Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: zašto naš dr. ne smatra važnim napraviti kariogram, Ydel...?

trunčicabalunčica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno zašto naš dr. ne smatra važnim napraviti kariogram, Ydel...?

Evo otvaram novi topic jer sam u gadnoj dilemi.
    Ja i mm smo u postupku, dakle ja sam već popila mikro mini dozu klomifena (pola tablete dnevno 5 dana), sutra je 10dc, idemo na prvu folikulometriju.
    Meni je jučer zapelo za mozak da svi dr. i bolnice smatraju da prije icsi treba napravit nalaze kariograma, y deletion i F508, samo naš doktor smatra da to nije važno.
    Zašto je svima važno, a njemu nije? :?
    Nama to nije spomenuo ni urolog, ni dr. za nepolodnost u našem gradu gdje smo išli na prvi pregled. Dr. koji će mm raditi biopsiju isti dan kad i meni punkciju kaže da će ukoliko nađe plivaće spojiti to odmah.
    Ali mene sad kopka, hoće li naša beba biti zdrava? Zašto njemu to nije važno, ako tim nalazima možemo izbjeći nešto grozno?

Ići u postupak ili odustati, pitanje je sad! :?
    A izludilo me ovo čekanje do biopsije... pa sad da opet čekamo...
    ovo je kao noćna mora!!!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: zašto naš dr. ne smatra važnim napraviti kariogram, Ydel

Citiraj trunčicabalunčica prvotno napisa
    Meni je jučer zapelo za mozak da svi dr. i bolnice smatraju da prije icsi treba napravit nalaze kariograma, y deletion i F508, samo naš doktor smatra da to nije važno.
    Zašto je svima važno, a njemu nije? :?
    Ma daj? Jesi već pitala to na topicu o azospermiji? Biće to nešto vezano za azospermiju? Nikad čula za tu y deletion i F508, to je definitivno nešto vezano za azo. Mislim, to nikako nije uvijet za "normalni ICSI", ja sam se za kariogram uputnicu jedva izborila sama, a ovo drugo ni ne znam što je uopće - niko nam to nikad nije spominjao, ni Maribor, ni VV, ni iko. Je li ikad bio na punkciji i jesu mu našli što materijala? Mislim da će ti to najbolje znat cure s azo. A di se liječite, BTW, i koji su to svi koji su vam rekli da mora i koji je to jedini koji smatra da ne treba?

trunčicabalunčica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Čitala sam tu po forumu. Navodno je posebno vezano za slučajeve azoospermije. Zana je uspjela u Briselu, ali njima su to tražili pod obavezno.
    Mislim da je na ''azospermija-endokrinološke i druge pretrage'' negdje na 4 ili 5 stranici napisala zašto je to važno. Ja ne znam kako da to prebacim tu ... ali izgeda mi ozbiljna stvar.
    Nismo nikada radili punkciju, na tri spermiograma same nule, ovo će nam bit prva biopsija.
    Od svih nalaza koje smo napravili dr. u Ljubljani nije ništa pogledao, samo je pitao za fsh (koji je duplo veći od gornje granice).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj trunčicabalunčica prvotno napisa
    Čitala sam tu po forumu. Navodno je posebno vezano za slučajeve azoospermije. Zana je uspjela u Briselu, ali njima su to tražili pod obavezno.
    Mislim da je na ''azospermija-endokrinološke i druge pretrage'' negdje na 4 ili 5 stranici napisala zašto je to važno. Ja ne znam kako da to prebacim tu ... ali izgeda mi ozbiljna stvar.
    Nismo nikada radili punkciju, na tri spermiograma same nule, ovo će nam bit prva biopsija.
    Od svih nalaza koje smo napravili dr. u Ljubljani nije ništa pogledao, samo je pitao za fsh (koji je duplo veći od gornje granice).
    Trunčice, to je onda azo-specifično, nama za naš ICSI ni na VV-u ni u MB-u nisu to upoće tražili niti sam čula spominjat, ali mi smo na ICSIju završili unatoč muževljevog spermiograma koji je za AIH, po kriteriju godina (ja 38) i broja neuspješnih pokušaja i rel. lošeg međusobnog plođenja mojih dobrih 13 jajnih stanica i njegovih rel. dobrih mališa (skužili zadnji put na VV-u kad su išli na IVF i ispala katastrofa jer se prvi dan nije ništa oplodilo, pa na svemu radili rescue ICSI - uzrok je ostao misterija, ali smo svi skupa zaključili da smo obavezno za ICSI). Pitaj onda tu forumašicu Žanu, ona će ti prva znat odgovorit na to. U materijalima od Maribora nema ni spomena o svemu tome i za slučajeve kad su potrebne biopsije, a ko vam to spominje i nužno traži - pojma nemam. Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Biće to onda isto i nešto što Brisel po defaultu traži, znam da je na kariogram slalo i jednu moju poznanicu, muž nema azospermiju. To je ili azo-specifično ili baš Brisel-klinika specifično. Ona nije imala problema s uputnicama - dovoljno je bilo da joj je Brisel to napisao. Ako si u Briselu u postupku i to su napisali da im treba, ne biste trebali imati problema s hrvatskim dr-ovima da vam napišu te uputnice.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, i meni je isto onako defaultnije gledat FSH - to im je bitno da te znaju istimulirat i odredit broj ampula koje će ti trebat. FSH je uobičajena pretraga u Mariboru i isto obavezan, a naši u Hrv. znaju i to preskočit jer računaju - sve će se već vidit i u samom postupku - il' će žena odreagirat il' neće, a nalaz je ipak samo brojka. Tako da - svaka klinika ti svoje vrti.

