ne znam kakva si sa prehranomvissnja prvotno napisa
pojačivač okusa E 620 i E621 Mononatrijev glutaminat izazivaju pojačanu reakciju neurotransmitera pa ljudi postajku osjetljiviji na glavobolje
pisala sam o Vegeti i netko od forumaša (ne pamtim tko) mi je potvrdio nestanak kronične miglrene nakon izbacivanja tih aditiva iz prehrane
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...0fa280b6a41f6f (vidi 16. post)
E620 Glutaminska kiselina
Aminokiselina, biljnog ili životinjskog podrijetla (iz mlijeka, ribljeg mesa, peradi). Služi kao pojačivač okusa i zamjena za sol (vidi E621 - E625). Može se proizvesti tehnikom genetskog inženjerstva. Ako hrana (npr. kineska Wong-Tong juha, umak od soje) sadrži visoke koncentracije, može doći do predoziranja. Kod osjetljivih osoba može se u roku od dva sata nakon jela javiti osjećaj obamrlosti u zatiljku, leđima i rukama, lupanje srca, glavobolja i osjećaj slabosti (tzv. sindrom kineskog restorana). Djeca i osobe koje boluju od astme i neurodermitisa trebali bi je izbjegavati. Moguće su alergijske i pseudoalergijske reakcije. Pri povišenim koncentracijama, zbog pretjerane aktivacije receptora, može doći do oštećenja moždanih stanica, što se povezuje s neurodegenerativnim bolestima (Alzeheimerova, Parkinsonova i Huntingtonova bolest).E621 Mononatrijev glutaminat
Pojačivač okusa, biljnog ili životinjskog podrijetla. Natrijeva sol glutaminske kiseline. Mononatrijev glutaminat nalazi se i u mesu ribe, mlijeku, rajčici, no tada ne stvara probleme, jer nije u slobodnom obliku. Kao aditiv koji može imati štetne posljedice dodaje se u hranu u konzervama i u mnoge pikantne namirnice, i to pod raznim imenima, a često kao"prirodna aroma". Učestala upotreba može uzrokovati napadaje glavobolje, mučnine, vrtoglavice, lupanja srca, depresije, tjeskobe, bolove u prsima, promjene raspoloženja, napetost, hiperaktivnost, nadutost, žeđ, hladan znoj, crvenilo lica. Postoje sumnje da izaziva alergijske reakcije, posebno kod astmatičara. Smatra se ekscitotoksinom - može potaknuti živčane stanice na odumiranje, što je uočeno i u pokusima s eksperimentalnim životinjama. Smatra se da velika količina mononatrij-glutaminata izaziva snažno pobuđivanje receptora živčanih stanica, što vodi do njihova uništenja. S tim je povezan i nastanak neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova, Parkinsonova, Huntingdonova). Posebno može biti štetan u kombinaciji s aditivima E626 do E635. Stoga ih proizvođači često razdvajaju, ne bi li barem na ambalaži učinili opasnost manje očitom. Zabranjen u dječjoj hrani. Vidi E620 - E265.




Odgovori s citatom