Ideš kako dobra rasprava!
'Ajd idem se upetljati.
Adaptirano mlijeko = kravlje mlijeko u prahu + kemija. Hipoalergena formula = sirutka kravljeg mlijeka u prahu + kemija. Turbo extra hipoalergena formula = ekstrakt genetski modificirane soje + još kemije.

Kravlje mlijeko u prahu ima dosta zgodna svojstva, najzgodnije mi je da ga se može zamutiti u limunadi i ne gruša se. Hoće jako dugo stajati bez kvarenja, a to se postiže dodavanjem kojekakvih adstringensa i makarsvakakve kemije za stabiliziranje. Isto vrijedi i za formulu. Od "čarobnih" dodataka koje u zadnje vrijeme trpaju u formule, tu su oligosaharidi, tzv. bifido faktori, kojima se imitira osobina majčinog mlijeka da potiče razvoj zdrave bifidobacterium kulture u malim crijevima. Događa li se to zaistač - nemam pojma: rezultate nisam našao.

Što se tolerancije mlijeka među azijatima tiče, čini se da je stvar prilično ovisna o običajima, a ne toliko o rasi. Recimo, nepalski Gurungi su 100% mongolske rase, a loču mlijeko da se sve praši i nije im ništa, dočim Kinezi ne podnose mlijeko uopće. Većina Hindusa tamani velike količine mlijeka i sasvim su OK, ali im NIKAD neće pasti na pamet popiti ga sirovog. Japanska prehrana ne uključuje mlijeko iz sasvim jednostavnog razloga - nemaju gdje držati krave. Jakuti ne drže krave nego konje, jer žive u Sibiru, a krave za razliku od konja na -30°C crknu. Provjereno. (Isto je i kod Sama i Inuita)

Većina kultura koje u prehrani koriste mlijeko podrazumijevaju kuhanje, a često i fermentiranje. Postoji i razumno objašnjenje za to: u svježem mlijeku nalaze se kravlja antitijela, imunoglobulini, kravlje matične stanice i ostale fine stvari namijenjene teletu, od kojih je normalno imati reakcije jer nismo telad. Prokuhavanjem kravlje mlijeko postaje prihvatljivije za prehranu, jer te imuno-džidže nisu termostabilne. Takvo mlijeko i dalje sadrži kravlje bjelančevine i može izazvati reakcije. Pasterizacija je postupak grijanja mlijeka na 65°C u trajanju od desetak minuta i to nije dovoljno za potamaniti imuno-džidže iz mlijeka.

Fermentiranjem se potroše zalihe laktoze u mlijeku i bjelančevine postanu aminokiseline. Jasno je da je to preferirani oblik kravljeg mlijeka za davanje djeci, ali svejedno tek nakon godinu dana.

Zašto je mlijeko STVARNO dobro? Paaa... to je jedina prirodna emulzija, a emulzije su odlične za raspršivanje u mastima topivih hranjivih tvari, recimo vitamina E i slično. Dakle, puno bolja namirnica od mlijeka s 0,1% mliječne masti je VODA - garantirano nije štetna, a niti manje korisna od takvog "mlijeka".

Što se gore spomenutih bifido faktora tiče, ispada da je u debelo-crijevnoj flori zdravih dojenih beba preko 90% svih bakterija iz bifido familije, za razliku od adaptiranih beba gdje većinu bakterija čine patogene bakterije. Jasno je da čovjek, a kamoli beba ne može biti OK ako ima nezdrav probavni trakt. U tom smislu su kruške, banane i slično voće bogato oligosaharidima PUNO bolji izbor u dohrani od kravljeg mlijeka.

(uf jesam ga odužio)