Što mogu učiniti kako bih spriječila nastanak anemije?
Kako smo već naveli, u trudnoći su vam potrebne veće količine željeza jer se vaš volumen krvi uvelike povećava i stoga uravnotežena prehrana biljnog i životinjskog podrijetla koja zadovoljava pojačane potrebe organizma može spriječiti razvoj deficitarnih poremećaja. Za unos željeza potrebno je jesti što više crvenoga mesa, mahunarka, obogaćenih žitarica, tamnozelenog povrća, sušenoga voća.
Evo nekoliko primjera hrane bogate željezom: lisnato zeleno povrće kao što je špinat, brokula, grašak, šparoge, grah, jaja, smeđa riža, obogaćena tjestenina, jetrica, tofu, suhe šljive ili marelice, grožđice, sok od višnje.
Preventivne mjere u sprečavanju anemije:
* Jedite hranu bogatu željezom – poput: jetre, govedine, kruha i pahuljica od cjelovitog zrnja, jaja i voće
* Jedite hranu bogatu folnom kiselinom: pšenične klice, grah, kikiriki maslac, gljive, brokule, goveđa jetra i šparoge
* Jedite hranu bogatu C vitaminom: limuni, naranče, te svježe (ne kuhano) povrće koje pomaže u apsorbciji željeza
* Uzimajte prenatalne vitaminske i mineralne pripravke, ako vam ih liječnik prepiše
* Ako ste imali prethodnih problema s anemijom bilo bi dobro kontrolirati razinu željeza u krvi i prije nego što odlučite zatrudnjeti
Ujedno, izbjegavajte kofein, tj. kavu i čajeve, jer otežavaju apsorpciju željeza.
Željezo vam je potrebno tijekom cijeloga života. Sprečavajući anemiju, osjećat ćete se bolje i zdravije tijekom cijeloga života.