Nedavno sam preletjela neki od članaka u jednom od onih bestijalnih časopisa o bebama koji cijele slomove i lomove oko novog majčinstva svodi na jednostavnu računicu: nađite vremena za sebe. A sve dekorirano šarenim glupavim reklamama i idiotskim reklamnim tekstovima ni o čemu (ljuta sam jer sam zavirila i u neke američke časopise o tim temama - pa to je čisti užas!!!)
Nisam o tome razmišljala; nekako mi je to jasno jer za sve treba nać vremena inače bi mogli cijele dane samo rintat ili ležat pred tv-om, ali od prije neki dan me to počelo kopkat.
Pomoglo je i to što me frendica (bez djece, single, menađerica) oprala iz čista mira da kad ću dobit bebu promijenit ću se i neće to biti više to, beba će mi postat centar svijeta i nigdje neću ići iz kuće i tako. I sve to tonom predbacivanja i nekog kao prijezira. Osjećala sam se fakat jadno.
I onda mi se sklopilo u glavi kako banalan savjet nađi vremena za sebe znači jednako nerazumijevanje i plitkost u pogledu roditeljstva kao i ono optuživanje da više ništa neće biti isto. Mislim da nakon rođenja djeteta nije problem možda naći vrijeme za sebe - koliko naći tu novu sebe, nekoga tko je postao majka nekome drugome. Već sada su mi prioriteti promijenjeni, a mogu misliti da će moj mali mišonja još više uzdrmati sustav vrijednosti, i moj i onaj moga muža. Kao da se ta ajmo reć drama može nadvladati odlaskom na aerobic jednom tjedno, kao što takvi časopisi stalno sugeriraju. Ili kao da je to ne znam kakva tragedija ako netko s kim si bezbrižno pio, bježao s nastave i sl. odraslo i zrelo prihvati svoju novu ulogu roditelja, člana obitelji koja odgaja novog čovjeka i u skladu s time inkorporira nova iskustva i spoznaje u svoje ponašanje.
U biti mislim da je i taj članak i reakcija moje frendice izraz jednog te istog individualističkog nazora koji se grozi pomisli da ipak nismo nekakve elementarne čestice totalno jasnih rubova u odnosu na druge ljude. A to tako nije istina. I mislim da su obje reakcije neka vrsta potcjenjivanja roditeljstva i obiteljskoga života; spuštanja na banalnu razinu borbe za sat vremena aerobica ili nekog pretvaranja u dosadna čudovišta. Imam takvog partnera da uopće ne mogu zamisliti da bi mi bio problem naći vremena za sebe ili izaći ako to želim - zašto bih se vezala za nekog tko mi ne daje slobodu; pitanje je samo što ja želim i u kojem obliku, a izgleda da su te želje nekako na meti obaju tekstova.
Znam neke curke iz viših platnih razreda koje su se bez ikakvih sentimenata nakon par tjedana porodiljnog vratile na posao, zaposlile dadilje i to je to; i njihovo je gledanje na roditeljstvo tako sebično - nek ja imam djecu, dobro je imati djecu - a što to znači za dijete i kamo takav odgoj vodi neće nikad niti pomisliti.
Mediji i sustav nas prisiljava da razmišljamo o tome koji ćemo faks upisati, koji auto kupiti, koji modni izričaj furati ove sezone ali gotovo nigdje ne možemo biti suočeni sa izborom kakvi ćemo roditelji biti. Meni je to tako tužno... Usput, svi "savjetnici" drve oko hrane, pića, nekih materijalnih stvari - ja u životu nisam vidjela da netko daje savjet o tome kako prihvatiti sebe kao roditelja, kako se suočiti sa mogućim izborima u roditeljstvu... mislim na savjete o tome kako zauzeti neki dobar ispravan kurs. Svima su puna usta "daj mu", "ne daj mu", "pusti ga" ili slično - a bez neke perspektive i pitanja kamo sve to skupa vodi.
Eto, samo sam htjela podijeliti ta svoja kaotična razmišljanja...