Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Mungo grah

  1. #1
    dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,775

    Početno Mungo grah

    Molila bih savjete kako skuhati mungo grah, odnosno koliko dugo ga treba kuhati i treba li ga namakati prije kuhanja. Nemojte mi samo molim vas reći da se treba kuhati dok ne bude skuhan jer ga osobno nikada nisam jela (a nisam do prije nekog vremena ni čula za njega) pa ni ne znam kakvog je okusa, a htjela bih ga uvrstiti u naš i Patrikov jelovnik. Hvala

  2. #2
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Probaj nabaviti prepolovljeni i oguljeni grah, odaziva se na "mung dal". Potom ga kuhaj kako te volja.

  3. #3
    dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,775

    Početno

    Nema takvog kod nas :/ Ja već kupila Mungo, onaj zeleni i sad nemam pojma što ću s njim. A što nije taj koji sam kupila dobar?

  4. #4
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Jok, lupinke mungo graha su nešto ne previše poželjno, čak ni za odrasle.
    Alternativno ga možeš naklijati i koristiti klice, a u postupku klijanja lupinke otpadnu.

  5. #5
    Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Pozega
    Postovi
    283

    Početno

    Ja sam ga pravila nekoliko puta kao običan grah(samo ga kraće kuhala) ali nikako mi se ne sviđa njegov okus, eventualno kao klice.

  6. #6
    puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    zgb.
    Postovi
    1,577

    Početno

    oguljeni (iliti zuti) moong ti je puno pogodniji za bebu, a i boljeg okusa, skroz se raskuha i vrlo je lako probavljiv. IMA ga u zgb, u jednom sicusnom ducancicu ayurvedskih pripravaka, naziva lucella, nalazi se u tuskanovoj 23 - izmedu kvatrica i zvonimirove.

  7. #7
    dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,775

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Jok, lupinke mungo graha su nešto ne previše poželjno, čak ni za odrasle.
    Alternativno ga možeš naklijati i koristiti klice, a u postupku klijanja lupinke otpadnu.
    Ajme de prevedi mi na seljački jezik
    Vidim ja da si izgleda neke stvari moram malo pročitati odnekle. Ne znam što su lupinke i kako se naklijava, što onda s tim?
    Sorry na gnjavaži.

    Nisam iz Zgb, a žuti moong nisam vidjela kod nas.
    Možda da odustanem i skuham običnu grašinu

  8. #8
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ako poznaješ bob, lupinka je ona kožurina koju oguliš prije kuhanja kako bi ti debelo crijevo u potpunosti ostalo unutra nekoliko sati kasnije
    Lomljene grahorice se naveliko koriste na istoku, a u Indiji ih zovu dal. Obzirom da si u posjedu veće količine mungo graha, odlično bi bilo naklijati ga, čime dobiješ izdanke cca 5 cm dugačke i sasvim ugodne nepcu. Klijanje ti neću posebno opisivati, a ako misliš da ti je to OK, kupi posebna klijališta s kojima je to nešto manja zezancija.
    Već naklijanih izdanaka pod nazivom "zelena soja" imaš po supermarketima u posudicama prilično nalik klijalištima. Ako ti se to dopadne - raspali sama.

  9. #9
    dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,775

    Početno

    Hvala

  10. #10
    puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    zgb.
    Postovi
    1,577

    Početno

    mislim da ti iz lucelle to mogu poslati i postom, tako inace rade s a svojim ostalim artiklima. ako zelis, imam njihov broj telefona.

  11. #11
    argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    sjeverno pa južno
    Postovi
    1,254

    Početno

    Ja sam strastvena ljubiteljica mung dala u svim oblicima, a osobito juhicama... Ni moja veca cura nema nista protiv. Ali ne znam od koje se dobi smije davati bebama. Jel' zna netko ovdje?

    PS: I mung grah mi je sasvim ok, ali uz puno paradajza, zacina i kockice przenog panir sira. Ne bih rekla da je to hrana za malu djecu

  12. #12
    puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    zgb.
    Postovi
    1,577

    Početno

    mung dal se moze dati i najmanjim bebama, kao prva dohrana i to tako da se dobro raskuha u puno vode, pa procijedi.
    mislim da je i zeleni mung ok za malo vece bebe, svakako je lakse probavljiv od, recimo, graha ili lece. a sjetila sam se jos neceg - pa, moze ga se propasirati i tako eliminirati ljuskice. uz dodatak nekog povrca, mislim da bi se tako mogla spraviti sasvim ukusna juhica.

  13. #13
    puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    zgb.
    Postovi
    1,577

    Početno

    inace je ona crvena "splitana" lecica isto fina i lako probavljiva, premda mozda ne kao mung dal, ali se fino raskuha i moze se fino kombinirati u juhicama. ako ne vjerujete, pitajte mog bebulinca.

  14. #14
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Ako poznaješ bob, lupinka je ona kožurina koju oguliš prije kuhanja kako bi ti debelo crijevo u potpunosti ostalo unutra nekoliko sati kasnije

    ja dobro poznajem bob, stovise, nema mi drazeg obroka
    i nikad nista nisam bacila, sve pojedem, od dlakavih mahuna ako je jos mlad, pa do cijele bobe ako je vec narasto
    a crijeva gdje treba
    i tako cijela moja obitelj vec barem mojih 38 godina

  15. #15
    argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    sjeverno pa južno
    Postovi
    1,254

    Početno

    mung dal se moze dati i najmanjim bebama, kao prva dohrana i to tako da se dobro raskuha u puno vode, pa procijedi.
    E, ovo su dobre vijesti :D jer je to kod nas cesto na meniju, pa ce mi biti zgodno i za maleckog kad pocnemo s dohranom.
    Puhovi, mogu li se mahunarke (tipa mung dal) od pocetka klincima kombinirati sa zitaricama? Mi smo veggiji, pa to obavezno radimo za sebe i vecu klinku.

  16. #16
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ivarice, to što opisuješ je genetska prednost tvojih dubrovačkih korijena koja nije prisutna u ostatku populacije

  17. #17
    puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    zgb.
    Postovi
    1,577

    Početno

    argenta, ja sam nekad davno dobila preporuku ayurvedske lijecnice prema kojoj se dohrana zapocinje gore opisanom procijedenom vodom od raskuhanog moong dahla ili bhasmati rize. znajuci da je kombinacija oboje, inace poznata pod nazivom peya, izuzetno lagana i uravnotezena, pocela sam dohranu zapravo s kombinacijom zutog moonga i bhasmati rize kuhanih najmanje 1,5 sat u puno vode, pa procijedenih. to se pokazalo kao vrlo ugodno za moju bebu i blagotvorno za regulaciju stolice, s kojom se, kao sto je cesto slucaj s dojenim bebama, ponekad malo mucio. al to ti je ayurveda; makrobioticari ce ti vjerojatno reci nesto drugo, netko drugi nesto deseto... princip ayurvede je da uravnotezen obrok sadrzi zitarice, mahunarke, razne vrste povrca - lisnato, korjenasto, "plodasto", svih sest okusa, mora biti ugodan oku, trebaju biti zastupljena razlicite boje, treba biti iskljucivo svjeze kuhan, itd.
    za dohranu, medutim, vrijedi da se namirnice uvode vrlo postepeno, npr. tjedan dana ovo opisano, pa tjedan dana samo jedna vrsta povrca itd. tako da se probava ima vremena naviknuti na svaku namirnicu ponaosob...

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •