Citiraj buba klara prvotno napisa Vidi poruku
Mi smo sad u siječnju došli na red.
Dijete je vec krenulo u skolu. U medjuvremenu se problem rijesio jer smo pune dvije godine vježbali kod privatnog logopeda 2x tjedno + doma. Nismo mogli cekati jer s tim problemom ne bi mogao u školu, odnosno mogao bi ali to ne bi funkcioniralo. Nazalost, znam da mnoga djeca ne mogu priustiti privatne logopedske terapije, i onda u startu budu zakinuta jer se nije rijesilo nesto sto se trebalo u dobi prije škole. Ma koma...

Sad, dakle, kad smo konacno stigli tamo, napravili novu dijagnostiku, rekli da je sve ok, čak štoviše da je super na tom polju (istrenirano dijete) i da ne mora na vježbe.
Ne samo to da si ljudi ne mogu priuštiti usluge privatnog logopeda, nego uopće ne postoji ta mogućnost, pogotovo u manjim mjestima. Nije Hrvatska samo Zagreb i veći gradovi. Često logopedi nisu uopće dostupni.

S druge strane, sjećam se kako je bilo u našoj OŠ - usprkos trudu (a znam, sjedila sam u vijeću roditelja) škola nije uspijevala dobiti logopeda na puno radno vrijeme, nego na 4 sata i to s čestim zamjenama. Moja djeca vidjela su logopeda u osnovnoj školi svaki po tri puta: prvi, zadnji i nikad više. Istina, oni su bili u Suvagu od rane dobi, pa nam ta usluga u školi nije trebala. Logopedi su se u školi posvećivali djeci koja nisu bila obuhvaćena na drugačije načine (Suvag, privatno...), ali čovječe - potrebe su stvarno puno veće od mogućnosti. Naš kvartovski vrtić imao je logopeda i to je bilo super, ali nije tako svuda. Kome da ovo napišem? Ministarstvu? Ako već nema šanse da se nešto riješi prije škole, pa dajte barem stručne službe pojačajte tako da se rješava u nižim razredima ono što se može.

Zbog neadekvatne logopedske skrbi djeca koja bi danas-sutra mogla biti potpuno radno sposobna i bez teškoća često to nisu. Koliki je dugoročni trošak (računajući na cijeli radni vijek) ne usudim se ni pomisliti.