-
Nisam imala namjeru ispricati svoju pricu jer sam mislila da joj ovdje nije mjesto, ali sad mi se cini da bi mozda nekome mogla biti od koristi.
Moja M. je u dobi od 10 dana bila hospitalizirana zbog produzene novorodjenacke zutice. Nije to bilo nista strasno, na Rebru su nam objasnili da joj zuticu u rodilistu nisu na ispravan nacin tretirali, te da se zutica najbolje “ispere” infuzijom zbog cega ce morati ostati u bolnici par dana.
Do tada sam je iskljucivo dojila, no kako nije moguce da roditelji cijelo vrijeme u bolnici budu s bebom, unatoc tome sto sam je po danu u nekoliko navrata dolazila dojiti i izdojavala se, te mlijeko u flasicama nosila u bolnicu, oni su joj ipak morali davati dohranu.
Ne zam detalje o kojoj se formuli radilo ali nakon sto je to popila dobila je strasne alergijske napadaje…cak ni doktorica nije skuzila sto se dogadja, u prvi cas su pomislili da ima febrilne konvulzije. Sestra nam je kasnije ispricala da je prvo pocela vristati, zatim je potpuno poplavila i dobila neke cudne fleke, a onda su joj nekom sondom pomogli da te grozne grceve izbaci kao plinove i nikom nije bilo jasno sto se zapravo dogadja. Davali su joj i kisik, i mi zapravo nikad nismo shvatili sto se dogodilo, osim da su joj oni te noci spasavali zivot.
I tako su redom sumnjali na: zapetljaj crijeva, komplikacije pupka i pupcanu kilu, neku groznu bakteriju…selili je sa rengena trbuha, na ultrazvuk, pa ultrazvuk mozga, dvije kure antibiotika. Cijelih otprilike tjedan dana nismo bili sigurni da li ce uopce prezivjeti.
Nikad nista nisu ustanovili. U otpusnom pismu pisalo je: “produzena novorodjenacka zutica i sumnja na alergiju na proteine kravljem mlijeka . Alergoloski nalazi se dosta dugo cekaju, a kad je nalaz konacno stigao sumnje su se pokazale opravdanima, M. je bila alergicna na proteine kravljeg mlijeka…medjutim...
Doktor mi je rekao da nalaz i nije tako strasan i da za sada nema potrebe nista poduzimati jer se djetetu kravlje mlijeko ionako ne uvodi do godine dana, a kad bude imala godinu dana, da onda odemo kod alergologa. Takodjer mi je rekao da su alergije na kravlje mlijeko u male djece jako ceste kao i takvi nalazi i da to nista ne teba znaciti jer ce se moguce za godinu dana sve to normalizirati.
Sve me to navelo da pocnem istrazivati i ubrzo shvatim koliko kravlje mlijeko, a i opcenito djecja prehrana, nikako nije bezazlena stvar. Naravno, bila sam pazljivija kad smo krenuli s dohranom i uvodila sam sve polako, onako kako sam se informirala da je najbolje.
A zasto sam sad sve ovo ispricala? Zato jer sam ja da tada isto mislila da je alergija nesto sto se dogadja samo u americkim katastroficnim dokumentarcima. Moja beba rodila se u terminu, potpuno zdrava (patronazna ju je hvalila kako “puca od zdravlja”), u obitelji nema nikakvih kronicnih bolesti, ima nesto alergija ali nista dramaticno, lagane peludne alergije.
M. sad ima 18 mjeseci, ne pije kravlje mlijeko ali ga podnosi, nema nikakvih alergija, pomalo pocinje jesti kravlje proizvode, pojede sitan komadic sira, malo jogurta u mueslima i sl. Dugo nije prihvacala dohranu ali je uvijek super napredovala jer puno ciki, pa se nisam brinula. sad super jede, ima krasne prehrambene navike, voli sve zdravo papati, ne trazi junk i slatkise.
Sa svakim slijedecim djetetom, u vezi dohrane jednako bih postupila “za svaki slucaj” jer rizik je, vjerujte mi, prevelik.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma