Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Tata na porodiljnom drugih 6 mjeseci_može mama onda još?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Tata na porodiljnom drugih 6 mjeseci_može mama onda još?

Dragi forumaši,

danas haračim po ovom PDF-u jer pitanja stalno iskaču.

Evo situacije, trudna nakon 7 godina potpomognute, imam i drugih zdrav. problema (bolestan kuk - dizanje više od 5-6 kg problem) zbog čega se razmišljam prekinut porodiljski nakon 6 mjeseci kad beba oteža i ići raditi (ev. 4 sata ili puno radno vrijeme), a da tata uzme porodiljni drugih 6 mjeseci. Istražujemo sad raznorazne opcije, od pomoći u kući do ove gore, dosad sam u trudnoći normalno radila, sad sam u 24. tjednu, termin 18.03.

Imam pitanje je li ja to ispravno tumačim paragraf 9. dolje navedenog članka 66. ZOR-a koji regulira rodiljni dopust (Proč. tekst ZOR-a, NN 34/2004). Naime, moje čitanje toga je da ja mogu recimo bit na porodiljnom 6 mjeseci, onda da preuzme tata recimo 6, onda da ja opet otvorim porodiljni nakon njegovih 6 mjeseci i opet uzmem 3 mjeseca porodiljnog?

Ili to onda znači da ja mogu biti 6, a on ne smije bit više od 3, pa se onda opet ja mogu vratit maks 3 mjeseca tj. da se na taj način ne može produljit naš "sveukupni" porodiljni na način da iskombiniramo da netko od nas bude s djetetom i da bude "pokriveno" njegovih prvih 15 mjeseci, umjesto njegovih prvih 12?

"Rodiljni dopust

Članak 66.

(1) Za vrijeme trudnoće, poroda i njege djeteta radnica ima pravo na rodiljni dopust.
    (2) Radnica može početi koristiti rodiljni dopust 45 dana prije očekivanoga poroda i može ga koristiti do godine dana djetetova života.
    (3) Dan očekivanoga poroda utvrđuje ovlašteni liječnik.
    (4) Za blizance, treće i svako sljedeće dijete radnica može koristiti rodiljni dopust do navršene treće godine djetetova života.
    (5) Radnica obvezno koristi rodiljni dopust u razdoblju od 28 dana prije poroda do šest mjeseci djetetova života (obvezni rodiljni dopust). Pravo na obvezni rodiljni dopust utvrđen prema odredbama ovoga Zakona koristi se u neprekinutom trajanju.
    (6) Na vlastiti zahtjev, žena iznimno može početi raditi prije nego dijete navrši šest mjeseci života, ali ne prije isteka 42 dana poslije poroda.
    (7) Ako je dijete prerano rođeno, produžuje se rodiljni dopust iz stavka 2. ovoga članka za toliko vremena za koliko je dijete prerano rođeno.
    (8) Nakon proteka obveznoga rodiljnog dopusta iz stavka 5. i 6. ovoga članka, ako se roditelji tako sporazumiju, pravo na rodiljni dopust može koristiti djetetov otac.
    (9) Ako djetetov otac koristi pravo iz stavka 8. ovoga članka u trajanju od najmanje tri mjeseca, rodiljni dopust iz stavka 2. i 4. ovoga članka produžuje se za dva mjeseca."

Unaprijed puno hvala ako netko ima odgovor ili mišljenje !

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ili to onda znači da ja mogu biti 6, a on ne smije bit više od 3, pa se onda opet ja mogu vratit maks 3 mjeseca tj. da se na taj način ne može produljit naš "sveukupni" porodiljni na način da iskombiniramo da netko od nas bude s djetetom i da bude "pokriveno" njegovih prvih 15 mjeseci, umjesto njegovih prvih 12?
    Ovo nisam sigurna da sam najbolje skužila, aj malo jednostavnije

Ako tata koristi rodiljni dopust barem tri mjeseca, dopust se produžuje za još dva mjeseca (do bebinih navršenih 14 mjeseci života), to je ono što si kopirala iz ZOR-a.

Koja će to biti tri mjeseca koja će tata koristiti, nije bitno, bitno je da ova tri mjeseca isteknu do bebinog prvog rođendana, kako bi se stekli uvjeti za produženje od još dva mjeseca (ako bi se tata uključio u rodiljni dopust tek sa bebinih navršenih 10 mjeseci, ništa od produženja).

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Naime, moje čitanje toga je da ja mogu recimo bit na porodiljnom 6 mjeseci, onda da preuzme tata recimo 6, onda da ja opet otvorim porodiljni nakon njegovih 6 mjeseci i opet uzmem 3 mjeseca porodiljnog?
    Ne tri, nego dva mjeseca produljenja. I da, možete naizmjenice koristiti dopust, kako god vama odgovara.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Odlično, odlično, lapsus - mislila 2, napisala 3 - jupiiii :D i puno hvala, pojma nisam imala, a dobro će nam doć' !

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

mogu se ja prišlepat ovdje?

daklem, ja sam na posvojiteljskom dopustu. nakon 4,5 mjeseca korištenja posvojiteljskog moram se vratiti na posao (beba će tada imati 10,5 mjeseci), sljedećih 4,5 mjeseca posvojiteljski bi koristio MM.
    imamo li i mi pravo na ta dodatna dva mjeseca?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj camel prvotno napisa
    mogu se ja prišlepat ovdje?

daklem, ja sam na posvojiteljskom dopustu. nakon 4,5 mjeseca korištenja posvojiteljskog moram se vratiti na posao (beba će tada imati 10,5 mjeseci), sljedećih 4,5 mjeseca posvojiteljski bi koristio MM.
    imamo li i mi pravo na ta dodatna dva mjeseca?
    Camel, si pitala dolje zdenku, otočanku, sanju 74 ili čoksu na pdf-u Posvojenje, one su tata-mate za sva pitanja oko posvojenja, pa i ta pravna? Čekni i Zakon o radu - sve je u poglavlju Zaštita majčinstva - Nešto malo se to razlikuje (posvojiteljski je maks 9 mjeseci, ne znam zašto).

Evo ti relevantnih članaka koje ja nalazim iz gore na topicu "Linkovi na zakone koje najviše koristimo" Zakona o radu, proč. tekst, NN 137/04:

Prava posvojitelja, odnosno osobe koja skrbi o djetetu

Članak 74.

(1) Prava utvrđena ovim Zakonom radi zaštite majčinstva i podizanja djece, može koristiti pod jednakim uvjetima posvojitelj djeteta ili osoba kojoj je na temelju rješenja tijela nadležnog za poslove socijalne skrbi, dijete povjereno na čuvanje i odgoj.

(2) Ako je dijete starije od dobi predviđene ovim Zakonom, za korištenje prava iz stavka 1. ovoga članka, jedan od posvojitelja djeteta mlađeg od dvanaest godina ima pravo na posvojiteljski dopust od 270 dana neprekidno, od dana posvojenja, pod uvjetom da supružnik posvojitelja nije roditelj djeteta.

(3) Osoba iz stavka 1. ovoga članka ima pravo na rodiljni ili posvojiteljski dopust u ukupnom trajanju od najmanje 270 dana.

(4) Za vrijeme korištenja posvojiteljskoga dopusta, posvojitelj ima pravo na naknadu plaće, prema posebnim propisima."

Drugi članak koji regulira rodiljni dopust je članak 66:

Rodiljni dopust

"Članak 66.

(1) Za vrijeme trudnoće, poroda i njege djeteta radnica ima pravo na rodiljni dopust.

(2) Radnica može početi koristiti rodiljni dopust 45 dana prije očekivanoga poroda i može ga koristiti do godine dana djetetova života.

(3) Dan očekivanoga poroda utvrđuje ovlašteni liječnik.

(4) Za blizance, treće i svako sljedeće dijete radnica može koristiti rodiljni dopust do navršene treće godine djetetova života.

(5) Radnica obvezno koristi rodiljni dopust u razdoblju od 28 dana prije poroda do šest mjeseci djetetova života (obvezni rodiljni dopust). Pravo na obvezni rodiljni dopust utvrđen prema odredbama ovoga Zakona koristi se u neprekinutom trajanju.

(6) Na vlastiti zahtjev, žena iznimno može početi raditi prije nego dijete navrši šest mjeseci života, ali ne prije isteka 42 dana poslije poroda.

(7) Ako je dijete prerano rođeno, produžuje se rodiljni dopust iz stavka 2. ovoga članka za toliko vremena za koliko je dijete prerano rođeno.

(8) Nakon proteka obveznoga rodiljnog dopusta iz stavka 5. i 6. ovoga članka, ako se roditelji tako sporazumiju, pravo na rodiljni dopust može koristiti djetetov otac."

Čekni i članak 67. koji regulira skraćeno r. vrijeme, možda i tamo nešto relevantno piše.

(9) Ako djetetov otac koristi pravo iz stavka 8. ovoga članka u trajanju od najmanje tri mjeseca, rodiljni dopust iz stavka 2. i 4. ovoga članka produžuje se za dva mjeseca.

Sretno, nadam se da ćeš dobiti jednoznačan odgovor. Što kažu na besplatnom telefonu HZZO-a, tamo znaju svašta: 0800 7979 ili 0800 7989

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •