ako i imas uputnicu za kariogram, placa se 800,00 kn, znaci za tebe i muza 1.600.

bez uputnice je i skuplje. meni je doktorica odmah rekla neka si uplatimo dopunsko jer je tada potpuno besplatno, pa smo to i napravili.

rezultate sam cekala oko 2 mj, ali to nije pravilo nego su imali strasnu guzvu i jos mi se ispricavali oko toga. upbicajeno se ceka oko 3 tjedna.

a moj nalaz glasi:

u 2% (sorry, ne znam odakle mi 3%) stanica dobivena monosomija x (45,x). Vecina analiziranih stanica pokazala je normalan zenski kariotip. Zamijecena takoder anenplodija x kromosoma u nekoliko analiziranih stanica (trisomija, tetrasomija x).
Preporuca se napraviti atogenetsku obradu urina ili koze radi utvrdivanja ili iskljucivanja kromosomskog mozaicizma u drugim stanicnim linijama.

a koliko sam ja zabrinuta? ispocetka sam bila, iako ja to gledam da je ipak 98% ok, a nakon razgovora s doktoricom sam se jos vise smirila jer je ona sama rekla da pomalo sumnja u nalaz jer je uzorak krvi dosta dugo stajao, pa je moguce da pokazuje vece odstupanje nego sto inace je.

trebala sam ponoviti nalaz u 9. mj, ali nisam. nekako si mislim, ja necu odustati od IVF-a i sta mi onda znace postotci, da li je 1% ili 10% sanse za genetsku gresku. ako bude sumnjivo, napravit cu amniocentezu a do tada se necu opterecivati.