Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: kako naučiti puhati nos?

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno kako naučiti puhati nos?

Moja, inače vrlo pametna kćer ( o odgojenosti nećemo 8) ) ne zna sa 3,5 godine ispuhati nos! Zna se oblačiti i skidati (ovo skidanje je isto bolna tema jer obožava polugola trčati po stanu, nije čudo da joj nos curi)
    Samo uvlači u sebe i vrišti ako joj nos ne daj bože malo pocuri...
    Zna puhati na usta bez problema, ali ne želi me slušati kad joj objašanjavam za nos...
    danas sam pokušala taktiku da prvo puše ustima svoj prstić i da osjeti kako zrak ide po prstu, pa da tako pokuša i sa nosom, ali ništa, niti pokušaj... Možda bih trebala pokušati tu istu taktiku kada joj ne curi nos, tj kada nije uzrujana???

Neke druge ideje?

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja sam čula za onu 'vežbicu' kad im daš sitno sitno nacepkane papiriće koje trebaju oduvati duvanjem kroz nos. Mi smo se igrali jednom, jedan je bio slinav tad, drugi je delimično uspevao ali je sutradan i on proslinavio (lepota blizanaštva ). Naredni put sam se opet setila ovog kad su obojica proslinavili a onda zaboravila.

Ipak, Matija je pre nekoliko dana ipak nekako naučio kako se duva kroz nos pa sad šmrklje uredno istresamo u maramicu. Nemam blage veze kako je naučio, ja sam po tom pitanju bila neaktivna. Možda u vrtiću :/ Boris nema blagog pojma.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Moj mali ima 3g i 3mj. I danas je poćeo puhati nos kako treba (inaće je uvlaćio). Ja sam isto razmisljala kako da mu objasnim da puše pa je to upalilo tako: svaki put kad bi uvlaćio ja bi mu rekla "naopako" i upalilo je... :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajde, da smo i mi po nečem napredni. Ja sam mislila da svi znaju puhati nos već s godinu i pol, moj malac je to tad svladao.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ni ja svoga sa 3god ne mogu naučiti puhati nos,ali je zato nadaren sa kopanje zlata u nosu i još pokaže kaj iskopa tak da ti muka kad vidiš.

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mi smo isto onda napredniji po tom pitanju. Ima 17mj. i uredno puse u maramicu.
    A naucila ga tako, da svaki put kad je bio smrcav, ga pitam kako radi svinja, on bi namreskao nos i puhao unutra-van. Ja bi tad maramicu na nos i on je nekako s vremenom to povezao.
    Sad sam uzme maramicu i puse u nju.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja ih imam troje i sa svakim je bila druga prica. L je puhala tako tako, izvlacila sam dok je bila mala sa pumpicom, a onda je shvatila da moze i sama, nisam sigurna kada ali prosla je 3 godine. P i dan danas nezna ispuhati nos a ima 7 godina. Udahne i umjesto kroz nos zrak izađe najviše kroz usta. Jedino je F shvatio kako se puse, rano oko 1,5. Valjda neki klik u glavici da shvate kako se puše jer koliko god ja objašnjavala i trudila se uzalud.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Uf, ovjde smo i mi napredniji i ja sam malo ostala u čudu kad sam vidjela u kojoj dobnoj skupini je tema.
    A kak smo naučili. Pa samo sam mu pokazivala kak da puše kroz nos i tak je naučio, niš posebno.
    I sva sreća nije jedno od one djece koja rovare s prstičima o nosu. Možda zato jer je gadljiv

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    prstičima
    prstiĆima

tratincica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi takoder imamo problem..nikako da nauci ispuhat nosic...takoder inace u svemu ostalom napredan...mozda je nesto u datumu rodenja - on i Kimiko

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ni mi ne znamo ispuhati...samo rovariti

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: kako naučiti puhati nos?

Citiraj mama Jelena prvotno napisa
    Moja, inače vrlo pametna kćer ( o odgojenosti nećemo 8) ) ne zna sa 3,5 godine ispuhati nos!
    Moja nije znala do 4 8)

Isto sam tako bila zabrinuta, i razgovarala s tetama u vrtiću i onda me jedna teta utješila rekavši da njeno najmlađe dijete (treće) nije puhalo nos do 5. godine.

Poslije toga se ja više nisam uzrujavala i nisam isprobavala tehnike, a ona za mjesec dana sama propuhala

Pusti dijete da mu se napravi onaj klik, koji nam svima treba kad nešto učimo.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ma nije to nikakva panika..ako ne puse, ne puse, sta sad.
    mi smo imali problema sa bronhitisima i kasljem i nosom poprilicno pa smo silom prilika stalno bili sa maramicom na nosu.
    mislim da mu je proradilo u glavi negdje oko 2,5g kad sam napuhala obraze i stiskali smo zrak van kroz usta pa sam rekla da to isto proba tak da usta ostanu zatvorena, a da zrak pusti kroz nos
    i dandanas kad gleda crtic moram ga podsjetiti da puse kroz nos a ne usta (sam urla "MAMA, CUJI NOOOOOOS!" i uredno gleda crtic dalje dok ne dodje do kriticne faze kad obrise o prvo sto mu je pri ruci ukoliko mama ne uleti ranije sa maramicom)

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

moja cirica je tek sa četiri godine naučila puhati nos
    svašta smo pokušavali, ali tek kada je ona htjela to je i napravila

sada ima 5 i pol i strah ju je jako puhati jer joj balci uđu u usta ( za poludit )
    i opet rasprave i uvjeravanja da je bolje kada sve ispuše itd...
    eto da se upoznate i sa ovakvom situacijom (za nepovjerovat)

tenshi avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

moj sin nije htio puhati, tj. sva moja objasnjenja bila su popracena histericnim neproduktivnim puhanjem uz urlike ne mogu! pa kako! ne znam! blabla.

i onda nam se jednom zakomplicirala upala grla, proteglo se na skoro mjesec dana i ja sam ga pokusavala uvjeriti da mora puhati nos, da se tijelo mora procistiti, da zato to tako dugo traje jer ne zeli izbaciti bakterije iz sebe. i enivej, zavrsili smo s urtikarijom kao alergijom na klavocin na hitnoj gdje je doktoru obecao da ce puhati nos (nakon cega je uslijedilo pitanje doktora: "A neces me prevariti?" na sinovu sutnju je rekao "a hoces me samo malo prevariti?" sto je sinu bilo jako smijesno i sipmaticno), tako da sam ga ja neko vrijeme kad smo trebali puhati nos podsjecala na obecanje doktoru da ce ga samo malo prevariti i on bi se na to nasmijao i pokusao opet puhati i s vremenom se desio klik i prestalo je histeriziranje.

sad isto ne voli puhati, ali barem ZNA puhati. uglavnom, mislim da je naucio tek negdje s 5 godina.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Nas ima 4.5 na jedvite jade ce puhnuti , drugi ima 18 mjeseci puse bezgreske i sad budi pametna.

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

noa ima 2,5 g i već dugo bez problema puše,a i rovari po nosu

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Najbolji način je učenje primjerom (ali od nekog starijeg djeteta, ne daj Bože roditelja ).
    B je naučio puhati nos tek negdje s 2,5 godine i to na jedvite jade.
    F je naučio od B-a još prije mjesec-dva, tak da on praktički od svoje navršene godinice puše k'o veliki.
    OT, i sve ostalo pokušava kopirati, of kors !

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja bas svoje ovih dana pokusavam nauciti. Nesto cak i izadje van pri tom puhanju, a ja vrebam s maramicom prislonjenom na nosic.

Inace, i ja sam mislila da tu 'vjestinu' klinci svladaju nekak ranije.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Ajde, da smo i mi po nečem napredni. Ja sam mislila da svi znaju puhati nos već s godinu i pol, moj malac je to tad svladao.
    i moja je s godinu i po počela ispuhivat nos i to bez neke velike obuke.
    i ja sam mislila kako dica u toj dobi već debelo tribaju znat kako ispuhat nos (dobro da nisam mislila kako tribaju sama uzet i maramicu, ispuhat se u nju i još se uredno obrisat)

obuka je trajala točno jedno puhanje: stavila joj maramicu, začepila jednu stranu nosa (nosnicu) i rekla " ajde puši" i ona propuhala. :D

a da joj i danas nije milo potegnit rukavom priko curećeg nosa, i to od lakta do dna rukava, bome je

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Moj ima 5 i pol i nezna puhati, a ponekad mislim da neće nikad ni naučiti.
    Sad unatrag mjesec dana ispuhuje zrak kroz nos van, ali ništa ne izađe . Ni stariji nije znao ispuhati pošteno nos do 7 godina.
    Kad im veliš da ispušu nos, rađe počnu plakat, pa onda imaju još više šmrklji, tak da više ni ne pitam za puhanje.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I naš je naučio s 3,5 godine puhati nosić, ali ni dan danas s 5,5 nekad mu neide od ruke dobro ispuhavanje nosa.
    On ispuše nosić, ali ne do kraja i taj dio koji ostane mu stvara probleme.
    Kad to nauči imat ćemo puno, puno manje problema.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Mi smo naucili puhati nos sa godinu dana i to kroz jednu igricu.

Igrale smo se da nos svira. prvo bi na sebi to radila, a onda na njoj - zacepim nos prstima i pusem na nos, a prste malo micem da se cuje zrak kako izlazi i onda nos "svira".
    Onda sam na njoj to radila i govorila joj "ajde, puhni pa nos svira".
    I tako je skuzila bez frke.

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

tratincica, možda stvarno problem u datumu.
    Ja moram izvjestiti da smo uspjeli jednom, ja sva sretna, super, eto skužila ona ali- kad je vidjela ŠTO joj je izašlo iz nosa opet neda van

Uuuužas!!!

Uzgajamo balce, zelembaće...

Sva sreća, nije nešto kritično zadnje vrijeme

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ima vjezbica za puhanje nosa i disanje. kada im nosic nije zapusen neka pusu u rasklopljenu papirnu maramicu.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Uzgajamo balce, zelembaće...
    Ja mojima ponosno pokazem kad nesto uspijem iskopati iz nosa, pa sad oni sami traze vidjeti sta je izaslo.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Instrukcija koja je meni upalila bila je: Puši svjećice ali ne ustima već nosom! Tako je skužio što treba napraviti.

Sada kažemo, ajde kao kit ili kao slon-pa jako ispuše nos. Važno je ohrabriti ga kad je na tragu (malo puhne) pa onda hoće i jače. Nama je najveći problem početi jer ne voli puhati nos, pa mu povremeno moram zaprijetiti prskalicom (fiziološkom-koju mrzi) u stilu: Nos moramo očistiti, ili ćeš puhati ili ću ti prskati nos, biraj. Onda radije puše, doduše ponekad odgađa sve dok ne donesem fiziološku.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •