Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: dojiti na samo jednu ciku?

Lulu avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno dojiti na samo jednu ciku?

Dojim skoro 11 mjeseci. Od samog početka nije išlo najbolje. Mlijeko je krenulo tek osmi dan, dijete je vrištalo gladno dok mu nismo dali formulu, pa ragade, pa nakon dva tjedna prvi ostanak u bolnici zbog mastitisa i 20000 leukocita. Izdajanje u rodilištu, antibiotici, infuzije, teške reakcije djeteta na antibiotike, ponovni prelazak na formulu dok ne popijem lijekove, ponovno vraćanje na sisu (nakon toga više nisam prestajala dojiti) itd itd. Onda je došao drugi mastitis. Pa je onda došao treći pa četvrti pa sam prestala brojati. Nekada s temperaturom, nekada samo zastoj. Unazad par mjeseci imam velike zastoje prosječno dva do tri puta mjesečno, a nekada i češće. Namirišem ga u samom startu, odmah se bacam na masažu, tople obloge, izdajalicu, dijete vrtim na sisi u svim smjerovima, stavljam kupus. Nekad zastoj sredim odmah na početku, a nekada se dogodi da mislim da je stvar riješena pa se ujutro probudim s ogromnom zaštopanom dojkom. Blago je reći da sam umorna ko pas od toga. Naravno, uvijek mi u glavu doleti savjet da prestanem dojiti, zašto se mučim, mali je dovoljno velik da se skine sa sise… No svaki put nakon mastitsa ja sam još odlučnija da ću dojiti dokle god će on to željeti.
    E pa pitanje: s obzirom da se stvar uvijek dešava na istoj dojci, može li se ikako zaustaviti proizvodnja mlijeka u njoj, jednostavno je staviti van funkcije, a dojenje kompletno prebaciti na drugu? I kako to napraviti?

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Re: dojiti na samo jednu ciku?

Citiraj Lulu prvotno napisa
    E pa pitanje: s obzirom da se stvar uvijek dešava na istoj dojci, može li se ikako zaustaviti proizvodnja mlijeka u njoj, jednostavno je staviti van funkcije, a dojenje kompletno prebaciti na drugu? I kako to napraviti?
    Bojim se da ne. Kako hormonima reći da stimuliraju jednu, a drugu dojku bojkotiraju? :/

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

može

meni je jedna isto bila "problematična", pa sam se ja trudila i forsala, ali smo onda s vremenom, što zbog njegovog negodovanja, što zbog komocije prešli samo na jednu. evo, već punih sedam mjeseci samo na jednoj cici.

10kg smo odavno prešli, pa sad zaključi da li je dovoljno

u ovoj koju ne koristimo još uvijek ima malo mlijeka, ali problema (kuc, kuc, kuc) nikakvih.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nije neka informacija, ali Maja iz divasica (sad me ubi al nemrem se sjetiti prezimena) je tak dojila, iz istog razloga. Po savjetu... Isuse kak mi je mozak spržen... po savjetu po savjetu po savjetu.................

dr. Stanojevića!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I mi praktički od pocetka dojimo samo na jednoj jer drugu nikako nije htio (valjda jer mi je na drugoj nikakva bradavica). Super napreduje i nikada nikakvih problema.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja beba takodje slabije hoce lijevu, ali ja nemam pojma zasto :?

Lulu avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

super, znači može se.
    ali kako doći do tog stanja? to mi se čini mission impossible. inače forsiram drugu, "zdravu" dojku, no onda dođe dan sa zastojem pa mi je klinjo cijeli dan prištekan, a još masiranje i izdajalica pa redovito nabildam proizvodnju. i tako svaki drugi (ili svaki ) tjedan.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nije to tako problematično...
    forsiraj onu koju želiš "zadržati", a prorijedi podoje na toj problematičnoj. kad se napuni, samo malo izdoji, da popusti napetost.
    i tako će se vrlo brzo proizvodnja prebaciti na onu drugu.
    (isto kao i sa bubrezima, kad jedan zakaže, drugi preuzima funkciju oba)

samo pazi da te ne zadesi mastitis u tom prijelaznom razdoblju, nikada nemoj dopustiti da se dojka jako prepuni.
    radije neka taj prijelaz traje desetak dana dulje.
    sretno!

Lulu avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

hvala.
    potrudit ću se tako napravit.

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

može se, ja živi primjer, zastoj od prvog dana, "sredila sam je" stalnim oblozima od kupusa, sira, krumpira i što se već našlo u frižideru dakle potpuno bez izdajanja!! imala sam malu temp. par dana... I tako smo mi samo na jednoj ciki dobili 1400 g u prvih mjesec dana :D U prijašnjem dojenju sam također zasušila tu dotičnu, ali bez problema jer je kćer imala već skoro 2 godine pa je malo cikila...

dambo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sad sam pročitala jer nisam prije kužila po naslovu o čemu je riječ.

A ako su zastoji šaltaju s jedne na drugu? Da instaliram treću?

To se okušavam smijati na svoj račun

mama Jelena, što sve ovo nabrojeno smanjuje proizvodnju?

Lulu avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

joj kako je lakše kad čujem da ima takvih slučajeva. čim se izvučem iz zastoja krečem! momentalno proizvodim ko osrednja mljekara. :/
    dambo, znam da kupus smanjuje proizvodnju. za ostalo nisam čula.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mi smo dojili jednu godinu obje,a drugu godinu samo desnu i to bez IKAKVIH problema

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kupus smanjuje laktaciju, a hladni oblozi ublažavaju upalu (vrućinu)

prije su ljudi stavljali hladan kravlji sir na čelo kad je netko imao temperaturu.
    mi danas odemo u dm i kupimo onaj gel koji držimo u hladnjaku.
    ni sa čim ne možeš pogriješiti.
    ali, ako držiš kupus, paziš da ga ne držiš duže od ukupno 8 sati.
    osim u slučaju da želiš zaustaviti laktaciju.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

meni je pomagala masaža hladnim maslinovim uljem,ali tako da se baš razradi žljedano tkivo u grudima.
    To je recept moje nane i meni je pomogao.
    Jako je bitno da ruke budu hladne i ulje hladno(ja sam stavljala malo u zamrzivač :/)

btw.ovo mi je pomagalo i kod prvih ragada,ali smo brzo skontali položaj i onda je sve bilo OK

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Hm, mislim da LULU i želi zasušiti jednu stranu, dakle mogla bi stalno stavljati kupus ako on zaustavlja laktaciju???
    Baš sam se pitala zašto se ne smije stavljati dulje od 8 sati, ja sam ga stavljala koliko god sam mogla, čak i ribala jer nisam prvo skužila kako se stavlja u listu pa je vjerojatno imao i jače djelovanje...

Da, mislim da mi je mama preporučila sir zbog smanjenja temperature...Stavljala sam i razne zamrznute paketiće iz frizera da se snizi temperatura (preko sloja tkanine narvno) - poznato je da se paketići smrznutog graška stavljaju na ozljede

A krumpir :?
    Stavljala sam i peršin po preporuci isto tako...

dambo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Kako peršin? Nasjeckan?

Krumpir izvlači temperaturu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni se manjivanje na jednoj strani dogodilo postupno i nije mi trebalo ama bas nista za zaustavljanje laktacije na toj strani. oddojila sam dvojicu na desnoj, od toga drugoga tri godine. s prvim sam se natezala, pokusavala stimulirati jednako odnosno drugu cak vise, odustala tek zadnjih mjeseci dojenja. s drugim sam odustala nakon nekih tri mjeseca. jos sam tu i tamo nudila u snu, ali s vremenom je bradavica postala osjetljiva jer je u pauzama zaboravila kakav je to :shock: vakuum pa vise nisam mogla ni probati kad je desna dobila soor i ragade uuuuuuuuh kad se sjetim

a ako vas brine razlika u velicini, sad su posve iste.

jos nesto treba znati: nakon nekog vremena nedojenja mlijeko skroz promijeni i boju i okus. postane tamnije i slano. pa ako se predomislite i pozelite ipak vratiti laktaciju na toj strani, nemojte ni slucajno nuditi tu dojku dok se ne uspostavi kakva-takva proizvodnja odnosno mlijeko postane opet normalnog okusa. da se beba ne usokira

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: dojiti na samo jednu ciku?

Citiraj Lukina mamma prvotno napisa
    Citiraj Lulu prvotno napisa
    Bojim se da ne. Kako hormonima reći da stimuliraju jednu, a drugu dojku bojkotiraju? :/
    ponuda=potraznja
    koliko mlijeka van, toliko se napravi.
    pa ako se jedna ne prazni, ni ne puni se

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

A je li moguće se nakon 2-3 tjedna vratiti na drugu siku i nastaviti dojiti? Ja već 1 tjedan dajem samo jednu dok mi druga se ne zaliječi! pa tako planiram prebaciti opet.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Franciska, zasto je ne izdajas?

mislim, nece mlijeko nestati za dva tjedna, ali ce biti teze "nabildati" je kasnije.
    zasto ne izdajas iz nje da odrzis produkciju barem na nekom nivou?
    i zar nije doslo do zastoja kod tako naglog prekida?

(sorry, ne mogu se sjetiti razloga zasto si prestala tj. zasto ju lijecis)

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Zaboravila sam napisati da je izdajam svakodnevno i dajem malcu i to da papi! izdojim nekih 200-300 ml na dan iz nje!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

super!!!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Prestajem dojiti na desnu dojku Privremeno. Imam groznu ragadu, svakim danom je sve gora i veća i šira.....

Dok se ne oporavi planiram izdajati, ručno, jer mislim da bi me s izdajalicom bolilo.

Dakle, izdajam čim više? Kolko god ide?

Lulu avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ajoj paulita, baš mi je žao što te to snašlo. nekako mislim, ako ćeš kad prođe ragada nastaviti dojiti na obje dojke, onda tu dojku obavezno izdajaj. ja ne bih do kraja nego, ajmo to tako reć, do pola. i ne bih se vodila nekom satnicom nego kad osjetiš da je puna onda izdoji. mlijeko ti sigurno neće nestat preko noći, a ako se i smanji proizvodnja sigurna sam da će je L ponovo povećati kad počne papati na obje cike.
    držim fige da prođe što prije.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja imam problema sa stavljanjem na prsa. Lijevu prihvati (ne uvijek), desnu nikako (bradavica je puno više uvučenija). U rodilištu su mi sestre pomagale stavljanje na desnu, neki puta ni njima nije uspjelo pa smo se prešaltavali na lijevu.
    Sad tu desnu izdajam, lijevu nudim. Nadam se da ću izdajanjem održati mlijeko i malo izvući bradavicu. Izdojim zasad do 100 ml po obroku. Ali mi dugo traje izdajanje (imam samo jedan mlaz).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Matilda, a jesi li probala staviti ga na onu koju vise voli za pocetak, pa nakon par gutljaja ga u istom polozaju prebaciti na drugu? kuzis kaj mislim, onako ga skliznuti na ruci, pa u stavu nogometne lopte...? eventualno prije toga malo izvuci bradavicu

i ja sam imala poteskoca s drugim malcem, Bogu hvala na Stanojevicu, on uspio u bolnici, pa sam poslije znala kako.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam.
    Ova desna mi je totalna koma. Kad uhvatim dojku, ima on toga dosta za staviti u usta, a ne otvori ih baš širom, on povuče, a ja osjetim umjesto da se ispupči, uvuče se natrag i bebač je pusti.
    Totalno sam ljuta na nju, stavljanje na prsa nam traje po pola sata, onda se iznerviram (a to mi baš i nije potrebno), plače on, plačem ja. Ajd da nam uspije nakon tih pola sata, ja se sva preznojim, bebač mi od plakanja i umora već na pol spava. Pravi kaos s tom desnom.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

imas one sesirice s rupom u sredini, mozes ih nositi izmedju podoja tako da bradavica ostane ispupcena i kad ih skines brzo ponuditi bebi

ne znam koliko su ti bradavice uvucene, bitno je da beba kad hvata dojku uhvati areolu "iza" uvucenog dijela (ne znam je li me kuzis?)

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

NAtašaM,
    kako će bradavica ostati ispupčena u šeširiću između podoja ako nema vakuma da je povuče u šeširić?!?

Ja sam htjela reć da osim što me dojenje na jednu stranu počelo fizički ubijati - bole leđa i ruka na kojoj spavam, i mala se "zaležala" pa drži glavu stalno na lijevo...

Odlučila sam po noći dojiti tako da joj ležim sa njene desne strane i dajem tu desnu cicu...

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kupili smo šeširiće, ne pomažu nam. On slabo povuče, ostane mu šeširić u ustima bez bradavice.
    Stvar je u tome što su bradavica i areola prevelika masa za njegova mala usta (ja sam E size 8).
    Što se više izdajam, to je sve manje mlijeka. Mislim da ću presušiti. To nije to.

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

A jel koristiš izdajalicu ili ručni rad?
    Čini mi se da je bio topic kako je električna izdajalica zakon... I onda ne zasušiš i možeš to davati bebi - ipak je to tvoje mlijeko!

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

NAtašaM,
    kako će bradavica ostati ispupčena u šeširiću između podoja ako nema vakuma da je povuče u šeširić?!?
    Izvuces je prstima i provuces bradavicu kroz rupu.
    To ustvari nisu sesirici, nego sesirici s rupom.
    Znaci, umjesto onog dijela koji pokriva bradavicu imaju rupu.

Inace, Matilda, stvar ce se srediti i s vremenom kad bebina usta budu dovoljno velika da obuhvate areolu iza dijela u koji je uvucena bradavica. Do tada ces morati nekako sama izvlaciti prstima ili pomocnim sredstvima (sesirici, niplete) ili se izdajati i davati izdojeno.

Mislim da vrijedi pokusati s izvlacenjem, ima dosta mama kojima to pomogne. Ako ne ide, uvijek ti ostaje izdajanje (u tom slucaju prouci alternativne metode hranjenja).

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Izdajam se (kršitelj koda)ovom izdajalicom. Bitno mi je da održim mlijeko. Spor je sisač, više se igra nego što cica. Ne zna ni flašu prihvatiti. I s njom se igra. I ne vuče. A gladan ko vuk. Nadam se da će s vremenom biti bolje.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Sprica i finger feeding?
    Stavis bebi prst u usta tako da je nokat prema jeziku, a jagodicom dotaknes dio izmedju tvrdog i mekog nepca. Beba bi onda trebala obuhvatiti jezikom prst i poceti sisati.
    Kad beba sisa, spricom u kut usana ustrcas malo mlijeka. Dok ne sisa - nista.

Ili da probas sa salicom?

Hranjenje bocicom je najlosiji izbor za tehniku sisanja, a svejedno traje dugo (ako se pravilno hrani) koliko i bilo koja druga tehnika.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •