam zgance (naci ne kuhane nego nak u prahu) u to se dodaje mineralna, a ja dodam i malo rizinog mlijeka..smjesa nije ni pregusta ni prerijetka onak taman da se moze fino premjestit u kalup za pecenje.
    Sol/papar/ostali zacini po zelji.
    Stavim u zagrijanu pecnicu na 170.
    Jeli gotovo isprobavam s vilicom..mora biti cvrsto, a ne gnjecavo. Ako nisam sigurna isceprkam neki krajac s tom vilicom i probam..
    Ponekad znam i sir gore zapeci.

  25. #25
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Možda bi i kod nas ovako progurali "žganjece", kojih nismo baš ljubitelji, ali kod nas povrće ide bez problema. Budem probala.

  26. #26

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    karlovac
    Postovi
    1,756

    Početno

    Citiraj Mima prvotno napisa
    Upravo kuham pa sam se dosjetila da Lea voli i 'wok' - znači povrće i meso u woku, sa rižom. Danas sam npr. ispržila rezančiće purećeg šnicla u woku, to maknem, pa dodam poriluk, mrkvu i brokulu, malo ispržim pa vratim meso i dodam malo vruće vode, i sad se to sve zajedno 'pirja'; na kraju ću dodati malo soja sosa i zgusnuti gustinom (a još bi bolje bilo kuzuom ali ga nemam). Uz to ćemo imati basmati rižu.
    U čemu je stvar s wok-om? Zašto to sve ne može na običnoj tavi?

  27. #27
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    mi volimo ovako:

    napravim žgance i skuham "napola" i salijem u vatrostalnu zdjelu
    zamrznuti špinat skuham sa vrhnjem za kuhanje,začinima i bijelim lukom i zalijem po žgancima,
    odozgo narendam žuti sir i sve zapečem da sir postane zlatno žut

  28. #28
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    O, pa može, naravno. Ja to zovem wok jer radim u woku, a nije baš blisko nekakvoj kineskoj ili azijskoj kuhinji - povrće ne ostavljam hrskavo nego ga duže pirjam da smekša jer Lea tako voli.

  29. #29
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Ovo sm odgovarala ljiljani, nekad sam prelijena za kvotanje

  30. #30
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Citiraj white_musk prvotno napisa
    napravim žgance i skuham "napola" i salijem u vatrostalnu zdjelu
    zamrznuti špinat skuham sa vrhnjem za kuhanje,začinima i bijelim lukom i zalijem po žgancima,
    odozgo narendam žuti sir i sve zapečem da sir postane zlatno žut
    Ovo zvuci mljac!
    Samo ne znam moze li Buba jesti taj zamrznuti spinat..ono zbog onih nitrata..i to.. :/

  31. #31
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj retha prvotno napisa
    Citiraj white_musk prvotno napisa
    napravim žgance i skuham "napola" i salijem u vatrostalnu zdjelu
    zamrznuti špinat skuham sa vrhnjem za kuhanje,začinima i bijelim lukom i zalijem po žgancima,
    odozgo narendam žuti sir i sve zapečem da sir postane zlatno žut
    Ovo zvuci mljac!
    Samo ne znam moze li Buba jesti taj zamrznuti spinat..ono zbog onih nitrata..i to.. :/
    Ja istu stvar radim s porilukom (naravno, najprije sitno nasjeckam i prodinstam na maslin. ulju, pa podlijem vrhnjem za kuh.) - upravo iz razloga što ne volimo špinat, a i strah me nitrata :/ .

  32. #32
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    Citiraj retha prvotno napisa
    Citiraj white_musk prvotno napisa
    napravim žgance i skuham "napola" i salijem u vatrostalnu zdjelu
    zamrznuti špinat skuham sa vrhnjem za kuhanje,začinima i bijelim lukom i zalijem po žgancima,
    odozgo narendam žuti sir i sve zapečem da sir postane zlatno žut
    Ovo zvuci mljac!
    Samo ne znam moze li Buba jesti taj zamrznuti spinat..ono zbog onih nitrata..i to.. :/
    zaleđeni je zdraviji od svježeg ,jer se zamrzava SVJEŽ!

    ( pri ovom ne mislim na onaj direkt iz bašte)

  33. #33

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    679

    Početno

    ja sam se isto sjetila da kod nas prolaze ili skroz bistre, ili pak krem juhe.
    MammaJu, kod nas u zadnje vrijeme samo krem :/ Inače super klopa oduvijek, ali u zadnje vrijeme zeza s povrćem ak' nije 80% miksano, tak' da podvaljujem gdje stignem- i s krumpirom na lešo i polumiksano sa žitaricama i ova varijanta sa zapečenom palentom...

    Zdenka, možda bi im krem juha bila draža s kockicama kruha ili onim hrskavim kuglicama (nije da su super zdrave, ali ako služe svrsi ) unutra?! Kod nas je krem juha bez bar nekoliko kockica kruha postala nezamisliva (iako ja stavim žitaricu u krem juhu)

    Tvoja djeca su veća, ali možda bi i kod vas ona fora sa zanimljivim imenima upalila. Npr. LeaB je jednom napisala da radi loptice od riže i ja sam odmah skužila da je taj naziv za nas dobitna kombinacija (taman je počeo zezati s rižom, nije je baš jeo s guštom) i kad su se našle LOPTICE od riže na meniju :D Koliko daš, toliko poklopa. E sad, on ima 2,5 godine, ali možda bi i kod tvojih upalila juha koju je jučer radila npr. Jagodica Bobica (OK, ovaj lik znam samo sa slika pa ak' sam rekla glupost zanemarite ) ili nešto na tu foru.
    Što se zelenog tiče, možeš raditi i one pite sa sirom i zelenim povrćem (npr. blitvom) ili palačinke punjene povrćem. Sretno!

  34. #34
    Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,421

    Početno

    Kod nas se uvijek, ama bas uvijek, cak i kad su u posjeti djeca koja "ne jedu povrce" bez pol frke i uz repete potamani curry juha od karfiola. A ja je obozavam jer je nist posla.

    U zdjeli na ulju malo preprzit currya (ovisno kolko ljuto hoces, od pol zlicice do zlice), na to hitit nasjeckani luk, pa kad posvijetli na to nahitit cvjetacu, u vecim ili manjim cvjetovima, ovisi kolko ti se zuri, i jedna jabuka nasjeckana na vece ili manje komade, ovisno o tome kolko ti se zuri. To malo prodinstat, dodat vode da prekrije i pustit da se krcka. Kad je sve omeksalo, sa zlicom na rupe izvadit krute dijelove u mikser i propasirat (a moze se i stapnim mikserom, to sam prakticirala dok nije riknuo), vratit nazad u juhu, dodat mlijeka (valjda moze i onog jako masnog al mi to s obicnim najobicnijim), posolit, malo pobiberit i posluzit s malo naribanog sira na vrhu (ne tvrdog ala parmezan nego tipa baranjac i sl.), al moze i bez toga.

    Uvijek, ama uvijek se topimo u tome svi odreda. I pojedemo prakticki cijelu cvjetacu.

  35. #35
    a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,149

    Početno

    Antun isto ne jede povrce.
    Jede:
    sirovu mrkvu i papriku
    kelj u fasirancima (ako ga ne vidi)
    grasak (ali nekad mu se ni to ne jede)
    krumpir, samo pire, a i to mu je dosadilo
    spinat na mlijeku (minimalne kolicine)
    zelje na salatu (malo)

    nis drugo ne prolazi, nikakve juhe, popecci, dinstano, cuspajzi (a u vrticu je jeo, naravno).
    Na srecu, jede puno voca, pa ne brinem previse.
    Samo mi je zao sto sam nekako zbog njega i nas (a i tonkin, ona voli povrce) jelovnik stanjila, ne da mi se kuhati varivo za koje znam da ga nece pojesti.

  36. #36
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Probajte i turbo kelj, ima recept na forumu i meni je odličan.
    Jedino mi je prekompliciran za napraviti

  37. #37
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    -skuhano na pari i preliveno maslinovim uljem (tikvice, brokula, karfiol, prokulice)
    -blitva i spinat na dalmatinski - skuhano s mrvickom vode, pomjesano s zgnjecenim kuhanim kumpirom i maslinovim uljem
    -u woku (omiljena kombinacija poriluk, tikvice, sojine klice tofu i sampinjoni)
    - peceno u pecnici (melancane, tikvice, koromac s krumpirima)
    - od poriluka pasirana juha
    - u minestrone juhi (sad ce davor da je to puno namirnica u obroku)
    - u salsi (pomidoru se dodaju tikvice ili melancane)
    - i naravno sirovo, mrkvice, rotkvice, paprike, krastavci, listovi kineskog kupusa, kolerabice...
    - kiseli kupus dinstan ili sirov
    - i ako voli taj okus, svako povrce u miso juhi, omiljena kombinacija crveni luk, mrkva i brokula, posuto persinom i nasjeckanim mladim lukom

    sve brzo gotovo.

  38. #38
    a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,149

    Početno

    Citiraj seni prvotno napisa
    svako povrce u miso juhi, omiljena kombinacija crveni luk, mrkva i brokula, posuto persinom i nasjeckanim mladim lukom
    kad bi moje dijete ovo pojelo, ja bih se prevrnula sa stolca

  39. #39
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    Citiraj a zakaj prvotno napisa
    Citiraj seni prvotno napisa
    svako povrce u miso juhi, omiljena kombinacija crveni luk, mrkva i brokula, posuto persinom i nasjeckanim mladim lukom
    kad bi moje dijete ovo pojelo, ja bih se prevrnula sa stolca


    ne bi vjerovala, prosli tjedan poslije skole, je bila na igranju kod nas inina prijateljica iz razreda.
    ja im pripremila njoke (to obicno svi vole) i onako usput pitam curicu da li bi i ona miso juhe (koju sam spremila za nas) ocekujuci ono klasicno ne.
    kad ona meni: da, da to ti ja jako volim. i stavi mi puno algi.
    sve je ponjopala

  40. #40
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    jos jedna kombinacija koju djeca obicno vole.

    mahune skuhane u pari, te zatim prelivene sa salsom od pomidora da se malo prozme.
    uz to qunou, ili tijesto, ili rizu, ili proso...ili samo

  41. #41
    Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    6,448

    Početno

    Citiraj seni prvotno napisa
    -skuhano na pari i preliveno maslinovim uljem (tikvice, brokula, karfiol, prokulice)
    -blitva i spinat na dalmatinski - skuhano s mrvickom vode, pomjesano s zgnjecenim kuhanim kumpirom i maslinovim uljem
    -u woku (omiljena kombinacija poriluk, tikvice, sojine klice tofu i sampinjoni)
    - peceno u pecnici (melancane, tikvice, koromac s krumpirima)
    - od poriluka pasirana juha
    - u minestrone juhi (sad ce davor da je to puno namirnica u obroku)
    - u salsi (pomidoru se dodaju tikvice ili melancane)
    - i naravno sirovo, mrkvice, rotkvice, paprike, krastavci, listovi kineskog kupusa, kolerabice...
    - kiseli kupus dinstan ili sirov
    - i ako voli taj okus, svako povrce u miso juhi, omiljena kombinacija crveni luk, mrkva i brokula, posuto persinom i nasjeckanim mladim lukom

    sve brzo gotovo.
    Kad bi moja djeca ovo jela, ovog topika ne bi bilo. Od svega nabrojanog oni jedu samo salatu od sirovog kupusa i krastavce.

  42. #42
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    A krem juhe od povrća?

  43. #43
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ili povrće koje se umače u onaj ančicin kikiriki-umak?
    to ne odbijaju ni najveći povrtomrsci.

  44. #44
    a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,149

    Početno

    apricot, vidim tebe jos davor nije splasio s aflatoksinima!

    meni je s toncekom najveci problem u tome sto on uopce ne zeli probati novu hranu. ako nesto nije vec jeo, onda ni nece. I ne mozemo ga nagovoriti da pojede bar jednu zlicu, makar pljunuo isti cas (da, da, i to nudimo kao opciju u trenucima ocaja).

    e da, krem juhe od povrca isto nece.

  45. #45
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    a da zajedno kuhate, pa da oni rezuckaju ili peru povrce, ili nesto slicno?

  46. #46
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    a pire od povrća?
    pojedinačno ili raznoga?

    joj, kako je to meni sve nepoznato... :/

  47. #47

    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Postovi
    371

    Početno

    Mi jedemo puno povrća u svakakvim izdanjima i imam sreću da mi dijete gotovo sve rado pihvaća, premda u zadnje vrijeme počinje pokazivati znakove izbirljivosti.

    Npr. počeo je bojkotirati brokulu, koja u huhanom obliku i servirana kao prilog više ne prolazi, a sve češće frkće nosom i na juhu od brokule. Ali bez problema će pojesti tjesteninu s umakom od brokule koji je zapravo malo gušća varijanta juhe s dodatkom vrhnje za kuhanje.

    Kao samostalni prilozi ili variva otpali su također tikvice i poriluk. Ali još uvijek voli kad napravim rižoto od piletine i tikvica ( pa čak i samo s tikvicama) ili rižoto od piletine i bundeve, a jako voli i proso ili palentu prelivanu umakom od piletine i (puno) poriluka.
    Polako odustaje i od juhe od bundeve, ali se još uvijek obožava kus kus s bundevom i grožđicama.

    Dakle, i ono što više ne želi jesti u samostalnom prihvaća u nekom združenom obliku.

  48. #48
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    ova tema bi se rezimirala na to kak se ne kuže roditelji djece koja hoće povrće i ona koja neće.

    Ja ponekad u pire krumpir (to hoće) ubacim neko ""bijelo" povrće kako nebi promijenio boju. I onda ako je to npr. karfiol, počne se buniti MM.

    Mi još imamo problem jer K. hoće povrće, ali pod utjecajem brata, i ona ga sve više izbjegava.

    Mislim da bih jedino u lazanje mogla strpati svo povrće, a da se ne buni - mada niti sama ne garantiram

  49. #49
    a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,149

    Početno

    Citiraj seni prvotno napisa
    a da zajedno kuhate, pa da oni rezuckaju ili peru povrce, ili nesto slicno?
    oko ovoga bih se ja trebala vjerojatno vise potruditi. Doduse, antun ne pokazuje puno interesa za to (sto sam opet ja skrivila, jer sam bila totalno nevjesta kuharica u njegovim ranim godinama), ali da ga ukljucim u proces i 2x mjesecno, i to bi bilo nesto.
    Kolace voli raditi, ali cak ni to nije garancija da ce ih htjeti jesti. Prekjucer smo radili strudlu od jabuka, i kad je jucer trazio nesto slatko, ponudila sam mu strudlu (koju inace voli). PA nije htio. Onda smo razgovarali, pitali smo ga da li bi jeo strudlu da je na tv-u vidio reklamu za nju? I tak smo se zapricali o moci marketinga i sl, i dijete uz put pojelo 4 komada strudle 8)

    Ma, kod nas se situacija sigurno nece promijeniti preko noci (a kao sto sam napisala, nisam ja ni silno nesretna zbog toga, on je ipak zdrav i u konacnici jede poprilicno zdravo), ali definitivno moram raditi na tome da ga osvijestavam o vaznosti zdrave hrane, bilo kroz razgovor, bilo kroz pomoc u nabavi ili pripremi. I polako ipak uspijevam u tome. Ali jako polako.
    Zdenka, oprosti na uzurpaciji topica!

  50. #50
    a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,149

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    Mi još imamo problem jer K. hoće povrće, ali pod utjecajem brata, i ona ga sve više izbjegava.
    i kod nas slicno.
    zapravo, tonka preko tjedna jede rucak u vrticu, a ono sto kuham zajednicki, kuham tako da znam da ce i toncek pojesti. I onda skuzim da vec mjesecima nisam skuhala neke njene nekad omiljene kombinacije (proso, maslinovo, povrce) i da ih je u medjuvremenu i prestala voljeti

    a i na ovakve 'podvale' poput karfiola u pireu se tesko ohrabrim - nemam puno vremena za kuhanje, pa se tesko izlozim riziku da moram sve baciti i raditi nanovo.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •