Slazem se da nekad treba odmah reagirati. Ali, mislim da i tako mala djeca nekad dobro reagiraju na objasnjavanje. Ok, nekad objasnjavanje urodi plodom tek nakon petnaest minuta....Valjda sve ovisi o procjeni roditelja u kakvom je stanju dijete, momentalnoj zivcanosti ili nezivcanosti roditelja, o situaciji itd.
Meni se nekad znalo desiti da npr. idem s njih dvije van...onako u neobaveznu setnju.Dodjemo do ceste, Jasena neda ruku. Onda joj objasnjavam sto, kako i zasto...pa pokazujem zeleno svjetlo na semaforu koje se upali kad smijemo prijeci cestu, milion cuda. I poslusa.
Ali nekad se znalo desavati da sta god napravim krivo je i tu nista ne bi upalilo nego momentalno uzimanje i odnosenje ili stavljanje u kolica.
Sjecam se jedne scene od prije par mjeseci. Vani nevrijeme; kisa lije u potocima, vjetar bjesni. Muz radi i nije bilo nikakve sanse da on ode po Zorku u vrtic. Znaci, vracamo se doma i dolazimo do ceste, ona nece dati ruku. E da, a prije toga nije htjela biti u kolicima pa sam je kao pustila da malo seta. I sta se desava...Ja jednom rukom guram kolica za koja se drzi Zorka, drugom rukom vodim Jasenu, vjetar divlja, ne vidim prst pred nosom od kise. I nakon pregovaranja zgrabim ja nju za ruku, krenemo preko ceste, i tu je mlada dama odlucila nasred ceste da cucne. Ni tamo ni vamo. Vjetar nosi kolica, Zorka place, ja se trudim kolica zadrzati i nju nekako dovuci do trotorara. To je bio totalni kaos. Kad smo napokon presli cestu, doslovno sam se tresla od muke. Odmah sam je stavila u kolica i scenarij dalje poznat: plakala je sve do zgrade, kad smo stigli pred zgradu zaspala je u kolicima.
A zna prirediti i dobar test za zivce. Neki dan izlazimo van. I kao prvo ce ona obuci rukavice pa sve ostalo. ´Navukla je jednu rukavicu, onda se predomislila pa navukla cizme, nakon toga kapu, pa jos jednu rukavicu. Onda je obukla jaknu i tu skontala da ne moze zatvoriti patent dok ima rukavice na sebi. I muz joj objasnjava da nece moci tako, pita treba li joj pomoci....i pokusava on tako i onda ko za vraga napomene da se rukavice zadnje oblace. I tu ona odluci biti dobro dijete, skine sve sto je do tada obukla kako bi poslusala tatu i navukla rukavice tek na kraju. :/
Uvijek se Jasenu ceka jer ona mora i hoce sve sama, uvijek je plac kad nije ona kako ona hoce. I hajde sto je plac, nego sto ona mjesecima oko jednih te istih stvari pokusava progurati svoju volju.
OTkad se Jelena rodila, ona uvijek spava u sredini tako da moze biti kod mene. I sinoc je Zorka htjela da ona jednom spava kod mene. Kad eto Jasene sva vazna, smije se i euforicno kaze: veceras JAAAAA spavam u srediniii!!!!Mislim ono, tko je svo ovo vrijeme spavao u sredini, haloooo????? I naravno da je plakala sve dok nije zaspala. Plakala je blaga rijec za to. Eto toliko.