Citiraj TTiL prvotno napisa Vidi poruku
Malica ima 7 mjeseci, i ja se trudim da dohrana ne bude skroz kasasta, ali tata je paranoican da ce se zadaviti ako joj dam veci komad da sama gricka. Trebaju mi strucni linkovi da ga uvjerim da nemam namjeru ubiti dijete.
A dobro bi mi dosli i savijeti kako pomoci djetetu u slucaju davljenja komadom hrane da mu sve to dam da prouci, pa da moja misica pocne uzivati u samostalnom jelu.
Imas na prvoj stranici ovog topika tekstove upravo o tome.
Dakle osnova je da dijete mora biti u sjedecem polozaju lagano nagnuto prema naprijed, prema tanjuru/stolu ... ukoliko samo unosi hranu u usta, unosi je u prvi dio usta i jezikom prebacuje u drugi i zvace, ako zeli pljunuti nagne se prema naprijed i otvori usta i sadrzaj ispadne van, ukoliko je u drugom dijelu usta izbace ga kasljanjem.
Sto se tice sitnijih dijelova, tipa ljesnjaci, njih ce unositi u usta tek kad savlada pinceta hvat, a do tada ce savladati i prebacivanje hrane po ustima i zvakanje.
Hrana koju nudis je pozeljno da je skuhana (na pari ili u vodi), mekana da ju je lakse sazvakati desnima i ali ne prekuhana da je ipak moze drzati u ruci.

I naravno dijete mora biti pod nadzorom dok jede. Ukoliko ne sjedi samostalno drzis ga u krilu, samohranjenje ne ide zajedno sa hranjenjem u polulezecim/polusjedecim polozajima u hranilici ili u AS.