Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Anemija u trudnoći

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Anemija u trudnoći

Cijelu trudnoću (sada 31 tjedan) sam anemična. Uz NW Prenatal, koji ću zamijeniti Pregnitalom, cijelo vrijeme dodatno uzimam željezo. Zalihe željeza su ok, ali vrijednosti eritrocita, hemoglobina i hemaokrita su ispod minimalnih vrijedniosti. Jel ima tko sa sličnim problemom?

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

tito, evo ti isjecak iz naseg teksta na portalu:

Što mogu učiniti kako bih spriječila nastanak anemije?

Kako smo već naveli, u trudnoći su vam potrebne veće količine željeza jer se vaš volumen krvi uvelike povećava i stoga uravnotežena prehrana biljnog i životinjskog podrijetla koja zadovoljava pojačane potrebe organizma može spriječiti razvoj deficitarnih poremećaja. Za unos željeza potrebno je jesti što više crvenoga mesa, mahunarka, obogaćenih žitarica, tamnozelenog povrća, sušenoga voća.

Evo nekoliko primjera hrane bogate željezom: lisnato zeleno povrće kao što je špinat, brokula, grašak, šparoge, grah, jaja, smeđa riža, obogaćena tjestenina, jetrica, tofu, suhe šljive ili marelice, grožđice, sok od višnje.

Preventivne mjere u sprečavanju anemije:

* Jedite hranu bogatu željezom – poput: jetre, govedine, kruha i pahuljica od cjelovitog zrnja, jaja i voće
    * Jedite hranu bogatu folnom kiselinom: pšenične klice, grah, kikiriki maslac, gljive, brokule, goveđa jetra i šparoge
    * Jedite hranu bogatu C vitaminom: limuni, naranče, te svježe (ne kuhano) povrće koje pomaže u apsorbciji željeza
    * Uzimajte prenatalne vitaminske i mineralne pripravke, ako vam ih liječnik prepiše
    * Ako ste imali prethodnih problema s anemijom bilo bi dobro kontrolirati razinu željeza u krvi i prije nego što odlučite zatrudnjeti

Ujedno, izbjegavajte kofein, tj. kavu i čajeve, jer otežavaju apsorpciju željeza.

Željezo vam je potrebno tijekom cijeloga života. Sprečavajući anemiju, osjećat ćete se bolje i zdravije tijekom cijeloga života.
    ostatak teksta mozes procitati ovdje

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Re: Anemija u trudnoći

Citiraj tito prvotno napisa
    Cijelu trudnoću (sada 31 tjedan) sam anemična. Uz NW Prenatal, koji ću zamijeniti Pregnitalom, cijelo vrijeme dodatno uzimam željezo. Zalihe željeza su ok, ali vrijednosti eritrocita, hemoglobina i hemaokrita su ispod minimalnih vrijedniosti. Jel ima tko sa sličnim problemom?
    sto ti je tvoj dr rekao? jel zabrinut? ako nije onda ne brini jer je u trudnoci krv malo "razrjedjenija" tj vrijednosti su nesto nize al neznam koliko nize nije zabrinjavajuce i kolike su tvoje vrijednosti, to bi trebao tvoj dr. znat jeli zabrinjavajuce. ja ti preproucam da pazis na zeljezo, pri porodu zene izgube krvi koju ces brze nadoknadit ako su ti zalihe zeljeza pune.

tkonjuh avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Imam i ja jedno pitanje u vezi zeljeza....
    borim se sa anemijom vec jedno 4 godine,ali bezuspjesno....doduse malo se popravi i onda vrlo brzo opet padne jako nisko.
    I sada u trudnoci mi je naravno zeljezo opet u "podrumu" kako je rekao ginic nakon krvnih pretraga.....E ali problem je sljedeci-u ove 4 godine sam isprobala jako puno tableta zeljeza i prestala ih piti jer mi izazivaju jake mucnine i povracanja i onda ih doktorica zamjeni necim drugim ali bude isto....Ginic mi je rekao da pijem po malenu casicu dnevno kupinovog vina-i krenila sam s snjim ali tih par dana sto sam ga pila mi je isto bilo jako lose...srusi mi i tako nizak tlak 90/60 i onda nemogu hodati od slabosti,vrtoglavice i mucnina...pa sam naravno i to prestala uzimati,otisla do svoje doktorice opce prakse rekla joj za vino a ona mi kaze da crveno vino rusi tlak i da ga vise nepijem...dala mi djeciji sirup Od Ferrum Leka i neka njega probam...popila dvije bocice i stala jer je kao i sve do sada izazivao grozne mucnine i povracanje po cijeli dan.
    A taman su mi se i ove trudnicke mucnine smirile i jednostavno nemam snage opet zivjeti s mucninama zbog zeljeza.
    Takodjer mi je ljecnica rekla da ga u tolikoj kolicini kolika mi treba nemogu unjeti u organizam samo preko prehrane bogate zeljezom ni da ju jedem 7 dana u tjednu 24 sata dnevno....

Molim vas za bilo kakav savjet ili iskustvo jer stvarno vise neznam kako da se rijesim ove grozne anemije.....

P.S.- prije koji dan sam pocela piti caj od koprive sa zlicom meda,moja teta koja isto ima tih problema se kune da je odlican i jako djelotvoran i to u vrlo kratkom vremenu.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno tkonjuh

Bok! ja sam sada u 30. tjednu i nisam u trudnoći imala problema s anemijom, ali sad uzimam željezo po preporuci mog ginića koji kaže da ga je dobro uzimati zbog prevencije i da se ojača organizam (odnosno krv) zbog nadolazećih gripa, viroza i sl. Naravno, i zbog poroda. Htjela sam ti samo reći da ja uzimam Heferol od Alkaloida Skopje, i to 1 kapsulu dnevno, i jako sam zadovoljna! Uopće mi ne pada teško na želudac, čak i kad sam ga prije dvije godine uzimala 2x dnevno. Kupila sam C vitamin u rinfuzi u ljekarni i uz kapsulu popijem 2 dcl Cedevite s pola žličice C vitamina. 2 sata prije i poslije toga ne pijem/jedem ništa mliječno. Stvarno nemam nikakvih tegoba iako inače imam dosta ojetljiv želudac. Možda da probaš tako?

Početno

I ja takođe,u ovoj drugoj trudnoći patim od anemije,barem mislim tako.Kad sam u trećem mjesecu radila nalaze krvi,eritrociti i hemoglobin su bili ispod crte,na šta mi je prva gin prepisala folnu kiselinu,druga željezo a treći gin je rekao da je to normalno u trudnoći i da ne pijem ništa.Pošto i onako imam prijeteći prijevremeni porođaj koji anemija još više potencira pijem razne dodatke željeza,Ferum Lek,Heferol sirup ali kao najlakše za varenje su mi se pokazale Tothema ampule koje se prepisuju i anemičnoj dojenčadi.Iako pijem i te ampule i prenatal i folnu kiselinu te živim na hrani bogatoj željezom,krvna slika mi je još uvijek loša.
    Nadam se da ćemo sve izgurati sa tom anemijom do sretnog kraja (a još bolje bez nje),jer sam čula da se nakon porođaja najčešće krvna slika vraća u normalu.

tkonjuh avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Psihomama....pila sam u ove 4 godine Heferol i on mi se pokazao kao jedan od gorih tako da ni od njega nista.....Ljecnici kazu ako je anemija akutna sto kod mene sad vec i je onda je velika vjerovatnost da ce i beba kad se rodi biti anemicna,a to je ono sto bi ja voljela sprijeciti....kazem-nikakvi ljekovi nedolaze u obzir jer sam ih brdo probala...
    Zao mi je sto kod mene u Osijeku nema homeopatska ljekarna pa da tamo mogu nesto uzeti....ili preko nekoga drugoga tko moze pitati nekoga tko radi u takvoj ljekarni sta bi bilo dobro da uzmem....reci kakva je situacija i pitati sto smijem....ja bi poslala novcice da mi se to kupi....
    Dali netko moze to provjeriti-mozda netko iz Zagreba jer ih tamo ima sigurno (Homeopatskih ljekarni)??

tkonjuh avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Zar nitko??

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tkonjuh, imaš pp.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu