Hvala vam anchie, 33, mima, na doista iscrpnim odgovorima i utrošenom vremenu. No bojim se da je došlo do zabune iz razloga što svoje pitanje, koje se nalazi na samom početku ove stranice, na tom mjestu nisam pojasnila. Odnosno, moje pravo pitanje uz pojašnjenja je na prethodnoj stranici a sudeći prema vašim odgovorima moguće je da ga niste uočile. (Čini mi se, Mima, da si me ti razumjela). Dakle ponovit ću ga opet:
zašto se kravlje mlijeko ne bi moglo povremeno koristi i prije navršenih godinu dana za pripremu mliječnih kašica? Npr. deci mlijeka 1-2 puta tjedno za pripremu riže na mlijeku za bebu od 8 mjeseci. Ako se sa 7. mj prema tablici dohrane može dati teletina, znači da je dijete već bilo u kontaktu s proteinima goveda. Ako se mlijeko prokuha, hormoni, protutijela i dr. u kravljem mlijeku se inaktiviraju. Možda zbog povećanog sadržaja soli? Pa i u žitaricama je ima poprilično. A ako postoji alergija na kravlje proteine, onda će i adaptirano mlijeko izazvati istu. Jel zna netko?
Dakle, ono što me zanima, je uporaba prokuhanog mlijeka u dohrani dojenog djeteta koje tolerira laktozu a ne kao mlijeka za prehranu bebe. Potonje mi je savršeno jasno i oko toga zaista nemam nedoumice.
dr. sears, odnosno americka akademija pedijatara ovdje pise o tome da kravlje mlijeko nije dobro za djecu do godinu dana
Točno, i piše da je to zbog anemije uzrokovane manjkom željeza. Link kao i tvoj citat govori o potpunom prelasku na kravlje mlijeko i/ili mliječne proizvode, i evo opet ću reći da se moje pitanje ne odnosi na to.
Moram još i ovo napomenuti:
zato jer kravlje mlijeko iritira nezreli probavni trakt i na taj nacin uzrokuje gubitak malenih kolicina krvi u stolici sto moze prouzrociti anemiju
Ovdje se također poziva na Searsa, no doslovni je prijevod da takva sitna krvarenja doprinose anemiji, a ne da je mogu uzrokovati. Dakle, citat se odnosi na djecu koja su prehranjivana kravljim mlijekom, pa osim što u njemu nedostaje Fe uslijed čega se javlja anemija, još joj doprinose i ta krvarenja u sluznici crijeva. Eto kako se prijevodom može izgubiti pravi smisao.

anchie napisa:
Sto je u mlijeku tako fenomenalno da je od bitne vaznosti ga davati djetetu prije 1 god i time riskirati netoleranciju i alergiju?
Pa ništa bitno ni fenomenalno, kao uostalom niti u kruški ili mrkvi, ali je važna namirnica, kao što kažeš prisutna u mnogim proizvodima. Osim toga, riža na mlijeku npr. za večeru ima finiji okus nego na vodi, barem meni, pa ako ne postoji prepreka da se daje djetetu iz mojeg pitanja ne vidim zašto ga ne bih davala. Odnosno, voljela bih znati što je to tako jako štetno u prokuhanom kravljem mlijeku da se ono ne bi moglo koristiti u dohrani nakon 7. mj. starosti.
Izgleda da je kravlje mlijeko dospjelo na crnu list namirnica u dohrani, a evo ja pokušavam dokučiti zašto...
Možda zato što se previše citiraju američke studije i dr Sears. Trebalo bi imati na umu da je situacija s netolerancijom na laktozu različita u Americi i Europi. U Americi se ona javlja puno češće nego u Europi, i to u različitom postotku kod pojedinih rasa (vidi link)http://nutrigenomics.ucdavis.edu/lactoseintolerance.htm, pa se možda zato zahtjeva dodatan oprez u uvođenju mlijeka u prehranu.
Zanimljivo je da Penelope Leach piše."Kad dijete napuni šest mjeseci, za kuhanje i pripremu obroka možete koristiti obično, puno kravlje mlijeko. Napokon, kravlje mlijeko nije štetno za dijete ... ono jednostavno nije prikladno da bude jedino mlijeko koje će piti dijete ovog uzrasta." (iz: Vaše dijete, str. 234)
Jesu li u pitanju fiziološke razlike na relaciji Amerika-Europa?

Inače, ovaj link koji sam stavila govori i o izvanrednim evolucijskim prednostima koje donosi tolerancija na laktozu, dakle pijenje mlijeka, pa ću ga zainteresiranima rado pojasniti budući je možda malo prestručan.