Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
Dijete je išlo zbog izgovora r, koje prije pola godine nije mogao izgovoriti, od tad se popravilo, ali još zna onako prebaciti na l. Dobilo je dijagnozu poremećaja u razumijevanju. To je srednji klinac, 6 g.
Moj mlađi je prošao slično kad logopedice svojevremeno, samo je imao onda 4,5 godine, isto je prvi put čuo neku totalno opštepoznatu slikovnicu pa nije umeo da je ispriča onako kako se logopedici dopalo. I onda je bilo jaaaako loše što mi detetu nikad ne čitamo slikovnice nego samo enciklopedije pa dete ne ume da prepričava bajke.
I jaaaako loše je bilo što dete ne zna šta je piknik i što nikad nije išao na piknik, to je bila neoprostiva roditeljska greška.
Iako je milion puta išao na izlet i jeo na izletu, bilo je od nas roditelja jako loše što ga nismo naučili reč piknik i što nikad nismo sedeli i jeli na ćebetu na zemlji nego samo po needukatvnim izletničkim klupama i stolovima.
Do dana današnjeg sam ostala uverena da je jedina svrha tog razgovora bila da ta logopedica zadovolji neke svoje lične potrebe za dominacijom, jer nikad nisam dobila odgovor šta je zagonetni značaj piknika. Iduća logopedica se na to moje pitanje samo nasmejala i odmahnula rukom.

Iako stoji činjenica da moj mlađi povremeno promaši poentu koja je drugima očigledna, povremeno iz tekstova izvuče zaključak koji je daleko iznad njegovog uzrasta, tako da i dalje nisam sigurna da je njegov "poremećaj razumevanja" naročito uočljiv, niti je iko u školskom sistemu ikada tako nešto primetio, naprotiv.
Ukratko, takva dijagnoza ne znači da će dete imati nekih bitnih problema u školi, posebno ako se sa njim bude radilo, a logopeda ima jako raznih, i raznih pristupa i detetu i roditelju.
Ono što si korisno naučila iz ovoga, kao i ja svojevremeno, jeste da moraš dete izložiti i sadržaju kome nisi planirala jer je to sadržaj koji obrazovni sistem očekuje.
Moje dete prezire većinu klasičnih bajki, a i sama sam bila slična, ali nakon pouke logopedice čitali smo mu povremeno i bajke jer su one neki neprikosnoveni etalon kognicije u našem obrazovnom sistemu. Šta ćeš, ima i gorih stvari od Mačka u čizmama...