-
Ovlaživanje zraka
Po preporuci pedijatrice nabavili smo ovlaživač zraka.
Zanima me od iskusnijih i sa više znanja kako on u stvari djeluje.
Prošlu noć smo koristili prvi put i definitivno su djeca bolje spavala. Inače su u virozi, sa kašljem i puno sekreta, ali noć je prošla odlično, pa vjerojatno neku zaslugu ima i ovlaživač. U isto vrijeme ja umirem. Probudila sam se sa takvom glavoboljom. Inače imam problema sa sinusima i imam osjećaj da je opet neka upala na vidiku. NIsam hjela za to okriviti ovlaživač, ali ovu noć ne mogu ni biti u sobi. Čim izađem iz sobe bolje je, a kad uđem glava puca. Je l to moguće?
-
O, da, da - itekako je moguće
moj parni ovlaživač obitava u podrumu
jedva i robu opeglam na paru
Imam/imala sam dvaput polipe i ciste u sinusima (alergičar)
prošla dvije krvničke operacije + dvaput širili septum
ništa mi bolje nije
sluznica ti naotiče i radi pritisak -> glavobolja
-
mislim da bi bilo dovoljno ovlaziti zrak u sobi prije spavanja i ostaviti ovlazivac da gori dok i vi ne idete na spavanje ( pretpostavljam da klinci ipak idu ranije ). po meni nema potrebe da gori cijelu noc, pogotovo sto se po noci manje grije nego po danu pa se i zrak manje susi.
ja koristim posudicu sa vodom i svijecom, u to kapnem malo eukaliptusa navecer ako M ima zacepljen nos ( a ni to cak ne drzim u sobi vec u dnevnom )
-
Ma morala sam intenzivno kraj malenoga ovlaživati jer je u pitanju bio laringitis. MIslim da ću sada na dalje ipak malo smanjiti uporabu.
Kad smo već na pitanju ovlaživača koji možete preporučiti. Googlala sam i ima čuda neviđena. Ima ih koji imaju razne pročišćivače, a i ostale funkcije. Je l ima neko kakvu preporuku, jer smo ovaj posudili.
P.S. Imga hvala na objašnjenju
-
koji je normalan postotak vlage u kući?
-
Ako se ne varam normalan postotak vlage u stanu je od 40 do 60%. Mi imamo ovlaživač Boneco i s njim smo zadovoljni, mada je dosta skup (oko 2500 kn). Skup je iz razloga što sadrži sreberni štapić koji ubija svu gamad (bakterije), da se ne šire zrakom.
Radi na principu da se pojedinačne čestice prašine ioniziraju (nabijaju) se i na taj način ostaju na diskovima za ovlaživanje. Tak bar piše, a kaj to točno znači nemam pojma. Sigurno postoji i neki bolji ovlaživač, pa neka netko preporuči, mi smo s ovim zadovoljni. Meni je bio bitan ovaj detalj sa srebernim štapićem.
-
Mi imamo isto Boneco, ali onaj jeftiniji, parni ovlaživač. Evo link: http://mikroklima.com.hr/parni_ovlaz...boneco2031.htm. Kupili smo i higrostat, uređaj koji mjeri količinu vlage i po potrebi pali i gasi ovlaživač: http://mikroklima.com.hr/pribor_pr_boneco7056.htm. Zadovoljni smo, za sada nemamo respiratornih problema.
Imga, zašto parni ovlaživač šteti sinusima?
-
-
Tsumami, ma ne šteti on zdravim sinusima, tj. sinusima koji su inače zdravi. Dobar je kod 'normalnih' viroza, bak. inf. i gripe jer ovlažuje zrak pa samim tim i sluznicu, iako je onda u stvari bolji inhalator nego ovlaživač.
Problem nastaje ako su sinusi i inače u komi kao npr. kod mene: septum iskrivljen do neprepoznatljivosti, sve puno cisti i polipa zbog alergije i sinusi se ni inače ne ventiliraju dobro. Onda dođe velika vlaga i natopi te ionako 80% zatvorene sinuse. Sluznica natekne i voila užasna glavobolja, ponekad boli i uho, stalno se sekret cijedi u grlo i dalje u pluća jer na nos naravno ne može.
Dobro bi bilo provjeriti koliko je ustvari normalna vlaga u stanu pa tek onda odlučiti isplati li se investirati u ovlaživač ili ne.
Ja sam ga kupila i požalila. Ali problem je do mene, a ne do ovlaživača.
-
Thx, zvuči logično. Ja sam se već bila zabrinula kad sam vidjela da si ti svog pospremila.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma