Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Hm...kako sama s dvoje djece?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Hm...kako sama s dvoje djece?

OK, naslov je vjerojatno zbunjujući,ali evo o čemu se radi:
    Razlika između Roka i Dominika je 2 godine. Dominik će za koji dan imati mjesec dana. Roko ga je jako ljepo prihvatio i sve je OK. Problem je u tome što sam do sada imala pomoć mame/svekrve koje su kuhale i preuzimale dio brige oko Roka. Od sljedećeg tjedna sam solo. MM nema fiksno radno vrijeme, uglavnom ga nema ujutro, svaki drugi dan ga nema ziher od 17-23, a ove druge dane nikada ne mogu 100% računati da će biti doma.

Ono što me muči i gdje trebam savjet iskusnih mama - kako s njih dvoje solo? Sve je OK kada Dominik recimo duže spava, pa to vrijeme mogu provesti s Rokom, igrati se,pričati s njim i slično ili skuhati ručak npr. No, ponekad je cijeli dan nervozan, ne odvaja se od cice, ja ne stignem ništa napraviti, Roko je nervozan jer se ne bavim njime, skače, divlja, vrišti, i normalno ja poludim na njega. Onda kad više ne znam kako da ga smirim,pustim mu crtić

Kako izlazite na kraj u takvim situacijama? Kako da oboje budu zadovoljni, kad sam ja samo jedna i dajte neki savjet,pliz?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je od velike koristi marama. Kad moram nesto obaviti, stavim Jelenu u maramu, a dvije starije cure se necim zaigraju ili im dam neke sitnice kao da pomognu. (npr. krpice da brisu nesto, dovuku stolice pa kao pomognu oprati povrce itd.) U marami moze i dojiti i spavati, po potrebi
    Kad je beba mirna, mozes je probati staviti na pod, a vas dvoje npr. slazete nesto, igrate se...
    Kad je kriza ne cini mi se lose ni izaci negdje, u park npr.
    A ako te totalno uhvatila shiza i ocajnicki ti treba kratki predah, e onda nekad stvarno dobro dodje i crtic.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpis pod zoranu

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpis pod veleuvazene prethodnice.

Takodjer savjetujem unaprijed planiranje rucka i mozebitne zabave za starije dijete.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

marama je spas!

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pokušaj ujutro, dok su klinci još dobre volje, staviti neku juhicu da se kuha, jer će ti se često dogoditi da poslije nećeš stići.
    Kada ste vikendom svi zajedno, pa možeš nešto zahtjevnije skuhati, obavezno skuhaj malo više, pa zamrzni, dobro će ti doći kada bude frka.

Kada TM dodje kući, uzmi si malo vremena da predahneš, neka on malo zabavi djecu, a ti se lijepo otuširaj, odmori ili izađi, kako ti odgovara.
    Isto važi za neradne dane, kada ćeš imati i malo vremena da počistiš kuću, jer ćeš preko tjedna čistiti samo "vatrogasno", ali se zbog toga nećeš previše zabrinjavati ako želiš sačuvati živce za važnije stvari...

Udruži se sa još nekom mamom na porodiljskom pa kada god stignete odite zajedno u šetnju, to je meni bilo najslađe (duga šetnja pa pa zajednička kavica za nagradu)!

Nije uvijek lako, ima svakakvih dana, ali ovo ti je jedinstvena prilika da potpuno uživaš u svojoj djeci, jer kada počneš raditi, sve se promijeni...
    Želim vam mirne noći i vesele dane!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Annie, mislim da znam čime ti se m bavi jer ni moga nema svaki dan od 17-23,24.
    Mi smo još malo 5 g. i curka je skoro pa 6 mj. Više sam bila sama bez pomoći ikoga nego s nekim i teško je, ali kako su ti već neke cure napisale. Izmišljaj igrice i radi kroz igru

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja jos nemam drugo djete, pa ti nemogu puno pomoc.
    Al jako me zaintrigirala ova tema. Naime imam kcer koja ce skoro tri godine i radimo na drugom djetetu.
    No moj muz je pomorac pa je tako 4mj. na brodu a 2mj. doma
    Tak da cu ja biti sama sa dvoje djece puna 4mj. ako ne i vise i moram priznat da me malo havata panika, a jos nisam ni trudna
    Zelim ti puno srece i uzivanje u tvojim

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moji su razlika 17 mjeseci i sada, kada je Sven već 11 mjeseci, mogu reći da mi je u puno situacija bilo lakše kada sam bila sama s njima nego kada bi mi dolazila mama pomoći.
    I ja ti preporučam druženje sa mamama koje imaju djecu iste dobi.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Smanji očekivanja, ne gubi živce i uživaj u svakom trenutku!

i potpis pod Zoranu.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Potpisujem Joe u pogledu očekivanja
    pripremi se da će ti nekad (često!) biti krš doma
    da te dijete neće uvijek poslušati
    ako se poklopi dnevno spavanje, kao što je kod mene nakon nekog vremena bilo- super, stigneš i peglat i pogledat nešto na tv, čitat...ilio odspavat s njima

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj toffifeee prvotno napisa
    Annie, mislim da znam čime ti se m bavi jer ni moga nema svaki dan od 17-23,24.
    da čujem...
    Hvala svima na savjetima..

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Annie,jel nisi rekla da je Roko krenuo u vrtic :?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam sama sa troje i uopće nije teško.Sve je stvar prakse,vidjet ćeš da je teže dok ovako razmišljaš o tome nego kad stvarno budeš kroz to prolazila.U početku ti sigurno neće biti jednostavno jer dosad nisi morala kuhati i imala si pomoć ali sve to dođe na svoje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: Hm...kako sama s dvoje djece?

Citiraj Annie prvotno napisa
    Kako izlazite na kraj u takvim situacijama? Kako da oboje budu zadovoljni, kad sam ja samo jedna i dajte neki savjet,pliz?
    nikako
    moj mm radi od jutra do osam navecer, a nerjetko dodje jos kasnije pa ih moram i oboje uspavljivati sama.
    dok je d. bio mali pomagala nam je marama, u njoj je znao odspavati i po 2-3 sata tako da sam za to vrijeme mogla s m. slagati puzzle, mijesiti plastelin, crtati i sve sto ju je zanimalo.
    bili bi vani sto vise. po tri sata ujutro, pa po tri sata nakon rucka, to nam je ljeti bio spas.
    ono sto me unistavalo je sto je m. jako glasna i uvijek bi probudila maloga, a on je pak osjetljiv na svaki zvuk. tako da zapravo nikad i nije ni spavao nego vani u kolicima ili na meni u marami i nije imao nikakav ritam.
    a uspavljivanje da ne spominjem. m. trazi puno paznje prije spavanja, a d. je imao vecernje grceve.
    cuj tesko je jako. to razumije jedino onaj tko je to prosao...
    ja sam iz tog kaosa izasla tek kada je m. krenula u vrtic.
    a sada sam pocela raditi po par sati dnevno pa mi mladjeg cuva jedna zena.
    m. ima skoro 3,5 godine, a mali godinu dana i jos uvijek mi zna biti tesko kada m. dodje iz vrtica cak i tih par vecernjih sati.
    ali sve to brzo prodje, treba samo izdurati i pomiriti se s tim da s dvoje zahtjevnih i malom ralikom medju djecom ne moze biti lako.
    u ap-u se lijepo preporuca praviti razliku medju djecom od 3 godine navise. nije to bezveze

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj s_a_n_d_r_a prvotno napisa
    Annie,jel nisi rekla da je Roko krenuo u vrtic :?
    Je,al svako malo je doma zbog bolesti :/ .

Tridesetri,da 3 godine...dobar savjet,ali malo prekasno

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa znam, i nama je prekasno
    ali moram priznati da sam se vise puta sjetila tog savjeta odkako sam rodila drugo dijete (nama je razlika 2 god. i 5 mjeseci)

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

sigurno je teško u početku ali daj mi reci kaj ti do sad nije uspjelo?uspjelo ti je sve a to je znak da možeš....složi si neki tjedni meni a što se tiće Dominika ti možeš još više uključiti Roka u cijelu priču(dok ga hraniš,presvlačiš)kad sve napravit i Dominik zaspi onda imaš to vrijeme za igru i maženje sa Rokom....a tek kad dođe lijepo vrijeme....kolica ili marama,šetnja,kavica...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hm....kavica. moram priznat da na kavu nisam nikad uspjela sjesti niti s jednim djetetom, a kamoli s dvoje. svaka cast!

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

u ap-u se lijepo preporuca praviti razliku medju djecom od 3 godine navise. nije to bezveze
    Poučite me neuku, što je AP?

I kod mene je razlika 2.5 godine, zna biti teško, u mom slučaju je lakše bilo u početku a teže kad je mala bila oko 8, 9 mjeseci, postala mobilna, više budna isl. baca puzle ispod kauča, ruši Lani kocke isl.

Neću te unaprijed plašiti!!! Snaći ćete se sigurno.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kod nas je razlika 2g i 5 mj

meni se čini da je to divna razlika, s dvije cure mi je bilo lakše nego s jednom (iako sam imala manje pomoći nego kad sam prvi put rodila), jedino čega se sjećam što mi baš nije bilo lako je večernje spremanje obzirom da smo gotovo uvijek bile same u to doba, ali snalazile smo se na sve moguće načine, i preživjele smo. sada mi je to njihovo najmanje doba jedno od najljepših uspomena u životu.

sada (5g i 3g) su super, gotovo da im ja niti ne trebam koliko se nadopunjuju, igraju se, baš se lijepo slažu (ja im dođem kao nekakav servis )

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

potpisujem piplicu!
    duge šetnje spas za moje živčeke, a milina klincima. kod nas je razlika 23 mj i sad nam je malo teže jer su hladni dani pa nam šetnje nisu u prvom planu. vrtić je spas al kad ide jer je tjedan tamo 2 doma.
    juha se uvijek kuha u najvećem loncu, a škrinja puna posudica. kad kuham kuham veće količine. dobro sve je to bilo na početu sad mi je lakše jer imam već uigran ritam spavanja i hvala Bogu mirnog i stalno pospanog sina , al je zato curka puna energije non-stop. svaki početak je težak, al poslje se navikneš i otupiš na neke stvari ( npr. prašinu, veš za peglanje, neoprano suđe ... )

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    hm....kavica. moram priznat da na kavu nisam nikad uspjela sjesti niti s jednim djetetom, a kamoli s dvoje. svaka cast!
    annie zna zašto sam napisala kavicu

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ma, znam da ću uspjeti...samo sam tražila neke tips & tricks,ako postoje

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

kao sto rece trina,sve ce to doci na svoje,manje-vise svi smo imali te bojazni,a znas kolika je kod mene razlika izmedju njih dvojice

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja sam već zaboravila detalje
    sjećam se samo da je znalo biti jaaako teško
    a pomoglo mi je:

kolica s košarom koja sam imala u stanu,
    ljuljačka - rabile su je obje a čim je Hana počela sjediti puuno vremena se ljuljala npr za uspavljivanje,
    dvd s kratkim crtićima (krtek, jagodica, fifi) kojima razbiješ monotoniju na 15-ak minuta,
    Vegehop koji dostavljaju zdrave kompletne menije,
    teta za peglanje .

a najdraže i je bilo zajedničko uspavljivanje i spavanje, savladala sam i istovremeno dojenje na leđima :shock: ne pitaj kako

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

samo sam par mjeseci ipred tebe i vjeruj mi moze se. dogovori s tetom M da ti dodje cesce, na muza ne racunaj, jer cim pocnes izbije svadja. bez razlozno, jer sam ja zamislila da bih mogla nesto, a ne mogu itd. rucak kuvas kako stignes, najcesce dok se MM sprema na posao, ona je u viperu u kuhinji , a BC smeta tati , a onda se krcka i to je to.
    a kako moje iskusnije prethodnice rekose MARAMA za ko ju je smislio. ja sam uvijek govorila da mi ne pada na pamet vezati toliko platan oko sebe, da cu se spotaknuti i sl. vezem je u tren, a spasava puuuuuuno situacija. i da mozes okrenuti uvijek broj za SOS, jer neki te ipak razumiju jako jako dobro, na srecu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •