Evo opet mene, samo što ovaj put nije nikakva dilema ili strah, nego mi trebaju ideje, savjeti i iskustva...
Pisala sam već o tome kako se Kaleb zaletava iz parka na cestu, ne želi davati ruku, juri posvuda... Zatim se prije neka dva mjeseca dogodio neočekivani obrat - naša inzistiranja urodila su plodom i Kaleb je počeo davati ruku za prelazak ceste i općenito u šetnji izvan parka, surađivati, skroz smo prestali koristiti kolica... Bilo je fenomenalno, usudila sam se s njim ići vlakom u Zg, landrati okolo...
Prije neka 2-3 tjedna se razbolio i onda nismo išli van par dana. Nakon toga je nastupio kaos koji traje sad već sigurno 2 tjedna i polako i sustavno ubija u meni volju da izađem s njim van.
Dakle, imamo 3 opcije izlaska, redom ću ih opisati:
1. Izlazak pješke - hoće se kretati u suprotnom smjeru od onog kamo moramo ići, ne želi na ruke (vrišti), ne želi dati ruku ni u kom slučaju, pa ni preko ceste (jučer se treći put bacio na pod kad smo prelazili cestu. Uopće vam ne želim opisivati kakva je to scena i koliko je to opasno, jer znate i sami). Počne se derati i promptno se baca na pod. Ja ga u tim slučajevima na silu uzimam na ruke (ne mogu ga ostaviti da leži na cesti, ako nismo na cesti, ostavim ga ili odmah idemo doma) gdje se nastavlja batrgati i derati. Pakao.
2. Izlazak u kolicima - već nakon 2 minute počne inzistirati da ga izvadim. Ako ga izvadim, ponavlja se scenarij opisan u situaciji 1, s tim da još uz sve imam i ta kolica za manevrirati, što čini situaciju dodatno opasnom. Ako ga ostavim u kolicima urla, baca se, vrišti, krokodilske suze.
3. Izlazak u marami - odmah traži da ga izvadim, kao i u kolicima.
Došlo je do toga da izbjegavam izlaske (a voli ići van) ili se motamo oko kuće... Ili stvarno odemo do parka ili tour de selo, ali to bude xy incidentnih situacija koje mi trenutačno šalju želučanu kiselinu u nozdrve...
Razgovor, uvjeravanja, pregovaranja, pokazivanja druge djece koja daju ruku, molbe, "ja želim", ignoriranje, povratak doma... NIŠTA ne pali.
Ništa ne bih rekla da nismo već bili u toj divnoj, idiličnoj fazi šetanja za ručicu... Čak je gledao da idemo na zebru.Ovo sad je mučenje, a ne šetnja.
:?