aha, koliko shvatih mammu Juanitu, ako je i sve ok medicinski-bez problema sa anemijom ili alergijom, opet izbjegavamo kravlje mlijeko do 2.godine zbog lakse probavljivosti....ok, olaksat cu svojoj bebici ako mogu ,naravno.....

Znaci, nakon navršene prve godine života mlijecni proizvodi idu (prema prioritetu):

1.majcino mlijeko
2. fermentirani mlijecni proizvodi (jogurt, sir)....
3.adaptirano mlijeko (ako dnevni unos prva dva nije dovoljan)

ok, ja to mogu prihvatiti....prvo sam mislila uvesti kravlje mlijeko nakon godinu (tako je i u tablici "moja prva godina"), a onda najvise iz citanja po ovom forumu poceh razmisljati i o odgađanju do 2 godine.....zasto imati zacudenu svekrvu samo godinu dana kad mogu barem dvije godine?

A jel' tko ima komentara na ovu moju teoriju lobija velikih industrija koji nam prepustiše prvu godinu, ali za uzvrat prolongiraju konzumaciju dojenackih pripravaka sve do 2-3 godine ?

Moje dijete sigurno nece piti mlijeko iz kutije s okusom breskve, to je cista glupost, in my humble opinion....

Mogu razumijeti medicinske razloge (nepodnosenje laktoze, anemija), prihvacam savjet o laksoj probavljivosti adaptiranog i upotrijebit cu ga kao prijemosnicu ka kravljem mlijeku između prve i druge godine zivota vjerojatno....ovisit ce prije svega koliko dugo ce Barbara htjeti ciku....dakle, ne mislim nista strogo odrediti unaprijed; treba skupiti sto vise informacija unaprijed i prilagoditi se osobnoj situaciji svakog djeteta....

ipak, slazem se sa svima onima koji misle da je posrijedi i velika komercijalizacija (tipa mlijeka s okusom voca), a i podosta onih s tvrdim stavovima....Tu se cak slazem sa sveki da rizino mlijeko nije u skladu sa nasim podnebljem, ima i u tome nesto (rece ona doduse i tradicijom, ali taj dio mogu ignorirati).

Apsolutno podrzavam sto dulje dojenje i to je #1 (ako izdrzimo do 2. godine bilo bi sjajno , fermentirani mlijecni proizvodi od 11 ili 12mjeseci na dalje , a onda po potrebi adaptirano mlijeko u skladu sa potrebama dnevnog unasa kalcija....Jel dobro shvatih?

Znam da mi je post Oooogroman, ali samo za sve one dojilje koje muci onih 500ml dnevno, nedavno procitah kod P.Leach da se tih 500ml odnosi na formulu, a da se smatra da dojena djeca unose dovoljno hranjivih tvari iskljucivo dojenjen dokle god doje dva puna obroka u danu....

Je li ovo ok? comments welcome...