Citiraj kljucic prvotno napisa Vidi poruku
znači, isključivo se sama hrani? nema žličice? jede sama sve rukama?
nadam se da će MM imati strpljenja za to
Moja sad (20 mjeseci) rijetko jede rukama (iako i dalje voli zatoćati ruke u hranu, već potpuno samostalno jede žlicom ili, rjeđe, vilicom.
Počele smo s BLW odmah sa 6 mjeseci, jela je rukama palentu, kuhano povrće, voće u komadu (u početku oguljena nektarina ili kruška...) Lani je s 8 mjeseci bez problema na plaži oglodala cijelu nektarinu ili breskvu sama (tad su joj tek rasle gornje jedinice). Kašice smo rijetko spremali jer ih nije voljela pa od početka jede komade, a jedino juhe i variva je najprije jela tako da smo je mi hranili žlicom, ali je vrlo brzo tražila da i to jede sama. Da, i danas bude mokra nakon juhe, ali barem ljeti je lako staviti je pod tuš ili skinuti u pelenu

Da bude jasnije, govorim o BLW i praktički bezubom djetetu Sad ima jos malo pa 20 mjeseci, a do prije 2 mjeseca je imala samo 6 zubića, sad ima 8.

I da, ako nešto ne bi htjela jesti, ponudila sam drugo, čim je počela kužiti pojmove, znala sam je pitati npr. za večeru što bi radije (npr. jogurt ili pahuljice u mlijeku, i onda bi ona sama izabrala ili bi odbila oboje, pa bih joj ponudila nešto treće; nekad je ne bih pitala nego bih joj npr. samo dala juhu, često pojede tako nešto servirano, ali nekad zna odbiti pa, vodeći se time da se ni odraslima ne jede uvijek sve, ponudim nešto drugo. Npr. nekad navečer ispadne da jednostavno nije gladna pa popije samo čašu mlijeka (jer danju jede puno, često ruča dvaput).
Inače, još ne zna za baby junk (ne jede lina, tina i ostalo) tako da mi je svejedno što pojede, jer uglavnom je riječ o voću, povrću, žitaricama, panceti, mlijeku i jogurtu, jajima (meso i ribu ne jede, sad je malo počela tu i tamo).

I da, samo se jednom zagrcnula, ali ništa opasno. I tad sam vidjela taj njihov bebski refleks, kad komadić hrane leti iz grla

Da ne dobiješ krvi dojam, nismo mi išli svaki dan, svaki obrok, potpuno samohranjenje. Ovisno o situaciji - npr, skuham nešto, ponudim, na početku ili na kraju pokušam malo pripomoći s hranjenjem, nekad bi prihvatila, nekad ne, nekad je baš htjela da je hranimo, nekad je išla paralelka, ovisi. Ali sad kad gledam unazad, ipak je samohranjenje bilo mnogo češće zastupljeno.

I da, vodu je sa 6 mjeseci počela piti odmah i čaše ili iz bočice Jane kad smo bili vani (nikakvi kljunovi ili bočice s dudom nisu trebale), s nekih godinu dana je počela samostalno držati čašu ili bocu i piti iz njih, npr. svako jutro dobije čašu mlijeka koju pije stojeći za stolićem u dnevnom boravku dok mi pijemo kavu. Povremeno namjerno ili slučajno prolije nešto, ali nije drama obrisati, tj. najčešće želi sama obrisati.

Ako imaš još kakvih pitanja ili nedoumica oko našeg BLW, slobodno pitaj.