Citiraj anchie76 prvotno napisa
Citiraj Mima prvotno napisa
Ali obzirom da jede adaptirano mlijeko onda valjda nije niti alergično niti intolerantno na laktozu
Ali Mima nije samo problem u laktozi.. Problem je u drugacijim proteinima (i prevelikoj kolicini koja opterecuje bubrege) u kravljem mlijeku. U kravljem mlijeku su ti proteini problematicni a u adaptiranom su oni prilagodjeni ljudskim potrebama... A da ne spominjemo jos milion drugih stvari kao premalo masti u kravljem mlijeku (i u najmasnijem ima premalo za djetetove potrebe), sto u adapt je povecano itd... No ovo sve su sad nijanse..

Ali najveca je razlika u proteinima, a koliko sam vidjela na netu (malo sam surfala jucer na ovu temu), proteini u kravljem mlijeku isto uzrokuju alegrije.
Pa zato za hranjenje i treba koristiti adaptirano a nikako ne kravlje.
Ali tko je alergičan na protein kravljeg mlijeka bit će valjda alergičan i na adaptirano mlijeko - zato neka djeca i moraju trošiti posebne formule, koje nisu uopće bazirane na kravljem mlijeku ili su lactose free.
Ono što ja pokušavam reći je da ne mislim da je štetno ili strašno pogrešno djetetu od na primjer 10 mjeseci skuhati špinat na mlijeku - normalno, ako to dijete nije nikad probalo kravlje mlijeko ono može na njega dobiti alergiju, kao i na sto drugih stvari (na primjer na ribu koju više manje svi bez problema daju prije navršene godine dana)
Ali takvu alergiju može izazvati i jako puno drugih namirnica - mlijeka, naime, ima u svemu i svačemu, od kruha i peciva, preko keksa, grisina, štapića - mislim da velika većina djece proba mlijeko i prije navršene godine dana, ako roditelji na to baš izrazito ne paze. Ja npr. računam da moja curka ne jede kravlje mlijeko, a ona skoro svaki dan pojede mliječnu kiflu