Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: krupni trogodisnjaci

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno krupni trogodisnjaci

Evo ja sam jedna od skroz novih na ovom forumu. Pozdrav svim mamicama i evo odmah krecem sa "problemima"

Naime ja sam jucer bila sa svojom curicom na redovnom sistematskom pregledu. Ima tacno tri godine i jedan mjesec. Visoka je 103 cm i teska 18 kila. Odmah da vam kazem da imam super pedijatricu, koja nikad bez razloga ne pravi paniku, koja se bas posveti i mami i djetetu, pamti sve, ispitala me i neke stvari za stariju curicu koja i nije bila tu (oko nekih tikova sto je imala), postuje individualni razvoj djeteta, "napada" me kad sam rekla da mala zna samo jednu boju, kao sta hocete vise, i ne treba ni tu jednu znati ako nece, to je relevantno sa 4 godine, i tako. Hocu da kazem da je totalno cool i jako kompetentna doktorica. I u glavnom za visinu djeteta mi rece da je van gornje norme, kao knap preko 97 percentile i da zeli da to posmatra i od sad kontrole svaka tri mjeseca. Ispitivala me da li nam je neko u porodici bas visok (ja 165, muz 186), cak i nekoliko generacija nazad. Kaze da sad nije problem, moze se desiti da ce ovaj nagli rast stati (u dvije godine je narasla 23 cm), od proslog pregleda 13cm. Kaze ako ne stane, onda u predpubertetu ce se napraviti nekakve pretrage da se vidi zrelost kostiju, i ako ta pretraga pokaze da ce i dalje dosta rasti, postoje lijekovi (kaze cak i antibebi pilule ) koje bi taj rast suzbile, odnosno usporile i onda se nasalila kao jer sigurno ne zelite dijete visoko dva i deset.Znam ima jos vremena, znam da dizem paniku bez razloga, znam da ovo jos nista ne znaci...ali eto opet se malo brinem. Kad stane pored skoro tri godine straije sestre, skoro iste (ova jedva 112 cm- ona sad opet pa pomala), a broj cipela im isti ili pola broja razlike

Hajde utjesite me i recite da ste i vi imali dzinove od djece i da su sad "normalne" visine.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Dobrodošla!

Kad sam otvorila topic bila sam uvjerena da je problem u kilaži, a ne u visini jer mi se ona čini čak i niska prema današnjim prosjecima. Sve te tablice su rađene davno i uglavnom, ne za našu populaciju.
    Evo ti nešto za utjehu, gdje ima dosta budućih manekenki.

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja mala, mm prosjek, dijete će za dva mjeseca tri i ima 18kg i 100cm.
    I uopće mi se ne čini gigant....
    Mislim da ne trebaš brinut..

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I mi imamo jako veliko dijete. Roko će u veljači 3 godine,visok je 104 a težak oko 20 kila! Uopće se ne zamaram tablicama. Doduše,ne idemo baš često kod pedijatra. On jako puno jede oduvijek pa mi je to i logično. Ja jesam visoka,ali mm nije baš!

Ne brini , to su ti sad hibridne generacije

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

hvala vam mamice na odgovorima. ne niska nije. 103 cm je jedna fina visina za trogodisnje dijete, a 18 kila ide uz to . a treba uzeti u obzir i da je curica. medjutim i ja te tabele dosta povrsno uzimam, ali onako kad je pogledam, pa vidim ostale trogodisnje curice iz vrtica oko nje...ma blago receno malo smijesno
    ma imate pravo. necu se vise brinuti.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    Dobrodošla!

Kad sam otvorila topic bila sam uvjerena da je problem u kilaži, a ne u visini jer mi se ona čini čak i niska prema današnjim prosjecima. Sve te tablice su rađene davno i uglavnom, ne za našu populaciju.
    Evo ti nešto za utjehu, gdje ima dosta budućih manekenki.
    hvala ti za link.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Pa po tome bi i moj dječak trebao biti div. Visok je bio prije dva mjeseca 106, a težak 17 kg. I uopće mi ne izgleda previsok, a poznajem i mlađe djece dosta više od njega (naravno i niže). Ima 3,5 godine.
    On je sa 17 mjeseci mao samo 78 cm.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja mislim da je tvoj sin za djecaka unutar norme, a i stariji je. malo sam gledala po neto, dobila par savjeta sa druge strane, i malo sam se smirila. nista posmatracemo, i vjerujem da ce biti sve u redu, odnosno da nije neki hormonalni disbalans.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne vidim problem
    sad sam malo pogledala prošlogodišnji kalendar, svaki mjesec zapišem kile, a visinu nisam tako redovito
    uglavnom nemam zapisano 3 god i 1 mj , al imam zapisanu visinu moje curke s 2 godine i 11 mjeseci - 102cm, i 16.3 kg
    sada ima 4.5 godine i 116cm i 20 kg
    visoka je, i mi smo, i ni njena pedijatrica ni ja ne smatramo to čudnim
    jedino ako je došlo do naglog rasta, ali 23 cm u 2 godine je ok u toj dobi

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

hvala vam svima. e sad sam se skroz smirila

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja vecu budalastinu odavno nisam cula.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma daj, Lea ima oko 100 cm i po tim krivuljama bi trebala biti na nekim visokim percentilama - a svaka curica njene dobi je viša od nje. Kad je išla u vrtić bila je kao mala beba prema drugim trogodišnjakinjama.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Poli prvotno napisa
    Ja vecu budalastinu odavno nisam cula.
    doktorica fakat nije panicarila, i rekla je da je najvjerovatnije sve u redu, da ima nagli rast koji ce stagnirati. i na moje pitanje, sta ako ne...objasnila mi je sta se moze koristiti i kakve metode postoje. nije nikad rekla da ce se to morati primjeniti na mojoj curici ali bi ipak da prati da nije slucajno kakav hormonalni disbalans.

pablic

Početno

mislim da stvarno nemaš razloga za brigu
    ja sam 159, mm 183, a Lucija je prije trećeg rođendana bila na 18 kg i 103 cm (sad se neko vrijeme -cca 2 mj- nismo ni vagali ni mjerili)
    na njoj se vidi da je iznad prosjeka za svoju dob i svi misle da je starija, ali meni je ovo prvi glas da bi to mogao biti problem, a ni pedijatrica nikada nije ni natuknula nešto u tom smjeru
    meni je veći "problem" što je dostigla starije klince od kojih smo nasljeđivali robicu, pa kad oni prerastu i njoj je malo
    uglavnom ona je od rođenja bila veća beba (3950) i ja ni ne primjećujem neke skokove u rastu

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moja Emina za mjesec dana puni 3 godine, visoka je 100 cm i teška 16 kg. Niko nije spominjao ništa u vezi toga. Uvijek je bila iznad prosjeka. Ja 166-167cm, muž 192cm.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Dobrodošla!

Kad sam otvorila topic bila sam uvjerena da je problem u kilaži, a ne u visini jer mi se ona čini čak i niska prema današnjim prosjecima. Sve te tablice su rađene davno i uglavnom, ne za našu populaciju. Evo ti nešto za utjehu, gdje ima dosta budućih manekenki.
    Oprosti Bibai, ali zašto si ovo:
    A koliki ste vi? Ako prati svoju krivulju rasta (npr 5. centila za dob) nije zabrinjavajuće.

Mene više smeta što je moj malac ispod 50 centile, a ni ja ni MM nismo baš sićušni.]
    napisala na drugom topicu, ako su tabele nevazne i zastarjele ?? :?

Znači, ti se s pravom brineš jer je tvoje dijete ispod 50 centile, ali se ova mama ne treba zabrinjavati zato jer je njena curica iznad 97 ??

Inače, pretjerani rast bi mogao biti problem za zgobove, jer trogodišnjaci bas ne rastu tako rapidno kao bebe, pa pobogu kad bi tako rasli koliki bi bili do kraja puberteta ?!

Da, znam da će mi sad neke pripadnice plemena krv piti....

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kakav pretjerani rast?
    u 2 godine 23 cm je dosta, ali nije niš zabrinjavajuće za tu dob

mislim da se bibai ne zabrinjava, jer nema ni zašto, Leo je krasan
    mislim da je to rečeno u kontekstu neka djeca su veća pa se roditelji brinu, neka manja pa se opet brinu, uglavnom mi stalno oko nečega bespotrebno brinemo

krv ne pijem ,a i nisam član plemena

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    kakav pretjerani rast?
    u 2 godine 23 cm je dosta, ali nije niš zabrinjavajuće za tu dob

mislim da se bibai ne zabrinjava, jer nema ni zašto, Leo je krasan
    mislim da je to rečeno u kontekstu neka djeca su veća pa se roditelji brinu, neka manja pa se opet brinu, uglavnom mi stalno oko nečega bespotrebno brinemo

krv ne pijem ,a i nisam član plemena
    Samo jedan detaljčić s jednog drugog portala, citiram:"Centilne krivulje rasta osobito su pogodne za dugoročno praćenje razvoja djeteta. Djeca nakon druge godine života uglavnom slijede svoje centilne krivulje visine (i težine). Kada god mjerenja ukažu na pomicanje izvan prvobitne centilne krivulje, valja pomisliti na mogućnost postojanja ozbiljnijeg zdravstvenoga problema.

Naravno da većini velike/male djece nije ništa, ali valja znati da postoji i mogućnost da nešto nije u redu.

Da, ti najbolje znaš šta je Bibai mislila, i naravno ona će to,sigurna sam i potvrditi.....

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Iskreno da vam kazem meni je drago da mi je doktorica spomenula moguci problem. kazem MOGUCI, a da to nije olako uzela i rekla ma hajde i onaj mali je bio visok, a tek ona mala. Rekla je da se SVA djeca koja predju 97 percentilu (nije bitno visinom ili tezinom) trebaju posmatrati. Drugo je genetika, a drugo je ako je kakav hormonalni disbalans.I naravno treba voditi racuna o zglobovima i njihovom opterecenju. I ja se kao mama slazem da to posmatramo, i slazem se ako joj bude trebalo nekada prepisati hormonalnu terapiju da to i uradimo. I ponavljam rekla da nema razloga za paniku, da samo hoce da prati razvoj i rast, i AKO bude potrebe u predpubertetu napraviti pretrage, a za pilule je rekla da bi ih onda pocela piti na pocetku puberteta ( malo ranije nego sto bi joj i inace trebale ) meni se nije nista ucinilo drasticno u tim njenim mjerama "usporavanja " rasta. pa prepisuju pilule i curicama koje imaju problema sa aknama. u pitanju je predpubertetski-pubertetski period.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mondu ne znam što bibiai misli, ali ja mislim da je ovo krenulo u krivom smijeru i da bi se ti malo svađala, a meni se ne svađa

tu je važan podatak kojega sam ja previdjela ,ili ga gumeni medo nije iznjela, kad je bio taj prethodni pregled od kojeg je cura narasla 13cm i koja je bila njena dosadašnja percentilna krivulja
    ako je ona do sad vozila po 50-toj ili čak nižoj onda je oprez i praćenje potrebno i eventualna intervencija ukoliko bi to nastavilo tendenciju prelaska na sve više percentile
    ukoliko je ta 97-a njena percentila po kojoj ona stalno ide mislim da je sve ok

moja curka je uvijek po visini iznad 95-te percentile tako da se ja ne zabrinjavam
    MM je 185, ja 182 i ne očekujemo malo dijete

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

prosli pregled je bio prije nesto manje od godinu dana (oko 11 mjeseci), tada se kretala na krivulji oko 80 percentila. sa godinu dana je imala 79 cm, ne mogu se sjetiti koja je tad to bila percentila.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Mondu ne znam što bibiai misli, ali ja mislim da je ovo krenulo u krivom smijeru i da bi se ti malo svađala, a meni se ne svađa
    Mislim da si nešto krivo procijenila, nemam pojma zašto bi se ja s bilo kim ovdje svađala :?

ukoliko je ta 97-a njena percentila po kojoj ona stalno ide mislim da je sve ok

Gumeni medo
    je lijepo napisala da je njena pedijatrica rekla da se SVA djeca koja pređu 97 trebaju promatrati...tako da nemam ništa za dodati.

Pozdav mami gumeni medo !

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ppzdrav i tebi

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mondu prvotno napisa
    Gumeni medo[/b] je lijepo napisala da je njena pedijatrica rekla da se SVA djeca koja pređu 97 trebaju promatrati...tako da nemam ništa za dodati.
    !
    ja imam, jer moja ne smatra, samo pogleda MM i mene i kaže "to je to"

a javljale su se i druge mame s tako visokom djecom i nitko nije bio upozoravan

mislim da je predijatrica reagirala zbog skoka s 80. na 97. percentilu, a ne zbog 97. percentile kao takve, kao što sam i prije napisala problem je ako se izlazi puno iz okvira svoje percentile
    odnosno ne mora bit problem, može se raditi samo o skoku u rastu, ali treba pratiti

Da, ti najbolje znaš šta je Bibai mislila, i naravno ona će to,sigurna sam i potvrditi.....
    pa meni ovo malo vuče na prepucavanje, ali ako sam falila

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

[
    a javljale su se i druge mame s tako visokom djecom i nitko nije bio upozoravan
    Ajd do kraja ću izbanalizirati, a zašto uopće postoje te tabele ?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pitanje je vjerovatno upućeno meni, a ja ne mislm banalizirati, a ti samo daj

te krivulje su napravljene na osnovu podataka velikog broja zdrave djece
    iz cijelog svijeta
    pa se tjelesna visina i težina djeteta uspoređuje s mjerama iz krivulje

ali zna se da su neki narodi prosječno viši od ostalih
    ne mogu se jednako primjenjivati na npr. talijane s juga i na dinaride

http://www.who.int/childgrowth/stand...irls_p_0_6.pdf
    u ovoj tablici su krivulje težine novorođenčadi od 0-6 mj i vidi se koja je prosječna porođajna težina

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20...a-prilog01.asp
    u ovom novinskom članku vidi se da bi po toj tablici mnoga djeca u šibeniku morala bit promatrana jer poprilično odstupaju

a 97. percentila znači da je 3% djece te dobi više i da je to još uvijek u okvirima, da je znatno iznad nje bilo bi zabrinjavajuće

ponavljam, pretpostavljam da je pedijatricu više na komentar potakao prelaz s 80. na 97. percentilu nego sama percentila

ako te još što zanima i ako ti mogu pomoći stojim ti na raspolaganju

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

samo da dodam da je presla preko 97 percentile, ne znam tacno koliko . sad vi nastavite..

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Dobrodošla!

Kad sam otvorila topic bila sam uvjerena da je problem u kilaži, a ne u visini jer mi se ona čini čak i niska prema današnjim prosjecima. Sve te tablice su rađene davno i uglavnom, ne za našu populaciju. Evo ti nešto za utjehu, gdje ima dosta budućih manekenki.
    Oprosti Bibai, ali zašto si ovo:
    A koliki ste vi? Ako prati svoju krivulju rasta (npr 5. centila za dob) nije zabrinjavajuće.

Mene više smeta što je moj malac ispod 50 centile, a ni ja ni MM nismo baš sićušni.]
    napisala na drugom topicu, ako su tabele nevazne i zastarjele ?? :?

Znači, ti se s pravom brineš jer je tvoje dijete ispod 50 centile, ali se ova mama ne treba zabrinjavati zato jer je njena curica iznad 97 ??

Mogu ja ?

Mene ne zabrinjava što je moj malac ispod 50 centile u zdravstvenom, već estetskom smislu . Ja bih voljela da dosegne barem 190 cm, eto.
    Stekla sam dojam da se mama- gumeni medo zabrinjava iz drugih razloga.

iva_777 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Evo da vam se i mi ubacimo iako još nemamo tri godine. Dakle Jana ima 2 godine i 8 mjeseci. Visoka je 105, ima 15 kg i nogu broj 24/25

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

hajde bar sto se tice nogu smo vas presisali. mi imamo 27.
    ne brinem se iz estetskog razloga, mada priznam da mi ne bi bilo bas drago da bude curica visoka 190 recimo, ali ono sto me najvise brine da nije kakav poremecaj u pitanju. ali vidim da ima dosta velike djece, pa sam malo smirenija. hvala svima

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

SA 2.5GOD JE IMAO 18KG A SADA SA 3GOD 20KG I NE ZANEMARUJE ME TO.MOŽDA SU GENI JER U OBITELJI SVI JAKI I VISOKI.ZDRAV JE I NEKA SAMO RASTE.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •