Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: u čemu i gdje držite božične kolače do Božića?

  1. #1
    zrinka19 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Split
    Postovi
    265

    Početno u čemu i gdje držite božične kolače do Božića?

    mučio me naslov topica, htjela sam prvo napisat kako spremate kolače, ali bojala sam se da ne pomislite kako ih pravite..

    zapravo me zanima koje vi kolače gdje spremate

    čitala sam da zamrzavate, neke stavljate u hladnu sobu, pa zanima me koje gdje, je li ih stavljate u plastične posude, u foliju...

    ja ću morat sve božične kolače napravit slijedeći tjedan i zanima me mogu li ih sve zamrznuti

    mislim pravit rafaelo, sedmo nebo, razne salamice, napolitanke,plivadone,čokoladne ježince, čokoladne kuglice...
    kakva su vaša iskustva s čuvanjem kolača ?

  2. #2
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    u metalnim kutijama.
    onim ukrasnim iz ikee, konzuma i te fore...
    u te kutije spremam one koji su komadni: kuglice, kiflice, zvjezdice...

    ako su kolači koji se režu, narežem na stupce, zamotam u najlon foliju i u zamrzivač. poslije samo režem štanngice, trokute ili četverokute (npr. bajadera, sedmo nebo, napolitanke, orhove prutiće)...

    ako su neke kobasice, cijelu kobasicu zarolam u najlon-foliju.

    i ja počinjem za par dana... i to tako stoji... može i mjesecima, ako izdrži...

  3. #3
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    mi nismo neki jaki kolacopravci ali ono sto napravimo, odmah spremimo - na sigurno

  4. #4
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    Citiraj litala prvotno napisa
    mi nismo neki jaki kolacopravci ali ono sto napravimo, odmah spremimo - na sigurno
    i mi otprilike ovako.. nema te količine za koju bih se ja zabrinula da će se u mojoj kući pokvarit

  5. #5
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    mi ništa ne radimo, i ništa ne spremamo... već tradicionalno svake godine dobijemo tanjur kolača na poklon - a nama dvjema i to bude uvrh glave...

  6. #6
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Ja kolače radim u zadnji čas i ne u velikim količinama, pa su friški.
    Ali već se brinem gdje ću ih staviti jer sam ih do sada čuvala i na balkonu, a sad ću se preseliti i neću imati na balkonu nikakvu policu. :/

  7. #7
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Sun prvotno napisa
    Citiraj litala prvotno napisa
    mi nismo neki jaki kolacopravci ali ono sto napravimo, odmah spremimo - na sigurno
    i mi otprilike ovako.. nema te količine za koju bih se ja zabrinula da će se u mojoj kući pokvarit
    baš!

    zamisli da ih počneš raditi sutra.
    i da radiš dvadeset vrsta.
    i da se većina njih ne peče.

    e, pa... morala bi ih staviti u zamrzivač, da jedeš ko najveći ždero... ne možeš ih pojesti.
    ipak bi se prije pokvarili.

  8. #8
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    Citiraj Mima prvotno napisa
    Ali već se brinem gdje ću ih staviti jer sam ih do sada čuvala i na balkonu, a sad ću se preseliti i neću imati na balkonu nikakvu policu. :/
    budem ti ih ja pričuvala...

  9. #9
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    stani si u red sorcie
    ja imam malo deblju vezu

  10. #10
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    zrinka je pitala za posude.
    stvarno ste

  11. #11
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Što se tiče posuda i spremanja, ja imam metalne kutije iz Koraka koje mi služe samo za tu svrhu, pa u njih posložim sitne kolačiće (tipa išleri), između ih odvojim onim masnim papirom za pečenje. I to onda stavim na balkon. Nije baš idealno, tj. nekad bude prehladno pa mi popuca glazura.
    A one koji se režu (bajadera, oblatne) stavim na tacnu, prekrijem plastičnom folijom i kuhinjskom krpom, ili ostanu u pratvanu u kojem sam ih radila, pa opet na balkon. Je, ali sad nemam balkon :/ tj. imam, ali bez police. Stvarno ću morati kolače dati nekome na čuvanje

  12. #12
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Mima, nemam ni ja balkon,
    Jel ti ne stanu u zamrzivač?

    Kada hoćeš rezati, dovoljne su dvije minute da stoje vani, neće popucati glazura.
    POgotovo akoje nož oštar.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    Ja sam prošle godine, na porodiljnom, cijeli prosinac samo pekla...i puno toga zamrzla ili spremila na hladno u metalne kutije i jednostavno sam osjetila razliku između svježih i starih. Stari mi jednostavno nisu bili dovoljno fini, keksi nisu bili onako rahli ili hrskavi - ovo je vjerojatno stvar samo mog ukusa.

    Kolače, kekse pečene za Božić ,volim grickati i iza Nove godine pa bi mi bilo stvarno predugo da su pečeni početkom prosinca!

    Ali, meni kasnije pečenje više paše, nekome ranije, svaaaatko ima svoje raaaazlogee i kad razlozi...pjesma.

  14. #14
    lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,759

    Početno

    nekad bude prehladno pa mi popuca glazura.
    ¸
    Mislila sam ove godine zamrznuti išlere. Kaj će mi popucati glazura?

  15. #15

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    1,710

    Početno

    Ja sve radim pet do dvanaest, pa tak i blagdanske kolaće. Nisam nikad zamrzavala. Napravim dva-tri, mama ito tako, pa svaka svakoj da pola i imamo 6 vrsta, nama je dosta.

  16. #16
    zrinka19 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Split
    Postovi
    265

    Početno

    nisam ni ja pekla kolače do prošle godine kad sam pala pod utjecaj roda i gledajući šta sve one rade, zaključih: i ja oću biti ko one!

    imam već odavno svoje omiljene rode, i kad vidim da su one stavile recept, znam da će se i meni svidit kolač

    i tako dođe prošle godine mama kod mene, po danu čuvala Lucu, a po noći udri nas dvi po kolačima, i ispekli smo , u 3 dana,čini mi se, 10 vrsta. Ove godine i to mi je malo, i spremam se oborit rekord.

    kupit ću onda metalne posude i u zamrzivač
    na balkon ja ne mogu, pretoplo bude u nas

  17. #17
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    samo tako, vidjet ćeš da ćeš biti zadovoljna.

    poslije blagdana, lijepo odvojiš porciju po porciju (tako da budu zastupljene sve vrste), razmjestiš ih u vrećice za zamrzavanje i kad ti netko dođe ili tebi padne na pamet... samo izvadiš vrećicu.

    ne znam koje kolače kaniš praviti, ali svi oni koje ja radim mogu direktno iz zamrzivača u usta :D

  18. #18
    malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    dalmacija
    Postovi
    8,636

    Početno

    jeli moze rafaelo u zamrzivac? ja pravila za curkin rockas, bilo mi previse pa sa zamrzla... bojim se pomislit sta ce to bit kad odmrznem :/

  19. #19
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj malena beba prvotno napisa
    jeli moze rafaelo u zamrzivac? ja pravila za curkin rockas, bilo mi previse pa sa zamrzla... bojim se pomislit sta ce to bit kad odmrznem :/
    Mogu, ali ja sam radila po nekom receptu gdje ne ide mlijeko u prahu, već puding od vanilije, puno kokosa i margarin.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Postovi
    129

    Početno

    MalaSirena ajd, molim te daj recept, zvuči zanimljivo i drugačije. Jeli im okus fin? Drugačiji od običnog?

  21. #21
    malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    dalmacija
    Postovi
    8,636

    Početno

    ni u mome nije mliko u prahu nego bila cokolada... samo je problem sta sam ja zamrzla smjesu a ne kuglice

  22. #22
    sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    1,950

    Početno

    Citiraj malena beba prvotno napisa
    ni u mome nije mliko u prahu nego bila cokolada... samo je problem sta sam ja zamrzla smjesu a ne kuglice
    koliko bijele čokolade?

  23. #23
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    imaš negdje moj recept za to...
    ja kupim četiri pa dodajem dok mi ne bude taman za valjati. ostatak pojedem.
    ali, čokolada treba biti ona s krispijem, alnaturina, da hrska pod zubim ko pravi rafaelo

  24. #24
    sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    1,950

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    imaš negdje moj recept za to...
    ja kupim četiri pa dodajem dok mi ne bude taman za valjati. ostatak pojedem.
    ali, čokolada treba biti ona s krispijem, alnaturina, da hrska pod zubim ko pravi rafaelo
    pa tvoj recept i imam, ali nema količine čokolade.
    pa da te ne zamaram pp-ovima o bijeloj čokoladi...

  25. #25
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa ja to stvarno odokativno...
    uvijek kupim četiri pa malo jedem, malo šarcu dajem...

    aj, ove godine ću probati dati mjeru

  26. #26
    sasana avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    493

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    imaš negdje moj recept za to...
    ja kupim četiri pa dodajem dok mi ne bude taman za valjati. ostatak pojedem.
    ali, čokolada treba biti ona s krispijem, alnaturina, da hrska pod zubim ko pravi rafaelo
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...hlight=rafaelo


    Tu je marelicin recept. Njami. Pravila prosle godine. :D

  27. #27
    sasana avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    493

    Početno

    oups krivi link

    evo recepta


    RAFAELLO KUGLICE (…ali evo mog recepta) by apricot

    1,5dl vode
    35dag šećera
    20dag kokosa
    25dag margarina (jedan margarin, )
    40dag mlijeka u prahu (ja opet stavljam bijelu čokoladu jer mi mlijeko u prahu i nije nešto - i to onu bijelu čokoladu s krispijem - tako dobiješ onu hrskavost kao kod pravih)

    Vodu i šećer prokuhati, dodati kokos pa rashladiti. Dodati margarin i m. u p. ili čokoladu. Zajedno izmiješati pa ostaviti jedno 2 sata u hladnjaku da se doooobro ohladi. Oko lješnjaka formirati kuglicu i uvaljati u kokos.

  28. #28
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Evo, uspjela sam pronaći recet za Rafaello kuglice od pudinga:

    RAFALLO KUGLICE
    u 1/2 L mlijeka skuhati 2 pudinga od vanilije, pustiti da se ohladi
    200 g secera u prahu izmixati sa 200 g margarina pa dodati u puding
    dodati 300 g kokos brasna, napraviti jednolicnu smjesu i praviti kuglice koje se uvaljaju u kokos brasno (100 g) ili ribanu cokoladu
    po zelji se unutra ubaci i ljesnjak ili badem

    MOžda se isto mogu ubaciti cornflakes da bude pomalo hrskavo, nisam probala (nije mi palo na pamet tada).

    Ispadne ih jako puno, toliko da mi ih je bilo preko glave

  29. #29
    zrinka19 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Split
    Postovi
    265

    Početno

    a je li bijelu čokoladu treba otopiti ili izribati?

  30. #30
    sasana avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    493

    Početno

    ja sam je otopila

  31. #31
    zrinka19 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Split
    Postovi
    265

    Početno

    a šta se desi sa krispijem?

  32. #32
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    hrska pod zubima

  33. #33
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Kaj su metalne posude bolje od plasticnih (za cuvanje kolaca)? Ja bi cuvala sam kiflice i mislila sam ih potrpati u plasticne tapvere. :/

  34. #34
    zrinka19 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Split
    Postovi
    265

    Početno

    apricot, od tvojih kolača ću praviti: napolitanke bake anke, sedmo nebo, razne salamice, orahovi prutići, bajadera, rafaelo, pa me zanima je li sve to može u zamrzivač. Posebno me zanima sedmo nebo, on mi je super ali nisam sigurna kakav će biti nakon zamrzivača?

    je li imate kakav prijedlog za kolače koji su još bolji iz zamrzivača? kao npr. napolitanke (doduše probala sam ih iz frižidera)

  35. #35
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Citiraj sasana prvotno napisa
    RAFAELLO KUGLICE (…ali evo mog recepta) by apricot

    1,5dl vode
    35dag šećera
    20dag kokosa
    25dag margarina (jedan margarin, )
    40dag mlijeka u prahu (ja opet stavljam bijelu čokoladu jer mi mlijeko u prahu i nije nešto - i to onu bijelu čokoladu s krispijem - tako dobiješ onu hrskavost kao kod pravih)
    Moze li to s manje secera..cini mi se tako puno secera.. :/
    Vise secera nego kokosa..zakaj to tak mora biti?
    I jos jedno pitanjce..moze li rizino mlijeko umjesto vode.. :?

  36. #36
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj zrinka19 prvotno napisa
    apricot, od tvojih kolača ću praviti: napolitanke bake anke, sedmo nebo, razne salamice, orahovi prutići, bajadera, rafaelo, pa me zanima je li sve to može u zamrzivač. Posebno me zanima sedmo nebo, on mi je super ali nisam sigurna kakav će biti nakon zamrzivača?
    sve, sve ide u zamrzivač.

    ja ti sedmo nebo isto narežem na stupce, zamotam u plastičnu foliju i onda, kad izvadim iz zamrzivača, odmotam i režem na trokutiće. još su bolji tek iz zamrzivača jer su hladni, pa su ko ledene kocke.

    znaš da ja počnem oko 10.12. i budem gotova prije Božića...
    I onda mi traju do kraja siječnja, nosim i šaljem prijateljicama...

    ništa ne brini, bit će super!

  37. #37
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj retha prvotno napisa
    Kaj su metalne posude bolje od plasticnih (za cuvanje kolaca)? Ja bi cuvala sam kiflice i mislila sam ih potrpati u plasticne tapvere. :/
    stavi ti u što hoćeš, ja volim metalne jer su mi nekako... prave Božićne

  38. #38
    sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    1,950

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    znaš da ja počnem oko 10.12. i budem gotova prije Božića...
    pa jesi već počela?
    ako jesi, otvori topic.
    pa da se prikeljimo uz tebe

  39. #39
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja sam ti jako dosadna; već 15 godine uvijek isto.
    ne prihvaćam tuđe recepte, ne odbacujem svoje
    to mi je totalno nezamislivo!

    ove godine iz objektivnih razloga... čekam..

  40. #40

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    1,374

    Početno

    Samo da se pohvalim da sam već ispekla 3 vrste keksića i da su spremljeni u plastične kutije (nemam metalnih ) Nikada nisam bila tako vrijedna :D Ako nastavim tim tempom, do Božića ću imati dovoljno za cijelo susjedstvo

    Rekao je Daniel da će ih ići prodavati ispred robne kuće

  41. #41
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj retha prvotno napisa
    Kaj su metalne posude bolje od plasticnih (za cuvanje kolaca)? Ja bi cuvala sam kiflice i mislila sam ih potrpati u plasticne tapvere. :/
    stavi ti u što hoćeš, ja volim metalne jer su mi nekako... prave Božićne
    kupila sam u kiki zgodne četvrtaste kutije sa snjegovićima - za cca 50 kn velika za kekse i manja za andrejeve sitne igračke.

  42. #42
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ima i u konzumu, preslatke su, po 3 u pakovanju.

  43. #43
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa

    znaš da ja počnem oko 10.12. i budem gotova prije Božića...
    I onda mi traju do kraja siječnja, nosim i šaljem prijateljicama...

    ništa ne brini, bit će super!

  44. #44
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ništa ove godine.

    uostalom, samo za tebe mi treba dupla doza od svakoga

  45. #45
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    :gdjejeonajkojiridaisuzemufrcajunasvestranenaokolo :

  46. #46
    zrinka19 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Split
    Postovi
    265

    Početno

    kupljeno 6 metalnih, raznih veličina i motiva, metalnih kutija

    samo kasnim sa pravljenjem kolača jer mi Lucija pije prvi antibiotik, pa se "malo" češće budi neg obično, a i ne ide u vrtić

    ali stići ću ja vas

  47. #47
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    kupiš danske kekse s maslacem, kekse naravno pojedeš pa onda napuniš domaćim kolačima

  48. #48

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    ili domaćicu, mljac, i keksi i kutija

  49. #49
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    a, to su tematske kutije, treba neutralne

  50. #50
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    bravo ASTRA ,zaboravila sam na to nam blago

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •