Citiraj srecica prvotno napisa
Saradadeviii mozes li mi ukratko opisati kako ste i sa cim zapoceli, jesi pratila tablicu dohrane, tips&tricks, kako je Shantala reagirala?
Thx.
tablica dohrane
sto je to?
Ovdje je jos uvijek (kao i tada prije 4 godine) u modi da se preporuci tzv Baby rice. I onda svi kupuju baby rice i daju djeci kao prvu hranu. Pa sam i ja. Imam fotografije njenog izraza lica kada je probala tu rizu.
otprilike ovako :/
I jos je dobila neki osip pa sam prekinula sa dohranom na tjedan dana.

Nikad je nisam uspjela dobiti ni na baby rice ni na ikoju kasicu (a pokusavala sam neko vrijeme s mrkvicom, slatkim krumpirom, kuhane jabuke itd...).
U medjuvremenu, dok sam tako neuspjesno pokusavala, napunila je sedam-osam mjeseci i pocela mi sama uzimati zlicu iz ruke. Pa sam skuzila da je najbolje da joj dam ono sto mi jedemo (tada smo kuhali bez soli i zacina) i samo malo zgnjecim i pustim je da se sama hrani. Medjutim bilo mi je ubrzo jasno da ne treba ni gnjeciti, nego joj dati u takvom obliku koje je.

Najvise je voljela brokole, karfiol, grasak; riza i proso, zobene pahuljice. Avokado joj je bio dugo vremena najdrazi (jos je i danas), ali to sam joj kasila. Sada ne bi ni to, nego narezala na komadice.
Voljela je i one rice cakes , bez soli.
Slijedila sam nacelo jedna vrsta povrca na nekoliko dana. Pa onda uvesti nesto drugo.

Ona je dobro reagirala na dohranu, ja sam bila ta koja dobro nije reagirala jer su me HV(health visitor, neki pandan pedijatru za zdravo dijete) tlacili da treba vise jesti, biti na tri obroka dnevno sa sedam mjeseci po mi je to bila muka. Dok sam zlicarila i pokusavala joj nekako utrpati hranu u usta, bilo je grozno.

Kada sam odustala i dala joj samoj da bira sto hoce, od onoga sto je na meniju, a ja prionula na svoj meni, bilo je super.
Vjerojatno tek negdje oko godine dana je pocela jesti u kolicinama i frekvenciji koja bi zadovoljila HVje.

Gonzales kaze u onoj knjizi da djeca kada mogu birati, biraju instinktivno hranu koja im iz nekog razloga treba.
Recimo , S. nikada nije birala slatkaste okuse (mrkva, bundeva ), ni danas joj to nije drago (ako je kuhano, ako je sirovo, onda moze )

tips and tricks:
neopisivi je gusts gledati dijete kada mu ponudis pun tanjur spageta (onako malo poliven uljem da bolje klizi izmedju ruku)

Babarini su beskorisni u ovom slucaju. Ja sam je drzala samo u peleni ili u nekoj staroj majici.

Do godine dana sam je drzala na sebi dok je jela, sto je jako messy. Varijanta s vlastitom stolicom je zgodnija za mamu.

Da, ako ih ovako pustis, mogu "ubrzati" dohranu neplanirano sa hranom koja nije bila u planu.
Meni se to dogodilo s tofuom kojeg je maznula iz mojeg tanjura.
I zliciom karobele koje se docepala dok sam razgovarala na telefonu.Imala je negdje tek osam ili devet mjeseci.
Ali izraz lica joj je bio cisto blazenstvo...