Pozdrav svima, posebno Anchie! Slažem se s tobom u vezi kravljeg mlijeka, znaš i sama, ali još da dodamo i moje osobno iskustvo što se tiče probave općenito. Inače moja Hana(29.3.2004) još nije probala kravlje mlijeko, pije adaptirano, a za griz i ostala jela koristim adaptirano ili rižino. Mislim da neću ni forsirat prije druge godine. Sve ostale mliječne proizvode jede bez problema, jogurt, svježi sir, kao i ostalo, od slatkiša ništa, osim petita u zadnjih mjesec dana.
Inače ja sama imam gadnih problema s probavom, od prije 3 godine kronični gastritis, a zadnjih godinu i pol ulcerozni kolitis(upala sluznice debelog crijeva, česti proljevi, grčevi, anemija...)što je za cijeli život. Sad mi je bolje, ali sam na strogoj dijeti, nema povrća, voća, mlijeka, začina, slatkog i mase drugih stvari. A sve to nije došlo samo od sebe nego jednim velikim dijelom od loše prehrane, i kad mi je mama ispričala kako je su me hranili od rođenja nije ni čudo. Što želim reći? Da nitko od nas, dok je zdrav ne razmišlja ni trena o tome što je za njegovu probavu dobro a što loše, i kakve posljedice neka vrsta hrane može ostaviti na njegov organizam. Ali bi zato trbali o tome voditi računa kad na svijet donesemo novo živo biće za čije smo zdravlje mi i odgovorni. Pazite što dajete svojoj djeci, informirajte se, ništa im neće bit ako neku hranu probaju u malo kasnijoj dobi! To je valjda svima jasno!
Osobno, što se tiče kravljeg mlijeka, voljela sam ga piti, odrasli smo na njemu, ali kad su mi počeli problemi s probavom( imala sam 25 god.) prvo što sam morala izbaciti je bilo mlijeko. Jednostavno ga više nisam mogla probaviti, imala sam bolove, grčeve, žgaravice. Prije nekih mjesec dana, sam dodala malo mlijeka u "Divku", nakon pola sata sam dobila takve grčeve da se nisam mogla dići, došla mi je hitna, dali injekciju protiv bolova, i tek drugi dan se smirilo. Naravno da ga moja oštećena crijeva,i želudac, nisu mogla probaviti isto kao što ne mogu pečene krumpire ili svinjsku šniclu. Isto tako mislim da ga teško probavlja i beba čiji je probavni trakt užasno osjetljiv. Nije da sam protiv mlijeka ali mislim da se bez njega može.