Evo me maribel ... sorry ...
S obzirom da se moja Nina rodila sa puno problema, ja sam očekivala poteškoće jer mi je u startu rečeno da će kasniti za svojim vršnjacima, ali da će se to do škole ispraviti. Jedino što mi nisu rekli da će se ispraviti uz puno muke. No dobro, izgurali smo Goljak, možemo i Suvag. Tako da sam ja odpočetka znala da njezin razvoj "šteka" pa tako i njezin razvoj govora i razumijevanja. Na Reynellu se to potvrdilo, ona je bila jako raspoložena, jedva je čekala pitanja, s oduševljenjem odgovarala i nije kužila da je puno toga bilo pogrešno, a zadatke koje nije znala riješiti nije doživljavala kao frustraciju. Tada je imala 4 g. i 3 mj. Nije poznavala sve boje, znala je brojati ali napamet, do 10, bez razumijevanja, bez obzira koliko bojica je bilo na stolu, ona je brojala od 1 do 10. Nije znala prepoznati na kojoj strani stola ima više bojica, da li je ona manja od brace ili je veća, nije mogla ispuniti dvostruke (ili višestruke) naloge, npr. odi u sobu i donesi daljinski - morala sam ju prvo poslati u sobu, a onda joj reći da potraži daljinski. Nije kužila ispred, iza, na, pored (s time se i danas mući), crtanje joj nije išlo, nije znala nacrtati čovjeka i grafomotorika je bila loša. To su sve posljedice krvarenja pri porodu i na tome se intenzivno mora trenirati i zato se kao najbolje rješenje predlaže Suvag, jer tamo je tretman intenzivan i mala glavica intenzivno trenira da što prije nauči ono što ne zna, nije dovoljno raditi ambulantne vježbice tri puta tjedno po 1 sat. To što neke riječi govori krivo ili nešto nerazumljivo "frflja" me ne mući, jer to će doći. Nakon lošeg Reynella odmah sam kontaktirala stručni tim u vrtiću i počeli su raditi s njom i vrlo brzo su se vidjeli neki rezultati. Boje sve prepoznaje, razumije brojanje, izvršava dvostruke naloge bez problema, crta čovjeka, grafomotorika se malo poboljšala, mući se jedino sa crtama, ravna crta i krug još kako-tako, ali isprekidana crta joj ne ide. Bojanje je dobro usvojila, jedino ju malo mući prelazak izvan zadanog okvira pa nam treba kontur pasta. Rečenice su dosta složene i svaki dan mi to zvuči sve bolje i čišće. Ali, prema prognozi defektologa iz vrtića, imamo još jako puno posla. Sada ima 4, 5 g. i imamo još dvije godine do škole. Mislim da će ipak na jesen krenuti u Suvag pa da ćemo sve na vrijeme popraviti.
Nisam pametna što bih ti rekla za tvoju princezu. Sigurno je da su sva djeca različita, pa je tvoja starija neke stvari brže usavršila, a mlađoj treba možda više vremena. Ja kad uspoređujem svoje klince, oni su nebo i zemlja. Moja Nina se još uvijek mući sa žlicom, juha joj se izljeva, a krute stvari ponekad teško nacilja do usta. Dok mi sin, koji ima 1,5 g. sam sjedi za stolom i sve jede sam i očito je da se odlično razvija i da nema nikakvih poteškoća.
Jedino što bih ja napravila na tvom mjestu, ako si i dalje nesigurna u to da li je malena dobro ili joj ipak treba malo stimulacije, potraži drugo i treće mišljenje ili probaj ponoviti Reynell na Suvagu ili negdje drugdje. Probaj se naći sa psihologom u vrtiću, oni jako dobro kuže naše klince, jer ih često obilaze, vide ih svaki dan i nema greške da su klince krivo procijenili i jako vole ako se roditelji angažiraju i dođu k njima po savjet.

Eto toliko ... pa javi kako se stvar razvija ...

Moja princeza je u petak pozdravila svoje klince u vrtiću, dobila šalabahter sa vježbicama za ljeto i već se dva dana kupa na moru i uživa.