Evo ja sam jedna od skroz novih na ovom forumu. Pozdrav svim mamicama i evo odmah krecem sa "problemima"![]()
Naime ja sam jucer bila sa svojom curicom na redovnom sistematskom pregledu. Ima tacno tri godine i jedan mjesec. Visoka je 103 cm i teska 18 kila. Odmah da vam kazem da imam super pedijatricu, koja nikad bez razloga ne pravi paniku, koja se bas posveti i mami i djetetu, pamti sve, ispitala me i neke stvari za stariju curicu koja i nije bila tu (oko nekih tikova sto je imala), postuje individualni razvoj djeteta, "napada" me kad sam rekla da mala zna samo jednu boju, kao sta hocete vise, i ne treba ni tu jednu znati ako nece, to je relevantno sa 4 godine, i tako. Hocu da kazem da je totalno cool i jako kompetentna doktorica. I u glavnom za visinu djeteta mi rece da je van gornje norme, kao knap preko 97 percentile i da zeli da to posmatra i od sad kontrole svaka tri mjeseca. Ispitivala me da li nam je neko u porodici bas visok (ja 165, muz 186), cak i nekoliko generacija nazad. Kaze da sad nije problem, moze se desiti da ce ovaj nagli rast stati (u dvije godine je narasla 23 cm), od proslog pregleda 13cm. Kaze ako ne stane, onda u predpubertetu ce se napraviti nekakve pretrage da se vidi zrelost kostiju, i ako ta pretraga pokaze da ce i dalje dosta rasti, postoje lijekovi (kaze cak i antibebi pilule ) koje bi taj rast suzbile, odnosno usporile i onda se nasalila kao jer sigurno ne zelite dijete visoko dva i deset.Znam ima jos vremena, znam da dizem paniku bez razloga, znam da ovo jos nista ne znaci...ali eto opet se malo brinem. Kad stane pored skoro tri godine straije sestre, skoro iste (ova jedva 112 cm- ona sad opet pa pomala), a broj cipela im isti ili pola broja razlike
Hajde utjesite me i recite da ste i vi imali dzinove od djece i da su sad "normalne" visine.![]()