Zvijezda,
Poznate su mi ponavljajuce aneuplodije kod parova s urednim karogramima (jer s velikom vjerojatnoscu pripadam toj grupi - izgubila sam 3 trudnoce - odumiranje ploda, kariogram ploda je napravljen treci puta i pokazao je trisomiju, a nasi kariogrami su uredni).

Tvrditi nakon jednog pobacaja, kao u tvom slucaju (ako sam dobro shvatila ti si imala 1 pobacaj), da je neki par sklon aneuplodijama mi se cini malo prerano i pretjerano jer se slucajne kromosomske greske znaju desiti (pa one su najcesci uzrok pobacaja), i jako je velika vjerojatnost da se nece ponoviti!

Da, postoje parovi skloniji tome da im se kromosomi dobro ne dijele (non-disjunction); pa cesce proizvode kromosomski abnormalne jajne stanice ili spermije -(ne kao rezultat translokacija ili neke druge greske u kromosomima) i to kao posljedicu ima pogresan broj kromosoma u embriju (moze se desiti manjak kromosoma - monosomija, visak kromosoma - trisomija....). Smatra se da razlozi mogu biti nasljedni ili inducirani s faktorima iz okoline, i kazu da danas jos uvijek nisu posve poznati mehanizmi koji to uzrokuju i jedino sto se sigurno zna je da rizik trisomija raste s dobi majke (tu sam!!!). Naletila sam na razne teze, pa se tako misli da neki od mogucih razloga mogu biti:
- gonadni mozaicizam koji povecava vjerojatnost kromosomske greske kod spermija,
- umanjena rezerva JS koja povecava rizik za pojavu kromosomske greske kod JS,
- varijacije u proteinima koji uticu na DNA methylation kod segregacije kromosoma za vrijeme meioze - cak se sumnja da su npr. polimorfizmi u genima ukljucenim u metabolizam folne kiseline i unos folne kiseline mogu uticati na vjerojatnost pojave trisomije 21 (Down), pa neki to jos povezuju s prekomjernim unosom kave (koliko sam citala u vezi kave su radjena neka ispitivanja no sigurna veza tu nije pronadjena)
- postoje izvjestaji da ako su nase majke bile izlozene nekim kemikalijama mi mozemo imati probleme s kromosomima u JS - npr. za to optuzuju izlozenost BPA-bisphenolu, a BPA ima u nasoj okolini u raznoraznim plasticnim smjesama, ambalazi za hranu i napitke, aditivima u prehrani... BPA optuzuju da ima uticaj slican hromonima i da izlozenost toj kemikaliji za vrijeme fetalnog razvoja utice na zenske spolne stanice u fetusu. No kako je to tzv. "grandmaternal" efekt - uticaj se ne vidi na prvoj generaciji (kod vlastite djece), nego tek na drugoj generaciji (kod unuka), pa sve skupa zahtijeva studije koje obuhvacaju vise generacija.

Pored svega kazu da su i kod ponavljajucih aneuplodija prognoze dobre - velike su sanse da slijedeci puta sve bude OK .
.
Neki prirodni nacini za poboljsanje kvalitete spolnih stanica, (a sto onda utice i na ovu diobu kromosoma): to smo dosta obradjivale na temi http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=3302
ukratko, dobro je:
- jesti hranu bogata proteinima i kvalitetnim masnocama, manje secera i ugljikohidrata,bez pusenja, bez alkohola i sa sto manje (najbolje bez) kofeina; voce i povrce su isto OK zbog antioksidansa, vlakana....
- po potrebi uzimati dodatke prehrani : Co-Enzyme Q-10, koji navodno pomaze nekim funkcijama na stanicnoj razini, pa antioksidansi: C, E, A, zinc, selen, pa B vitamini - folna kiselina, maticna mlijec, L-arginin za poboljsanje cirkulacije kroz jajnike...

Sretno cure