Pre nekih desetak dana bili smo u gostima kod prijatelja. Naš mali drug koji u martu puni 3 većinu vremena proveo je za računarom igrajući igricu. Igrica nije komplikovana, odprilike je za uzrast od 4 recimo, mali odlično barata mišem i snalazi se na opšte oduševljenje roditelja i mm-a. I na opšte oduševljenje mojih klinaca koji su imali full pristup svim njegovim igračkama za koje on nije davao ni pet para
Kad smo stigli kući pomenuo mi je da ne bi bilo loše da i mi krenemo da B&M polako upoznajemo sa računarom. Naveo je koordinaciju pokreta ruke, učenje kroz igru, dobru zabavu u kišnim večerima...Problem je samo što dece ima 2 komada a računar je jedan.
S moje tačke gledišta deca savršeno uče i bez računara za sada, super se zabavljamo i na druge načine, imaju sasvim dobru koordinaciju ruku i prstića što dokazujemo sve bolje obojenim crtežima i sve pažljivije nizanim perlicama. Nekako još uvek ne želim da ih vidim ispred monitora sa isplaženim jezikom dok pokušavaju da krokodila upakuju u kavez uz pomoć miša kao jedinog oruđa. Radije im dam home made plastelin koji posle jednog popodneva vajanja stružem da tepiha 2 dana. Bojim se najviše zavisnosti od ovakve vrste zabave
Jako puno male dece u našem gradu koristi računar (tačnije igra igrice primerene ili neprimerene uzrastu i polu). Imam prilično pouzdan podatak jer smo jedini u gradu koji se bavimo distribucijom originalnog software-a. Svakog dana mi dolaze roditelji sa sve manjom i manjom decom, imamo grupe redovnih kupaca koji barem jednom mesečno usrećuju svoje čedo sa barem jednom igricom (ti mali zavisnici su uglavnom već preorijentisani na pucačine), gledam i decu i roditelje u večitom sukobu oko odabira igrice gde na kraju ili već na početku roditelj popušta zarad mira u kući.
Da se razumemo, ja radim sa računarima poslednjih 10 godina (baš radim sa njima, ne kuckam ili vodim poslovne knjige - sklapam, instaliram, distribuiram...) ali sam u globalu papirni tip - za mene je knjiga svetinja i svaki slobodan trenutak ću pre posvetiti čitanju nečeg papirnatog nego što ću surfovati internetom iako ću u drugom slučaju sigurno dobiti puno više korisnih informacija. Gledam da tu svoju ljubav prema čitanju prenesem i deci isto kao što pokušavam da ih naučim da postoje mnogi drugi načini zabave, barem za sada.
Odužih malo ali evo napokon konkretnih pitanja. Kada su vaši klinci počeli da nešto rade na računaru, da li ste ih vi 'terali' ili su sami pokazali interesovanje gledajući vas i šta je to čime se vaša deca zabavljaju zureći u monitor?