trunčicabalunčica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Evo kopirat ću što je Zana napisala...

Muskarci sa azoo (cak i oni koji imaju mali broj spermatozoida) pored spermiograma i hormona moraju uraditi kariotip, F508 i Y-deletion test.

1. Kariotip- radi se da se vidi postoji li Klineferterov sindrom. Ti muskarci umjesto xy hromosoma imaju xxy u svom kariotipu. Takvi muskarci mogu imati i neke vanjske karakteristike drugacije, ali to sad nije bitno. U svakom slucaju ako muskarac ima Klineferterov sindrom ne mora znaciti da u testisu sigurno nema spermatozoida, te uz odgovarajuce postupke moze imati djecu, sa normalnim kariotipom.
    2. F508- test za cisticnu fibrozu. Ovo je povezano za azoo opstruktivnog tipa, a ne neopstruktivnog tipa. Ako se otkrije da muskarac ima taj gen, onda se mora testirati i zena. Ako je prisutan i kod zene, djete ce sigurno biti bolesno od cisticne fiboze (teska bolest). Ako je npr. bolestan samo muskarac onda je djete zdravo, ali ce nositisti taj gen za tu bolest isto kao i otac.
    3. Y-deletion-obavezan test pogotovo za neopstruktivnu azoo. Ispituje se da li neki dio (krak) ovog hromozoma fali (a, b ili c krak). Ako fali c ili a postoji sansa da spermatozoida ima u testisima. Ako fali b krak spermatozoida nema sigurno i tada se muskarac ne maltretira sa biopsijama. U slucaju da postoji nedostatak c kraka tj Yc deletion i da se npr. TESE-om nadu spermatozoidi, koji oplode jajnu stanicu, onda ce sva muska djeca imati isti nedostatak Y hromozoma. Da bi se to izbjeglo kod takvih muskaraca se radi PGD- preimplantacijska dijagnostika-to znaci od embriona, koji je nastao oplodnjom jajne st. i spermatozoida, prije transfera se uzima 1 st od tog embriona i analizira, transferom se onda prebacuju samo zenska djeca koja ce biti zdrava.

Ne znam koliko sam ovo jasno napisala, u svakom slucaju muskarci sa azoo prije upustanja u bilo kakve postupke: biopsija, TESE, ICSI moraju imati ove nalaze (moje misljenje).

:/

Hvala ina na trudu da mi pomogneš svojim iskustvom.
    Mi azoo slučajevi smo valja najkompliciranija skupina.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Eto, trunčice, sama si i odgovorila na svoje pitanje. Nadam se da će ti se javiti još cura s azo iz virtualnog svijeta i reći svoja iskustva - jesu li ih na sve to slali ili nisu. Sretno !

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, i PGD - predimplantacijska dijagnostika - ti se uopće kod nas niti u Sloveniji ne radi - ovo je sve ipak za "razvijenije" centre di su moguće i donacije j. stanica i spermiograma i sva najnaprednija tehnologija koja na ovim koordinatama još nije ipak dostupna - tipa Prag, Brisel itd. Naši ti to ipak još ne mogu ishendlat, a i sigurno bi se našlo (bar u Hrv.) moralista koji bi se na to iščuđavali itd. Ako misliš da vam to nužno treba, put ti je il' Brisel il' Prag.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A kad sam searahala za amniocentezu jer toga nema baš puno na ovom forumu - iskustva žena koje su to radile - nabasala sam na neki sprski forum i iskustva žena koje su radile IVF mislim negdje na Istoku - tipa Cipar ili tako nešto - di je PGD jako available i di navodno na embrijima prije transfera već testiraju imaju li Down sindrom. U svojim dilemama amnio da il' ne sam žalila što ta mogućnost nije negdje meni available bila, ali onda sam pak čitala iskustva da je pola embrija ispalo da imaju neku bolest, onda su se žene pitale je li to PGD samo način izvlačenja novaca i smanjivanja broja embrija za transferirat jer navodno je ta žena od tipa 10 embrija imala 5 proglašeno bolensima itd. O svemu ovome bi najkompetentnije znala pino, ja sam prilično površna i prelijećem internet na brzinski način. Tako da - nije ti ni to crno-bijelo. Sretno, budi sad mirna kad si već u Ljubljani u postupku, oni ti to ne mogu mislim radit - ne rade PGD pa šta ćeš se sad mislit - to su ev. razmatranja za drugi put, ne dao Bog da ga bude.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Truncice...
    Ja i dalje mislim da se ovi testovi trebaju uraditi u slucajevima neopstruktivne azoo.
    Volila bih da te mogu barem malo smiriti, ali ne znam kako...
    Mislim da je bitno da covjek vjeruje svome ljekaru. Ni ja se nisam slagala u svemu sa briselcima....da sam se ja pitala oni bi meni radili TESE i ICSI zajedno, a ne prvo TESE, pa zamrzavanje ionako malog broja spermatozoida (od cega ih otprilike pola prezivi odmrzavanje), pa tek nakon 2-3 mjeseca ICSI.
    Znam i da su briselcima kariotip i Y-del test obavezni, ali isto tako smatraju nebitnim inhibin test, kojeg opet traze u mnogim klinikama u Austriji i Italiji. Hocu reci...sve klinike ti imaju svoje protokole kojih se drze. Ako si se vec odlucila za Sloveniju vjeruj tom doktoru, uzaludno je razbijat glavu necim u sred postupka.
    Sretno!!!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pametno ti zbori Zana, sada si tu di jesi, vjeruj da će dok napravit sve što on može da to bude OK. Uvijek možeš ići dalje, ali tamo ti to nema očito smisla forsirat. Evo, Austrija i još neke zemlje inzistiraju na inhibinu, to se npr. u Hrvatskoj zasad ni ne može napravit, može u Srbiji itd. itd. Sad si u postupku, budi mirna, a poslije možeš uvijek odlučit što god misliš da treba. Moje ti je neko iskustvo da teško da možeš kliniku u kojoj radiš postupak navuć' na nešto puno više od onoga što oni nude, nemoguće je, i treba im dat šansu da oni naprave postupak najbolje što oni mogu, a poslije gledat druge horizonte.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Trunčica,evo mog mišljenja.
    Po svemu šta sam pročitala o tim nalazima ja sam nekako skužila da se oni rade prije biopsije baš zbog tog ako oni nisu u redu da se onda biopsija ne izvodi. E sad,neki doktori tvrde ako kariogram i y-mikro nisu u redu da nema ni plivača,kad neki vele da ipak postoji oko 2% šanse :? !
    Mislim da je to jedini razlog zašto se ti nalazi rade,inače bi svi koji idu na MPO radili te nalaze (opet nek me ispravi netko ako sam krivo skontala).

trunčicabalunčica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Hvala vam na javljanju!
    ... sutra ćemo mi još pitat dr. zašto on te nalaze ne treba, pa ću van znat reći što kaže.
    Svima

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Trunčice, mikrodelecija je specifična samo i isključivo samo za azoo. Kariogram bi mogli napraviti svi budući roditelji, međutim to i nije baš neki jednostavni nalaz a nije ti dokaz da se prilikom oplodnje neće dogoditi neka greška na kromosomima bebača. Ipak kromosomske aberacije (a pod koje spada Klinefelterov sy) nisu nešto što se neće i odokativno detektirati. Npr kod K. sy. tipičan je izgled muškaraca a osobito gonada. Vaš liječnik bi to već uočio.
    Testovi probira i eventualno amniocenteza se rade kod prvorotki starijih od 35. (tako je bar bilo prije a sad čujem da to sve trudnice mogu po želji odraditi na med. faxu a čak se i amnio može po želji)..ma sve to ima svoje kako i zašto.
    Ipak nema razloga da ti sad time razbijaš svoju glavu.
    Btw nama isto niko nije spominjao te nalaze nego smo ih sami odradili i općenito sam shvatila u razgovoru s dr. koja je radila kariotipizaciju i mikrodelecije da dr.-i to ne drže za nešto značajno!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ej trunčicebalunčice, evo i naša priča po pitanju tih pretraga. Nakon poražavajućih spermiograma i pregleda urologa, obzirom na pretpostavku sa MM boluje od Klinefeltera, upućen je na kariotipizaciju. Ovdje na forumu sam vidjela da cure pišu i o ovim drugim pretragama (Y-del i F508) pa sam ja, samoinicijativno, odjurila MM njegovoj dr. opće prakse koja mu je bez prigovora ispisala uputnice tako da smo obavili i to. Kasnije smo išli na konzultacije kod dr. J. Da nismo imali odrađene te tri pretrage, on bi ih nam svakako preporučio. Uostalom, još nas je poslao napraviti pretrage i na inhibin-b. Međutim, to vas ne bi trebalo zabrinjavati. Kod nas je situacija specifična zbog prokletog Klinefeltera pa su sve te pretrage nužne.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

vjeruj ti Resu,zna on svoj posao,u dobrim si rukama
    drzim fige za ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

nama nisu nikad rekli da napravimo neke pretrage, niti moj MPO.
    odlučila sam dio napraviti na svoju ruku, ponukana vama na forumu.
    ja isto imam paničan strah da nešto ne valja.
    užasavam se da rodim djete bolesno......
    ali rekao mi je dr da pola naših MPO ne bi znali pročitati sve nalaze vezane za genetiku, ili bi njih par dalo različita obješnjenja za iste nalaze.
    tak da se ipak neću zamarati sa ama baš svim pretragama.

trunčicabalunčica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

He heeej!
    Evo nas sa prve folikulometrije!
    Imam veliki, lijepi folikul! :D
    Što se tiče tih pretraga mi smo ga pitali, kaže on da to nije uobičajeno raditi ako se ne smatra da je to uzročnik problema azoospermije.
    Mm su kad je bio jako mali spuštani testisi, tu se nešto bilo zakompliciralo, on kaže da je zbog toga kod mm azoosp. i da se ne bojimo.
    Kao, eventualno možemo i kasnije napraviti te pretrage u Hrv. (da si moj zabrinuti m skine sumnju), jer bi to u Slo. morali platiti jako puno, to su skupe pretrage, a on kaže da ništa pametniji nebi bili, a osim toga da postoji bezbroj takvih pretraga koje bi se dalo napraviti za ovo ili ono.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

truncicabaluncica ,super za folikul :D
    vidis da ce biti sve ok
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke